SVEČANA OBLJETNICA

30. obljetnica 855. protupožarne eskadrile u Zemuniku, Anušić i Kundid susreli se i s pilotima u Divuljama

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid danas 10. travnja 2024. godine sudjelovali su na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice 855. protupožarne eskadrile u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem te su posjetili 395. eskadrilu transportnih helikoptera u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama.

Ministar Anušić i general-pukovnik Kundid sudjelovali su na svečanom obilježavanju 30. obljetnice 855. protupožarne eskadrile koja se kroz povijest svojom hrabrosti, požrtvovnosti i profesionalizmom iskazala kao hrvatski štit prije svega u borbi protiv požara, zaštiti šuma i prirodnih resursa Republike Hrvatske.

Prigodnim govorom dobrodošlice prisutnima se obratio pukovnik Darko Kučej, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile kazavši kako piloti i tehničari 855. PP eskadrile svojim angažmanom u domovini, ali i izvan njezinih granica predstavljaju pravi primjer profesionalizma, požrtvovnosti i nesebičnosti.

-Naša Eskadrila nesebično dijeli svoja znanja i iskustva u našoj zemlji, ali i šire. Ravnopravni smo s našim kolegama u inozemstvu i pripadnici naše Eskadrile etablirani su u svijetu kao profesionalni i sposobni, rekao je Kučej.

U toj prigodi, uručene su plakete zahvale ministru obrane Ivanu Anušiću i načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomiru Kundidu, glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću, zapovjedniku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojniku Michaelu Križancu te stožernom naredniku Josipu Maričiću iz 855. protupožarne eskadrile.

U svom obraćanju ministar Anušić zahvalio se na dodijeljenoj plaketi te čestitao pripadnicima 855. protupožarne eskadrile tridesetu obljetnicu uspješnog, predanog i sigurnog rada istaknuvši pritom veliki doprinos pilota na međunarodnom angažmanu i suradnji pomažući kada je to bilo najpotrebnije.

-Drago mi je da možemo pokazati našu snagu, našu organiziranost i naše sposobnosti upravo kroz Oružane snage Republike Hrvatske. Puno puta ću to reći i puno puta sam istaknuo – Oružane snage Republike Hrvatske su najbolje što Hrvatska ima, naglasio je ministar Anušić.

Posebno se obratio pilotima te zahvalio njihovom angažmanu, požrtvovnosti i humanosti u borbama protiv požara te naglasio:

-Vaš posao je poziv koji živite od 0-24 sata 365 dana u godini i hvala vam na tome, hvala na svemu što činite da bi sigurnije živjeli, a zadaća Vlade Republike Hrvatske i mene kao ministra je učiniti uvjete vašeg rada boljima i kvalitetnijima.

-Ponosni budite na ono što činite i radite kao što smo i mi ponosni na vas, zaključno je naglasio ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera čestitavši svim pripadnicima Eskadrile 30. obljetnicu časnog služenja hrvatskom narodu i hrvatskoj državi istaknuo je kako su njihova postignuća pravi pokazatelj njihove uspješnosti.

-Svojim vještinama i sposobnostima čuvate imovinu i živote ljude tijekom protupožarne sezone i to je ona vrijednost koju ova Eskadrila daje ovom društvu, hvala vam na tome, rekao je Kundid istaknuvši i njihov hvalevrijedan angažman u inozemstvu, odnosno pomoć koju pružaju saveznicima i partnerima u borbi protiv vatrenih stihija.

-Vjerujem kako ćete i u vremenima koja su pred nama biti i dalje na ponos svih nas, ali prije svega i vas samih, zaključio je general Kundid.

Ministra Anušića i general-pukovnika Kundida tijekom posjeta 395. eskadrile transportnih helikoptera u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama dočekao je Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec te pritom iskazao izraze dobrodošlice prisutnima istaknuvši ulogu pružanja hitnog zračnog medicinskog prijevoza.

-U proteklih devet godina prevezeno je preko 12 000 pacijenata sa naših otoka i primorskog područja prema našim bolnicama, istaknuo je general Križanec.

Ministar Anušić iskazao je zahvalnost svim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, svim pilotima i tehničarima te naglasio važnost njihova rada i posvećenosti u obavljanju ključnih zadaća u domeni zračnog transporta i podrške Oružanim snagama Republike Hrvatske.”

-12 000 intervencija veliki je pothvat, velika zadaća i velika odgovornost te još jedan dokaz kako su Oružane snage Republike Hrvatske najveći oslonac Republike Hrvatske i hrvatskog naroda, tako je bilo od početka stvaranja države i tako će biti i u buduće, naglasio je ministar Anušić.

Također, ministar Anušić istaknuo je kako će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uskoro biti opremljeno s avionima Rafale te helikopterima Black Hawk čime prelazimo u fazu ozbiljne vojne sile u vojnom zrakoplovstvu.

Tijekom posjeta obišli su infrastrukturu vojarne te su prezentirana dostignuća i izazovi kao i povijest i temeljne zadaće 395. eskadrile transportnih helikoptera.

POSLJEDNJE DODANO: