Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e82cce529111cc7b88b4571/80
Foto: Twitter Vlade RH

Markotić o novom soju: Dolazi do oslobađanja velikog broja upalnih parametara

Markotić je kazala da je pitanje koliko će te mutacije utjecati na nove infekcije i učinkovitost cjepiva.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16105. Među njima je 2956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 80 osoba.

Zbog novih restrikcija, među kojima je i ona o zabrani međužupanijskih putovanja, danas je počelo izdavanje propusnica.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. 

"Ako usporedimo tjedne brojke, od 15. do 21. 12. imamo 27 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije. Što se tiče usporedbe s EU, naša 14.dnevna stopa je 1102, mi smo na 25 mjestu od 27 zemalja EU, Luksemburg i Litva imaju veću incidenciju. Što se tiče mortaliteta, mi smo na 18 mjestu", rekao je. 

"Postotak pozitivnih u testiranjima je ispod 30 posto. U Gradu Zagrebu imamo 114 bolesnika, i sve ostale imaju ispod 100. Najviše ima Splitsko-dalmatinska - 97. Ima nekoliko županija koje imaju po jednog novozaraženog", nadovezao se ministar zdravstva Vili Beroš. 

"Usprkos opterećenju zbog korone nalazimo načina odgovoriti i na sve druge potrebe pacijenata u zdravstvenom sustavu", dodao je Beroš.

"U Ministarstvu zdravstva je upravo u tijeku razgovor s veledregorijama, žao mi je što nisam tamo. S danom 18.12. 574.472 milijuna kuna su troškovi testiranja, gotovo 300 milijuna su troškovi za liječenje, i troškovi za bolovanja su 83 milijuna kuna, ukupno koronakriza nas je koštala 927 milijuna kuna", kazao je. 

Markotić o novom soju koronavirusa

"Nema još previše informacija dostupnih. Vidi se od rujna, vidimo da se drugi val razlikuje po svom intenzitetu po broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti. Postoji cijeli niz čimbenika koji se trebaju uzeti u obzir", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić. 

"Od početka 10. mjeseca kad se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih, zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama. U Walesu, Zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni. Vidjelo se da je odvaja taj jedan klaster virusa, utvrđeno je da imaju određene mjutacije. Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da jedan dio je odgovaran za brže vezivanje virusa", pojašnjava dalje Markotić. 

To brže i jače vezivanje, kaže Markotić, definitivno je moglo posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi, što je i zabilježeno.

"Čini se da je kod ovog tipa virus RO puno brži. No, još uvijek se sve uzima s rezervom. Drugi dio je značajan a koji smo vidjeli, je određena mutacija koja bi mogla utjecati na imunološki sustav. Vidjelo se da dolazi do oslobađanja velikog broja upalnih parametara što sve dodatno pogoršava bolest", kazala je. 

Pokušava se zaključiti zašto se to događa, objasnila je. 

"Vjerojatno su se te mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, osobe čiji se imunološki sustav ne može boriti s virusom. I onda se može i više mjeseci detektirati virus, sa duljim boravkom virusa u orghanizamu postoji mogućnost da virus razvija određen promjene i mutacije koje mu omogućavaju da se adaptira u organizamu. I vjerojatno se tako raširila ta varijanta virusa", rekla je Markotić. 

Markotić je kazala da je pitanje koliko će te mutacije utjecati na nove infekcije i učinkovitost cjepiva.

"Zasad nema indikacija da cjepivo ne bi bilo učinkovito", ističe. 

''Koliko će postojeći ili neki novi soj utjecati, onako kako se događaju promjene u virusima, tako će i proizvođači mijenjati stvari u cjepivu'', rekla je.

Nove mjere pred blagdane

Davor Božinović je objasnio da će se otok Pag epidemiološki tretirati kao jedna cjelina, s obzirom na to da su njegovi dijelovi podijeljeni između Zadarske i Ličko-senjske županije. ''Za ulazak u drugi dio Ličko-senjske županije trebat će propusnice, a isto vrijedi i u suprotnom smjeru'', rekao je.

''Što se tiče pravoslavnog Božića, dogovoreno je da će se epidemiološki okvir definirati posebnom uputom u prvom tjednu siječnja ovisno o razvoju situacije i specifičnostima pravoslavnima liturgije'', rekao je Božinović na pitanje pripremaju li se mjere za pravoslavne vjernike.

Govoreći o cijepljenju, Krunoslav Capak je rekao da će 27., 28. i 29. biti proglašeni danima cijepljenja protiv covida u Europskoj uniji. 

''U Hrvatsku će 26. prosinca biti upućeno 9200 doza cjepiva i bit će upućeni u Zavode za javno zdravstvo. Prema našem planu cijepljenja, prioritetna skupina su zdravstveni djelatnici koji rade s covid-bolesnicima, korisnici i radnici domova za starije. S ovom količinom ne možemo pokriti do kraja tu skupinu i ta će se prva tranša podijeliti i primarno će se cijepiti korisnici domova i dio djelatnika koji rade u Hitnoj pomoći i respiratornim centrima'', kazao je.

Božinović se osvrnuo i na tijek izdavanja propusnica. 

"Danas od jutros do 10.15 je bilo nekih 1120 poziva, 5600 mailova, predano 10848 zahtjeva za propusnice, neki su riješeni neki su odbijeni, a još su neki u postupku", rekao je. 

Analiza žarišta: Je li novi soj već mogao stići u Hrvatsku?

"Da, ono što smo mi cijelo vrijeme razmišljali i pripremili se tehnički... Kad vidimo kako je na području Varaždina snažno išla uzlazna linija, snažno iznad Hrvatske, nitko tko se razumije u viruse ne može se oteti dojmu da to ne može imati veze samo s određenim situacijeme nepošitanja mjera jer slične situacije barem prema spoznajama koje su postojale su bile i u drugim područjima u Hrvatskoj pa se ta brojka nije tako dizala. Naša razmišljanja su išla u smjeru da usporedimo uzorke, pokušat ćemo te sve analize brzo napraviti i vidjeti točno.

Mučilo nas je zbog čega je jedan dio ljudi završi s težim oblicima bolesti, dio se može staviti na priču oko količine virusa, puno su teže kliničke slike koje viđamo u bolnici, teške upale pluća, veliki broj smrtnih slučajeva, ne samo kod nas nego i u Europi. Mišljenja smo da sad moramo snažnije se usmjeriti na neke karakteristike virusa", objasnila je Markotić. 

Što će biti s međužupanijskim prijevozom?

"Izdali smo detaljne upute. Ovo nije odluka kako izdavati propusnice nego o zabrani kretanja. Mi smo zaključili kako je ovo veoma rizično razdoblje i svi bismo se trebali suzdržati od putovanja. Zato je i Europska komisija zadala posebne upute za putovanja. Postoji mogućnost da ravnateljstvo Civilne zaštite svaki slučaj razmotri. Poanta je da se strpimo do 8. siječnja. Svi oni koji znaju da je nešto nužno znaju i način na koji će ravnateljstvo pristupiti njihovom zahtjevu.

Nije poanta kako nešto izbjeći, poanta je ako je struka procijenila da se smanje kontakti i putovanja da to prihvatimo kao činjenicu. Samo to je logika, privremeno i fokusirano na ono što je stvarno bitno da bi i gospodarsko moglo funkcionirati u mjeri u kojoj funkcionira. Svi su preporučili svojim poslovnim subjektim da odu na godišnji odmore od 23. do 8. siječnja, Zbog toga smo i ovu odluku donijeli za taj period. Jer ne bi imali smisla reći nekome da 23. mora doći na posao iz neke županije", objasnio je Božinović. 

Mjere za polnoćke u crkvama

Upitan ne bi li čelnici Nacionalnog stožera trebali preskočiti odlazak na polnoćku i ostati doma, s obzirom na to da pozivaju druge da ostanu doma, Božinović je poručio kako neće otići na polnoćku. 

"Ja vam mogu reći upravo tako...", rekao je Božinović. "Ja neću ići", dodao je.

Na pitanje hoće li ostali članovi Stožera ići na polnoćku, odgovara: "Ja mislim da ovo nije mjesto gdje treba prozivati. Bilo je govora o tome. Svaka situacija se može uredit na način da se postavi okvir da bude najmanje rizičan."

Na konstataciju da se ponovno popušta crkvama, rekao je da to nije isto. "Uzmite primjer Europe. U svim državam su ugostiteljski objekti zatvoreni. A u svima su crkve tijekom blagdana otvorene i dostupne vjernicima jedinose razlikuju po preporukama. A mjere nisu ni strože ni blaže u odnosu na one u drugim zemljama", rekao je. 

Dom za starije i nemoćne u Zadru

Beroš je komentirao situaciju u zadarskom domu za starije na Sfingi gdje je 160 zaraženih i 29 preminulih. 

"Sva pitanja za Domove za starije su u ingerenciji MInistarstva rada, mirovinskog sustav, obitelji i socijalne politike. Oni vode brigu. S obzirom na ovu epidemiološku situaciju konzultirat ću profesora Kolarića. Indirektno smo dobili zahtjev stožera, i konzultirali smo bolnicu. Ne znam je li samo jedan liječnik tamo, u svakom slučaju zdravstveni sustav će odgovoriti na svaku situaciju. Međutim nismo dobili zahtjev za liječničkom pomoći, već za dvije sestre i jednu njegovateljicu", rekao je Beroš. 

Otkrio je i da zasad nije poslana inspekcija Ministarstva zdravstva u dom Sfinga.

Na pitanje naše reporterke Ane Mlinarić zašto članovi stožera i premijer ne poštuju vlastite preporuke što se tiče odlaska u Crkve, Božinović je kazao: "Sve smo rekli o tome, objavljene su preporuke koje su javno dostupne". 

Capak o cijepljenju

"Doze koje stignu, njih 9750, će biti raspoređene na 9750 osoba, treba računati s time da se radi o bočicama s više doza cjepiva. Uvijek ima rasapa od 10 do 15 posto. Mi ćemo pokušat cijepiti što više ljudi, do 9750 jer imamo obećanje od Pfizera da će 31. 12. isporučiti preostalu količinu doza za koju još uvijek ne znamo koliko će biti. Nemamo ime osobe koja će prva primiti cjepivo, vjerojatno ćemo imati do početka cijepljenja", pojašnjava Capak, prenosi N1.

hr Mon Dec 21 2020 12:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ffd794a6f52dfb79b8b470c/80
Foto: DalmacijaNews

Beroš: Nije bilo propusta u liječenju umrlog dječaka

Kazao je i kako je ovakav slučaj iznimka te da u ovom trenutku nema sličnih prijetećih slučajeva kao što nije zamijećen ni povećan broj zaraze koronavirusom kod djece.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u nedjelju da prema dokumentaciji koju je dobio iz Klinika za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti, nije bilo propusta u liječenju 11-godišnjeg dječaka koji je najvjerojatnije umro od multisistemskom inflamatornog sindroma.

"Prema medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostavljana tijekom jutra, ne mogu reći da je bilo bilo kakvih propusta u liječenju, odnosno u brzini liječenja jer je dijete adekvatno zaprimljeno i  obrađeno", izjavio je novinarima ministar Beroš nakon međuresornog sastanka Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite.    

"Nažalost, to je jedna od najtužnijih vijesti od početka ove pandemije. Jutros sama saznao za tu vijest i ovom prilikom izražavam sućut obitelji. Dječak je bio pozitivan na covid-19 te je najvjerojatnije preminuo od multisistemskog inflamatornog sindroma, odnosno multisistemske upalne reakcije", istaknuo je ministar zdravstva.

Prema literaturi, kod djece u dobi od 2 do 15 godina zbog infekcije može doći do prekomjernog upalnog odgovora koji zahvaća krvne žile te može zahvatiti više organa - srce, pluća, bubrege i nerijetko završava najtežim ishodom te se to najvjerojatnije  dogodilo u ovom slučaju, dodao je.

Istaknuo je i kako je dijete na prvom testu prilikom inicijalnog bolničkog prijama bilo negativno te je dominirala probana simptomatologija, zbog čega je dijete i operirano, no slijed zbivanja doveo do smrtnog ishoda.

Kazao je i kako je ovakav slučaj iznimka te da u ovom trenutku nema sličnih prijetećih slučajeva  kao što nije zamijećen ni  povećan broj zaraze koronavirusom kod djece.

"Izimno je malo djece u ovom trenutku zaraženo koji su simptomatski, te nitko nije teže bolestan niti je približnog stanja poput ovog. Ovo što se dogodilo  dešava se iznimno i na svjetskoj razini, a pogotovo na razini zemlje od 4,5 milijuna stanovnika. Stoga možemo reći da je iznimka; u ovom trenutku nema prijetećih sličnih slučajeva kao što nismo ni primijetili povećanu zarazu kod djece", rekao je Beroš. 

Dječak u dobi od 11 godina umrlo je tijekom noći sa subote na nedjelju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu od posljedica covida, izvijestio je  ranije danas pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike prof. Goran Tešković. Riječ je o najmlađoj žrtvi koronavirusa u Hrvatskoj.

hr Sun Jan 24 2021 16:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600d92726f52df4aad8b4631/80
Foto: Dubrovački dnevnik

U Dubrovniku se održao skup podrške policijskom šefu kojeg su kolegice prijavile za seksualno uznemiravanje

Njegov polubrat Goran Tušek je kazao kako mu daju apsolutnu potporu te kako vjeruju kako su optužbe za seksualno uznemiravanje neutemeljene. Kako je kazao, 'svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno'.
Mirni prosvjed kao znak podrške za načelnika Policijske postaje Gruda Matka Klarića održao se danas ispred Vila Palme gdje je sjedište PU dubrovačko-neretvanske, javlja Dubrovački dnevnik.

Okupljanje su inicirali Klarićevi prijatelji, obitelj i dio kolega koji smatraju kako je izložen javnom linču prije sudskog pravorijeka. Podsjetimo, on je optužen za seksualno uznemiravanje kolegica zbog čega se protiv njega vodi disciplinski postupak u Splitu.

'Pravda za Matka', 'Ministre, otvori oči', 'Danas Matko sutra mi,' 'Osuđen bez porote,' piše na transparentima koje su prosvjednici ponijeli sa sobom, a dio njih se na prosvjedu pojavio s lampionima. 

Njegov polubrat je kazao kako mu daju apsolutnu potporu te kako vjeruju kako su optužbe za seksualno uznemiravanje neutemeljene. Kako je kazao, 'svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno', piše Dubrovački dnevnik.
hr Sun Jan 24 2021 16:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Stanje nam dopušta da razmišljamo o relaksaciji mjera

Danas je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića, ministara, članova Stožera i predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Razgovaralo se o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa te mogućem popuštanju nekih mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš daje izjavu nakon sastanka.

O popuštanju mjera

U ovom trenutku naše stanje je izuzetno zadovoljavajuće koje nam dozvoljava da razmišljamo o eventualnoj relaksaciji, iako se u Europi razgovara o dodatnom zatvaranju. Budite sigurni da ćemo detaljno analizirati sve ove elemente. Prvo smo evaluirali dosadašnju učinkovitost svih mjera te smo se dogovorili u sljedećem tjednu, mjere koje su sada na snazi ističu 31. siječnja, ali sljedeći tjedan ćemo dodatno analizirati, svaki resor je dobio zadatak da evaluira situaciju i da na kraju donesemo mjere koje će biti prikladne trenutku. Sve to skupa treba uzeti u obzir. To je zahtjevan i dinamičan posao. Ali ako za 3-4 dana iskrsne neka nova okolnost, tipa pojava novog soja u Hrvatskoj, sve to pada u vodu", rekao je Beroš, piše Index.

"Naše nastojanje da relaksirama je nešto kao naša nagrada i zahvala hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, ali to mora biti u skladu sa situacijom, uključujući i situaciju s cjepivom", rekao je Beroš.

"Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera"

"Dobili smo pismo nacionalne udruge ugostitelja koje ukazuje na određene probleme i na eventualni povlašteni položaj nekih vrsta objekata. Bitno je da se mjere prema svima odnose na isti način, ali to nije moguće uvijek postići. Naravno da nismo to napravili namjerno, pojedini kafići su zatvoreni, a kava se prodaje na benzinskim crpkama i nekim restoranima. No o tome ćemo više razgovarati sljedeći tjedan", rekao je Beroš.

"Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikom ne brani da ide trčati npr oko Jaruna ili na Sljeme. Ipak, ove riječi ne znače da neće biti otvaranja teretana, to će svakako biti jedna od tema za razgovor, odgovor ćete imati do sredine tjedna", rekao je.

"Mi imamo jako dobru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ali mi moramo gledati širi kontekst", ustvrdio je Beroš.

"Za sada vjerujemo da nema novog soja virusa u Hrvatskoj, ali ljudi nam stalno dolaze s raznih strana svijeta", rekao je, javlja Index.

hr Sun Jan 24 2021 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/581fa5ca1eea8fc1998b464d/80
Foto: D.N.

U Šibensko-kninskoj županiji 5 novooboljelih

Trenutno je 152 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije
U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije pet osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije, izvijestili su u nedjelju iz Županijskog stožera.

Trenutno je 152 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 12 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 10 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 564 osobe.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 24 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sun Jan 24 2021 14:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .