Article

//www.dalmacijanews.hr/files/55a5542db882d16b188b45d1/80

Više nećete moći iz hotela odnositi mini sapune i šampone. EU Komisija donijela zabranu

EU do 2050. godine planira postati 'klimatski neutralna'. Prema njihovim podacima, u Europi svaki stanovnik trenutno generira gotovo 180 kilograma plastičnog otpada na godinu, a ambalaža općenito čini gotovo 40 posto ukupnog plastičnog te 50 posto papirnatog otpada na području Unije.

Ako se volite opskrbiti sitnim hotelskim potrepštinama poput regeneratora, šampona i sapuna, stižu loše vijesti. Naime EU Komisija je hotelima odlučila zabraniti korištenje mini toaletnih potrepština, javlja Independent.

Koji je razlog?

Ovom odlukom želi se učiniti korak više u borbi protiv otpada. Ova odluka ne znači da hoteli gostima više neće moći osigurati toaletne potrepštine, ali će one morati biti pakirane u višekratnu ambalažu koju neće biti moguće odnositi kući, ali i ono puno važnije - koja se neće bacati nakon svakog gosta.

Taj je prijedlog dio EU Zelenog plana, kojim zajednica do 2050. godine planira postati "klimatski neutralna". Prema njihovim podacima, u Europi svaki stanovnik trenutno generira gotovo 180 kilograma plastičnog otpada na godinu, a ambalaža općenito čini gotovo 40 posto ukupnog plastičnog te 50 posto papirnatog otpada na području Unije., piše Danas.hr

hr Thu Dec 29 2022 18:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/63e110e65d7965b6df8b45c4/80
Foto: HCK

Hrvatska šalje spasilački tim u Tursku, Crveni križ pokreće donatorski telefon za stradale

Turska pomogla Hrvatskoj nakon potresa u Petrinji

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenut će oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Iz Ravnateljstva civilne zaštite su priopćili da je modul koji je samodostatan po pitanju smještaja i prehrane opremljen s opremom za spašavanje iz ruševina, s visina i dubina, tehničku pretragu i pretragu sa psima. U konvoju će biti kamioni za prijevoz opreme i kombi vozila za prijevoz ljudi, piše Index.hr. 

Po dolasku u Tursku će pripadnike modula dočekati UNDAC tim Ujedinjenih naroda za procjenu katastrofa i koordinaciju koji daje potporu Turskoj u koordinaciji stranih timova. Turska je nakon snažnog potresa putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije zatražila međunarodnu pomoć. 

- Podsjetimo, razorni potres s epicentrom kod Petrinje aktivirao je međunarodnu zajednicu civilne zaštite u pružanju žurne pomoći. Hrvatskom zahtjevu za pomoć putem Mehanizma unije za civilnu zaštitu tada se odazvala i Turska. Turska je pomogla Republici Hrvatskoj slanjem grijalica i kontejnera za pomoć ugroženom stanovništvu, podsjećaju u priopćenju. 

hr Mon Feb 06 2023 15:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/63e0b8ce5d796579da8b4702/80

Potres u Turskoj oslobodio je 125 puta veću energiju nego onaj u Petrinji

Rukovoditeljica Seizmološke službe RH, Ines Ivančić komentirala je u Novom danu televizije N1 katastrofalan potres koji je pogodio Tursku i Siriju
Rukovoditeljica Seizmološke službe RH, Ines Ivančić, komentirala je u Novom danu televizije N1 katastrofalan potres koji je pogodio Tursku i Siriju koje još uvijek broje stradale.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

- Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja - objasnila je Ivančić.

- Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5.600 veću nego zagrebački - dodala je.

- Upravo su te tektonske ploče inicijatori potresa, one dovode do rasjeda koji dugi niz vremena mogu akumulirati energiju dok ne dođe do puknuća i tada nastaje potres zbog te dugo akumulirane energije - rekla je Ivančić.

Objasnila je da nema mogućnosti prognozirati vrijeme kada će se potres dogoditi, no znamo gdje se mogu dogoditi ti potresi, to nije nepoznanica, dodala je.hr Mon Feb 06 2023 09:22:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/63e0a86d5d7965e4dd8b45e5/80

Turska se ne prestaje tresti, novi potres od 7,7 stupnjeva

Broj mrtvih raste i već je preko tisuću
Turska se ne prestaje tresti, oko 11.30 sati udario je novi potres magnitude 7,7 stupnjeva, a užasne scene iz potresom pogođenih područja su kataklizmički. Broj mrtvih se penje iz minute u minutu i već ih je više od tisuću. Točno nas je strah pomisliti kolika će biti konačna brojka.

RANIJE OBJAVLJENO
Potres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros južnu Tursku. Prema prvim podacima, osjetio se u velikom dijelu zemlje, kao i u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susjednu Siriju. Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7,8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara. Turske vlasti objavile su da je dosad potvrđeno 76 poginulih, a sirijski državni mediji navode da je u toj državi preko sto osoba izgubilo život. Strahuje se da bi broj mrtvih u narednim satima mogao narasti.
hr Mon Feb 06 2023 08:13:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/63a8569a5d79659c718b4581/80
Foto: Screenshot / HRT

Papa Franjo u božićnoj poruci poručio da svijet žudi za mirom

Papa Franjo pozvao je na prekid rata u Ukrajini i drugih sukoba, istaknuvši da svijet pati od "gladi za mirom"
Iz Vatikana je papa Franjo kršćanima diljem svijeta poslao godišnju poruku Urbi et orbi. S glavnog balkona Bazilike sv. Petra blagoslovio je vjernike.

Ondje je i novinarka HTV-a Dajana Kruneš.

- U tradicionalnoj božićnoj poruci tisućama vjernika papa Franjo poželio je globalno jedinstvo i mir. Spomenuo se i ovog puta da mnogim narodima ovi božićni blagdani prolaze u tami, strahu, tragediji - u Ukrajini, Siriji, Jemenu, Mianmaru Papa ističe i neprestano ponavlja: odgovornost je na svima nama da osiguramo mir. Posebno na onima na političkoj razini da napokon krenu u zajedničku komunikaciju koja će dovesti do konkretnih mjera koje bi mogle dovesti do rješavanja ovih političkih sukoba. Sjetimo se onih koji nemaju, koji gladuju, siromašnih i najmlađih. Papa Franjo ističe: Božić je blagdan mira i nade. Imamo priliku promijeniti stvari i doprinijeti miru u svijetu, izvijestila je.

Papa Franjo pozvao je na prekid rata u Ukrajini i drugih sukoba, istaknuvši da svijet pati od "gladi za mirom".

U svojoj desetoj božićnoj poruci Gradu i svijetu (Urbi et orbi) također je apelirao na ljude da budu iznad "plitkog blagdanskog sjaja" i pomognu beskućnicima, imigrantima, izbjeglicama i siromašnima u traženju utjehe, topline i hrane. - prenosi HTV.

- Pogledajmo lica sve one djece koja svugdje u svijetu čeznu za mirom, rekao je Papa obraćajući se sa središnjeg balkona bazilike svetog Petra.

- Pogledajmo također lica naše ukrajinske braće i sestara koji ovaj Božić proživljavaju u mraku i hladnoći, daleko od svojih domova zbog razaranja prouzročenih u deset mjeseci rata, dodao je.

Na Trgu svetog Petra okupili su se deseci tisuća vjernika.

Govorio je samo nekoliko sati nakon što su se širom Ukrajine oglasile sirene za zračnu uzbunu i dan nakon što je Kijev objavio da je u ruskom napadu na nedavno oslobođeni grad Herson ubijeno najmanje petero ljudi i ranjeno još 35 u subotu.

- Neka nas Gospodin potakne da ponudimo konkretne geste solidarnosti kako bismo pomogli svima onima koji pate, a neka prosvijetli um onima koji imaju moć utišati grmljavinu oružja i smjesta prekinuti ovaj besmisleni rat, poručio je Papa.

Papa Franjo kazao je i da rat u Ukrajini ne bi trebao umanjiti zabrinutost za ljude čiji su životi uništeni drugim sukobima ili humanitarnim krizama. U tom je kontekstu naveo Siriju, Mijanmar, Iran, Haiti i regiju Sahela.

- Naše vrijeme obilježava ozbiljna glad za mirom, rekao je Papa.

Pozvao je i na obnovu dijaloga između Izraelaca i Palestinaca u Svetoj Zemlji.

Dok mnogi sjede za "dobro prostrtim stolom", ogromne količine hrane dnevno odlaze u nepovrat, a resursi se troše na oružje, poručio je Papa.

Ponovno je osudio korištenje hrane kao oružja, istaknuvši da je rat u Ukrajini doveo milijune u opasnost od gladi - primjerice u Afganistanu ili u zemljama Roga Afrike.

- Na ovaj dan, na koji je lijepo okupiti se oko bogatog stola, ne odvraćajmo pogled od Betlehema i sjetimo se onih koji trpe glad, posebno djece, dok se svakoga dana velike količine hrane bacaju, a sredstva se troše na oružje. Rat u Ukrajini dodatno je pogoršao situaciju, izlažući čitave populacije opasnosti bijede, posebno u Afganistanu i zemljama Roga Afrike... danas kao i nekoć, Isus, svjetlo istinsko, dolazi na svijet bolestan od ravnodušnosti, koji ga odbacuje, kao što se događa mnogim strancima, ili ga ignorira, kao što mi prečesto činimo sa siromasima. Ne zaboravimo mnogobrojne izbjeglice i prognanike koji kucaju na naša vrata i traže utjehu, toplinu i hranu. Ne zaboravimo marginalizirane, usamljene, siročad i starije kojima prijeti opasnost da budu odbačeni, zatvorenike koje gledamo samo kroz njihove pogreške, a ne kao na ljudska bića, poručio je.
hr Sun Dec 25 2022 14:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .