Article

//www.dalmacijanews.hr/files/645a9a3a5d7965dd518b457d/80
Foto: DN

Dani obrazovanja i karijera u Splitu: "Obrazovanje je stup svega, a održiva budućnost u turizmu stvara se danas"

Događaj je to koji je u organizaciji Turističko-ugostiteljske škole Split te partnera na projektu RCK FitSplit (Future in Tourism) održan na splitskim Prokurativama, a zatim u hotelu Amfora
Djeco, mi smo tu zbog vas, pitajte, tražite, kritizirajte, iskažite što možemo napraviti kako bi vi sutra, a i mi zajedno s vama imali još uspješniju turističku ponudu, kako bi našu zemlju, a poglavito Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, postavili u centar svijeta kao nezaobilaznu destinaciju na svjetskoj turističkoj karti. Obrazovanje je stup svega, a održiva budućnost u turizmu stvara se danas!  – rezime je trodnevne manifestacije Dana otvorenih vrata, obrazovanja i karijera. 

Događaj je to koji je u organizaciji Turističko-ugostiteljske škole Split te partnera na projektu RCK FitSplit (Future in Tourism) održan na splitskim Prokurativama, a zatim u hotelu Amfora.

Prvi dio manifestacije organiziran je u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Splita  u čast nebeskom zaštitniku svetom Duji. Poznati chefovi: Hrvoje Zirojević, Stipe Šušnjara, Ivan Temšić, Tea Mamut i Jure Vojković pomogli su vrijednim učenicima sugrađane počastiti slasnim delicijama u sklopu manifestacije pod nazivom „Svetom Duji u čast, puku grada u slast“.

Dan obrazovanja, koji je obuhvaćao upoznavanje učenika sa ponudom studijskih grupa programa na Sveučilištima iz cijele RH organiziran u suradnji sa projektnim partnerom- UNIST kao i panel rasprava „Obrazovanje u funkciji održivog razvoja“, itekako je polučilo zanimanje polaznika završnih razreda u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali i odraslih koji se cjeloživotno obrazuju.

Svoja iskustva, savjete i preporuke kako izabrati, odlučiti o budućem zanimanju, ali i mogućnostima promjene svog zvanja, posjetiteljima konferencije predstavili su sudionici: Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, te Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe razvoja grada Splita, Smiljana Pivčević sa Ekonomskog fakulteta Split, Luka Pezelj sa Pomorskog fakulteta Split, Josip Gugić  sa Sveučilišnog prijediplomskog studija Mediteranske poljoprivrede te Goran Ćorluka sa Sveučilišnog odjela za stručne studije.

Problem radne snage, educirane, kvalitetne i zadovoljne  svojim poslom, istaknut je na Danima karijera i okruglom stolu „Zapošljavanje mladih za održivu budućnost“ koji je organiziran u suradnji sa HGK-ŽK Split. 

Panelisti: Stipe Čogelja, dožupan splitsko-dalmatinski, Antonio Kuzmanić, dogradonačelnik Splita, Slavko Štefičar ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i športa, Alijana Vukšić direktorica Turističke zajednice grada Splita, Joze Tomaš predsjednik HGK-ŽK Split, Mario Miočić direktor agencije F-tours i Igor Leben voditelj ljudskih potencijala hotela Le Meridien Lav, odgovarajući na pitanja voditeljice Sandre Barčot, složni su u jednom – održivu budućnost hrvatskog turizam trebamo temeljiti na domaćoj, obrazovanoj i kvalitetnoj radnoj snazi!

U tome će znatno pomoći svi dionici unutar turističkog sektora, svojom međusobnom suradnjom što se kroz sajam karijera i demonstriralo na licu mjesta! 

Naime, četrdesetak poslodavaca bilo je na raspolaganju učenicima, a njih je pristiglo oko 600-tinjak, za sve informacije o zapošljavanju, praksi, plaći, obvezama, zahtjevima posla. 

Bivši učenici Turističko-ugostiteljske škole Split Antea Domljan i Toni Miloš održali su učenicima motivacijske govore na temu: „Od Turističko- ugostiteljske škole do uspješne karijere u turizmu“, a predstavnik MINTS-a Slavko Štefičar je učenicima i poslodavcima predstavio sustav sufinanciranja stipendija koje provodi Ministarstvo turizma i športa, a koje pozdravlja i obrazovni sustav. Vidno ponosan i zadovoljan cjelokupnom realizacijom bio je i ravnatelj Ivo Bilić

hr Tue May 09 2023 21:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62e18c7c18d1cbbc2e8b4571/80
Foto: Ivana Ivanović

Niz vatrogasnih intervencija: Požari, skidanje drona s kuće, uklanjanje stabla...

Evo detaljnog izvještaja od Županijskog vatrogasnog operativnog centara Split
Vatrogasci su zadnja 24 sata proveli na terenu tako što su skidali dron s kuće, gasili požare, otvarali stan, ukladnjali stabla...

Evo detaljnog izvještaja od Županijskog vatrogasnog operativnog centara Split. 

INTERVENCIJE DVD-a GRADA SPLITA:

Split - 10:35 sati, tehnička intervencija skidanja drona sa krova obiteljske kuće u ulici Josipa Jovića.  DVD Split sa 1 vozilom i 3 vatrogasca na intervenciji.

Žrnovnica (Korešnica) - 11:49 sati, požar pomoćnog betonskog objekta u polju pored plastenika, Starčevićeva ulica. Požar su u 12:04 lokalizirali te u potpunosti ugasili u 12:20 sati pripadnici DVD-a Žrnovnica sa 1 vozilom i 3 vatrogasca. 

Kamen - 17:36 sati, požar otvorenog prostora na adresi Stari put u kojem je opožareno 100m2  trave . Požar su pogasili pripadnici DVD-a Žrnovnica sa 1 vozilom i 2 vatrogasca.

DOJAVLJENI - PROSLIJEĐENI  DOGAĐAJI SA PODRUČJA ŽUPANIJE: 

Zadvarje - 07:40- Prometna nesreća, sudar dva automobila, na intervenciji DVD Zadvarje 1/3.

Trogir - 13:32- Tehnička intervencija otvaranje vrata stana na intervenciji JVP Trogir 1/3.

Jelsa - 19:00 – Uklanjanje grane sa prometnice, na intervenciji sudjelovali DVD Jelsa 1/2.

Divulje - 19:19 – Uklanjanje stabla koje je palo na stup od električne mreže, na intervenciji JVP Trogir 1/3.

Kaštel Gomilica - 20:35 – Požar sušilice rublja u staračkom domu „Palma“, požar je lokaliziran u 20:45 a ugašen u 20:55. Na intervenciji su sudjelovali DVD Kaštel Gomilica sa 2 vozila i 6 vatrogasaca te DVD Kaštela sa 1 vozilom i 5 vatrogasaca.

Supetar - 22:01 – Požar kontejnera, na intervenciji DVD Supetar 1/2.

hr Sun Jun 04 2023 08:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61c8d12e6f52df4bbe8b46de/80
Foto: Pixabay

Vatrogasci se opraštaju od svog kolege: “Otišao je naš dobri Martin”

Dirljivom objavom oprostili su se od njega
Tužnu vijesti objavili su vatrogasci DVD-a Žrnovnica - preminuo je njihov član. 

Dirljivom objavom oprostili su se od njega.

- Otišao je naš dobri Martin. Bio je član DVD Žrnovnica od 1979 godine, obnašao je dužnosti predsjednika društva te je bio dugogodišnji član upravnog odbora.

Kroz svoj vatrogasni staž  dobitnik je više vatrogasnih spomenica i priznanja. Počivaj u miru naš dobri Martine tvoji vatrogasci Žrnovnica. - stoji u objavi.
hr Sun Jun 04 2023 08:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5a6624c9b9e03e8c548b4645/80

Poduzetnici koji duguju novac državi više neće moći osnivati nove tvrtke

I dosad su građani kod registracije tvrtki morali davati izjave da nemaju porezne dugove, ali te su se izjave nikako ili slabo provjeravale

Poduzetnici koji državi duguju novac za javna davanja, poput poreza ili doprinosa, ali i oni koji radnicima ne isplaćuju plaće ubuduće neće moći osnivati nove tvrtke – velike su to novosti koje donose izmjene dva zakona, o trgovačkim društvima i sudskom registru, što ih je Vlada jučer poslala u Sabor. Time bi se konačno trebalo stati na kraj praksi u kojoj netko može osnovati i više desetaka tvrtki, ostavljati iza njih dugove državi ili radnicima te osnovati nove tvrtke. I dosad je država nastojala spriječiti takvu praksu pa su građani kod registracije tvrtki morali davati izjave da nemaju porezne dugove, ali te su se izjave nikako ili slabo provjeravale, a u stvarnosti to nikoga nije spriječilo da osnuje novu tvrtku, a staru ostavi u dugovima, piše Novi list. 

Brzo po stupanju na dužnost ministra financija Marko Primorac je najavio da će se promjenom zakonodavstva stati na kraj megadirektorima među kojima je bilo i onih koji su osnovali po nekoliko stotina tvrtki, unatoč tome što su im u postojećima bili blokirani računi i imali su ovršne postupke.

Njegovo ministarstvo i Ministarstvo pravosuđa, koje je i formalni predlagatelj oba zakona, uspjeli su očito dogovoriti verzije zakona s kojima Vlada ide u parlament, a Zakon o trgovačkim društvima dobiva potpuno novi set odredbi s naslovom »Zabrana osnivanja društva te zabrana imenovanja za članove uprave i izvršne direktore u društvima za osobe s nepodmirenim dugovanjima«. Tako novo društvo ne može osnovati ni tvrtka ni fizička osoba koja ako je osnivač, vlasnik 25 posto udjela ili jedini dioničar u tvrtki koja ima nepodmirenih dugovanja po osnovi javnih davanja ili je objavljena na popisu poreznih obveznika/poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće. Lista tih poduzetnika objavljuje se na mrežnim stranicama Porezne uprave temeljem propisa o porezu na dohodak.

Sve to znači da novu tvrtku ne može osnovati nitko tko ima najmanje 25 posto vlasništva u poduzeću koje ima dugove državi na ime poreza i doprinosa ili dugove radnicima za plaće, ali ni onaj tko se dugova riješio tako što je tvrtka koju je osnovao li u kojoj vlasnik najmanje 25 posto udjela, u posljednjih godinu dana završila u stečaju koji je zatvoren brisanjem. Ljudi koji su osnivači ili suvlasnici 25 posto poduzeća koje ima dugove državi neće moći postati direktori, članovi uprave ni izvršni direktori u nekom drugom društvu.

Kako bi se sve ovo doista i primjenjivalo u praksi, u povijest odlaze izjave o podmirenim poreznim dugovima, jer one zapravo i nisu imale nikakvu težinu iako su se davale pod moralnom i materijalnom odgovornošću, a je li netko u postojećim tvrtkama podmirio sve dugove, provjeravat će se sudski registar te podatke tražiti od Porezne uprave. Uz to će Ministarstvu uprave i pravosuđa Porezna uprava dostavljati podatke o poslodavcima koji nisu uredni u isplati plaća. Kad se uspostavi informatičko rješenje, sudski registri će te podatke sami povlačiti iz sustava Porezne uprave.

Iako je takvih poslodavaca u Hrvatskoj sve manje, lista koju je krajem svibnja objavila Porezna uprava pokazuje da se tom sramotnom praksom, koja se smatra i kaznenim djelom, u Hrvatskoj služe 1.354 poslodavca, a da svoju plaću nisu dobila 1.874 radnika.

Uz to Vlada će, najavio je to jučer ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, tijekom ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim će se u potpunosti regulirati djelatnost agencija za naplatu potraživanja. Vlada je Saboru predložila da odbije prijedlog 18 saborskih zastupnika da se osnuje Istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti za otkrivanje osobnih podataka građana koji su iscurili iz agencije za naplatu potraživanja, a Malenica je objasnio da je »Vlada svjesna važnosti i osjetljivosti ove teme i da će radi toga ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim bi se u potpunosti regulirala djelatnost agencija za naplatu potraživanja, sukladno zajedničkom pristupu odnosno zakonodavstvu na razini EU-a«. Ministar kaže i da će se revidirati odredbe Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju i Zakona o potrošačkom kreditiranju »kako bi se na adekvatan način adresirala potreba primjene učinkovitih mjera restrukturiranja prije pokretanja ovršnih postupaka, odnosno prije kupoprodaje potraživanja«. To bi značilo da će banke pokušati dogovoriti naplatu kredita s dužnicima prije nego pokrenu ovrhu ili prodaju dug, piše Novi list. 

 

hr Sat Jun 03 2023 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c86b94829111ce1018b45ba/80

Jaka tuča i grmljavinsko nevrijeme pogodilo dolinu Neretve

Moguća su oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura na otvorenom području

Grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom danas poslijepodne pogodilo je dolinu Neretve.

Jaka tuča zahvatila je područje Metkovića gdje zasada nije zabilježena veća šteta.

Moguća su oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura na otvorenom području, što će se utvrđivati tek za nekoliko dana, piše HRT

hr Sat Jun 03 2023 20:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .