Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ecb9f5b6f2ab8083e8b4573/80
Foto: Unsplash

Stručnjak: U Hrvatskoj nemamo dovoljno hrane za potrošnju koju turizam izaziva

Kriza 2020. godine bila je specifična, na ponudi i potražnji bila je blokada
Ekonomski analitičar, Damir Novotny, u Novom danu N1 televizije govorio je o rastu BDP-a i koronakrizi.

“Prošle godine ekonomija je bila potpuno paralizirana. Ekonomske okolnosti bile su blokirane pandemijom i hrvatska ekonomija pala je za 8 posto, snažniji pad iskusile su samo Španjolska, Grčka i slične zemlje koje su notorno poznate po turizmu. Crna Groa, recimo, imala je pad od 15%. Nakon tog je uslijedilo otvaranje.

Kriza 2020. godine bila je specifična, na ponudi i potražnji bila je blokada. Inače ima ili previše potražnje, premalo robe, ili obrnuto, sada je bilo oboje bilo blokirano. Kada se otvorila ekonomija potrošači su bili gladni kupovine i to vidimo po podacima koje je iznio ministar, da je velik udio u rastu bila osobna potrošnja. Vlada je intervenirala u potrošnju jer je davala plaće onim ljudima koji nisu radili zbog zatvaranje i tu intervenciju Vlada nikako ne bi mogla napraviti da nismo članica EU.

Rekao bih da Vlada samo slijedi ukupne EU politike, što nije bio slučaj 2009.godine kada Vlada nije znala odgovoriti na krizu. Vladina intervencija je podigla kupovnu moć kučanstva i naravno da je potrošnja rasla”, objasnio je ne početku.

“Po prvi put vidimo i rast izvoza poljoprivrednih proizvoda”
Govorio je i o onima koji misle da se treba protiviti uvođenju eura:

“To je potpuno nerazumno, to nema nikakvog smisla. Hrvatski građani su navikli na euro kao alternativnu valutu i sve veće transakcije su denominirane u euro. Oko 70% svih štednih uloga je denominirano u toj valuti. Hrvatski građani vjeruju u euro i nema nikakvog smisla da ostanemo izvan eurozone. Kratko rečeno Hrvatska mora ući u eurozonu 2023. godine.

To je omogućilo vladi da se jeftino zaduži i da intervenira prošle godine kada je kriza bila u punom jeku. Eurozona će pomoći u ubrzavanju ekonomskog rasta. Nakon ovog pada će se taj rast sigurno ubrzavati i to po prvi puta u povijesti hrvatske ekonomije i to je isključivo posljedica činjenice da smo u EU”, kaže.

Dodaje i kako ovakav rast govori o tome koliko smo “žilavi” te da su se hrvatska mala i srednja poduzeća posebno dobra snašla i uključila u nabavne lance zapadnoeuropske industrije.

“Po prvi puta u povijesti vidimo i rast izvoza poljoprivrednih proizvoda. Vidimo pozitivan trend i u poljoprivrednoj proizvodnji. Prinosi pšenice ove godine bili su najveći u povijeti otkako mjerimo”, rekao je.

“Cijena svinjskog mesa ostat će ista, li sve drugo bi moglo rasti”
Govorio je i o poskupljenju namirnica:

“Ja se ustručavam bilo kakvih prognoza jer ekonomska znanost ne bi bila znanost nego bi bila astrologija da može predviđati. Ekonomija se kreće u ciklusima i sada smo u ciklusu rasta i brzog oporavka. Prošle godine su cijene jako pale, sada se vraćamo na cijene iz 2019. godine. No imali smo suše i žetva je bila loša u Europi, to će smanjiti ponudu i cijene će neminovno rasti na strani žitarica i uljarica koje nam služe za proizvodnju hrane.

Tu će sigurno biti rast, ali to se kreće uvijek u ciklusima, to zovemo svinjskim ciklusima. Jedne godine imate pad proizvodnje žitarica, sljedeće godine će biti rast. Svinjskog mesa na EU tržištu ima više nego dovoljno jer je stao izvot prema Kini, tako da će, što se tiče svinjskog mesa, cijena ostati na istoj razini, ali sve drugo bi moglo narasti do kraja ove godine.

Kod nas u Hrvatskoj je još jedna posebnost – da nemamo dovoljno domaće proizvodnje, a da turizam višestruko poveća broj potrošača u sezoni i tada dolazi do povećanja. Ja bih rekao da je dodatni hrvatski problem što nemamo dovoljne količine hrane za potrošnju koju turizam izaziva”, objašnjava za N1.
hr Sat Aug 28 2021 13:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60fda7d26f52df4fe88b45ac/80
Foto: DalmacijaNews

Poništen natječaj za direktora splitske "Čistoće", nitko od desetero kandidata nije zadovoljio Puljkov tim

Nitko od deset prijavljenih kandidata nije impresionirao tim gradonačelnika Ivice Puljka
Poništen je natječaj za direktora splitske "Čistoće".

Kako smo doznali, nitko od deset prijavljenih kandidata nije impresinirao tim gradonačelnika Ivice Puljka pa na čelnom mjestu ove splitske gradske tvrtke, do imenovanja novog direktora, ostaje Lukša Regjo

Informaciju nam je potvrdio dogradonačelnik Antonio Kuzmanić govoreći kako se jedan od prijavljenih kandidata javio za prvog čovjeka više tvrtki, a izabran je već na jednu od mogućih funkciju.


hr Mon Oct 25 2021 11:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/616d2bd26f52df0e568b45bb/80
Foto: DalmacijaNews

Prije 26 godina preminuo je Miljenko Smoje. Matijević: 'On je jedan od simbola Splita, zaslužuje kip na Matejuški'

Tajnik splitskog SDP-a oglasio se povodom godišnjice smrti Miljenka Smoje.
Prije 26 godina napustio nas je legendarni Miljenko Smoje, a povodom godišnjice njegove smrti oglasio se Davor Matijević, tajnik splitskog SDP-a.

- Smoje zaslužuje kip na Matejuški

Na današnji dan, prije 26 godina, napustio nas je Miljenko Smoje, jedan od simbola Splita.

Splitu je dao sve, a Split mu je, kako samo Split zna, vratio  brutalno i nemilosrdno gazeći ga pred kraj života.
Gazili su njegovu osobnost, gazili su mu integritet, ali jedino šta mu nisu uspjeli zgaziti i zatrti su njegova djela, kao i ljubav prema Splitu.

Smoje je bio kreator splitskog i dalmatinskog identiteta i ne postoji Splićanka ili Splićanin na koje Smoje nije ostavio dubok trag. 

Zato Smoje treba napokon dobit spomenik na svojoj Matejuški jer ako išta simbolizira onaj stari, Smojin Split onda je to Matejuška.

Imam čast i zadovoljstvo šta je Vijeće kotara Blatine Škrape podržalo moj prijedlog da napravimo Smoji mural na Blatinama do kraja ove godine, a prijedlog da napravimo Smoji spomenik na Matejuški ću predložit gradonačelniku i kolegama vijećnicima. 

Vrime je da vratimo Smoji bar dio dugovanja šta ka grad imamo prema njemu - napisao je Matijević.
hr Mon Oct 25 2021 10:22:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/594bb93bb9e03e642e8b461b/80
Foto: NŽ

Sutra se obilježava 77. obljetnica Dana oslobođenja Splita

Svečanost počinje u 11 sati.

U organizaciji Grada Splita, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita i Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista, sutra,  26. listopada 2021. s početkom u 11.00 sati u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita ( Papalićeva 1) održat će se svečanost obilježavanja 77. obljetnice Dana oslobođenja Splita.

Prije svečanosti u Muzeju grada izaslanstva Grada i Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita polagat će vijence na Gradskom groblju Lovrinac i na Narodnom trgu. U 9.00 sati vijenci će se polagati na Spomen kosturnici palima u NOR-u, dok će se na Narodnom trgu  (Pjaci) na Spomen ploču osloboditeljima grada vijenac položiti u 10.00 sati.

Nakon polaganja vijenaca na Pjaci će se s početkom u 10.15 sati održati polusatni prigodni koncert Gradske glazbe Split.
hr Mon Oct 25 2021 10:16:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6176674b6f52dff55e8b4662/80
Foto: DalmacijaNews

Novi direktor "Parkova i nasada" prvi dokaz Puljkovog vala promjena: "Težit ćemo modernizaciji, a uz novi rasadnik na Mostinama proizvodnja će se povećati duplo!"

Uz vizionara na čelu ove gradske tvrtke betonizacija, kvadrati bez zelenila i neuređeni štandovi na tržnicama postat će daleka prošlost.
Ključ u ruke deset gradskih tržnica i ribarnice "Parkovi i nasadi" dobili su prvog dana srpnja nakon dva desetljeća uprave "Hipposa", a novi ključar ove gradske tvrtke u petak je i službeno postao Siniša Gašparević. Od prijavljenih 14 kandidata, Gašparević je, kažu gradski oci, bio najbolji kandidat za čelnika firme koja je prva osjetila val promjena Ivice Puljka. Javnim natječajem je poteštat odlučio ostaviti lojalnost po strani i u prvi plan staviti sposobnost, viziju, najbolje pojedince...

- Stalno se govorilo kako će natječaj biti pošten i transparentan pa sam se i ja želio uvjeriti da grad Split baš želi ljude koji su novi i profesionalci - otkriva nam Gašparević.

- Obično su takve stvari išle s planom poslovanja za naredne godine, ali to je jednostavno nemoguće napraviti kad nisi u sustavu, nemoguće je napraviti u svega tjedan, dva dana i da uz to ranije nisi bio upoznat sa situacijom pa je to bio još jedan detalj koji je presudio - objašnjava novi direktor koji nam je posvetio nekoliko minuta u radnom danu koji i doslovno traje 24 sata. Valja precizno i brzo uhvatiti "sedlo" novog okruženja pa vremena za gubljenje jednostavno nema.


Mir, sigurnost i red u tržnice

- U tvrtki me dočekala prava prijateljska atmosfera, uglavnom je ondje mlađa ekipa, dobra organizirana. Sve je uhodano oko parkova, ali zato će biti dosta posla oko novouklopljenih tržnica. Prioritet su, naravno, tržnice. Mir, sigurnost i red u tržnicama - govori Gašparević kojemu je život obilježio traumatičan trenutak, točnije obiteljska tragedija. Kao desetogodišnjak ostao je bez roditelja. Odvedeni su iz obiteljske kuće u Žrnovnici, upucani na zabiti uz cestu i bačeni na smetlište. Otac Đorđe ustrijeljen je u glavu, majka Vesna u jetru. Do danas za zločin nitko nije odgovarao. Od veljače 1992. godine do listopada ljeta Gospodnjeg 2021.

Otuđeni dječaci tako su postali žrtveni janjci neučinkovitog sustava i jedne kulture čija se potreba za trenutnim zadovoljenjem mora ispuniti bez odgađanja i po bilo koju cijenu. 


"Takve stvari te slome ili ojačaju..."

Đorđe je uspješno vodio privatnu tvrtku, Vesna je bila omiljena profesorica hrvatskog i engleskog jezika. Istraga je zastajkivala, išla u krivom smjeru, procesuirala krive osobe i ušutkavala one koji su znali što se događalo iza zatvorenih vrata u mjestu na istoku Splita.

- Djeca to prime malo drugačije, te stvari te slome ili ojačaju. Imao sam sreću što smo imali dobar odgoj djeda i bake koji su se žrtvovali za nas - kratko smo se prisjetili trenutaka koji će ostati zarezani za života.

Kako to da, usprkos postojanju dokaza, i dalje nije jasno tko je izrešetao njegove roditelje, dok su on i mlađi brat snivali očarani dječjom bezbrižnošću?

- Odgovorit ću jednim protupitanjem - Kako vi komentirate da prvi puta nakon 30 godina Split ima javne natječaje za direktore tvrtki? Kako je moguće da je u "Parkovima i nasadima" izabran netko bez stranke u pozadini. Eto, tako je i ovo moguće - odgovara ovaj četrdesetogodišnjak.


Multifunkcionalni parkovi, novi rasadnik na Mostinama

O svom prethodniku Saši Franjkiću govori samo najbolje, u kriznim vremenima pandemije njihov se posao nije mogao preseliti ispred ekrana, useliti u toplinu domova. Zelene površine, jednostavno, ne mogu se staviti na pauzu. 

Klimatske promjene koje se događaju zastrašujuće su, vrijeme je iz godinu u godinu sve toplije, posječena stabla postaju malo po malo prošlost, a zelena tranzicija jedan je od ciljeva i Europske unije u narednim godinama.

- Težit ćemo modernizaciji parkova i tržnica. Želim napraviti neke multifunkcionalne sadržaje u parkovima, da u parkovima budu destinacije za obitelj koja će ondje provoditi dosta svoga vremena - veli nam novi direktor gradske tvrtke.
(Novi pogon i upravna zgrada na Mostinama)


- Gradi se i objekt u Mostinama, rasadnik. Konačno će Parkovi i nasadi dobiti moderno i automatizirano postrojenje. Proizvodnja će skočiti najmanje duplo, a sukladno tome možemo svi skupa očekivati više šarenila i zelenila po Splitu - dodaje Gašparević.

Uz splitske "Parkove i nasade" i vizionara na čelu ove gradske tvrtke betonizacija, kvadrati bez zelenila i neuređeni štandovi na tržnicama postat će daleka prošlost.


hr Mon Oct 25 2021 10:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .