Mladi Europljani čistili Murterske škoje

Listopad je mjesec u kojem na Murteru boravi 15 mladih volontera iz svih dijelova Europe. Oni su na Murter došli u sklopu Argonautinog projekta „Island Extravaganza“ kojemu je iz godine u godinu cilj dovesti mlade ljude u lokalnu zajednicu u kojoj će oni svojim angažmanom ostaviti neki trag.

Tako su njihove aktivnosti većinom usmjerene na prvu arheološku plažu Colentum koja se nalazi na poluotoku Gradina, na kojoj su uređivali pristupne putove te bojali klupe i spomenik volontiranju nakon sezone.

A po prvi put posjetili su i Murterske škoje, odnosno jedan od otočića preko puta Murtera, Mali Vinik kojega su čistili od naplavina i na taj način doprinijeli čistoći ovog našeg dijela Jadrana.

Za ovaj pothvat udružili su se s lokalcima, Antom Bašićem i članovima udruge Latinsko idro koji su i sami dali prijedlog za ovu akciju čišćenja i priskočili u pomoć svojim gajetama kako bi se volonteri prevezli do škoja i čistili naplavine. Zatim su sakupljeni otpad prevezli do Murtera kojega je onda propisno zbrinulo komunalno poduzeće Murtela.

Upravo ovakva suradnja i sinergija mladih Europljana s lokalnim stanovništvom u cilju solidarnosti te  zdravijeg i ljepšeg okoliša za sve nas ono je što nas u Argonauti motivira da svake godina iznova provodimo ovakve projekte i aktivnosti.

Naši volonteri koji dolaze iz Italije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Francuske i Poljske tek su na pola puta svoje volonterske službe, a u nastavku svog boravka u Murteru planiraju još koju akciju čišćenja na različitim lokacija Murtera pa i Kornata, a također će rado dati ruke u branju maslina u maslinicima na području Murtera ili Betine. Tako da i ovim putem pozivamo sve kojima bi pomoć bila potrebna u idućim tjednima oko branja maslina da nam se jave radi dogovora.

Projekt Island Extravaganza financiran je od Europske unije, a provodi se u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti.

POSLJEDNJE DODANO: