Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5bb67c88cb557a68d38b4575/80
Foto: DN

ISLANDSKI LIŠAJ prirodni antibiotik, liječi dišne organe i probavne smetnje

Lišajevi su biljke čistih predjela.Tamo gdje raste lišaj nema zagađenja.Raste svugdje, najčešće po brdima, nizinama, šumama, stablima drveća.

Naziv ISLANDSKI dobio je po tome jer su ga ljudi tamo prvi počeli koristiti za liječenje. Skuplja se  od svibnja do rujna, za suha vremena. Suši se na prozračnom mjestu i čuva u dobro zatvorenim posudama.

Cetraria islandica -latinski naziv

DRUGI NAZIV: plućnik, islandska pletika, gorski mah

LJEKOVITI SASTOJCI: sluzi, gorke tvari (amarum), pektini, kompleks vitamina B, provitamin A

Islandski lišaj spada u vrijedne prirodne antibiotike. Liječi dišne organe i sve bolesti vezane uz prehladu. 

Njegove sluzi ublažavaju kašalj i upaljenu sluznicu i tako smanjuju podražaj na kašalj. Koriste ga oboljeli od bronhitisa, hripavca, plućni bolesnici, oboljeli od upale krajnika, tuberkuloze i ostalih dišnih problema. Čaj od islandskog lišaja sprečava razvoj bakterija. Izvrsno se slaže s biljkom podbjel (Tusilago farfara) i pojačava njegovo djelovanje. Djeluje slično penicilinu, pa samim tim liječi i neugodne afte u ustima. Osim kod dišnih bolesti koristan je kod želučanih i crijevnih bolesti. Ublažava probavne smetnje, želučani katar, regulira želučanu kiselinu. Sadrži mnogo vitamina B 12, pa je dobro sredstvo protiv slabokrvnosti. Jača i krijepi, liječi čireve na želudcurane koje teško zacjeljuju. Dijabetičari ga koriste kao dijetalni kruh. Odlično je sredstvo nakon iscrpljujućih bolesti. Poboljšava tek. Farmaceuti ovu biljku koriste u obliku sirupa, tableta, pastila, čaja, tonika.

ČAJ OD ISLANDSKOG LIŠAJA

Veliku žlicu islandskog lišaja prelijemo s 2 dl kipuće vode. Nakon 10 minuta procijedimo. Pijemo zaslađeno medom, po želji.

DOMAĆI BOMBONI OD ISLANDSKOG LIŠAJA

Tri puta po dvije šake svježeg lišaja isprati u cjedilu. Kuhati u 1 litri vode 10 minuta. Ponovo ga isprati, baciti vodu. Vratiti u lonac s litrom vode. Kuhati pola sata dok se ne smanji na 4 dl smjese. Procijediti, unutra ubaciti pola kilograma smeđeg šećera. Na kraju dodati malu želatinu u granulama. Miješati dok se ne zgusne. Ostaviti u loncu dok se ohladi. Narezati na kockice. Po želji uvaljati u šećer u prahu. Čuvati u staklenoj boci u hladnjaku.


hr Fri Oct 05 2018 08:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62aeabe018d1cb31948b456c/80

Crna murva ili dud - izvrstan lijek protiv dijabetesa i oboljenja kardiovaskularnog sustava, s njom ćete i mršaviti

Osim ove vrste najčešći je bijeli dud (Morus alba) i crveni dud (Morus rubra).
Spada u obitelji dudovke. To je drvo koje raste do 20 metara visine. Ima razgranatu krošnju. Listovi su široko jajasti, nazubljeni na vrhu. Naličje lista je dlakavo. Cvjeta u petom i šestom mjesecu. Porijeklo vuče iz Azije.

Listovi se koriste za ublažavanje bolova u zubima, otapanje kamenca u bubrezima i žučnom mjehuru. Kora duda koristi se kod crijevnih parazita.

Vjeruje se da dud, posebno bijeli liječi više vrsta tumora. Dud se koristi u kozmetičke svrhe i dodaje u kreme koje se koriste protiv pjega na koži.

Latinski naziv riječi morus u stvari znači kašnjenje, jer je to jedna od rijetkih biljaka koja kasno cvijeta, kako bi zaštitila svoje plodove od kasnih mrazova.

Koristili su ga Grci i Rimljani u razne svrhe. Danas je pomalo zaboravljena biljka. Nekad je hranio generacije djece i bio glavno voće u raznim mjestima.

Plodovi su vrlo ukusni, koriste se u svježem stanju, niskokaloričnog su sastava, puni vitamina C, B i željeza. Ublažavaju bolesti srca i krvnih žila, smanjuju kolesterol i dobra su kura za mršavljenje. Nedozreli plodovi koriste se protiv proljeva, a zreli kao laksativ. Sok crnog duda djeluje antiseptično, pomaže kod upale grla i usne šupljine, poboljšava mokrenje. Od zrelih plodova rade se razni pripravci poput soka, džema i želea. Listovi duda smanjuju nivo šećera u krvi, čak do 20%.



Čaj od listova duda protiv dijabetesa

Osušene listove duda, oko 50 grama preliti s litrom kipuće vode.
Ostaviti poklopljeno 8 do 10 sati uz povremeno miješanje. Čaj procijediti i piti preko dana.


hr Sun Jun 19 2022 08:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Kolumna
//www.dalmacijanews.hr/files/629c2d4918d1cb58588b4589/80

KAPARI: Fini začin jelima koji pospješuje probavu, snižava kolesterol, liječi gušteraču

Mediteranska biljka krasi zidove diljem Dalmacije, a u njenim mirodičnim svojstvima uživali su još stari Rimljani i Grci
Latinski naziv: Capparis spinosa

Drugi nazivi: kapri, grmac, kaprica...

Sigurno ste se ponekad zapitali, šetajući starim dalmatinskim ulicama, koja je ta biljka s predivnim cvjetovima što krasi stare zidove?

Riječ je o kaparima koji rastu u obliku grma diljem cijele Dalmacije i Mediterana. Koristili su je još stari Rimljani i Grci, uživajući u njihovim finim mirodičnim pupoljcima.

Iako se koriste uglavnom kao začin i dodatak jelima, neosporno je i njihovo ljekovito djelovanje. Imaju snažne antioksidativne učinke, koji pospješuju uništavanje slobodnih radikala iz organizma. Steroli, sastavni dio kapara djeluju povoljno na kardiovaskularni sustav, te snizuju kolesterol u krvi. Ljudi koji pate od nadutosti trebali bi ih češće koristiti u prehrani. Stimuliraju i rad jetre, te izlučivanje žuči. Ekstrakt kapara pomaže oporavku gušterače i reguliranju šećera u krvi.

Jestivi dio biljke su u stvari njeni neotvoreni pupoljci koji se beru za sunčana vremena u svibnju i lipnju. Pupoljci variraju, od manjih do većih, ovisno o veličini stabljike.

Dalmatinci ih pripremaju na razne načine, ovisno o podneblju. Sirovi su nejestivi, zato se ostave dan, dva da odleže u slanoj vodi ili čistom moru. Nakon toga se kisele u octu i drže nekoliko tjedana dok postanu jestivi.

Dodaju se raznim jelima kao što su slani inćuni, tjestenina, salate itd.


hr Sun Jun 05 2022 06:13:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62937a7118d1cb95418b4590/80

MOTAR ILI PETROVAC: Biljka slanuša koja čisti krv, liječi žgaravicu i upotrebljava se u kulinarstvu

Priprema se na razne načine, dodaje salatama, buzarama i ribljim jelima
Latinski naziv: Crithmum maritimum L.
Drugi nazivi: petrovac, morski kopar, šćulac, biljka sv. Petra...

Motar ili petrovac je trajnica koja raste u obliku manjih grmova u skupinama. Ima zelene, mesnate listove, aromatičnog mirisa i okusa. Cvate u rujnu i kolovozu štitastim zelenkastožutim cvatovima. Spada u biljke slanuše, jer raste uz morsku obalu u zoni prskanja mora zajedno s primorskim trputcem i mrižicom. Zbog toga njegovi listovi imaju slan i aromatičan okus. Listovi motara beru se krajem svibnja i početkom lipnja, kad imaju najviše ljekovitih tvari u sebi.
Koristi se u gastronomiji i za ljekovite svrhe. Ubraja se u samoniklo jestivo povrće. Priprema se na razne načine, dodaje salatama, buzarama i ribljim jelima. 

Koristi se za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi. Jako je dobar protiv žgaravice i želučanih problema. Liječi upalu mjehura i bubrežne kamence. Koristi se kao obrok u dijetama za mršavljenje. U listovima ima puno vitamina C, pa je dobar u liječenju skorbuta. Obiluje omega 3 masnim kiselinama i jodom.

Vrlo je ukusan, pa se može kiseliti i tako čuvati u teglama za zimu. Mladi listovi se mogu sušiti i tako čuvati kao i ostalo ljekovito bilje. Ukoliko ga koristimo kao varivo, najbolje ga je prokuhati 15-ak minuta. Pripremamo ga kao blitvu s krumpirima. Pri kraju dodamo bijeli luk i maslinovo ulje. Ne trebamo ga puno soliti jer je slan od sebe. Sigurno ima još puno raznih recepata s ovom mediteranskom biljkom, o čemu bi sigurno svjedočili naši otočani koji ga koriste generacijama.

Koristi se u kombinaciji i s drugim jelima.

OPREZ! 
Pripazite gdje ga berete, neka to bude na čistim mjestima!
hr Sun May 29 2022 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628a123c18d1cb67208b456d/80
Foto: Dalmacija News

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna, no znate li mnoga njena ljekovita svojstva?

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima, ublažava menstrualne bolove...
Latinski naziv: Petroselinum hortense

Drugi nazivi: petrusimul, peršun, petersilj...

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna. Koristi se kao začin, dodaje mnogim jelima u kulinarstvu, koristi za dekoraciju. No znamo li mnoga druga ljekovita svojstva ove mirisne biljke, pročitajte u ovoj kolumni.

Ovu dvogodišnju biljku iz porodice štitarki, koristili su stari Grci prije dvije tisuće godina. Kao lijek koristi se cijela biljka. Iako se češće koriste listovi koji su puni vitamina C, moramo znati da je korijen peršina još ljekovitiji.

Pošto je pun vitamina C, koristi se kao snažan lijek za imunitet. S toga bi ga bilo dobro koristiti svakodnevno kao dodatak raznim jelima. Koristi se kao svjež ili kuhan.

Korijen peršina ima vretenast oblik poput mrkve. Bogat je raznim zdravim nutrijentima. Sadrži ugljikohidrate, vlakna, proteine, masti, te vitamine C, B9, kalij, cink, magnezij, fosfor, željezo...  

Jedan korijen je pun antioksidansa koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Time njegovo djelovanje smanjuje svakodnevni stres. Tvari u peršinu poput apiola i misticina su izvrsno sredstvo protiv upala. Smanjujući razne upalne procese, smanjujemo i kronične bolesti, a time rak koji često nastaje usred ponavljajućih upala.

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima. Ublažava menstrualne bolove, regulira neredovite mjesečnice. Smanjuje visok krvni tlak i snižava LDL kolesterol. Čak je dobar za liječenje anemije jer sadrži dosta željeza. U tu svrhu ga koristimo u obliku soka ili čaja.

Peršin smanjuje loš zadah iz usta. Stimulira apetit, poboljšava probavu, otklanja vjetrove. Pročišćava jetru, liječi vodenu bolest, reumu i giht.

Ukoliko nekom zaostaje mokraća dobro je skuhati čaj od svježih listova peršina. U 2 dl vrele vode stavimo vezicu peršina. Ostavimo poklopljeno 1. minuta. Taj divan svjetlo zeleni čaj ispijmo. Rijetko kome ne pomogne. Dobro je povremeno ga skuhati radi diuretičkih svojstava i ukanjanja viška vode iz organizma.

Upotrebljavajmo ovaj mirisni začin što češće i naše tijelo će biti zdravije. Moja preporuka je što češće ga svježeg, nasjeckanog dodavati u juhu, kao dodatak namazu na kruhu, raznim pečenim jelima, posebno ribljim. Izvrstan je u kombinaciji sa svježim češnjakom i maslinovim uljem.

Pjevačima, prosvjetnim radnicima, govornicima preporučuje se čaj od svježih lisova peršina kojem se dok je mlak doda žlica meda i limunov sok. Čaj se pije u gutljajima sat vremena prije nastupa.

hr Sun May 22 2022 12:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .