Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602389976f52df43c88b45d9/80

Završni radovi na Pastoralnom centru u Splitu s najvišim zvonikom nakon sv.Duje

U Pastoralnom centru zbog svoje veličine i funkcionalnosti odvijat će se razne aktivnosti ne samo za potrebe župe sv. Mihovila na Kamenu već i za potrebe grada Splita i šire.

Na brežuljku Vidovac (Mjesni odbor Kamen) između Stobreča i TTTS-a gradi se Pastoralni centar Hrvatske karmelićanske provincije koji će sadržavati Karmelski samostan, crkvu Gospe od Karmela te Duhovni centar sv. Terezije Avilske.

U Pastoralnom centru zbog svoje veličine i funkcionalnosti odvijat će se razne aktivnosti ne samo za potrebe župe sv. Mihovila na Kamenu već i za potrebe grada Splita i šire (u dvoranama raznih veličina mogu se održavati seminari, tribine, kongresi i druga duhovna i znanstvena događanja).

Projekt Pastoralnog centra dobio je nagradu grada Splita kao iznimno lijep i funkcionalan. Osnova za projekt bila je knjiga „Zamak duše“ u kojoj sv. Terezija Avilska (autorica knjige), opisuje sedam stanova (kula) nutarnjeg grada tj. naše duše. Šest kula sadrži već izgrađeni samostan, a sedma kula je veličanstvena crkva Gospe od Karmela koja se nalazi u završnoj fazi izgradnje.

Sv. Terezija Avilska (rođena 1515. je u gradu Avila u Španjolskoj u obitelji s dvanaestoro djece) kao književnica, pjesnikinja i mističarka prva je žena naučiteljica u katoličkoj crkvi. Karmelićani je smatraju svojom duhovnom majkom te je relikvija stopala sv. Terezije Avilske (mnogo je pješačila za dobiti dozvolu crkvenih vlasti o obnovi Karmelićanskog reda i izgradnju prvog karmelićanskog samostana)  nakon obilaska svijeta stupila i na tlo Splita u župi sv. Mihovila na Kamenu i na tlo tek izgrađenog Pastoralnog centra na Vidovcu koji je njoj posvećen.

Karmelićani (ime je po planini Karmel u Izraelu)  su kao rimokatolički red prvi put došli u Hrvatsku 1959. (Zagreb-Remete)) na poziv blaženog Alojzija Stepinca, a u Split su došli 1975. na poziv biskupa Franića koji im je dodijelio župu sv. Mihovila na Kamenu na upravljanje.

Budući da je crkva na Kamenu s vremenom postala mala za veliki broj vjernika, karmelićani su uz podršku vjernika župljana i drugih dobrih ljudi, odlučili izgraditi Pastoralni centar koji sadrži veću crkvu koja može primiti  više vjernika. Radovi su započeli prije 10-ak godina i sada su ušli u završnu fazu.

 Crkva je smještena uz već izgrađeni samostan koji ima oblik šest kula a budući da je okoliš Pastoralnog centra velik s lijepim pogledom more, rijeku Žrnovnicu, Kamen, Korešnicu, Podstranu, Kućine, Mravince te brda Perun, Mosor i Kozjak itd., Gradsko vijeće Splita je udovoljilo molbi Mjesnog odbora Kamen i donijelo odluku da se od dijela okoliša crkve (5000 m2) formira trg sv. Terezije Avilske.

 Pastoralni centar ima četiri ulična prilaza: sa zapada Zvonimirovom ulicom od broja 41, s juga Put Borika, sa sjevera Nova ulica, s istoka Stari put koji polazi od ceste za TTTS).

 Zbog lijepe i velike crkve i iznimno lijepog okoliša i pogleda na okolnu prirodu, Pastoralni centar će  nakon svih završnih radova vjerojatno postati jedno od omiljenijih okupljališta ne samo župljana s Kamena već i vjernika iz Splitu i okolice.

Visoki i lijepi zvonik koji daje posebno obilježje Pastoralnom centru vidljiv je svima koji stanuju ili prolaze istočnim dijelom Splita i nalazi se u završnoj fazi izgradnje. Kad bude potpuno dovršen bit će to najviši zvonik u Splitu nakon sv. Duje

hr Wed Feb 10 2021 08:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6044f6996f52df13f88b459e/80
Foto: Facebook

U Hrvatskoj otvoren prvi "kolačomat": U ponudi kremšnita, cheescake, mađarica...

Posebno je važno istaknuti da su svi kolači pakirani u ambalažu, a uz sve ide i žličica, tako da se mogu odmah konzumirat

Na ulice Varaždina danas je postavljen prvi ‘kolačomat’ u Hrvatskoj, samouslužni aparat kojeg će poznata kavana Arbia Dorka dnevno puniti svježim kolačima, prenosi Varaždinski.hr.

Kolačomat je postavila poznata varaždinska kavana Arbia Dorka, čije slastice Varaždinci, ali i turisti već odavno poznaju.

Posebno je važno istaknuti da su svi kolači pakirani u ambalažu, a uz sve ide i žličica, tako da se mogu odmah konzumirati. Sve pod brandom Finooo, ove poznate varaždinske kavane.

Možda i najatraktivnija će biti kremšnita To-Go, pakirana u čaši. Na identičan način, u čaši se može kupiti i Bueno i Tiramisu. U ponudi će biti i ‘klasična’ kremšnita, a bit će tu i cheescake, mađarica, torte…

Kako bi građani mogli probati najbolje od najboljeg, kolačomat će se na svakodnevnoj bazi puniti svježim kolačima. Slastice će se moći platiti novčanicama od 20 i 10 kuna te kovanicama, a uskoro se planira i plaćanje beskontaktnom karticom.


hr Sun Mar 07 2021 16:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60449e686f52dfc2f78b4579/80
Foto: Udruga Berta/Facebook

Kninska udruga Berta gradi sklonište za napuštene životinje: Evo kako možete pomoći

Udruga Berta, koja skrbi o napuštenim i bolesnim životinjama sa šireg kninskog područja, gradi azil, u čemu im je potrebna financijska pomoć.

- S obzirom da smo obećali ne odustati, onda je realno očekivati od nas da našu udrugu dignemo na level iznad. Napokon objavljujemo plan i budget za izradu krovova i pokrivanje boksova, te plan za izgradnju septičke vodonepropusne jame – navode iz udruge na Facebooku.

Sklonište za životinje namjeravaju sagraditi u blizini Parka prirode Dinara, a radovi bi trebali početi za oko dva tjedna. Namjeravaju ga nazvati Stipičina hiža, po malom bijelom psu Stipici kojeg su spasili od sigurne smrti, javlja sibenik.in

Za realizaciju projekta potrebno im je sto tisuća kuna. Dio tog iznosa već su prikupili, a sada im je potrebna pomoć u vidu donacija.

Iako djeluju već duže vrijeme i zaslužni su za spašavanje, udomljavanje i liječenje brojnih napuštenih životinja, kninska udruga Berta u kojoj volontiraju i vode je Željana Miliovojević i Ivan Šimić, postala je poznata u javnosti nakon spašavanja teško zlostavljanog psa Stipice prije nekoliko mjeseci. Psića je sretno udomila Splićanka Branka Bezić.

Svi voljni pomoći njihov rad, mogu to učiniti uplatom na broj računa

IBAN HR9424020061100842703

Erste bank

SWIFT/BIC ESBCHR22

hr Sun Mar 07 2021 10:36:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/604147106f52dfadf18b45fb/80

Vir turizam dobio oznake "safe travels' i 'safe stay in Croatia"

Ove oznake na jedinstvenoj naljepnici dimenzija koristit će se na istaknutim mjestima

Destinacijska menadžment kompanija Vir turizam dobila je Safe Travel sigurnosnu oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) i nacionalnu sigurnosnu oznaku Safe Stay in Croatia, čime je turistima omogućena turistička ponuda u kojoj se primjenjuju Protokoli za siguran boravak u Hrvatskoj.  

Ove oznake na jedinstvenoj naljepnici dimenzija 14,5 x 29 koristit će se na istaknutim mjestima – ulaznim vratima, recepcijama i slično – kako bi gostima otoka Vira bilo vidljivo da objekti Vir turizma poštuju propisane Protokole za siguran boravak u Hrvatskoj. Riječ je rezidencijalnom objektu Villa Lanterna s pet zvjezdica, restoranu Kotarina, Turističkoj agenciji Vir turizam te plažnim barovima Mul, Maritimo i Marinero. 


hr Thu Mar 04 2021 21:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6040d3c86f52dfadf18b45a4/80
Foto: Pixabay

Rakija: 10 zdravstvenih problema zbog kojih se okrećemo bakinu lijeku za sve boljke

Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.

"Popij malo rakije, bit će ti bolje" rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njezinoj ljekovitosti prenose se s koljena na koljeno, piše Zadovoljna.hr.

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju od šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njezinom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zaliječiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo popis tegoba koje su naši stari desetljećima uspješno liječili rakijom.

1. Bol u želucu
Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

2. Zubobolja
Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

3. Grlobolja
Ako je grlobolja, tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s nekoliko kapi propolisa uspješno će dezinficirati grlo. Također će pomoći topli biljni čaj s nekoliko žlica rakije.

4. Bol u leđima

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon nekoliko sati. Za tu namjenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakija koja se radi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužit će vam i druge rakije.

5. Ukočen vrat

Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata također možete sanirati rakijom na isti način.

6. Bolovi kod reumatskih bolesti
Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

7. Otekline
Rakija dokazano hladi kožu, pa dobro djeluje na otekline. Možete je umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu, stoga obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.

8. Loša cirkulacija
Naše bake i djedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

9. Urološki problemi
Rakija s peršinom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

10. Mučnina u vožnji
Naravno, ovdje rakija pomaže samo punoljetnim suvozačima jer vozači ne smiju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će riješiti i tu tegobu.

hr Thu Mar 04 2021 13:34:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .