Biljka koju ima gotovo svaki travnjak čisti organizam od toksina i regulira neurednu mjesečnicu

TRATINČICA – “Voli me, ne voli me”
Latinski – Bellis perennis L
Drugi naziv: katarinčica, krasuljak, behar..
Ovaj maleni cvijet iznimnog ljekovitog djelovanja počinje cvjetati u rano proljeće, upravo kad organizam treba očistiti od zimske teške hrane. Zato je u narodu odavno poznat čaj za liječenje od iscrpljenosti, čišćenje organizma od toksina i raznih krvnih bolesti. U tu svrhu možemo ga u koristiti i kao svježi sok.

Sok se priprema svakodnevno i pije pola litre, tri puta dnevno. Pun je vitamina C i A. 

Ako ga pomiješamo s medom dobit  ćemo lijek za razna respiratorna oboljenja, liječenje bronhitisa i bolova u prsima. Čaj od tratinčice koristi se kod bolesti jetre, bubrega, želuca i crijeva. Koristi se za bolove kod gihta.
Čaj se upotrebljava i kod neuredne mjesečnice, ublažava njene boli i grčeve, te čisti krv. Starijim osobama pomoći će kod reumatskih tegoba. U tu svrhu svježu tratinčicu koristimo potopljenu u rakiji. Tom rakijom masiramo bolna mjesta i upaljene zglobove. Tratinčicu dodajemo raznim salatama.

Tratinčica se koristi u kozmetičke svrhe, a poznata je i krema od tratinčice protiv suhe kože.
Ako do sada niste koristili tratinčicu, vrijeme je da počnete, pođete na čistu livadu, uberete i osušite ovu predivnu biljku. Spremite je u teglu i sačuvajte za jedan dobar čaj u kojem će te uživati.
PRIPREMA ČAJA
U šalicu prokuhane vode dodamo jednu ili dvije čajne žlice prosušene tratinčice. Guštajte u ovom divnom okusu.  Po želji dodajte žlicu meda.
MJEŠAVINA ČAJEVA
Žlicu cvjetova tratinčice, žlicu cvijeta bazge i prstohvat cvjetova lipe stavimo u 2 decilitra prokuhane vode. Poklopimo i ostavimo 10 minuta. Pijemo toplo protiv prehlade.

POSLJEDNJE DODANO: