Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5eef0430daf72dbf068b468d/80
Foto: Screenshot / YouTube

Đikić o novom širenju koronavirusa: "Opustili smo se. Došlo je do preagresivnog otvaranja granica"

"Mogu samo reći da su pravila pravila i ne mijenjati se prema kondicijama koje nisu važne."

U Donjoj Stubici održao se veliki skup znanstvenika o koronavirusu, a glavna zvijezda konferencije bio je naš znanstvenik Ivan Đikić.

RTL je razgovarao s njim. 

Kako komentirate da su građani BiH prije pet dana morali u samoizolaciju, sad ne moraju i došlo je do popuštanja?

"Mogu samo reći da su pravila pravila i ne mijenjati se prema kondicijama koje nisu važne."

Jesmo li se previše opustili?

"Da, dijelom jer je bilo preagresivnog otvaranja granica, zbog turizma, najviše."

Kako komentirate rad Stožera?

"Na početku odlično i ponovno odlično, sad dosta loše. Izgubili su kontakt s javnošću, došlo je do izbora i izbori su afektirali rad ljudi koji rade u Stožer. Da su bar razdvojili te funkcije. Trebali su odlučili žele li biti u Stožeru ili žele biti političari."

Je li virus oslabio?

"Ni po kojem pokazatelji nije oslabio, ni bolest nije oslabila. Razlog svemu tome vam je titar, koji je na otvorenom manji. Virus kad uđe u naš organizam će kasnije uzrokovati težu bolest, ako je viši, slabiju. Tu smo danas. Da je sposoban ubiti osobu, identično kao u veljači i ožujku."

Stigli ste iz Frankfurta, kakva je situacija u Njemačkoj, koliko se testira, jeste li se vi testirali?

"U Njemačkoj smo testirali preko 100.000 osoba u jednom tjednu. To je dobar primjer kako se boriti i kako iskoristiti zdravstveni sustav, kako održavati gospodarstvo. Testirao sam i sebe, a od svih mojih suradnika, jedna je osoba pozitivna."

Treba li Hrvatska više testirati?

"Da, Hrvatska je na začelju Europe i okolice po broju testiranja. Ako se testira više, imamo više saznanja, to je preporuka, posebno u vrijeme turističke sezone."

Treba li testirati turiste?

"Ne sve, sporadično. Njih desetak posto, po tome bismo mogli kakav nam je postotak i kad bismo to znali, vidjeli bismo dolazi li nam veći broj virusa s turistima ili ne. Hrvatska ima dovoljno novca da testira deset ili 20 posto turista."

Što u ovom trenutku, kad puno više znamo, možemo reći o drugom valu?

"Mi smo u sredini prvog vala. Kad vidite da danas imamo 180.000 novozaraženih u svijetu, deset milijuna ukupno, više od pola milijuna mrtvih... Hrvatska nije izuzetak. Zbog popuštanja mjera i jer nismo shvatili virus dovoljno ozbiljno, imamo ga i dalje. Moramo biti oprezno, sve ovo je dio velikog vala, to je globalna bolest. Ne smijemo paničariti, vidimo da to možemo kontrolirati. Postoje lijekovi i tretmani."

Imunitet krda ili cjepivo?

"Bez cjepiva neće biti imuniteta krda, a realna procjena je imati cjepivo između ožujka i lipnja iduće godine. Treba cijepiti oko 70 posto populacije da bismo stvorili imunitet krda."


hr Tue Jun 30 2020 21:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d388f16f52df1fba8b4592/80
Foto: DalmacijaNews

Okreće se nova stranica većine u splitskom Gradskom vijeću? MOST ne želi sudjelovati u rotaciji predsjednika Parlamenta!

Novi sastanak mogućih partnera u splitskom Gradskom vijeću prošao je s novim idejama koje su, prvenstveno, stigle iz MOST-a
Trojac Grković-Markotić-Ljulj na kraju novog susreta je izrekao stav kako nisu za rotaciju predsjednika Parlamenta, dogovaranu ranije, s obzirom na važnost tog tijela.

Ideji su se pridružili i socijaldemokrati, a želja gradonačelnika Ivice Puljka je, doznajemo, da se mogući partneri dogovore oko imena budućeg predsjednika te kako će vijećnici Centra to, bez kakvih dodatnih zahtjeva, prihvatiti.

MOST, za objasniti je, ne želi sudjelovati ni u rotaciji, ali ne želi ni da njihov predstavnik bude čelnik Vijeća četiri godine.

Novi brifing najavljen je za petak, a tada bi se trebalo dogovoriti kako će funkcionirati predlaganje projekata i ideja koje bi došle kao točke na sjednicama koje će se, po najavi Puljka, održavati istog datuma svakog mjeseca.

hr Wed Jun 23 2021 21:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f54f292daf72dd98a8b4576/80
Foto: Dnews

Tragedija kod Omiša: Muškarac preminuo na plaži

Nema elemenata kaznenog djela
Na plaži u Nemiri pokraj Omiša preminuo je stariji muškarac. 

Kako kažu iz policije, muškaracu je pozlilo te je Hitna pomoć dojurila na mjesto događaja. Nažalost, djelatnici su odmah konstatirali smrt. 

Nema elemenata kaznenog djela. 
hr Wed Jun 23 2021 19:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff454c36f52df1c958b458a/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović: "Od danas dostupna besplatna mobilna aplikacija CovidGO"

Božinović je pojasnio da je mobilnom aplikacijom moguće provjeriti potvrde o testiranju, potvrde o cijepljenju i potvrde o preboljenju

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je od srijede dostupna besplatna mobilna aplikacija CovidGO za provjeru EU digitalnih COVID potvrda.

- Aplikacija, dostupna na Apple App Storeu, omogućava validaciju QR kodova na EU digitalnim COVID potvrdama izdanim u RH i državama članicama EU. - priopćio je Božinović putem društvenih mreža dodajući da je aplikacija besplatna te da će uskoro biti dostupna i na Google Play Storeu.

Božinović je pojasnio da je mobilnom aplikacijom moguće provjeriti potvrde o testiranju, potvrde o cijepljenju i potvrde o preboljenju te da aplikacija ne obrađuje osobne podatke, već provjerava nacionalni digitalni potpis zapisan u QR kodu.

- U slučaju valjane potvrde ekran će se prikazati u zelenoj boji, a u slučaju da potvrda iz bilo kojeg razloga nije valjana, prikazat će se crveni ekran s dodatnim obrazloženjem. - precizirao je Božinović na facebooku.

Božinović je nadodao da će mobilna aplikacija, sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, olakšati provjere valjanosti potvrda za vrijeme događanja na kojima će biti prisutne osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu.

Tehničko rješenje sustava EU digitalne COVID potvrde u RH uspostavila je tvrtka AKD, a do sada je potvrdu preuzelo više od 217.000 građana.

hr Wed Jun 23 2021 18:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/56bc885f1441855f028b47fc/80

Marko Dražen Mimica novi čelnik splitske Ginekologije! Nedavno smijenjeni predstojnik tužio KBC i kolege!

Novoizabrani predstojnik za svoju zamjenicu izabrao je doktoricu Jelenu Marušić.

Splitska ginekologija dobila je novog predstojnika - doktor Marka Dražena Mimicu koji je na tu poziciju stigao gotovo pola godine otkako je smijenjen dotadašnji čelnik Deni Karelović kojeg je četvero kolega optužilo za narušavanje međuljudskih odnosa, zbog loše komunikacije među zaposlenima, ali i samog rada Klinike za ženske bolesti i porode.

Doktor Karelović je nedavno, zbog smjene tužio splitski KBC, a tužio je i četvero medicinskih djelatnika zbog klevete.

Na mjestu predstojnika Klinike radio je sedam godina, a imao je veliku podršku djelatnika koji su poslali čak i potpise za njegov povratak, čak njih 170 prema ravnateljstvu bolnice i Upravnom vijeću KBC-a.

Novoizabrani predstojnik za svoju zamjenicu izabrao je doktoricu Jelenu Marušić.

Privremeno rješenje, između smjene Karelovića i dolaska Mimicu bio je doktor Marko Jukić.


hr Wed Jun 23 2021 17:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .