Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6345151418d1cbec1f8b45b0/80
Foto: Ivana Ivanović

Rekordan proračun Općine Klis u 2022., za ovu godinu pripremljene investicije vrijedne oko 190 milijuna kuna

Među važnijim projektima u 2023. godini svakako treba izdvojiti pojačanje vodoopskrbnog sustava te izgradnju kanalizacije u Klisu
Općina Klis realizirala je u 2022. godini rekordan proračun. Ukupni prihodi iznosili su 55,5 milijuna kuna dok su rashodi bili 12 milijuna kuna manji, odnosno 43,5 milijuna. Usporedbe radi proračun Klisa je prije desetljeća, kada je Jakov Vetma došao na čelo općine, iznosio tek nešto više od 13 milijuna kuna. Ključ općinskog uspjeha leži ponajprije u dobroj pripremi i realizaciji projekata putem drugih izvora financiranja u čemu lokalna vlast vidi i budućnost općine. Dokaz toga je i već sada ugovorenih 17 milijuna kuna iz fondova Europske unije za 2023. godinu dok je ukupna vrijednost investicija koje se realiziraju ili kreću u realizaciju na području Klisa kroz ovu godinu, a da ne idu kroz proračun, oko 190 milijuna kuna.

- Drago nam je da svojim radom podižemo poslovanje te standard i kvalitetu života naših sumještana. Zadovoljan sam što mnoge projekte započete u ranijem periodu privodimo kraju paralelno s pripremom cijelog niza novih projekata. Za 2023. godinu imamo još veće ambicije te planiramo proračun u vrijednosti od 10 milijuna eura - istaknuo je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Među važnijim projektima u 2023. godini svakako treba izdvojiti pojačanje vodoopskrbnog sustava te izgradnju kanalizacije u Klisu kao i izgradnju vodoopskrbnog sustava Vučevica što je zajedno najveći infrastrukturni projekt u povijesti općine. Vučevica bi uskoro trebala dobiti i najveći trening centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe. Riječ je o Regionalnom nastavnom središtu za naprednu obuku čijim će se otvorenjem podići kvaliteta hrvatskog vatrogastva. Velike benefite stanovnici općine imat će i od rekonstrukcije državne ceste kroz Prugovo pri čemu će se na ukupno tri i pol kilometra prometnice proširiti kolnik, izgraditi nogostup, urediti autobusna stajališta i postaviti javna rasvjeta. 

Što se pak projekata financiranih europskim novcem tiče jedan od najznačajnijih svakako je izgradnja novog vrtića u Klisu u kojem će biti mjesta za 250 mališana što je ključno za dugoročno zadovoljenje svih potreba za predškolskom uslugom na području općine. Jednako važan je i nastavak projekta Zaželi kojim se održava postignuti standard socijalne skrbi i nastavlja pružati potrebnu uslugu pomoći u kući za ugrožene sumještane kako bi im se omogućio što dulji i kvalitetniji ostanak u vlastitom domu. Klis će u 2023. dobiti i sustav videonadzora za prometno redarstvo te ilegalne deponije, digitalizirat će se poslovanje pri čemu će stanovnici imati pregled u svaku potrošenu kunu iz općinskog proračuna, krenut će izgradnja street workout parka na području Klis Kose kao i arheološki radovi na tvrđavi Klis u koju se, iz godine u godinu, ulaže sve više sredstava. 

Prema riječima načelnika Vetme tek započeta 2023. godina bi ujedno trebala biti i godina najvećih radova u povijesti općine Klis.


hr Mon Jan 16 2023 07:55:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63be77015d79657f958b45aa/80

Policija traži očevice sinoćnje nesreće u kojoj je smrtno stradao vozač teretnog vozila

Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192
Sinoć oko 20.00 sati u Splitu na kolniku Ulice ZNG-a kod nadvožnjaka ispod Vukovarske ulice dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji vozač teretnog vozila. Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192.
hr Thu Feb 02 2023 09:12:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63cce7a85d796589b18b4583/80

U Hrvatsku stiže osjetno zahlađenje sa snijegom!

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice
Vedro je jutros u većini predjela, no tmurnije na jugu Jadrana, osobito prema otvorenom moru i otocima, gdje ima slabe kiše. Na istoku zemlje isto tako jutros kiši. U nastavku dana, osobito prema večeri, može biti i slabe susnježice lokalno u unutrašnjosti. U većini predjela zemlje bit će ipak barem dijelom sunčano, piše meteorologinja Tea Blažević za N1 Info.

Petak isto neće biti posve stabilan, treba računati na mogućnost prolazne slabe kiše u unutrašnjosti, dok će duž Jadrana biti pretežno sunčano. Jutro će biti manje hladno u odnosu na jučer i jutros.

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice.

Nedjelja slična, uz slabu oborinu u unutrašnjosti izgledniju na zapadu, no isto tako treba računati na kišu na sjevernom Jadranu, osobito poslijepodne i navečer.

Novi tjedan donosi prave zimske prilike, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali, piše nam se tako jače zahlađenje.
Prevrtljiva veljača ubrzo će pokazati svoju ćud.hr Thu Feb 02 2023 08:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6333343d18d1cbaef18b461d/80
Foto: Facebook

Novi pothodnik za sigurniji Trstenik!

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata
Damir Barbir, gradski vijećnik Splita i predsjednik Gradskog kotara Trstenik poslao je priopćenje u kojem ima dobru vijest za stanovnike kotara.

Nakon što smo se izborili da stavka izgradnje pothodnika u Ulici Moliških Hrvata uđe u Proračun Grada Splita, ostvaren je još jedan važan korak pri realizaciji za Trstenik ovog važnog pitanja; naime provedena je javna nabava i usvojena je najpovoljnija ponuda za izvođenje projekta s cijenom ponude od 2.380.707,25 kn s PDV-om. 

S ovim činom su se stekle sve pretpostavke za realizaciju ovog izuzetno važnog projekta! 

U komunikaciji sa gradskim službama sam dobio informaciju da je planirani rok izvođenja radova 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. 

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata.

Moram istaknuti da je ovo zajednički projekt svih građana Trstenika koji su inzistirali na realizaciji od arhitekata Višnje Kukoč i Duje Štambuka, preko zajedničkog pisma gdje su podršku realizaciji projekta dali i predstavnici Osnovne škole Trstenik, Gradske knjižnice Marka Marulića Trstenik pa sve do pisma predstavnika Župe Sv. Ivana Krstitelja čija sam pisma podrške inicirao, prikupio i poslao službama kao pokazatelj jasne sinergije i volje građana i institucija Trstenika za realizaciju ovog vrijednog projekta.

Sigurnost naše djece i naših građana je na prvom mjestu, a mi ćemo učiniti sve da Trstenik svakim danom bude što bolje mjesto za život.

hr Thu Feb 02 2023 08:00:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63db4b595d7965becf8b45f0/80

U slijetanju vozila jedna osoba smrtno stradala na nadvožnjaku Visoka

Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde
Iz PU Splitsko-dalmatinske izvjestili su kako se večeras oko 20.10 sati na D8 u smjeru Stobreča na nadvožnjaku Visoka dogodila prometna nesreća, izlijetanje vozila van kolnika.

Od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći jedna osoba je preminula na mjestu događaja.

U tijeku vršenje očevida. Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde.
hr Wed Feb 01 2023 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .