Article

//www.dalmacijanews.hr/files/64004fb15d79659b318b458c/80

Izložba "Ritual 1"/Ivan Svaguša otvara se u subotu u galeriji Studio-21-

Moći će se pogledati do 9. ožujka 2023. godine

Udruga Beat - Split studio 21 priređuje izložbu "Ritual 1"/Ivan Svaguša, koja će se otvoriti u subotu, 4.3. u 20 sati u galeriji Studio-21-, a moći će se pogledati do 9. ožujka 2023. Kustosica izložbe je Ana Bratić.

Otvaranje je najvažniji dio izložbe jer će umjetnik uživo izvesti i soundtrack performans. 

O umjetniku:
Ivan Svaguša rođen je 11.03.1982. u Splitu. Završava Školu likovnih umjetnosti, diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti. Od 2009. godine predaje u Školi crtanja i slikanja Split. Održao na stotine slikarskih, stripovskih, graffiti i ilustratorskih radionica. Strastveni ljubitelj muzike. Autor je i koautor nekolicine strip albuma. Kroz nezavisno izdavaštvo „Bučni stripovi“, na multimedijski način, putem soundtracka prezentira slikarske i stripovske radove. Kroz vizualne medije eksperimentira sa izvedbenim umjetnostima, kao što su suvremeni cirkus i suvremeni ples. Bio radio voditelj Bučnih stripova. Redovito se bavi slikarstvom, stripom, graffitima/street artom, muralima,muzikom,ilustracijom...
Web : www.svaigimage.com
Izložba je organizirana uz podršku Grada Splita, Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura Nova.

„Okus je gorak

 ko smrt, nakon 

svakog slatkog 

zalogaja.“  

Često oslovljena i kategorizirana kao grafička novela Ritual 1 autora Ivana Svaguše, nastala je gotovo u jednom dahu na razmeđini 2019. i 2020. godine. Ritual je zamišljen kao trilogija koja u nastavcima prenosi umjetnikovu potrebu da vlastitu opsesiju formira u konkretan umjetnički objekt i iskaz. Međutim, Ritual se u potpunosti ne može podvući pod pojam grafičke novele u klasičnom smislu. Spoj slike i teksta na svakoj od stranica, može se sagledati i kao rad za sebe, kao posebni grafički crtež, razglednica ili vizura. 

Karakteristično za Svagušu je da pristupa stripu kao eksperimentu s drugim medijima. Početna ideja za Ritual 1, koja se nalazi u podgovoru izdanja u vlastitoj ediciji, govori o povezivanju vizualnog dijela s performativnim umjetnostima, konkretno glazbom i plesom. Pri korištenju boje, crteža i kompozicije, autor razmišlja i o njihovoj komplementarnosti sa zvukovima i glazbenom formom, odnosno svojevrsnom soundtrack-u za stripove. Eksperimentalna i filmska glazba, posebno Morriconea i Vangelisa, imala je veliki utjecaj u Svagušinom spoju apstraktnog medija glazbe sa statičnim medijem stripa. Uz zvučna otvorenja izložbi, tipična za autora, uvijek se proteže i svojevrstan vid scenskog nastupa. 

Sekvencijalne ilustracije prate glavnog lika na putovanju kroz stvarne gradove i tok vlastitih misli i mentalnih stanja. Nižu se narativi osobnih trenutaka i preokreta. Riječ je o procesu koji se kreće spontano, poput romana toka svijesti, bilježeći misli i preokupaciju autora protkanu kroz emocije ljutnje, beznađa i nade. Prihvaćajući vlastite granice i uvjete u kojima se nalazi, protagonist uviđa realan poredak stvari i pojava. Riječ je o intimnoj i duboko mračnoj priči o unutarnjoj destrukciji koja na osobnoj razini prerasta u novi početak. 

Prizori putovanja i proživljenih mentalnih stanja postepeno se slažu u strip-formu u autorovim malim sketchbook-ovima te se formiraju u cjelinu. Izloženi printevi prikazi su skica iz blokova korištenih kao predložak za Ritual 1. Svaki prikaz mračna je slika realnoga grad i njegovih ulica u ozračju postmodernističke atmosfere i distopije s naglašenom dozom otuđenosti i samoće. Narator se u isto vrijeme predstavlja i ne predstavlja samog autora. Njegovim nedefiniranim obrisima, Svaguša ostavlja čitatelju mogućnost poistovjećivanja. Bezizražajna, bijela gipsana maska, koju umjetnik koristi u nastupnom dijelu, dodatno sugerira njegovu anonimnost i nedefiniranost.

Otuđeni subjekt, u pravilu, luta ulicama u samoći vlastitih misli. Tek se po sredini knjige, u nekoliko navrata, pojavljuje suputnik bez imena. Suputnik koji dijeli istu samoću, iste misaone procese i mentalna stanja. Samoća kod Svaguše implicira prihvaćenost, ugodnu noć i smiraj, lutanje u vlastitim mislima i bijeg je od vanjskog svijeta. Izostanak dnevnih prizora i gužve uvodi nas isključivo u nutrinu i misli subjekta.

Isprepliću se gradovi, ponajprije vizure Splita, pogotovo Splita 3, Zagreba, Ljubljane, Bologne, Ancone i ponovno Splita. Prostor, odnosno prostorno-vizualne kompozicije učestali su motivi  na Svagušinim slikama i stripovima. Prikazi ulica su realni, intervenirani tek s pokojim detaljima futurističkih metalnih cijevi i egzotičnoga bilja, podsjećajući nas na prizore Blade Runnera Ridley Scotta. Autor ih definira kao „otuđenu romantiku“ i namjernu izolaciju u formi gradskog putopisa. Statičnost slike postignuta je stalnim motivima gradova, ljudske siluete i mjeseca. Prizori i riječi nalaze se u kontrastu. Riječi su sirove, ali poetične. Prikaz su realnoga stanja bez cenzure i autocenzure. Podsjećaju na dnevničke zapise s dozom humora i spretnom igrom riječi. Poetski dio često sadrži elemente koji čitatelju mogu ostati nerazumljivi, a odnose se isključivo na autora i njegovu tadašnju preokupaciju. 

U svom obraćanju Svaguša ne iskazuje nikakvu vrstu čuđenja, već besciljno luta ne obazirući se na ništa osim na vlastiti tok misli. Kraj opkoljen tamom kao iskrenom i izravnom suputnicom naslućuje na promjenu.


„Svi odlasci su kao 

ovaj: ka novom kraju. 

Toj tami koja jedina njeguje. 

Ljubav je široka, ipak 

izgubila se u još široj priči 

i još većoj praznini.

Ogromna praznina, 

šira no ikad i 

ne ostavlja izbor. 

Jedino u njoj mi odjekuju koraci. 

I nestaju.“

hr Thu Mar 02 2023 08:27:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642451d85d7965309b8b45a9/80

J.R. August ovaj petak u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split

Ovim koncertom će predstaviti najnovije materijale na kojima radi s novom postavom benda

U petak, 31. ožujka u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split nagrađivani kantautor J.R. August održat će prvi koncert u Splitu nakon 2019. godine.

Tim će koncertom ujedno premijerno predstaviti najnovije materijale na kojima radi s novom postavom benda. J.R. August višestruki je dobitnik Porina, uključujući onaj za album godine, novog izvođača i najbolji album alternativne glazbe, dok je 2021. njegov album „Live at Hrvatski glazbeni zavod” dobio Porin za koncertni album godine.

Nakon intimnog, klavirskog zvuka hvaljenog albuma „Dangerous Waters” i konceptualnog popa „Still Waters”, u najnovijem izdanju J.R. August se okreće slojevitom, suvremenom bendovskom zvuku.

U Hrvatskom domu, J.R. August će tako gostovati s osmočlanim pratećim sastavom, otvarajući novu stranicu u svojoj karijeri u jednoj od najljepših koncertnih dvorana u državi.

hr Wed Mar 29 2023 16:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/64243d255d79652f9b8b45bb/80
Foto: Toni Mijač

Zadržite dah i uronite u more Sine Jakelića u potrazi za "Morskim korijenom"

"Svaki putnik nekad mora doma doć", govore njegovi stihovi pa se tako i on vratio bar glazbom kući, svom glazbenom Moru

Sina Jakelić višestruko je nagrađvani tekstopisac koji je još u pjesmi "Dite", kao najistureniji član Libra, počeo kao motiv razrađivati bezuvjetno predavanje. Na tom je putu nastavio sam u novom poglavlju svoje karijere, prvo u "Polarnoj", a sada i u "Morskom korijenu".

-Jedan jednostavan telefonski poziv i ničim provocirana dobra namjera Josipa Radića rodila je jednu novu suradnju, a mene ponovo pokrenula i podmazala zupčanike, poručio je Sina koji se nakon "Polarne" koja je izašla prije 5 godine vratio s novom pjesmom "Morski korijen".

Za one koji odluče poslušati "Morski korijen" Sina napominje da je novo djelo potpuno autobiografsko, iako na kriptičan način. U stihove je sažeo, kako kaže, "povratak iz inozemstva u rodni kraj i potrebu Dalmatinca da bude uz svoje More." Josip Radić čiji je poziv pokrenuo sve, poznatiji kao dio Valentina Boškovića i frontmen benda Kensington Lima, uglazbio je Sinine stihove, a cijelu je priču zaokružio i spot na kojem je radio Toni Mijač.

Spot je snimljen u  maslinicima, šumama i na divljim liticama južne strane Sininog rodnog otoka Šolte, bez akcenta na turističke atrakcije - birane su intimnije i manje poznate lokacije koje će možda tek lokalci prepoznati. Kadrovi su savršeno saželi poruku pjesme. "Namjera je bila prikazati Šoltu kao generalni simbol svih dalmatinskih otoka čime je još jednom načeta tema nerazdvojne cjeline Dalmatinca i Mora - vječna tema toliko puta opjevana, ali nikad izlizana", pojasnio je Sina koji trenutno živi u Norveškoj, ali mu daljina nije umanjila ljubav prema Dalmaciji i "njegovom" moru.

Sina priznaje da njegove pjesme nisu za svakoga. "Moja lirika nastaje isključivo iz autentičnih situacija u mom životu, i za ispravan doživljaj zahtijeva uranjanje i slušanje u specifičnom terminu: od početka do kraja. Publika s kratkim fokusom pažnje će teško pronaći hranu za svoju dušu na mojoj valnoj duljini", poručio je i dodao: "Ali onima koji su voljni navući odijelo za ronjenje i skočit u moje 'More', želim dobrodošlicu!" U planu mu je još mnogo pjesmama, mnoge strpljivo čekaju u svojoj demo verziji. No, prvo će priču o gradnji novog iz srušenog privesti kraju, i to u "Srpnju".

hr Wed Mar 29 2023 15:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642420f65d7965319b8b4585/80

Premijera filma "Da li ste vidjeli ovu ženu?" u Kinoteci Zlatna vrata

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku
U četvrtak, 30.3.2023. u 20:00 u Kinoteci Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split premijerno se prikazuje film "Da li ste vidjeli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi.

Radi se o nadrealističnoj psihodrami fokusiranoj na temu identiteta, prezicnije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje, tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože, slijedi i filmska forma, i sama se preoblikujući. (Human Rights Festival 2022)

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku.

Na premijeri će nam se pridružiti glavna glumica, Ksenija Marinković.

Ulaz je besplatan, no broj mjesta je ograničen. Ulaznice se mogu preuzeti od 16:00.
hr Wed Mar 29 2023 13:29:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb902486f2ab8161e8b4601/80
Foto: Pixabay

Promotivni tjedan u Nacionalnom parku Plitvička jezera u povodu 74. rođendana

“Vode, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, a ipak su Plitvička jezera na čitavom svijetu samo jedna.“ Akademik Ivo Pevalek

Sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo od 1. do 9. travnja 2023. godine održati tradicionalni rođendanski promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera!

Kao predjel naročite prirodne ljepote” Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Upravo taj datum obilježavamo kao rođendan našeg Parka. Jedinstvene vrijednosti ovoga područja prepoznate su od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (engl. UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) koja je trideset godina kasnije Nacionalni park Plitvička jezera uvrstila na svoj Popis svjetske baštine.

Kako bismo proslavili svoj 74. rođendan, pripremili smo za vas posebne cijene ulaznica u rođendanskom tjednu:

Period 1.4. – 9.4.2023.
Cijena:
- Odrasli 10,00 € (75,35kn)
- Odrasli – grupe 10,00 € (75,35kn)
- Studenti 6,50 € (48,97 kn)
- Studenti – grupe 6,50 € (48,97 kn)
- Djeca 7-18 godina 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca 7-18 godina – grupe 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50% - GRATIS

S održavanjem promotivnog tjedna otvaramo i Gornja jezera stoga ćete imati priliku doživjeti svih 16 smaragdnih jezera po promotivnim cijenama. Kako biste svoj posjet što bolje isplanirali, preporučamo da unaprijed odaberete jedan od programa posjete ili preuzmete našu aplikaciju.

hr Wed Mar 29 2023 12:34:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .