Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e82cce529111cc7b88b4571/80
Foto: Twitter Vlade RH

Markotić o novom soju: Dolazi do oslobađanja velikog broja upalnih parametara

Markotić je kazala da je pitanje koliko će te mutacije utjecati na nove infekcije i učinkovitost cjepiva.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16105. Među njima je 2956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 80 osoba.

Zbog novih restrikcija, među kojima je i ona o zabrani međužupanijskih putovanja, danas je počelo izdavanje propusnica.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. 

"Ako usporedimo tjedne brojke, od 15. do 21. 12. imamo 27 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije. Što se tiče usporedbe s EU, naša 14.dnevna stopa je 1102, mi smo na 25 mjestu od 27 zemalja EU, Luksemburg i Litva imaju veću incidenciju. Što se tiče mortaliteta, mi smo na 18 mjestu", rekao je. 

"Postotak pozitivnih u testiranjima je ispod 30 posto. U Gradu Zagrebu imamo 114 bolesnika, i sve ostale imaju ispod 100. Najviše ima Splitsko-dalmatinska - 97. Ima nekoliko županija koje imaju po jednog novozaraženog", nadovezao se ministar zdravstva Vili Beroš. 

"Usprkos opterećenju zbog korone nalazimo načina odgovoriti i na sve druge potrebe pacijenata u zdravstvenom sustavu", dodao je Beroš.

"U Ministarstvu zdravstva je upravo u tijeku razgovor s veledregorijama, žao mi je što nisam tamo. S danom 18.12. 574.472 milijuna kuna su troškovi testiranja, gotovo 300 milijuna su troškovi za liječenje, i troškovi za bolovanja su 83 milijuna kuna, ukupno koronakriza nas je koštala 927 milijuna kuna", kazao je. 

Markotić o novom soju koronavirusa

"Nema još previše informacija dostupnih. Vidi se od rujna, vidimo da se drugi val razlikuje po svom intenzitetu po broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti. Postoji cijeli niz čimbenika koji se trebaju uzeti u obzir", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić. 

"Od početka 10. mjeseca kad se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih, zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama. U Walesu, Zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni. Vidjelo se da je odvaja taj jedan klaster virusa, utvrđeno je da imaju određene mjutacije. Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da jedan dio je odgovaran za brže vezivanje virusa", pojašnjava dalje Markotić. 

To brže i jače vezivanje, kaže Markotić, definitivno je moglo posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi, što je i zabilježeno.

"Čini se da je kod ovog tipa virus RO puno brži. No, još uvijek se sve uzima s rezervom. Drugi dio je značajan a koji smo vidjeli, je određena mutacija koja bi mogla utjecati na imunološki sustav. Vidjelo se da dolazi do oslobađanja velikog broja upalnih parametara što sve dodatno pogoršava bolest", kazala je. 

Pokušava se zaključiti zašto se to događa, objasnila je. 

"Vjerojatno su se te mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, osobe čiji se imunološki sustav ne može boriti s virusom. I onda se može i više mjeseci detektirati virus, sa duljim boravkom virusa u orghanizamu postoji mogućnost da virus razvija određen promjene i mutacije koje mu omogućavaju da se adaptira u organizamu. I vjerojatno se tako raširila ta varijanta virusa", rekla je Markotić. 

Markotić je kazala da je pitanje koliko će te mutacije utjecati na nove infekcije i učinkovitost cjepiva.

"Zasad nema indikacija da cjepivo ne bi bilo učinkovito", ističe. 

''Koliko će postojeći ili neki novi soj utjecati, onako kako se događaju promjene u virusima, tako će i proizvođači mijenjati stvari u cjepivu'', rekla je.

Nove mjere pred blagdane

Davor Božinović je objasnio da će se otok Pag epidemiološki tretirati kao jedna cjelina, s obzirom na to da su njegovi dijelovi podijeljeni između Zadarske i Ličko-senjske županije. ''Za ulazak u drugi dio Ličko-senjske županije trebat će propusnice, a isto vrijedi i u suprotnom smjeru'', rekao je.

''Što se tiče pravoslavnog Božića, dogovoreno je da će se epidemiološki okvir definirati posebnom uputom u prvom tjednu siječnja ovisno o razvoju situacije i specifičnostima pravoslavnima liturgije'', rekao je Božinović na pitanje pripremaju li se mjere za pravoslavne vjernike.

Govoreći o cijepljenju, Krunoslav Capak je rekao da će 27., 28. i 29. biti proglašeni danima cijepljenja protiv covida u Europskoj uniji. 

''U Hrvatsku će 26. prosinca biti upućeno 9200 doza cjepiva i bit će upućeni u Zavode za javno zdravstvo. Prema našem planu cijepljenja, prioritetna skupina su zdravstveni djelatnici koji rade s covid-bolesnicima, korisnici i radnici domova za starije. S ovom količinom ne možemo pokriti do kraja tu skupinu i ta će se prva tranša podijeliti i primarno će se cijepiti korisnici domova i dio djelatnika koji rade u Hitnoj pomoći i respiratornim centrima'', kazao je.

Božinović se osvrnuo i na tijek izdavanja propusnica. 

"Danas od jutros do 10.15 je bilo nekih 1120 poziva, 5600 mailova, predano 10848 zahtjeva za propusnice, neki su riješeni neki su odbijeni, a još su neki u postupku", rekao je. 

Analiza žarišta: Je li novi soj već mogao stići u Hrvatsku?

"Da, ono što smo mi cijelo vrijeme razmišljali i pripremili se tehnički... Kad vidimo kako je na području Varaždina snažno išla uzlazna linija, snažno iznad Hrvatske, nitko tko se razumije u viruse ne može se oteti dojmu da to ne može imati veze samo s određenim situacijeme nepošitanja mjera jer slične situacije barem prema spoznajama koje su postojale su bile i u drugim područjima u Hrvatskoj pa se ta brojka nije tako dizala. Naša razmišljanja su išla u smjeru da usporedimo uzorke, pokušat ćemo te sve analize brzo napraviti i vidjeti točno.

Mučilo nas je zbog čega je jedan dio ljudi završi s težim oblicima bolesti, dio se može staviti na priču oko količine virusa, puno su teže kliničke slike koje viđamo u bolnici, teške upale pluća, veliki broj smrtnih slučajeva, ne samo kod nas nego i u Europi. Mišljenja smo da sad moramo snažnije se usmjeriti na neke karakteristike virusa", objasnila je Markotić. 

Što će biti s međužupanijskim prijevozom?

"Izdali smo detaljne upute. Ovo nije odluka kako izdavati propusnice nego o zabrani kretanja. Mi smo zaključili kako je ovo veoma rizično razdoblje i svi bismo se trebali suzdržati od putovanja. Zato je i Europska komisija zadala posebne upute za putovanja. Postoji mogućnost da ravnateljstvo Civilne zaštite svaki slučaj razmotri. Poanta je da se strpimo do 8. siječnja. Svi oni koji znaju da je nešto nužno znaju i način na koji će ravnateljstvo pristupiti njihovom zahtjevu.

Nije poanta kako nešto izbjeći, poanta je ako je struka procijenila da se smanje kontakti i putovanja da to prihvatimo kao činjenicu. Samo to je logika, privremeno i fokusirano na ono što je stvarno bitno da bi i gospodarsko moglo funkcionirati u mjeri u kojoj funkcionira. Svi su preporučili svojim poslovnim subjektim da odu na godišnji odmore od 23. do 8. siječnja, Zbog toga smo i ovu odluku donijeli za taj period. Jer ne bi imali smisla reći nekome da 23. mora doći na posao iz neke županije", objasnio je Božinović. 

Mjere za polnoćke u crkvama

Upitan ne bi li čelnici Nacionalnog stožera trebali preskočiti odlazak na polnoćku i ostati doma, s obzirom na to da pozivaju druge da ostanu doma, Božinović je poručio kako neće otići na polnoćku. 

"Ja vam mogu reći upravo tako...", rekao je Božinović. "Ja neću ići", dodao je.

Na pitanje hoće li ostali članovi Stožera ići na polnoćku, odgovara: "Ja mislim da ovo nije mjesto gdje treba prozivati. Bilo je govora o tome. Svaka situacija se može uredit na način da se postavi okvir da bude najmanje rizičan."

Na konstataciju da se ponovno popušta crkvama, rekao je da to nije isto. "Uzmite primjer Europe. U svim državam su ugostiteljski objekti zatvoreni. A u svima su crkve tijekom blagdana otvorene i dostupne vjernicima jedinose razlikuju po preporukama. A mjere nisu ni strože ni blaže u odnosu na one u drugim zemljama", rekao je. 

Dom za starije i nemoćne u Zadru

Beroš je komentirao situaciju u zadarskom domu za starije na Sfingi gdje je 160 zaraženih i 29 preminulih. 

"Sva pitanja za Domove za starije su u ingerenciji MInistarstva rada, mirovinskog sustav, obitelji i socijalne politike. Oni vode brigu. S obzirom na ovu epidemiološku situaciju konzultirat ću profesora Kolarića. Indirektno smo dobili zahtjev stožera, i konzultirali smo bolnicu. Ne znam je li samo jedan liječnik tamo, u svakom slučaju zdravstveni sustav će odgovoriti na svaku situaciju. Međutim nismo dobili zahtjev za liječničkom pomoći, već za dvije sestre i jednu njegovateljicu", rekao je Beroš. 

Otkrio je i da zasad nije poslana inspekcija Ministarstva zdravstva u dom Sfinga.

Na pitanje naše reporterke Ane Mlinarić zašto članovi stožera i premijer ne poštuju vlastite preporuke što se tiče odlaska u Crkve, Božinović je kazao: "Sve smo rekli o tome, objavljene su preporuke koje su javno dostupne". 

Capak o cijepljenju

"Doze koje stignu, njih 9750, će biti raspoređene na 9750 osoba, treba računati s time da se radi o bočicama s više doza cjepiva. Uvijek ima rasapa od 10 do 15 posto. Mi ćemo pokušat cijepiti što više ljudi, do 9750 jer imamo obećanje od Pfizera da će 31. 12. isporučiti preostalu količinu doza za koju još uvijek ne znamo koliko će biti. Nemamo ime osobe koja će prva primiti cjepivo, vjerojatno ćemo imati do početka cijepljenja", pojašnjava Capak, prenosi N1.

hr Mon Dec 21 2020 12:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603b68776f52df31ea8b45e6/80
Foto: Službene stranice grada Zagreba

Objavljeni detalji: Komemoracija za Bandića održat će se u utorak, pogreb u srijedu

Iz Grada Zagreba objavili su detalje kada će održati komemoracija i pogreb gradonačelnika Milana Bandića.

Svečana komemoracija u povodu smrti gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića održat će se u utorak, 2. ožujka, s početkom u 11:00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu, Trg Republike Hrvatske 15.

Posljednji ispraćaj gospodina Milana Bandića bit će u srijedu, 3. ožujka, u 12:00 sati, na gradskom groblju Mirogoju”, navodi se u priopćenju.

- Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu”, objavili su iz Grada oprostivši se s dugogodišnjim gradonačelnikom.

hr Sun Feb 28 2021 16:29:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/583fe6b31eea8fae078b463d/80
Foto: Screenshot YouTube

Liječnik: "Jeli smo i Bandić se samo srušio. Oživljavao sam ga"

Redžepi radi na pulmologiji na Jordanovcu i, kako kaže, ovo mu nije prvi put da je nekoga reanimirao

24sata su ekskluzivno razgovarala s dr. Gzijem Redžepijem koji je, kako kaže, sinoć bio prisutan u trenutku kad je Milan Bandić doživio infarkt i koji ga je oživljavao.

Redžepi radi na pulmologiji na Jordanovcu i, kako kaže, ovo mu nije prvi put da je nekoga reanimirao.

- Istina je, bili smo na večeri kod prijatelja Sergeja  na Vrhovcu i Bandiću je pozlilo. Započeo sam reanimaciju, zvali smo hitnu koja je u tom trenutku bila na Ilici. To je bio veliki masivni infarkt. Kod našeg zajedničkog prijatelja smo bili, nas trojica, gradonačelnik, prijatelj i ja. Jeli smo oko 8 navečer, popili kavu, sjedili smo, pričali i samo se srušio sa stolice. Pozlilo mu je - kazao je za 24sata dr. Redžepi.

Dodao je i kako je Hitna stigla jako brzo.

- Mislim da je to bilo oko 11 i 15, ne znam točno. Hitna je došla za 3, 4 minuta, jako su brzo došli jer su se vraćali s intervencije, druga je došla za 7, 8 minuta. Nastavili smo reanimaciju, nastavljena je i na Sv. duhu, bio je živ dok je hitna došla. Sve smo odradili po pravilima. Borite se, ali ne znate kad će vas dočekati - kazao je dr. Redžepi za 24sata.

hr Sun Feb 28 2021 14:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fa178266f52df18308b457c/80
Foto: Pixabay

"Značajan broj pacijenata ima simptome korone i dva mjeseca nakon bolesti"

Navela je i zbog kojih simptoma dugog covida bi se pacijenti trebali javiti liječniku

Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava Nevenka Piskač Živković gostovala je u Točki na tjedan gdje je govorila o dugom covidu.

- Prema današnjem izvješću i najfriškijim podacima, u KB Dubrava je liječeno ukupno 4 051 bolesnik. Mi smo, s obzirom na pad bolesnika, postali optimistični. Svjesni smo činjenice da je situacija krhka. - rekla je Piskač Živković.

Neki od pacijenata koji su preboljeli covid-19 imaju simptome i nekoliko mjeseci nakon dijagnoze. To je ono što se naziva ‘dugi covid’, a Piskač Živković je pojasnila kakva je situacija po tom pitanju u Hrvatskoj.

- Taj broj je neočekivano velik. Očekivali smo da će se oko 10% bolesnika javiti s određenim simptomima, no ta brojka se kreće oko 50%. Značajan broj bolesnika ima neki od simptoma i dva do tri mjeseca nakon akutne bolesti. Najveći broj bolesnika se žali na dva glavna simptoma, a to su dispneja ili subjektivni osjećaj nedostatka zraka i kroničnu glavobolju, smetnje u koncentraciji. - pojasnila je Piskač Živković za N1.

Navela je i zbog kojih simptoma dugog covida bi se pacijenti trebali javiti liječniku.

- Iznenadio nas je broj bolesnika koji imaju ugruške ili trombe. Očekujemo da unutar tri do šest mjeseci oni nestanu. Pozvala bih sve bolesnike koji imaju covid, a koji možda i nisu bili u bolnici da ako imaju simptome otežanog disanja, smanjene tolerancije napora ili neke probleme u smislu pamćenja, smetnje s krvnim tlakom da se jave za pomoć. - kazala je Piskač Živković.

hr Sun Feb 28 2021 14:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efcf766daf72d2d1d8b45d7/80
Foto: DalmacijaNews

Korona u Dalmaciji: U Šibensko-kninskoj 24 novooboljele, a u Zadarskoj 16!

Šibensko-kninski Stožer civilne zaštite moli građane da se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 24 osobe su oboljele od covid-19 infekcije, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je 99 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 12 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi sedmero ljudi. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 511 osoba.
U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 59 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Šibensko-kninski Stožer civilne zaštite moli građane da se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 16 je novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

U posljednja 24 sata testirano je 227 uzoraka, a pod aktivnim je nadzorom 1037 stanovnika.

Među novooboljelima deset ih je u Zadru, dvoje u Benkovcu te po jedna osoba u Kolanu, Kukljici, Posedarju i Sv. Filipu i Jakovu.

U Općoj bolnici Zadar na svim covid odjelima hospitalizirano je 19 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

 U ponedjeljak, 1. ožujka počinje masovno cijepljenje stanovništva u Športskom centru Višnjik.  Punkt će biti otvoren od  ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati i od 15 do 19 sati, a prema potrebi i dostupnosti cjepiva radno vrijeme se može i promijeniti, izvijestili su iz Županijskoga stožera Civilne zaštite.

hr Sun Feb 28 2021 13:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .