Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602f8bb16f52dff0d88b4576/80
Foto: Dalmacija News

Zavadlav iznio obranu: 'Nominirajte me za Nobelovu nagradu za mir, nisam kriv! Ako sam kriv jer sam živ, dajte mi 50 godina zatvora!'

Prvi puta je Zavadlav iznio obranu, na samom kraju suđenja.
Varoški masakr idućeg će tjedna dobiti sudski epilog jer je za utorak najavljeno izricanje presude u slučaju s početka siječnja prošle godine.

Užim centrom Splita u poslijepodnevnim satima odjekivali su rafalni metci, Filip Zavadlav ih je 37 ispalio u Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića koji su se vozili na motociklima. U optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Splitu stoji kako se Zavadlavu na teret stavlja i nedopušteno držanje oružja te općeopasna radnja.

Za navedena kaznena djela prijeti mu maksimalna zatvorska kazna od 50 godina.

Početkom veljače na suđenju se pregledane video i audio snimke iz Zavadlavova mobitela na kojima se vidi kako izvan grada puca iz kalašnjikova u metalnu bačvu s metom. Prikazano je i na desetke fotografija na kojima pozira s automatskim oružjem i streljivom, a pregledane su i dvije snimke upućene, nagađa se, bivšoj djevojci iz Beograda u kojima govori o svom teškom stanju.

Prvi puta je Zavadlav iznio obranu, na samom kraju suđenja.

- Bio sam i ostao potpuno zdrav - naglasio je.

- U potpunosti negiram počinjenje djela koje mi se stavlja na teret. Razmišljanje mi je nametnutno i imputirano od drugih osoba, medija, pismenih dopisa. Inertno sam to prihvatio i povjerovao. Ne vidim sebe u tom događaju, mislim da sam bio na moru. Uhićen sam na temelju insinuacije. Ja to nisam napravio. Zašto bih napravio takvo nešto - pitao se Zavadlav govoreći kako nije osoba koja je pucala tog dana.

- U više sam navrata bio nazočan kod heteroagresivnih i nasilnih ispada stradalih. Prepričavao sam to prijateljima i poznanicima, ne mogu utjecati kako su oni to interpretirali. Meni je žao što živimo u društvu koje se događaju ovakve stvari, nadam se da će se izvući pouka iz ovog djela na civilnoj i institucijalnoj razini - rekao je Zavadlav u obrani govoreći kako je čuo da su žrtve i druge ljudi maltretirali. 

- Oni su bili nasilnici - dodao je.


'Dajte mi 50 godina pržuna!'

- Nisam kriv za kaznena djela i tražim da me se oslobodi optužbe i nominira za Nobelovu nagradu za mir - ironično je rekao te zaključio kako se ne slaže ni s psihijatrijskim vještačenjem ni optužbe za nezakonito posjedovanje oružja.

Nakon desetak minuta Zavadlav je ponovno progovorio, zamolio je sutkinju da mu da riječ jer je 'nešto zaboravio'.
- Ja sam bio i ostao zdrav, potpuno zdrav. Ukoliko moja krivnja ležu o tome što sam živ, onda sam u potpunosti kriv i dajte mi 50 godina pržuna - rekao je Filip moleći peteročlano sudsko vijeće, na čelu sa sutkinjom Višnjom Strinić, da već danas donese presudu.


Teroristički čin

Tužitelj Žarko Štrbac izrečenu je obranu proglasio neosnovanom i smiješnom te u cijelosti neprihvatljivom.
- Njegovo narcisoidno ponašanje ukazuje na to da želi skrenuti svu pažnju na sebe - rekao je Štrbac.

- On je želio uzeti pravdu u svoje ruke na najbrutalniji način jer je želio da ga vide. Znao je da je na mjestu događaja puno nadzornih kamera i ljudi, a on je to napravio jer je smatrao da stradali ne smiju živjeti, da su manje vrijedni i da mu smetaju u daljnjem životu pa je krenuo u suduli ubilački pohod - u jednom dahu je govorio zamjenik državnog odvjetnika karakterizirajući cijelo djelo, u jednom trenutku, kao 'teroristički čin'.

Gotovo pola sata je opisivao do detalja cijeli događaj i okolnosti koje su mu prethodile. Istaknuo je kako mu je neprimjereno da se Filip nije pokajao u niti jednom trenutku.

- U jednom moralnom i stabilnom društv u ovo se ne smije dozvoliti. Ovako postupanje mora biti strogo sankcionirano i ne smije nitko uzimati pravdu u svoje ruke jer bismo, u protivnom, mogli imati 'Divlji zapad' - objasnio je Štrbac dodajući da je primjerena kazna zatvora za ovaj čin od 50 godina.

Opunomoćenik Jurice Torlaka i Marina Bobana, Željko Lubina zahtijevao je od Suda da očisti optužnicu jer 'nemaju dokaza da su Boban i Torlak osobe iz narko miljea'.

Dugotrajne su bile i završne riječi branitelja Filipa Zavadlava, Branka Šerića koji je kazao kako je 'Split pod opsadom mafijaških skupina'.
- Današnja obrana samo me još dodatno uvjerava kako je Filip bio neubrojiv, i da nije bilo ni osvetničkog motiva ni bezobzirne osvete. Apsurd je da vještaci presuđuju - među ostalim je kazao Šerić. Tražio je da se dokazni postupak vrati na početak ili barem nadopuni ili ponovi psihijatrijsko vještačenje.

hr Fri Feb 19 2021 11:00:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/6038befd6f52dff7e58b45b8/80
Foto: DalmacijaNews

Mladić krao po Splitsko-dalmatinskoj županiji, napravio štetu u vrijednosti 80 tisuća kuna

Zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela uz kaznenu prijavu 21-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku.
Policijski službenici Druge policijske postaje Split i Službe općeg kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje jedanaest kaznenih djela Krađe, dvije Teške krađe (jedan u pokušaju) te
Računalne prijevare.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 21-godišnjak u vremenskom periodu od 02. veljače 2020. godine do 24. veljače 2021. godine izvršio gore spomenuta kaznena djela na području Splita, Omiša, Trogira, Kaštela i Brača na način da je devet puta iz obiteljskih kuća i osobni vozila otuđio nakit, ručne satove, mobitele i novac, a jednom prilikom je nakon krađe bankovne kartice s istom predigao novčani iznos s bankomata. Istog se također sumnjiči da je u više navrata iz prodavaonica izvršio krađu parfema i odjevnih predmeta.

Procijenjena materijalna šteta ovim kaznenim djelima iznosi oko 80 tisuća kuna.

Zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela uz kaznenu prijavu 21-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku.
hr Mon Mar 01 2021 11:29:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

ŠIBENIK Policajac prevario ženu za 31 tisuću kuna, držao oružje bez dozvole i skrivao dokaze

Uz policijskog službenika nepoznate dobi, zbog sumnje na sprječavanje dokazivanja, kazneno je prijavljen i 28-godišnji muškarac.
Zbog sumnje na prijevaru, nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavu oružja ili eksplozivnih tvari te sprječavanje dokazivanja, kazneno je prijavljen policijski službenik u Šibeniku.

Njegovu dob, za razliku od drugog osumnjičenika iz iste priče, glasnogovornik šibenske policije na naš upit ne otkriva, uz odgovor da je takav naputak koji imaju u slučajevima kada je policijski službenik akter crne kronike.

Uz policijskog službenika nepoznate dobi, zbog sumnje na sprječavanje dokazivanja, kazneno je prijavljen i 28-godišnji muškarac.

Utvrđeno je da je osumnjičeni policijski službenik 2017. i 2018. godine sklopio pretplatničke ugovore s dva telekom operatera uz kupnju mobilnih i drugih uređaja, sve na ime oštećene 42-godišnje žene. Njoj je rekao da će plaćati mjesečne troškove tih ugovora, što nije učinio pa si je kroz godine uštedio 31.155 kuna.

Potom su temeljem naloga Županijskog suda u Šibeniku pretraženi stanovi policijskog službenika i 28-godišnjeg muškarca, za koje policijski glasnogovornik ne želi otkriti u kakvom su odnosu.

Kod policijskog je službenika pronađena razna dokumentacija, automatska puška te 119 komada streljiva. Tijekom postupanja, on je zatajio da ima ključ stana 28-godišnjaka, koji je tek trebalo pretražiti. 28-godišnjak je to iskoristio i pokušao uništiti dokumentaciju kojom se dokazuje počinjenje prevare, u čemu ga je spriječila policija.

Obojica su muškaraca uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, predana u pritvorske prostorije policije, piše ŠibenikIN.

hr Mon Mar 01 2021 11:09:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/603b42ce6f52df61eb8b456a/80

Prometni stručnjak nakon tragedije u Brnazama: 'Roditelji, ne kupujte djeci motocikle!'

Istaknuo je kako je rješavanja problema brzih motociklista jedan od prioriteta cestovnog prometa.
Smrt 22-godišnjaka u prometnoj nesreći u Brnazama kod Sinja ponovno je aktualizirala probleme na koje tamošnji mještani upozoravaju već godinama. Dionica državne ceste mjesto je cijelog niza tragičnih događaja od kojih je nekoliko, u posljednjem desetljeću, imalo smrtni ishod. Sinjani ondje zazivaju postavljanje kamera i drugih prometnih alata, ali svaka dobra inicijativa završila je na obećanjima.

U večernjim satima na mjesto nesreće stigli su prijatelji i poznanici mladića koji su se od njega oprostili svijećama i molitvom.

Dan nakon stravičnog događaja, prometni stručnjak Željko Marušić za DalmacijaNews komentirao je činjenicu kako su motociklisti, s dolaskom toplijih dana, postali sve veća opasnost na prometnicama.

- Nažalost, dolaskom toplijih dana povećava se rizik i pogibeljnost stradavanja motociklista. Situacija se dogodila na prometnici, a uzrok, izvjesno, nije bio prometni, nesretni mladić izvjesno motociklom nije imao potrebu otići od točke A do točke B, nego je sjeo na motocikl u svrhu "uživanja", iživljavanja i "dokazivanja" na cesti. Vozači ovakvih motocikala su praktički uvijek u barem jednom (brzinskom) prekršaju, a spiralu smrti vjerojatno je, uz preveliku (čl. 53. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) i neprilagođenu brzinu (čl. 51. st 1) potakla činjenica da je asfalt bio hladan, a gume nedovoljno dobre ili loše - kaže Marušić.

Istaknuo je kako je rješavanja problema brzih motociklista jedan od prioriteta cestovnog prometa.

- Stradavanje na brzom motociklu je, ne 10 do 20 posto, nego 10 do 20 puta veće nego u automobilu - kaže.

- Savjetujem roditeljima da djeci ne kupuju, niti pomažu kupiti brze motocikle, a onima koji ih
voze neka dosljedno poštuju sve prometne propise, posebice ograničenje brzine - zaključuje prometni stručnjak.
hr Sun Feb 28 2021 08:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/603a60c06f52df6ce98b4582/80
Foto: DalmacijaNews

U Brnazama stradao 22-godišnjak. Nesreća je tek nastavak crnog niza tragedija na tamošnjoj dionici ceste

U posljednjih nekoliko godina cesta je u Brnazama odnijela nekoliko života, a mnoge je ostavila s trajnom životnom posljedicom.
Tragedija kod Brnaza cijelu Cetinsku krajinu zavila je u crno. U nesreći je poginuo 22-godišnjak koji je upravljao motociklom. Po neslužbenim je informacijama mladić izgubio kontrolu nakon što je udario u osobno vozilo. Očevidci tvrde kako je pretjecao kolonu, a nakon udarca u automobil zabio se i u obližnji zid.

Strava na cesti nedaleko od Sinja bila je tek nastavak niza koji se događa čak i godinama ranije na istoj dionici. Na istom mjestu, početkom prosinca prošle godine, s lakšim tjelesnim ozljedama završio je pješak kojeg je oborilo vozilo.

Medijske stupce punila je i tragedija iz 2018. godine kada je, s prvim danima rujna, muškarac poginuo tek nekoliko metara dalje od današnjeg događaja. U sudaru osobnog automobila i teretnog vozila, nešto prije 22 sata.

U Brnazama je, na cesti prema Trilju, 2010. godine život izgubio 24-godišnjak, a njegov vršnjak zadobio je teške tjelesne ozljede. Prešli su most preko potoka u naselju Klarići, zabili se u ogradu, a onda i u zid. Vozilo se raspalo na nekoliko dijelova.

U srpnju 2019. godine s teškim je ozljedama završio motociklist. Sudario se s osobnim vozilom, a i 2017. godina bila je za zaborav na ovoj dionici. Krajem kolovoza su ondje teške ozljede pretrpjele tri osobe dok je mjesec dana kasnije ondje stradao i mlađi muškarac.


hr Sat Feb 27 2021 16:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .