Article

//www.dalmacijanews.hr/files/607d56b06f52dfed398b457f/80

Domovinski pokret predstavio mjere za demografski oporavak Splitsko-dalmatinske županije

'Cilj ovih mjera je demografska revitalizacija cjelokupnog teritorija županije', ističe Šimundić.
Domovinski pokret smatra da je pitanje demografskog oporavka presudno za cijelu Republiku Hrvatsku, pa tako i za Splitsko-dalmatinsku županiju. Osobito se to odnosi na općine i gradove u Dalmatinskoj zagori i na našim otocima. 
Pokazatelji su poražavajući.

- U posljednjih deset godina, po Državnom zavodu za statistiku, s obzirom na prirodni prirast broj stanovnika se smanjio za 5268 ljudi. Kad se ovome pribroji razlika između onih koji su se iselili i doselili u tom razdoblju, dolazimo do podatka da je stanovnika naše županije manje za otprilike osam tisuća. Međutim, ono što nas naročito zabrinjava jesu nepovoljni demografski trendovi koji prijete slomom u dugoročnom razdoblju, ako nešto hitno ne poduzmemo.

Činjenica je da udio mladog stanovništva i udio fertilnog dijela populacije kontinuirano opada. Također, opada i broj sklopljenih brakova (za cca 10%), koji predstavljaju osnovni izvor povećanja broja stanovnika. Mnoge naše jedinice lokalne samouprave nalaze se u izrazito nepovoljnom položaju kad je riječ o padu broja stanovnika, a same nisu u mogućnosti riješiti taj problem. 

Stoga ja, kandidat Domovinskog pokreta za župana Splitsko-dalmatinske županije, u suradnji sa svojim timom i u suradnji s nekoliko priznatih stručnjaka za demografiju, među kojima ističem dr. Stjepana Šterca, kojem se zahvaljujem na pruženoj pomoći, predstavljam javnosti mjere za demografski oporavak naše županije. 

Cilj ovih mjera je demografska revitalizacija cjelokupnog teritorija županije, s osobitom naglaskom na one jedinice lokalne samouprave koje su izrazito pogođene onim što se kolokvijalno naziva „bijelom  kugom”. Neke od mjere već smo predstavili u kampanji, a neke mjere koje županija već provodi nastavit ćemo provoditi - kaže kandidat za župana Mate Šimundić.

Mjere:
1. RODITELJU S TROJE I VIŠE DJECE STATUS ODGOJITELJA.

Ova mjera uključuje ustanovljenje trajnog statusa „roditelja-odgojitelja” za roditelja (otac/majka) troje i više djece, koji se odluči ostati „kod kuće”. Taj status će uključivati niz pogodnosti, koje rastu ovisno o rastu broja djece i ovisno o mjerama koje provode općine i gradovi, odnosno središnja država: osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, trajni mjesečni dohodak do mirovine.  

2. RODITELJIMA S TROJE I VIŠE DJECE BESPLATAN VRTIĆ

Ova mjera se odnosi na one roditelje troje i više djece koji se odluče zaposliti. Njima će županija pokriti troškove vrtića ako to njihova općina ili grad već ne čini. Ova će se mjera uvoditi postupno, počevši redom od onih općina ili gradova u kojima je pad broja stanovnika najveći. Jedinicama lokalne samouprave koje imaju manjak vrtića pomoći ćemo gradnjom novih vrtića.

3. POTICATI STUPANJE U BRAK

Još se uvijek 80 posto djece rađa u braku, a u našoj županiji, nažalost, kontinuirano opada broj sklopljenih brakova (cca 2200). Ova mjera uključuje jednokratnu financijsku pomoć bračnim drugovima, subvencioniranje „bračnih” kredita i postupno smanjivanje glavnice u ovisnosti o rastu broja djece u obitelji, stvaranje jamstvenog fonda za one bračne drugove koji nisu u mogućnosti zadovoljiti kreditne zahtjeve u bankama. 

4. BESPLATNA MARENDA ZA SVE UČENIKE

Ovu smo mjeru već predstavili, a uključuje tri strane: obrazovanje, poljoprivredu i proizvodnju zdrave hrane i sredstva iz fondova EU. Mjera će uvoditi postupno, a do kraja mandata svaki će učenik svakog dana u školi imati besplatan zdravi obrok.

5. AKTIVNA USELJENIČKA POLITIKA ZA PODRUČJE ZAGORE

U sklopu mjera za obnovu Dalmatinske Zagore, koje ćemo predstaviti sljedećeg tjedna, predvidjeli smo i demografske mjere za to područje, koje smatramo ključnima i prijeko potrebnima. Županija mora preuzeti brigu za one općine i gradove kojima prijeti izumiranje, i na temelju stvarnog populacijskog potencijala, putem gospodarsko-socijalnih mjera, omogućiti demografski oporavak.

hr Mon Apr 19 2021 12:09:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74c32229111c2b8e8b458e/80
Foto: Promet Split

PROMET Obavijest za putnike na linijama br. 1, 14 i 32

Od ponedjeljka izmjene u voznom redu
Od ponedjeljka 17.05., dolazi do izmjena na voznom redu linije br. 14 BRDA-KOPILICA-DUBROVAČKA-BOLNICE-ŽNJAN-DUILOVO i obratno, na način da se istoimena linija pojačava sa polascima u oba smjera i to svaki dan, a novi vozni red možete preuzeti na web stranici.

Nadalje, dolazi do izmjene u voznom redu na liniji br. 1 STARINE-HNK-STARINE na način da će polazak u 8.00 sati radnim danom iz Starina prometovati do HNK, a polazak u 7.45 (umjesto dosadašnjeg prometovanja do HNK) će po dolasku do HNK prometovati natrag u Starine.

Na liniji br. 32 polazak iz Splita radnim danom umjesto u 12.30 se mijenja u 12.20, a iz Kučina polazak umjesto u 13.00 se mijenja u 12.50.
hr Fri May 14 2021 08:52:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

Lokalni izbori: Zadnji dan izborne promidžbe

Još samo danas, političke stranke i kandidati mogu uvjeravati birače da su baš oni pravi izbor za njihovu lokalnu vlast, a u ponoć s petka na subotu počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora.

Sudeći prema najavama, brojni će izborni sudionici baš u petak poslati završne poruke biračima koji će svoje mišljenje o svemu reći u nedjelju na biračkim mjestima, od 7 do 19 sati.

Izborna šutnja traje, dakle, cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, u tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidiralo se više od 38 tisuća kandidata, a premda su kandidati brojni, manje ih je nego prije četiri godine.

Birači u nedjelju biraju općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Zbog činjenice da se u njima kandidirao samo po jedan kandidat, oko deset posto od ukupno 555 gradova i općina, već zna imena svojih načelnika i gradonačelnika. HDZ je već izborio pobjedu u četiri grada i 44 općine.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, žele li biti izabrani već u nedjelju, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ne uspije li to ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja na lokalnim izborima imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu.

hr Fri May 14 2021 08:47:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609e182f6f52df64698b46df/80

'Dalmacijo, glavu gori': Brigadir Asanović podržao svoje suborce i prijatelje Kukavicu i Bulja

Pozvao je sve branitelje da glasaju za MOST

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade brigadir Zvonko Asanović i Mostov kandidat za župana Ivica Kukavica jučer su se ugodno družili.

- Brigadir Asanović i danas, kao i u ratu, stoji uz svoje suborce i prijatelje, Kukavicu i Bulja, jer čuvaju i njeguju vrijednosti Domovinskog rata. Vjeruje kako će časno i pošteno i u budućem političkom djelovanju obnašati povjerene im dužnosti te pozvao sve branitelje da glasaju za njih - poručili su.

hr Fri May 14 2021 08:27:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051a9886f52df01078b45b1/80
Foto: DalmacijaNews

Zdeslav Benzon kampanju završio na svojim Plokitama: 'Postoji projekt splitskih investitora izgubljen u bespućima ladica u Banovini'

Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata.“, poručuje Benzon.
Zdeslav Benzom je obišao svoju Siromašnu, kvart u kojem je rođen, odrastao i dan danas živi, u društvu kandidatkinja za njegove zamjenice, Lade Terzić i Marije Štambuk Šunjić, neovisnog kandidata sa svoje liste, također s Plokita, Denisa Pejkovića i još nekoliko kandidata s liste splitskog HSLS-a.

- Plokite imaju ogroman problem s parkiranjem, kao i ostatak Splita, ali ovdje posebno zbog našeg pazarića na koji dolaze građani iz cijelog grada. Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata. Naime, već postoji spreman projekt splitskih investitora, koji su spremni svojim novcem izgraditi dječje igralište i 100 parking mjesta za građane, na prostoru danas zapuštenog prostora, između benzinske postaje i telefonske centrale u Vinkovačkoj ulici. I takav projekt godinama stoji. Čeka. Izgubljen u bespućima ladica u Banovini... E to ćemo promijeniti! - poručio je dr. Zdeslav Benzon.


hr Fri May 14 2021 08:06:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .