Ston: Potpisani 61,6 milijuna kuna vrijedni ugovori za projekt ”Povijest na zrnu soli”

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, načelnik Općine Ston Vedran Antunica te ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje Tomislav Petric potpisali su u četvrtak u Stonu ugovore za projekt ”Povijest na zrnu soli” vrijedne 61,6 milijuna kuna, koji će se većinom financirati iz fondova EU.

 Načelnik općine Ston Vedran Antunica istaknuo je kako su stonske zidine najdulje u Europi. Zdine su duge 5,5 kilometara,  imaju 40-ak kula i pet tvrđava. Povezuju  Ston i Mali Ston.
– Ston sigurno ima što za pokazati i prezentirati. Hvala vam svima što ste prepoznali ove naše programe i projekte – rekao je Antunica.

Ministrica Žalac rekla je kako je to hvale vrijedan projekt koji će doprinijeti turističkim potencijalima Stona.
– Stonske zidine kao najduže u Europi i druge najdulje u svijetu, to govori dodatno o potencijalnoj vrijednosti turističke atrakcije, koja će nakon obnove biti hvale vrijedna u općini Ston i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Hrvatskoj. Jako se veselim završavanju i obnovi brojnih tvrđava u sklopu ovog projekta – rekla je Žalac te dodala kako će ovi projekti donijeti i nova radna mjesta.

 Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je od iznimne važnosti suradnja lokalne samouprave s ključnim partnerima poput Društva prijatelja dubrovačke starine.
– Oni su krenuli u projekt obnove u Stonu vjerujući u potencijale i gospodarskog i turističkog razvoja. Na tom tragu vidimo nastavak ove suradnje koju ste proširili i koju ćete moći ozbiljnije financirati kroz ovakav projekt – rekla je Obuljen Koržinek te pohvalila i ostale partnere riječima  kako se upravo u manjim sredinama pokazuje kako se mogu iskoristiti svi potencijali kulturne baštine.

Inače, riječ je o projektu kojeg je Općina Ston, u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA-om, prijavila na javni poziv za pripremu i provedbu integriranih programa zasnovanih na obnovi kulturne baštine još početkom 2016. godine, a osigurana su bespovratna sredstva 85 posto ukupne vrijednosti projekta, odnosno 48 milijuna kuna.

Na projektu uz Općinu Ston sudjeluje još pet partnera i to Društvo prijatelja dubrovačke starine koje će kroz ovaj projekt financirati rekonstrukciju, uređenje i opremanje tvrđava Veliki Kaštio i Koruna, rekonstrukciju i uređenje poteza južnog zida Stonskih zidina te uređenje parka Komarda. Za provedbu aktivnosti obnove i proširenja Stonskog lapidarija bit će zadužena Župa sv. Vlaha, Ston. Projekt predviđa i obnovu Napoleonovog puta, u onom djelu koji se nalazi na području općine. Turistička zajednica Općine Ston zadužena je za promociju projekta kroz turističke sajmove i promotivne materijale, dok će DUNEA, kao jedan od projektnih partnera, biti zadužena za aktivnost nadogradnje tematske staze ”Pelješac – vinsko carstvo” te će zajedno s Općinom Ston operativno provoditi projekt.

U projekt je uključen i privatni poduzetnik ”Natura Dalmatia”, koja će nadogradnjom svog poslovanja nadopuniti projektne aktivnosti, sve s ciljem kvalitetnije i bogatije turističke ponude u općini Ston.
 Inače, u četvrtak  ujutro ugovori vrijedni 33,8 milijuna kuna potpisani su i u Dubrovniku za projekt ”Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija”.

POSLJEDNJE DODANO: