Article

//www.dalmacijanews.hr/files/65093ac85d7965fd138b464e/80

Škola u bolnici KBC-a Split: mjesto gdje učenici, roditelji, nastavnici i medicinsko osoblje zajedno prolaze školu života

Škola u bolnici splitskog KBC-a pokrenuta je davne 1959. na inicijativu prof. dr. Mira Juretića, a od 1989. izvođenje nastave povjereno je OŠ „Marjan”

Gotovo pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola krenulo je u novu školsku godinu. Dio njih, nažalost, ne dijeli školske klupe sa svojim prijateljima već svoje đačke dane provodi u bolnicama. 

Klinički bolnički centar Split, uz svu stručnu medicinsku pomoć, svojim pacijentima na Klinici za dječje bolesti osigurao je mogućnost za igru, rekreaciju i obrazovanje prikladnu za njihovu dob i zdravstveno stanje. Cilj je hospitaliziranoj djeci olakšati odvojenost od obitelji i primarne socijalne sredine, umanjiti stres od hospitalizacije, pružiti im kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja, dane provedene u bolnici učiniti zanimljivijima, kraćima i sadržajnijima te im omogućiti lakšu reintegraciju u matičnu školu ili vrtićku skupinu nakon povratka iz bolnice.

Škola u bolnici splitskog KBC-a pokrenuta je davne 1959. na inicijativu prof. dr. Mira Juretića, a od 1989. izvođenje nastave povjereno je OŠ „Marjan”, na čelu s ravnateljicom mr. sc. Zdenkom Barović. Njihov 'bolnički tim' koji trenutno broji dvije učiteljice razredne nastave i 14 predmetnih nastavnika, godišnje skrbi o obrazovanju 200 do 250 djece koja su na kraćem ili duljem liječenju u splitskoj bolnici. 

- Glavni prioritet je njihovo zdravlje, stoga je i izvođenje nastave prilagođeno zdravstvenom i psiho-fizičkom stanju svakog učenika. Nastava se provodi od 9 do 18.30. Imamo malu učionicu u kojoj se djeca rado okupljaju, a ukoliko im zdravstveno stanje ne dopušta izlazak iz sobe, nastavu održavamo kraj njihova bolničkog kreveta“, rekla je voditeljica Škole u bolnici Božena Škarica, profesorica povijesti koja priznaje da je na samom početku svoga rada, 2012. godine, imala puno strahova, no sa svim lijepim i teškim situacijama nauči se živjeti. „Najteže je kada radite s djetetom kao da je budućnost pred njim, a njegova dijagnoza govori suprotno. Najsretniji smo kada dijete ozdravi i bude otpušteno iz bolnice pa ga sretnemo negdje u šetnji ili igri. To je najveće zadovoljstvo.

Da ovaj posao oplemenjuje svjedoči i Ivana Jurin, učiteljica razredne nastave koja je u bolničkoj školi već dvadeset godina. 

- Najteže bolesna djecu su s nama najduže i na njih se posebno vežemo. Trebamo biti posebno osjetljivi u komunikaciji s njima i roditeljima. U ovoj školi ne vodi se borba za ocjene i prosjek već se vode neke druge, ozbiljnije bitke. Svi koji su na bilo koji način uključeni u rad Klinike za dječje bolesti imaju svakodnevni podsjetnik na hijerarhiju pravih vrijednosti koja se nekada u životu, uslijed svakodnevnih briga, poremeti

Profesorica vjeronauka, č.s. Jelena Marević, u bolnici je već 10 godina i kaže da ovdje nitko nije samo učitelj ili samo liječnik i medicinska sestra, već su svi i prijatelji i tješitelji. 

- Svima nam je najteže na hematologiji i onkologiji gdje je neizvjesnost i borba svaki dan. Povežemo se dosta sa djecom, ali i sa roditeljima s kojima smo u kontaktu i nakon gubitka. Teško je, ali ispunjava i čini nas zahvalnijima i više ljudima. Na nama je da unesemo dijelove normalnog života i iza ovih vrata, da učinimo sve što je moguće da pacijentima bude barem malo ljepše i ugodnije.

Deset godina informatiku i tehničku kulturu u bolnici predaje prof. Boris Aračić koji ističe da se rad u bolnici i u školi razlikuje toliko da kao da je riječ o dva različita posla. 

- I danas mi je jednako teško kao i na početku. Ne možete se naviknuti na to da iz dana u dan radite s djecom čije se zdravstveno stanje pogoršava i koji nas na posljetku napuste. Ovdje shvatite da su problemi koje mi imamo smiješni. Svakodnevno proživljavate mnoštvo emocija, no radi njih moramo biti hrabri i nasmijani.

U bolničkoj školi su stručno zastupljeni svi obvezni predmeti osim tjelesne i zdravstvene kulture: hrvatski i engleski jezik, matematika, priroda i društvo, povijest, geografija, biologija, kemija, fizika te likovna, glazbena i tehnička kultura. Učenici imaju i mogućnost pohađanja izbornih predmeta: vjeronauka, informatike i talijanskog jezika. Nastavnici su u stalnom kontaktu s matičnom školom kako bi uskladili plan i program da bi se đacima olakšao povratak u njihove razrede. 

Za one mlađe, u splitskoj se bolnici nalazi vrtić, za čije je funkcioniranje zadužen Dječji vrtić „Cvit Mediterana“. Još od 1984. g. njihovi odgojitelji se u bolnici igraju i provode različite pedagoške aktivnosti s najmanjim pacijentima. Njihova igraonica otvorena je od 9 do 19.30, a godišnje kroz nju prođe više od 1000 djece.

Liječnici i medicinske sestre Klinike za dječje bolesti KBC-a Split prezadovoljni su suradnjom s pedagoškim osobljem. Predstojnica klinike doc. dr. sc. prim. Branka Polić, kao i glavna sestra Biljana Mijač, ističu kako su bolnička škola i vrtić od iznimne važnosti za njihove pacijente te da njihov rad uvelike doprinosi humanizaciji bolničkog liječenja djece.

Škola je ovo u kojoj djeca sama zvone, u kojoj školski sat, kao i onaj proveden u igri, ponekad traje i kraće, čije zidove krase crteži iz kojih izbija veselje i radovi prepuni ljubavi pa barem na trenutak zaboravite da ste zapravo u bolnici. Igra i nastava ovdje malenim pacijentima, ali i njihovim roditeljima, dodir je sa svijetom kakvog poznaju, a za učitelje, odgajatelje i medicinsko osoblje, neprocjenjiva škola života.


hr Tue Sep 19 2023 08:10:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651bc8c3cc67471a218b4590/80
Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Banožić s vrhunskim sportašima: Vi ste snažan hrvatski brend i ambasadori Hrvatske vojske

Drago mi je što ove značke primate u odori Hrvatske vojske, nakon povijesnog dana kada smo postali vlasnici prvog Rafalea, poručuje ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u Ministarstvu obrane u utorak 3. listopada 2023. s ugovornim pričuvnicima - vrhunskim sportašima Hrvatske vojske, a povodom uručenja znački Hrvatske vojske za ostvarene iznimne sportske rezultate.

Poželivši dobrodošlicu vrhunskim sportašicama i sportašima, ministar Banožić je istaknuo kako su vrhunski sportaši – ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske snažan hrvatski brend i ambasadori Hrvatske vojske i naše Domovine u svijetu.

- Drago mi je što ove značke primate u odori Hrvatske vojske, a  povodom izvrsnih rezultata koje ste ostvarili na sportskim natjecanjima, I dalje nastavljamo ovu iznimno kvalitetnu suradnju između našeg Ministarstva i Hrvatskog olimpijskog odbora koji je započet Sporazumom o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj još 2015. godine, kojim je obuhvaćeno 22 vrhunskih sportaša i sportašica - rekao je ministar obrane te dodao kako je u 2023. godini sklopljeno 58 ugovora o službi u ugovornoj pričuvi što je dokaz da suradnja iz godine raste i razvija se u pravom smjeru.

Uručivši značke Hrvatske vojske za izniman uspjeh i dostojanstveno predstavljanje hrvatske države i Hrvatske vojske, ministar Banožić je rekao: 

- Drago mi je što ćete ove značke primiti upravo u ovom iznimno važnom tjednu za Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku. Naime, iza nas je povijesni dan - postali smo vlasnici prvog od dvanaest aviona Rafale koji će u konačnici biti ovdje u Hrvatskoj već tijekom iduće 2024. i početkom 2025. godine.

- Ovo je generacijski uspjeh cijele Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem koja je od početka prepoznala važnost i nužnost ulaganja u obranu - istaknuo je ministar obrane, te nastavio: 

- Projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona kruna je svih projekata opremanja i modernizacije Hrvatske vojske.  Sačuvali smo, a ujedno i ojačali borbene sposobnosti Hrvatske vojske. Naravno, uz ulaganje u borbenu tehniku, opremanje i modernizaciju nismo zaboravili na čovjeka, koji je središte obrambenog sustava“.

U tom kontekstu ministar Banožić je kazao kako su vrhunski sportaši kao ugovorni pričuvnici, dio obitelji Hrvatske vojske, a Hrvatska vojska i sport su neraskidivo povezani, jer vrhunska fizička spremnost treba biti odlika svakog hrvatskog vojnika.

- Ponosni smo što svojom disciplinom, predanim i marljivim radom, postavljenim ciljevima i u konačnici izvrsnim rezultatima pokazujete primjer drugima. U Ministarstvu obrane ćete uvijek imati podršku koju ćemo vam nastaviti pružati u vašem profesionalnom razvoju - zaključio je ministar Banožić.

Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Sanda Čorak zahvalila je na potpori koju Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska pružaju vrhunskim sportašima, a posebno sportašima koji su u seniorskoj kategoriji te da vjeruje kako će se ova uspješna suradnja nastaviti i u budućnosti.

- Izuzetno nam je važno što su naši vrhunski sportaši postali ugovorni pričuvnici Hrvatske vojskei vjerujem da je to i za Oružane snage dobra promocija i uspješna zajednička priča.

Sastanku su nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Sanda Čorak, direktor Ureda za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojnih programa Neven Šavora te ugovorni pričuvnici-vrhunske sportašice i sportaši streljaš Giovanni Cernogoraz, boksačica Nikolina Ćaćić, jedriličar Martin Dolenc, streljaši Anton Glasnović i Josip Glasnović, kajakašica Anamaria Govorčinović, hrvač Ivan Huklek, veslačice Ivana Jurković i Josipa Jurković, taekvondaš Toni Kanaet, karatisti Anđelo Kvesić i Ivan Kvesić, hrvač Vjekoslav Luburić, veslač Damir Martin i boksačica Sara Beram.


hr Tue Oct 03 2023 09:54:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651bc699cc67478a1f8b45ed/80
Foto: Prometne zgode i nezgode

U Dugopolju se jutros sudarila dva osobna automobila

Na mjesto nesreće stigli su policajci, vatrogasci i hitna pomoć
Jutros oko 8.20 sati u Dugopolju se dogodila prometna nesreća na križanju ulica Domovinskog rata i Nikole Tavelića, a u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila. Materijalna šteta je poprilična, a na mjesto nesreće stigli su policajci, vatrogasci i hitna pomoć. Što se točno dogodilo otkrit će se očevidom. U ovom trenutku još nije poznato ima li ozlijeđenih...
hr Tue Oct 03 2023 09:45:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64c24a9b5d796511788b4573/80
Foto: Grad Split

Maja Đerek: Pravosuđe na AP pogon

Slušamo bizarne priče o "Perinom ukradenom biciklu" dok nam se pred očima nastavlja milijunska pljačka države za koji nitko nije kažnjen
Maja Đerek je neumorna u tjeranju pravde, u najnovijem dopisu medijima osvrće se na svoj otkaz u Državnim nekretninama, kao i na to da napadač na nju i njenu obitelj prije tri mjeseca, iako ga je prepoznala, još nije priveden. Evo što piše Maja Đerek:

Prošlo je točno 3 godine od mojeg otkaza u Državnim nekretninama, ali pravomoćne presude i dalje - nema.

Obzirom na sve bizarnije vijesti koje slušamo nije ni čudno da je povjerenje građana u pravosuđe mizerno. Prema zadnjoj anketi manje od 1% građana vjeruje u samostalnost i neovisnost pravosudnih institucija Republike AP. 

Porazna statistika i zarobljavanje naših pravosudnih institucija od strane HDZ-a može se vidjeti i u mojem slučaju gdje se svjesno vrši opstrukcija na svim razinama :

1. RADNI SPOR sam pokrenula prije gotovo tri godine zbog otkaza koji mi je uručen kao odmazda jer sam željela spriječiti teške financijske malverzacije u Državnim nekretninama. Pravomoćne presude još nema, iako je zakonski rok 6 mjeseci za prvostupanjsku presudu, a 30 dana za žalbeni postupak ! Samo potvrdu prvostupanjske presude čekam već godinu dana, a prema njoj trebam biti vraćena na svoje radno mjesto. Predmet je očito gurnut u najdublju ladicu suda jer se želi spriječi moj povratak u Državne nekretnine, kako bi tvrtka nastavila s dobro uhodanim malverazijama pod pokroviteljstvom HDZ-a. Tako trenutno na mojem radnom mjestu, koje bi po logici stvari zahtijevalo iskusnog pravnika, radi podobna učiteljica religijske kulture, a kojoj je Republika AP dala ovlaštenje sačinjavati ugovore milijunskih vrijednosti te upravljati vrijednom državnom imovinom.

2. USKOK-u sam prije gotovo 2 godine predala opsežnu i dokumentiranu kaznenu prijavu protiv bliskih suradnika Andreja Plenkovića i njihovih štićenika u Državnim nekretninama. Apsolutno Pristranom USKOK-u dvije godine nisu bile dovoljne da kaznenu prijavu - ili odbaci ili da konačno počne postupati po njoj. Vjerojatno je problem što se u njoj nalaze navodi i dokazi da su Katičić, Banožić i Frka-Petešić svjesno zloupotrebljavali državnu tvrtku kao osobnu kasicu prasicu. 

Slušamo bizarne priče o "Perinom ukradenom biciklu" dok nam se pred očima nastavlja milijunska pljačka države za koji nitko nije kažnjen.
Čemu uopće birati šefa USKOK-a kada ga već imamo? Šef USKOK-a u Republici AP ne stoluje u Vlaškoj, nego na Markovom trgu. Taj stvarni šef diktira prioritete, a njegovi prioriteti su isključivo obračuni s neistomišljenicima. Kako bi se građanima bacala prašina u oči, ponekad se Peri uistinu pronađe ukradeni bicikl i kazni se počinitelj, ali samo s ciljem ostavljanja dojma kako AP USKOK nešto poduzima, dok se u pozadini nesmetano nastavlja financijska pljačka.

Ukoliko još bude usvojen i LEX AP građani se neće moći obraćati medijima kada su suočeni s pristranim i kontroliranim pravosuđem bez da budu kazneno gonjeni. Žele nam svima, pošto-poto - začepiti usta.

3. POLICIJI sam prije gotovo 3 mjeseca podnijela prijavu zbog organiziranih napada na moju obitelj i dom Splitu i Zagrebu. Iako sam prepoznala napadača sa snimke, 3 mjeseca nisu dovoljna da policija objavi snimku napadača te da se javnost uključi u prepoznavanje. Čak i u slučaju krađe Perinog bicikla policija odmah objavljuje snimku u medijima. Preostaje zaključiti da policija svjesno štiti napadača, a posebno nalogodavca koji se kukavički okomio na gradsku službenicu (službenu osobu), njezinu obitelj i malodobno dijete koje je sve to proživjelo.

4. SLUŽBENIČKI SUD, kojem su me Puljak i Ivošević isporučili, sastavljen je od službenika vjernih Anti Sanaderu, Blaženku Bobanu i HDZ-ovih izbornih uzdanica u Splitu. Puljak je takvom sudu dao zadatak izvršiti moju konačnu eliminaciju iz splitske gradske uprave, a s ciljem nastavka pustošenja gradske blagajne od strane šačice politički privilegiranih i zaštite HDZ-ovog rukovodećeg kadra u gradskoj upravi.

Dok se u namještenim igrokazima veliča lik Apsolutnog Pobjednika, postaje razvidno da je pravosuđe u ovoj državi postalo igračka u rukama tog čovjeka te se pretvorilo u - Apsolutni Promašaj.

hr Tue Oct 03 2023 09:20:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651bb0e9cc6747a0208b45cd/80

U Zagrebu je preminuo Mladen Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar

Šutej je bio prvi Hrvat koji je sam u jedrilici preplovio Atlantik a k tomu je dva puta obišao Rt Horn

Sve prijatelje mora rastužila je vijest da je jučer u Zagrebu iznenada preminuo Mladen Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar, autor brojnih knjiga, dokumentarnih serijala i iznad svega čovjek koji je Hrvatima i stanovnicima bivše nam države otkrivao ljepotu, tajanstvenost i dramu plovidbe dalekim morima i oceanima. Napustio nas je u 78. godini života ostavivši za sobom sina Gorana i kći Anu, piše more.hr. 

Zaljubljen u plovidbu i jedrenje u doba kad su se tek rijetki otiskivali u malim jedrilicama na debelo more uspijeva na sve muke doći u posjed deset metarske jedrilice HIR 3 s kojom namjerava preploviti Atlantik. Isprva je to kanio učiniti zajedno s prijateljem Ozrenom Bakračem a kad je ovaj bio poslovno spriječen otisnuo se 1982. godine sam do Karipskih otoka i Floride. Ostao je na tom putu punu godinu dana pobudivši maštu brojnih jedriličara ne bi li mu slijedili put. Nekoliko godina kasnije zajedno s Ozrenom oplovio je čitav svijet – najprije Atlantik, potom Tihi i Indijski ocean te se kroz Crveno more vratio kući. Usput su osvojili Rt Horn postavši prvi hrvatski jedriličari kojima je to uspjelo. Znatnim dijelom te plovidbe s njima je bio ukrcan i televizijski snimatelj Mario Saletto koji je producirao jedan od najprodavanijih dokumentarnih serijala TZV Zagreb Beskrajem svijeta kojeg bez Šuteja ne bi bilo moguće snimiti.

Ranih devedesetih godina Mladen utemeljuje Hrvatski oceanski jedriličarski klub i u vrlo teškim, ratnim okolnostima uspijeva sagraditi Hrvatsku Čigru, s kojom se 1994. godine s posadom sljedbenika uputio u ekspedicijske plovidbe rubovima svijeta od Arktika do Atlantika koje su trajale punih trideset sedam mjeseci. Osam godina potom ponovo se s Čigrom zaputio na plovidbu oko svijeta, ovaj put promotivniju i manje napornu, podijeljenu na 25 etapa na kojoj mu se u različitim fazama pridružilo gotovo dvije stotine jedriličara. O svojim plovidbama objavio je šest knjiga. Mnoge od njih bile su bestseleri među nautičarima.


hr Tue Oct 03 2023 08:13:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .