Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637f75175d7965c6048b4667/80

Splićanka Dora Komenda među 12 nominiranih za titulu circusnext laureata edicije 2022-2023!

Projekt „Konstrukt“ koji istražuje neuspjeh upravo je projekt koji joj je donio ovaj veliki uspjeh
Na netom održanom selekcijskom sastanku u Parizu, članovi circusnext platforme odlučili su kojih 12 projekata ulazi u posljednji krug odabira za ovu prestižnu europsku nagradu za neafirmirane suvremene cirkuske autore. Među 12 nominiranih projekata nalazi se i onaj Splićanke Dore Komende. Ovo je prvi put nakon 2010. godine da Hrvatska ima predstavnicu u finalu circusnext odabira. Sada slijedi šestomjesečni period koprodukcijske i rezidencijske potpore nominiranim projektima, a nakon finalne selekcije u Parizu u svibnju 2023. godine znat ćemo koja 4 projekta su i laureati edicije 2022-2023. 

circusnext projekt je razvoja i promocije suvremenog cirkusa u Europi. Osmišljen je kao platforma europskih organizacija s područja suvremene cirkuske umjetnosti s ciljem prepoznavanja perspektivnih i inovativnih cirkuskih autora, pružanja koprodukcijske, rezidencijske, mentorske i administrativne potpore u produkciji predstava i povećanja vidljivosti neafirmiranih kolektiva i umjetnika pred europskim profesionalcima radi osiguravanja daljnje budućnosti predstava. circusnext je nastavak projekta Jeunes Talents Cirque Europe koji se provodio od 2002. godine. Od tada do danas circusnext platforma podržala je 10 generacija umjetnika, preko 100 kolektiva/umjetnika iz Europe, od kojih su neki izrasli u prave zvijezde suvremene cirkuske scene. 

Članovi circusnext platforme su Cirkorama iz Zagreba, Cirkusfera iz Beograda i ROOM 100 iz Splita koji su zaduženi za provedbu projekta na području Istočne Europe. ROOM 100 je ujedno i jedini hrvatski laureat projekta iz 2010. godine. 

Na selekcijskom sastanku 13. i 14. studenog 2022. europski žiri circusnexta sastavljen od članova platforme birao je između 36 projekata nominiranih od strane nacionalnih i regionalnih žirija vodeći se kriterijima originalnosti projekta, kvalitetom izvedbe, relevantnosti i koherentnosti i sposobnosti da se projekt dovede do kraja. Žiri se odlučio za sljedećih 12 projekata:

Alžběta Tichá · „Frequency“ (Češka)

Recover Laboratory (Maiju Saarimaa, Miradonna Sirkka & Susanna Liinamaa) - <3 (smaller than three) (Finska)

Edouard Peurichard – „Le repos du guerrier“ (Francuska)

Diagonale du Vide (Amanda Homa et Idriss Roca) – „C’est l’Hiver, le Ciel est Bleu“ (Francuska)

Viivi Roiha  - „V“ (Francuska)

Basile Herrmann Philippe et Maxime – „Broths / Et autres paysagges“ (Francuska)

Alice Rende – „Fora“ (Francuska)

La Campistany (Júlia Campistany) – „PELUDA“ (Nizozemska)

Moritz Grenz & Clara Cortés Soler  - „Hedonia“ (Njemačka)

Doisacordes (Roberto Willcock & Thiago Souza) – „Cá entre nós“ (Španjolska)

Palimsesta (Andrea Rodriguez de Liebana & Sergio Gonzalez) · „MASHA“ (Španjolska) i

Cirkus Kolektiv (Dora Komenda) – „Konstrukt“ (Hrvatska).


Nakon dvije regionalne selekcije ovo je Dorin prvi odabir među 12 nominiranih. Treća sreća koja je primjer kako se upornost, kontinuirani rad i istraživački pristup dugotrajno isplate. Projekt „Konstrukt“ koji istražuje neuspjeh upravo je projekt koji joj je donio ovaj veliki uspjeh. Što dalje slijedi za Doru? Uz koprodukcijsku potporu platforme u iznosu od 3,000.00 €, „Konstrukt“ će boraviti na rezidencijama kod različitih circusnext članova platforme radi pripreme 20minutnog work-in-progressa koji će bit predstavljen u svibnju 2023. u Parizu na finalnoj selekciji. Nadamo se i tada dobrim vijestima i novom laureatu circusnexta iz Hrvatske.
hr Thu Nov 24 2022 14:46:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638370995d7965bc148b457a/80
Foto: Ivana Ivanović

Upaljena prva adventska svijeća Gastroadventa: Trpeza puna delicija od namirnica koje su koristili naši preci

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine
Danas u 12:30 sati upaljena je i advenska svijeća Gastroadventa, a upalili su je novinarsi splitskih portala u društvu sa županom Blaženkom Bobanom i direktoricom Turističke zajednice grada Splita Alijanom Vukšić.

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine. Zahvaljujući arheolozima, koji modernim tehnologijama otkrivaju stoljećima skrivana nalazišta prepuna tragova, osmislili su ovogodišnji program manifestacije. Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica.

- Ove godine smo posvećeni nečemu što baš i nije jestivo, a to je bor. Bor daje paklina, a ona je imala veliku ulogu u gastronomiji. Koristila se za zatvaranje amfpora, zatim za oblaganje vanjskih dijelova posuda za čuvanje hrane koje su bile od drveta. 

Paklina ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje i na taj način se hrana bolje mogla očuvati, a takav način čuvanja i nebacanja hrane treba biti dobar primjer i danas. Osim pakline, korištena je mastika, a baš s mastikom je nisko raslinje na Hvaru i Paklinskim otocima bogato. - kazala je autorica Gastroadventa Olja Martinić.

Gastroadventski bogati stol prepun prehrambenih delicija, zajedno sa svojim kolegama, osmislila je i pripremila chef Deni Bobek, a neke od njih su uštipci od leća, ječma, bijelog graha i zobi, razne paštete, variva, brudet, salate...

- Danas ovdje predstavljamo jela naših starih koja su malo modernizirana, a ima i onih jela koja su autentična. Cilj je prezentirati žitarice i grahorice u našoj prehrani, a od njih se može raditi svašta, od kruga do okruglica od leće sa špagetama. - kazala je Bobek. 

Važno je napomenuti kako su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, prema ideji Šime Kovačević a pod vodstvom profesorice Magde Maver, izradili vijenac od borovine s dijelovima pakline. 

hr Sun Nov 27 2022 15:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63827c085d7965780c8b4673/80
Foto: Pixabay

Prva nedjelja Došašća: Na adventskom vijencu pali se prva svijeća

Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća
Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Ove nedjelju palimo prvu svijeću na svom adventskom vijencu. Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića.  Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća, a u naše je krajeve došao pod utjecajem europske civilizacije i protestantizma. Kršćani su preuzeli ovu tradiciju, pa su se adventskim vijencem poslužili u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha.

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Svijeće nade, mira, radosti i ljubavi

Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.

Prema drugom vjerovanju četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti:  stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. 
hr Sun Nov 27 2022 07:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638280965d7965c2118b458e/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Dražen Zečić zagrijao publiku na Prokurativama!

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
Kralj zabavne glazbe, Dražen Zečić, nakon odličnog koncerta na Žnjanu ovog ljeta, ponovno je stigao u Splitu, i to na Prokurative u sklopu "Advent Prokurative". 

"Pokidat cu lance sve", "Niko nema dva života" "Boem u duši" su samo neki od hitova koje večeras odzvanjaju Splitom, a zajedno s njim pjeva tisuću fanova. 

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
hr Sat Nov 26 2022 22:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638258545d7965780c8b464f/80
Foto: Ivana Ivanović

Započela je splitska božićna čarolija, donosimo fotografije!

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u nastavku
Splitski advent službeno je započeo i već na početku je privukao mnoštvo ljudi. 

Mjesecima se radilo na tome da se Splićanima i posjetiteljima omogući bogat program tako da sve njih očekuje niz glazbenih, gastronomskih i zabavnih sadržaja. 

Jedna od atrakcija je zasigurno klizalište na Prokurativama koje je danas otvorilo svoja vrata te su mnogi još u popodnevnim satima pohitili isprobati svoje sposobnosti na ledu. 

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u galeriji. 


hr Sat Nov 26 2022 19:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .