Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5dd3f32129111c54f28b469d/80

Politička akcija na Spinutu: Sjednica Vijeća kotara sazvana točno 19 minuta prije početka, HDZ-ovci traže pomoć gradonačelnika!

Luka Kovač Levantin, nezavisni vijećnik na Spinutu, elektronsku sjednicu u 16:30 sati sazvao je u 16:11 sati.
Politička situacija na zapadu Splita ni nakon prijevremenih kotarskih izbora nema razuman ishod. Posljednja epizoda već podužeg scenarija odvila se u prošli petak kada je, točno 19 minuta prije početka sjednice, predsjednik Kotara pozvao vijećnike na sjednicu.

Luka Kovač Levantin, nezavisni vijećnik na Spinutu i predsjednik Kotara, elektronsku sjednicu u 16:30 sati sazvao je u 16:11 sati, a sve je opravdao urgentnosti za predaju zahtjeva decentraliziranih sredstava. Jedina točka Dnevnog reda bila je 'postavljanje elastične podloge za košarkaške svrhe' koja je, kasnije, i prošla većinom koju tvori SDP i nezavisni Kovač Levantin.

Izazvalo je to revolt oporbe, revolt HDZ-a koji je čak zatražio i nadzor nad sjednicom od splitskog gradonačelnika.
- Takvo postupanje je suprotno važećem poslovniku, ne navodeći kakav odnos pokazuje prema vijećnicima, te je tako prekršio čl. 22. važećeg poslovnika koji propisuje da se poziv za sjednicu dostavlja u pravilu 8 dana prije sjednice. Iznimno, u hitnim situacijama, sjednica može biti sazvana i telefonski, najkasnije 24 sata prije održavanje sjednice - tvrde HDZ-ovci Andrija Čaljkušić, Hrvoje Jelić i Darija Najev Jurač.

Uz poziv nisu dostavljani materijali koji se odnose na predloženu točku što je opet protivno važećem poslovniku - dodaje oporba na Spinutu.

Razloge ovakve političke akcije pokušali smo doznati od Luke Kovača Levantina. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.  
hr Mon Nov 30 2020 21:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/601175966f52dfecb08b4636/80

KLIS Potpisan Ugovor o izvođenju radova u sklopu projekta Obnovom brownfielda do sportske renesanse Urbane algomeracije Split

Realizacija projekta omogućava uspostavljanje sportskog terena na kojem će se provoditi niz aktivnosti lokalnih udruga iz područja sporta ali i civilnog društva čime će projekt doprinijeti i razvoju društvene i sportske infrastrukture na području Urbane aglomeracije Split

U srijedu, 27. siječnja 2021. godine u 11 sati u Mjesnom domu u Prugovu je potpisan  Ugovor izvođenje radova u okviru projekta Obnovom brownfielda do sportske renesanse – Uređenje igrališta u Prugovu između Općine Klis i gospodarskog subjekta EDEL SPORT d.o.o. – odabranog izvođača radova za uređenje igrališta u Prugovu.

Ukupna vrijednost projekta je 5.791.485,29 HRK dok je vrijednost samih radova u iznosu od 4.999.996,25 HRK. Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, EU sufinanciranje predmetnog projekta iznosi 4.340.201,05  HRK. 

Razdoblje provedbe projekta je od 16.lipnja 2020. do 15.travnja 2022. godine.

Općina Klis će utrošiti sredstva za uređenje nogometnog igrališta u Prugovu uz istovremeni razvoj sportskih programa koji omogućavaju fizičku aktivnost te kvalitetnije uvjete za sportske aktivnosti djece s posebnim naglaskom na uključivanje djece s razvojnim poteškoćama u sportske aktivnosti. Revitalizirano nogometno igralište tako će se profilirati kao sportska lokacija koja će biti središte za razvoj kvalitetnih i inovativnih sportskih programa.

Posebnu vrijednost predstavlja činjenica što su se 80-ih godina prošlog stoljeća održavale utakmice na nogometnom igralištu u Prugovu. Događaji tog vremena su ostali u sjećanju mještana Prugova. Svjedoci su jedne društvene aktivnosti kroz koju su se afirmirali kako bi na taj način promovirali svoje mjesto. Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća NK Prugovo je ugašen. Ponovno je osnovan u 5. mj. 2010. godine. Zapušteno igralište koje niz godina nije iskorišteno svjedoči vremenu borbe i ustrajnosti kako bi se ponovno vratilo u upotrebu i oživjelo uspomene na stare dane o najvažnijim utakmicama kluba.

Neiskorištena nekretnina unutar urbane cjeline naselja predstavlja razvojni potencijal u vidu ekonomskog i društvenog resursa jedinice lokalne samouprave. Veličina zemljišta u Prugovu je prikladna za uspostavu suvremenog sportskog terena, lokacija je prometno dostupna te je uređeno vlasništvo zemljišta. Realizacija projekta omogućava uspostavljanje sportskog terena na kojem će se provoditi niz aktivnosti lokalnih udruga iz područja sporta ali i civilnog društva čime će projekt doprinijeti i razvoju društvene i sportske infrastrukture na području Urbane aglomeracije Split. Realizacijom u potpunosti osmišljenih programa stvorit će se jedinstven centar koji povezuje djelovanje u područjima sporta, obrazovanja, ljudskih prava, razvoja civilnog društva, gospodarstva. Omogućiti će se doprinos razvoju niza ostalih dionika u navedenim područjima kroz međusobno umrežavanje. Realizacijom projekta povećati će se broj održanih sportskih manifestacija, natjecanja, seminara, kampova te kroz edukativne radionice doprinijeti svijesti o potrebi fizičke aktivnosti kako za najmlađu populaciju tako i za promoviranje važnosti fizičke aktivnosti s ciljem osiguranja kvalitete života u svim životnim dobima.

Načelnik Jakov Vetma istaknuo je zadovoljstvo potpisivanja Ugovora:

- Ulaganje u sportsku infrastrukturu na području Dalmatinske zagore doprinosi podizanju razine kvalitete života i malu sličicu u mozaiku kako bismo stvorili pretpostavke za još veći razvoj i demografsku obnovu. Naša aktivnost po pitanju privlačenja sredstava iz EU fondova mora biti vidljiva u svakom dijelu Općine  Klis i ovo je, u tom smislu, pun pogodak ne samo za Prugovo već i naših preostalih sedam naselja na području zagore, ali i za okolne općine.

Također je naglasio financijsku vrijednost projekta od koje se 77,5% sredstava realizira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Europskog fonda za regionalni razvoj.

Svoje zadovoljstvo iskazao je i predsjednik NK Prugovo Matko Sarić:

- Ovaj događaj je kruna svega što smo radili kroz ovih 10 godina od osnutka kluba. Trebalo je dosta rada, upornosti i strpljenja kako bi ostvarili svoj san i obnovili staro zapušteno igralište. U kroničnom nedostatku sportske infrastrukture, pogotovo u ovom dijelu zagore, jedan ovakav projekt je nešto što će značajno poboljšati sportski, rekreativni život žiteljima na ovom području. Na kraju želim zahvaliti Općini Klis na provedbi projekta i načelniku Vetmi koji nas je podržavao od prvog dana, i evo zajedno smo napravili doista veliki uspjeh.


hr Wed Jan 27 2021 15:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f953a306f52df11228b457a/80
Foto: DalmacijaNews

Splitski kardiolog odgodio operaciju jer je želio više novca od pacijentove obitelji

Državno odvjetništvo u Splitu navodi da je osumnjičeni liječnik bio svjestan kako zbog odgađanja operativnog zahvata može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja oštećenika.
Zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu donijela je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo nesavjesnog liječenja.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 53-godišnjak u listopadu i studenom 2018. godine kao pročelnik jednog zdravstvenog zavoda i kao kardiokirurg, dok je oštećenik bio hospitaliziran s više težih dijagnoza bolesti srca, unatoč ozbiljnom i ugrožavajućem kardiološkom stanju oštećenika zbog kojeg ga je trebao pregledati, provesti prijeoperacijsku pripremu te operirati, neopravdano odgađao njegov pregled.

Osnovano se sumnja da, nakon što je po proteku vremena pregledao oštećenika, nije sastavio pisano stručno mišljenje (konzilijarni nalaz) i nije pregledao nalaz CT-a niti naložio žurni premještaj na zavod radi operativnog zbrinjavanja, svjestan da uslijed odgađanja operativnog zahvata može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja oštećenika i pristajući na to, a sve iz razloga jer je očekivao da će od njega ili njegove obitelji dobiti novac.

Kada je došlo do sustavnog pogoršanja zdravstvenog stanja oštećenika te pogoršanja laboratorijskih nalaza koji su upućivali na multiorgansko zatajivanje te nakon što mu je oštećenikova supruga dala iznos od 1.000,00 eura radi žurnog obavljanja pretraga i operativnog zahvata, okrivljenik je odmah sljedećeg dana naložio je da se oštećeniku obavi koronarografija, ali unatoč teškom pogoršanju stanja oštećnika, okrivljenika se tereti da nije naložio njegov hitni premještaj na zavod kako bi ga operirao, smatrajući da novčani iznos koji je dobio nije dovoljan da bi obavio i operativni zahvat, te očekujući da će ponovno dobiti novac pritom čekajući navodno planirani termin operacije za dan 16. studeni 2018.

U jutarnjim satima 15. studenog 2018. nastupilo je daljnje pogoršanje oštećenikova stanja koje je rezultiralo višeorganskim zatajenjem, zbog čega ga je okrivljenik operirao isti dan, ali je oštećenik uslijed svega prethodno navedenog, preminuo 18. studenog 2018.
hr Wed Jan 27 2021 14:11:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

U Zadarskoj županiji 29 novozaraženih koronavirusom

Na području Zadarske županije 29 je novozaraženih koronavirusom, a ukupno je aktivno 240 slučajeva, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U Općoj bolnici Zadar na svim covid odjelima hospitaliziran je 21 oboljeli, od kojih je troje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na liječenju je troje pacijenata.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 290 uzoraka, pod nadzorom je 1030 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 60 osoba.

Među novooboljelima 15 ih je u Zadru, četvero u Benkovcu, dvoje u Povljani, te po jedna osoba u Biogradu, Ninu, Pagu, Pakoštanima, Pašmanu, Posedarju, Privlaci i Stankovcima.

Policija nije zabilježila kršenja samoizolacije.

hr Wed Jan 27 2021 13:23:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fe8b2dc6f52df8f818b4590/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 127 novooboljelih, preminule dvije osobe

U protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe stare 83 i 67 godina.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 726 obrađenih testova danas je 127 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 52, Hvara 2, Imotskog 1, Kaštela 17, Makarske 8, Omiša 6, Sinja 1, Solina 9, Trogira 4, Vrlike 1, Baške Vode 4, Dugog Rata 3, Klisa 6, Otoka 1, Podstrane 2, Postira 7, Segeta 2 i Selca 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih 63 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1618 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 77 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 9 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe stare 83 i 67 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.   
hr Wed Jan 27 2021 12:51:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .