Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63bea5b45d7965d9968b456c/80

Ministarstvo sufinancira električne pastire - kako ih odabrati?

Kako se električni pastiri postavljaju, što je sve potrebno od opreme, kolika je to investicija i na što obratiti pažnju doznali smo od Nevena Šimića iz tvrtke Vitalis u Đakovu

Ministarstvo poljoprivrede sufinancira postavljanje električnih pastira koji sprječavaju štete od divljači na poljoprivrednim površinama, a nedavno je u tu svrhu raspisan i natječaj vrijedan četiri milijuna kuna.

- Najveći iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinoj prijavi je 50 tisuća kuna odnosno 6.636,14 eura. Novčana sredstva namijenjena su isključivo za podmirenje troškova kupnje zaštitnih sredstava - električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža/pletiva) - priopćili su. 

Upravo to povod je brojnim poljoprivrednicima i lovačkim društvima za kupnju spomenutih uređaja.

Od Davora Doleneca iz Lovačke udruge "Trakošćan" iz Bednje doznali smo da poljoprivrednicima na području njihovog lovišta posuđuju električne pastire kako bi umanjili štetu od divljači. Daju ih onima koji imaju veće površine i koje su udaljenije od naselja.

- Onima koji su bliže i imaju manje površine osiguravamo repelente za zaštitu poljoprivrednih površina, usjeva i nasada - kaže nam dodavši da su do sada sve financirali sami od članarina.

Isto radi i Lovačko društvo "Šljuka" iz Popovače, a član Danijel Cvetić kaže kako ondje štetu najčešće rade divlje svinje i jeleni i to na kukuruzu. 

Električne pastire i pripadajuću opremu nabavili su od tvrtke Vitalis iz Đakova, a osim lovaca kupci su im često i stočari koji svoje životinje drže na otvorenom. Kako se oni postavljaju, što je sve potrebno od opreme, kolika je to investicija i na što obratiti pažnju doznali smo od Nevena Šimića iz spomenute tvrtke koja ih ima u ponudi kao i svu opremu potrebnu za njihovo postavljanje.

Prvi korak je, doznajemo, odabir uređaja ovisno o vrsti životinja koje se ograđuju ili onima od kojih želite obraniti svoje usjeve, posjed i slično.

- Primjerice svinje i goveda imaju osjetljivu kožu i kod njih se pastir bira prema dužini ograde dok je kod ovaca zbog vune i divljači radi dlaka potreban što snažniji uređaj - pojašnjava nam Šimić.

Pastiri na solarno napajanje sve popularniji

Osim toga potrebno je odrediti točnu površinu koja se ograđuje, što je površina veća, potreban je snažniji pastir s većom izlaznom snagom koja se mjeri u džulima. Također trebamo voditi računa i o vrsti životinja koje ograđujemo ili od kojih se branimo.

Popularno je, kaže, i solarno napajanje pogotovo ako nemate struju na površini koju ograđujete ili ako je riječ o udaljenim lovištima.

- Instalira se solarna ploča koja se spaja s uređajem i akumulatorom i tako ih napaja - objašnjava nam Šimić. Međutim, osim njih tvrtka Vitalis u ponudi ima i akumulatore na punjive baterije.


Prije postavljanja pastira važno je odabrati i stupove, a naš sugovornik kaže da se ljudi najčešće odlučuju na one drvene jer su jeftiniji iako je, napominje, prednost plastičnih koje oni imaju u ponudi to što na sebi imaju ugrađene izolatore na koje se provuče žica ili traka.

- To olakšava njihovo postavljanje, a za drvene se izolatori naknadno kupuju - kaže dodavši da se stupovi postavljaju najčešće na razmak od tri do četiri metra jer se tada žica najbolje može nategnuti.

Za obranu od divljači žice s većom prekidnom silom

Naglasio je i da je bitno nakon odabira pastira zbrojiti sve redove žica i prema toj dužini odabrati onaj koji može pokriti svu duljinu ograde i imati dovoljnu jačinu u džulima da napaja žice.

- Ako se ograđuje od divljači, žica mora imati što veću prekidnu silu koja označava njezinu čvrstoću. Dakle, manje će biti pucanja i štete na njoj - dodaje Šimić.

Isto tako ako se postavlja ograda čija je dužina više kilometara, onda se bira žica koja ima što manji otpor.

- Što je on niži to ona bolje provodi impuls i bit će jednak udar primjerice na petom i prvom kilometru - dodaje on.

Važno je napraviti i dobro uzemljenje jer bez njega nema ni dobrog udara. Prema riječima našeg sugovornika, na svakom uređaju iz ponude njihove tvrtke piše koliki je potreban broj uzemljenja.

Šimić napominje i to da električni pastir ne može ozlijediti ljude ni životinje.

- Izazvat će samo kratki neugodan udar - dodaje.

Također, ograda pod naponom trebala bi se označiti i vidljivim oznakama upozorenja za ljude kako bi ispoštovali vizualnu uočljivost.

Pitali smo ga i za primjer izračuna cijene na površini od jednog hektara.

- Za ograđivanje jednog hektara potrebno je 400m žice. Ukupno nam je potrebno 2,4 km žice ako postavljamo žicu u 6 redova. Treba odabrati pastir koji može pokriti dužinu ograde od 2,4 km - dodaje. Kako kaže, izbor jačine džula ovisi o financijskoj situaciji kupca, ali njihova preporuka je krenuti s jačinom od četiri do pet džula.

- Slabiji pastir je za manje površine i životinje poput svinja i konja - napominje.

Osim žica, postaviti se mogu i sajle koje imaju veliku prekidnu silu.

- Kupac treba odlučiti, ali mi uvijek preporučujemo onu žicu ima veliku prekidnu silu i nizak otpor. Skuplje su u startu, ali je to dugoročno isplativije zbog mogućih oštećenja. One imaju i UV zaštitu od sunca - otkriva nam.


Za površinu od jednog hektara bit će potrebno i oko 133 stupova ako se postavljaju na razmak od tri metra. Nadalje, treba odabrati i ručku za vrata u ograđeni dio koje mogu biti obične ili s oprugom koja je rastezljiva do pet metara kako bi se u posjed moglo ući i s poljoprivrednim strojevima.

Uz svu opremu preporučeno je kupiti i tester napona kojim se on prati i provjerava je li jednak na svim mjestima.

- Ako na parceli nema struje i uzimaju se solarni paneli za napajanje u tom kompletu se uzima solarni modul, regulator punjenja te konektor - dodaje Šimić.

Solarni komplet već od 2.500 kuna

Kaže kako oni u trgovini kupcu sve pripreme, zaleme što treba i to je uključeno u cijenu. Isporuke vrše isti ili sljedeći radni dan dostavnom službom na području cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja Europske unije.

Njihovi uređaji imaju garanciju tri godine, a u ponudi su im marke renominiranih proizvođača poput AKO i Lacme.

- Pouzdani su i za njih nemamo reklamacije, zato ih najčešće i preporučujemo - zaključuje Šimić.

Cijene njihovih električnih pastira kreću se od 490 kuna pa nadalje. Primjerice, solarni komplet uz svu pripadajuću opremu može koštati od 2.500 kuna, ovisno o potrebnoj snazi pastira.

Za savjete i konzultacije stručno osoblje tvrtke Vitalis dostupno je svaki radni dan. Za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.hr Wed Jan 11 2023 12:22:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5ebdc84e6f2ab8fb298b458e/80

Odlična spiza i povoljne cijene i ovog vikenda u restoranu Rus!

Iskoristite vikend i uživajte u odličnoj hrani i ambijentu restorana Rus
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.
Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. 

Tako je na meniju divljač s njokama, a ako to nije vaš prvi izbor u ponudi restorana možete pronaći ukusne rižote, mesne plate, pizze ili dalmatinsku pašticadu. 

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering!

Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Feb 03 2023 07:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc10995d7965a9d18b45ed/80
Foto: Screenshot

Domaća voditeljica u emisiji uživo objavila da je trudna!

Na Facebook stranici emisije Kod nas doma kolege su uputili čestitku Ivi
Voditeljica Iva Šulentić (39) u emisiji Kod nas doma na HRT-u otkrila je da je trudna. 

S psihologinjom Martinom Trboglav Podvorac razgovarala je o trudnoći u četrdesetima. Govorile su o prednostima i nedostacima trudnoće u četrdesetima, a pred kraj razgovora voditeljica je otkrila sretne vijesti. - prenosi Index.

- Jedino što sam odlučila od svih tih savjeta je ne slušati savjete iz neprovjerenih izvora, nema doktora Googlea, vjerujem samo svom doktoru. Bez straha i bez ikakvih godišnjih i vremenskih okvira upustit ćemo se u sve što nam život donosi i ući u to spremni. Malo sam se raznježila, ali to su hormoni. - rekla je Iva. 

Na Facebook stranici emisije Kod nas doma kolege su uputili čestitku Ivi. 

- Čestitamo našoj Ivi. - objavili su.
hr Thu Feb 02 2023 20:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dbd6e25d7965a9d18b45ba/80

"Mini akademija održivosti": Razvoj i implementacija specijaliziranog programa za razvoj zelenih vještina u obrazovnim ustanovama

Riječ je o sistematičnom, “bootcamp” programu učenja gdje je sadržaj agregiran ili povezan u kratke, intenzivneaktivnosti sa snažnim fokusom na ekologiju, kružnu ekonomiju i održivi razvoj

UniCompoST Split provodi projekt pod nazivom “Mini akademija održivosti” s ciljem razvoja i implementacije u obrazovne ustanove specijaliziranog programa za razvoj zelenih vještina. Program je namjenjen učenicima osnovih i srednjih škola na području grada Splita.

Riječ je o sistematičnom, “bootcamp” programu učenja gdje je sadržaj agregiran ili povezan u kratke, intenzivneaktivnosti sa snažnim fokusom na ekologiju, kružnu ekonomiju i održivi razvoj. Program se temelji na mješovitom pristupu - osnovnoj teorijskoj podlozi nužnoj za praktičan rad te intenzivnom praktičnom radu (individualni i grupni rad) u pažljivo osmišljenom okruženju.

Kroz projekt "Mini akademija održivosti" se želi potaknuti mlade osobe u sustavu obrazovanja (osnovne i srednje škole) na stjecanje i razvoj zelenih znanja i vještina koje imaju praktičnu primjenu u svakodnevnom životu i aktivnostima, a obrazovne ustanove potaknuti na jačanje kapaciteta u obrazovanju za okoliš i održivi razvoj, u skladu s prioritetima Europske unije.

Europska unije potiče obrazovni sektor da se angažira u zelenoj tranziciji i poboljša kompetencije svih učenika u području održivosti. Učenici na svim razinama trebaju biti u mogućnosti razviti znanje, vještine i stavove kako bi mogli prakticirati održiviji način života, promijeniti obrasce potrošnje i pridonijeti zelenijoj budućnosti. Obrazovanje i osposobljavanje imaju ključnu ulogu u tome da se kod ljudi probudi svijest o okolišu i potakne ih da se angažiraju kao pojedinci i kao kolektiv. Stoga kroz projekt "Mini akademija održivosti" želimo pružiti mogućnost da kroz izvannastave aktivnosti omoguće učenicima neformalno učenje kroz koje će steći praktična zelena znanja i vještine, primjenjiva u svakodnevnom životu.

Projekt se provodi od 1. siječnja do 31. srpnja 2023. godine, a financiran je sredstvima iz programa Europske snage solidarnosti Europske unije.


hr Thu Feb 02 2023 16:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dbee375d7965a3cb8b4702/80
Foto: DN

Političarke iz svih opcija u petak će u Splitu crvenim haljinama progovoriti o moždanim udarima kod žena

Ova međunarodna kampanja se u Hrvatskoj provodi od 2019. godine
Političarke svih opcija u petak će, kao poruku podrške i podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, nositi crvene haljine u petak u hotelu Briig od 20 sati. Modnu reviju organizira Socijaldemokratska partija (SDP), a nosit će je socijaldemokratkinje Sabina Glasovac, Mirela Ahmetović, Katarina Prnjak, Ivana Relata, Vesna Alač i Suzana Piacun kao i HDZ-ove predstavnice Jelena Burazin i Ivana Relata, Kristina Vidan iz Pametnog za Split i Dalmaciju, Lidija Bekavac iz HGS-a, Ivana Ljulj Cvitanić iz Mosta i Centrove gradske vijećnice Ana Dorotić Čaljkušić i Maja Čović.

Ova međunarodna kampanja se u Hrvatskoj provodi od 2019. godine i zbog poticanja zdravstvenih stručnjaka da usmjere pozornost na srčani i moždani udar u žena zbog njihovih razlika u odnosu prema muškarcima. Žene i muškarci često imaju sličan skup simptoma tijekom moždanog udara, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada i obuhvaćaju iznenadnu utrnulost, smetnje govora i vida, smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavicu te jaku glavobolju. Specifični simptomi moždanog udara u žena se razlikuju od uobičajenih te upravo zato stvaraju problem jer često nisu prepoznati, a liječenje je često odgođeno.

Oni uključuju gubitak svijesti ili nesvjesticu, opću slabost, teškoće ili kratkoću daha, zbunjenost, nereagiranje ili dezorijentaciju, naglu promjenu ponašanja, uzrujanost, halucinacije, mučninu ili povraćanje, bol i štucanje.

Posebna gošća će biti Irena Pintarić, program će voditi Anamarija Alebić, a za glazbeni dio bit će zadužena Albina Grčić.

hr Thu Feb 02 2023 16:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .