Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ecb9f5b6f2ab8083e8b4573/80
Foto: Unsplash

Stručnjak: U Hrvatskoj nemamo dovoljno hrane za potrošnju koju turizam izaziva

Kriza 2020. godine bila je specifična, na ponudi i potražnji bila je blokada
Ekonomski analitičar, Damir Novotny, u Novom danu N1 televizije govorio je o rastu BDP-a i koronakrizi.

“Prošle godine ekonomija je bila potpuno paralizirana. Ekonomske okolnosti bile su blokirane pandemijom i hrvatska ekonomija pala je za 8 posto, snažniji pad iskusile su samo Španjolska, Grčka i slične zemlje koje su notorno poznate po turizmu. Crna Groa, recimo, imala je pad od 15%. Nakon tog je uslijedilo otvaranje.

Kriza 2020. godine bila je specifična, na ponudi i potražnji bila je blokada. Inače ima ili previše potražnje, premalo robe, ili obrnuto, sada je bilo oboje bilo blokirano. Kada se otvorila ekonomija potrošači su bili gladni kupovine i to vidimo po podacima koje je iznio ministar, da je velik udio u rastu bila osobna potrošnja. Vlada je intervenirala u potrošnju jer je davala plaće onim ljudima koji nisu radili zbog zatvaranje i tu intervenciju Vlada nikako ne bi mogla napraviti da nismo članica EU.

Rekao bih da Vlada samo slijedi ukupne EU politike, što nije bio slučaj 2009.godine kada Vlada nije znala odgovoriti na krizu. Vladina intervencija je podigla kupovnu moć kučanstva i naravno da je potrošnja rasla”, objasnio je ne početku.

“Po prvi put vidimo i rast izvoza poljoprivrednih proizvoda”
Govorio je i o onima koji misle da se treba protiviti uvođenju eura:

“To je potpuno nerazumno, to nema nikakvog smisla. Hrvatski građani su navikli na euro kao alternativnu valutu i sve veće transakcije su denominirane u euro. Oko 70% svih štednih uloga je denominirano u toj valuti. Hrvatski građani vjeruju u euro i nema nikakvog smisla da ostanemo izvan eurozone. Kratko rečeno Hrvatska mora ući u eurozonu 2023. godine.

To je omogućilo vladi da se jeftino zaduži i da intervenira prošle godine kada je kriza bila u punom jeku. Eurozona će pomoći u ubrzavanju ekonomskog rasta. Nakon ovog pada će se taj rast sigurno ubrzavati i to po prvi puta u povijesti hrvatske ekonomije i to je isključivo posljedica činjenice da smo u EU”, kaže.

Dodaje i kako ovakav rast govori o tome koliko smo “žilavi” te da su se hrvatska mala i srednja poduzeća posebno dobra snašla i uključila u nabavne lance zapadnoeuropske industrije.

“Po prvi puta u povijesti vidimo i rast izvoza poljoprivrednih proizvoda. Vidimo pozitivan trend i u poljoprivrednoj proizvodnji. Prinosi pšenice ove godine bili su najveći u povijeti otkako mjerimo”, rekao je.

“Cijena svinjskog mesa ostat će ista, li sve drugo bi moglo rasti”
Govorio je i o poskupljenju namirnica:

“Ja se ustručavam bilo kakvih prognoza jer ekonomska znanost ne bi bila znanost nego bi bila astrologija da može predviđati. Ekonomija se kreće u ciklusima i sada smo u ciklusu rasta i brzog oporavka. Prošle godine su cijene jako pale, sada se vraćamo na cijene iz 2019. godine. No imali smo suše i žetva je bila loša u Europi, to će smanjiti ponudu i cijene će neminovno rasti na strani žitarica i uljarica koje nam služe za proizvodnju hrane.

Tu će sigurno biti rast, ali to se kreće uvijek u ciklusima, to zovemo svinjskim ciklusima. Jedne godine imate pad proizvodnje žitarica, sljedeće godine će biti rast. Svinjskog mesa na EU tržištu ima više nego dovoljno jer je stao izvot prema Kini, tako da će, što se tiče svinjskog mesa, cijena ostati na istoj razini, ali sve drugo bi moglo narasti do kraja ove godine.

Kod nas u Hrvatskoj je još jedna posebnost – da nemamo dovoljno domaće proizvodnje, a da turizam višestruko poveća broj potrošača u sezoni i tada dolazi do povećanja. Ja bih rekao da je dodatni hrvatski problem što nemamo dovoljne količine hrane za potrošnju koju turizam izaziva”, objašnjava za N1.
hr Sat Aug 28 2021 13:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .