Ostojić: Ovaj mjesec izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je večeras da će tijekom ovoga mjeseca pokrenuti proceduru izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, što sindikati postavljaju kao uvjet za izmjene Kolektivnog ugovora i ostvarenje zakonskih pretpostavki za vraćanje 24-satnih dežurstava u bolnice.

Kolektivni ugovor uskoro će se mijenjati, za to imamo čvrsta jamstva sindikata zdravstva i strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, rekao je ministar novinarima nakon današnje rasprave o Masterplanu u Hrvatskom liječničkom zboru.

S obzirom da sindikat zdravstva kao uvjet za izmjene KU traži izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i izdvajanja dežurstava i rada po pozivu iz redovnog fonda sati, ministar poručuje da će se sporni zakon mijenjati već ovoga mjeseca.

Time bi se izmijenile postojeće zakonske okolnosti, u kojima se liječnicima ograničava broj radnih sati. Rad u dežurstvu bio bi izdvojen iz redovnog fonda sati, i, po prijedlogu izmjena KU, plaćao bi se po paušalu 9 posto više za dežurstva radnim danom, 13,5 posto vikendom i 18 posto blagdanom.

Ostojić je izjavu dao novinarima u Hrvatskom liječničkom zboru gdje je, u sklopu javne rasprave, predstavio Masterplan bolnica.

Sama rasprava je ukazala na važnost razvoja dnevnih bolnica, pitanje realnih cijena usluga, boljih mogućnosti financiranja, stvaranje centara izvrsnosti, a ministar je poručio kako očekuje da će Nacionalni plan razvoja bolnica tijekom rasprave biti poboljšan, upotpunjen i postati “pravi hrvatski nacionalni plan razvoja učinkovite zdravstvene zaštite, oko kojega će se uspostavi politički konsenzus”.

Upitan za financijska sredstva kojima će se pokriti rad planiranih dnevnih bolnica, odgovorio je kako dio dnevnih bolnica već sad može početi raditi, a dio njih aplicirat će za sredstva iz europskih fondova. U tome što su bolnice u dugovima, ministar ne vidi zapreku. “Postoje programi koji govore o strukturnim reformama, a ovo je prava strukturna reforma. Dnevne bolnice nisu nove zgrade, već postojeći kapaciteti. Gašenjem skupih postelja, cijeli odjel se može pretvoriti u dnevnu bolnicu s učinkovitijom organizacijom rada”, objasnio je.

Na raspravi su sudjelovali i predstavnici Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) koji nisu dijelili ministrov optimizam, pa je tako Ada Barić (HUBOL) ustvrdila da od ministra nisu dobili konkretne odgovore na konkretna pitanja – poput rada dnevnih bolnica i financiranja Masterplana.

“Mi iz HUBOL-a tražimo da nam se jasno kaže kako će se svaki pojedini dio Masterplana provesti u praksi. Prema našim saznanjima, na EU fondove bolnice u dugovima ne mogu aplicirati”, ističe članica HUBOL-a.

Raspravu su inače popratili i disonantni tonovi između predsjednika HUBOL-a Trpimira Goluže, koji je ministra i osobno prozivao za odgovornost za stanje u zdravstvu. No, na Golužine prozivke, Ostojić je odgovorio da za sve svoje postupke snosi punu odgovornost i nijedan ne bi povukao.

Predsjednik HUBOL-a potegnuo je pitanje i općeg stanja u zdravstvu i nezadovoljstva liječnika, te pozvao ministra da uključi liječnike u pregovore koji se tiču načina rada i zakona. Na Golužinu primjedbu da je “doneseno više loših odluka za koje netko mora biti odgovoran”, ministar je predsjedniku HUBOL-a poručio kako zbog njega trpi “medijski linč”, no da unatoč tomu Golužu pred svima brani. Obećao je i da će posjetiti Kliniku u Petrovoj, za koju Goluža, kao tamošnji ginekolog tvrdi da su liječnici izrazito nezadovoljni promjenama u sustavu koji su usljedili zadnjih mjeseci.

Ministar je na kraju sve liječnike pozvao da sudjeluju u javnoj raspravi vezanoj uz Masterplan, kako bi njegova najbolja moguća verzija zaživjela u praksi.

POSLJEDNJE DODANO: