Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63106f6018d1cbbfa38b4578/80

Domovinski pokret, HSP i HDS zajedno žele pokrenuti splitske kotareve

Imamo veliki broj žena, sportaša, radnika, studenata i hrvatskih branitelja uz nekoliko doktora znanosti, imamo idealan omjer mladosti i iskustva te su nositelji naših lista u prosjeku stari 39 godina.
Domovinski pokret udružen sa HSP-om i HDS-om uputio je proglas pred kotarske izbore u Splitu koji će se održati u nedjelju.

- U vremenima kada svakodnevno svjedočimo nizu sramotnih poteza vlasti sa državne i lokalne razine, dok vlastodršci žele ukinuti hrvatsku kunu unatoč svim ekonomskim pokazateljima koji govore baš u prilog zadržavanju nacionalne valute i dok se događaju niz malverzacija i ogromnih koruptivnih skandala, hrvatski narod traži nacionalno jedinstvo uz okupljanje svih domoljubnih i suverenističkih političkih snaga te radikalnu promjenu politika. Upravo to postigle su sve splitske političke stranke koje djeluju u prostoru desno od centra te su postigle dogovor o zajedničkom izlasku na izbore za gradonačelnika i gradsko vijeće i s dva gradska vijećnika postali treća politička snaga u Splitu.

- Nakon takvog uspjeha Domovinski pokret, Hrvatska stranka prava i Hrvatska demokršćanska stranka nastavili su suradnju i na predstojećim izborima za vijeća kotareva i mjesnih odbora grada Splita izlaze s čak 21 listom kao druga najbrojnija politička opcija.Koalicija koju predvodi Domovinski pokret zajedno sa HSP- om i HDS- om okupila je i brojne nezavisne stručnjake i istaknute pojedince koje sve zajedno veže ljubav prema Hrvatskoj i Splitu.

- Sve gradske vlasti nepravedno su zapostavile kotareve i mjesne odbore i pokušavali su ih kontinuirano zanemarivati i obezvrjeđivati a upravo kotarske politike bi morale biti temelj svih ostalih politika, jer tko bolje može razumjeti životne probleme koje nas muče nego upravo narod koji živi u našem gradu a vlast i proizlazi iz naroda i upravo ta terenska interakcija može proizvesti i najfunkcionalnije omjere političkih stranaka.Dakle upravo drastično povećanje financija kojima raspolažu kotarevi od čak 500% već od iduće godine bit će prva tema kojom će se baviti naši vijećnici.

- U svim kotarevima u kojima izlazimo na izbore opće stanje prometne infrastrukture je jako loše te smo izradili plan i program kojim ćemo se boriti za popravke cesta i puteva uz poboljšanje prometnih signalizacija i postavljanje usporivača a u tri kotara u određenim dijelovima tražit ćemo obustavu dvosmjernog prometa kako bi se olakšala komunikacija i povećao parking potencijal. U dodatna četiri kotara izradili smo plan za izgradnju novih garaža jer je na ovakav način gotovo onemogućen normalan život.

- Naši vijećnici koji su eksperti u području energetike pripremili su posebne programe na temu energetske obnove zgrada kao i ugradnje liftova u višekatnice. Plan i program naših vijećnika po ovim temama svi zainteresirani stanovnici Splita moći će iz prve ruke čuti i postavljati pitanja na našoj javnoj tribini koju organiziramo u hotelu Pax u četvrtak od 19 sati.

- S obzirom da su se naše političke opcije čvrsto postavile protiv nepotrebnih pandemijskih mjera, suludih lockdownova i zatvaranja ljudi u kuće te smo propagirali šport kao glavno oružje u borbi protiv korone upravo zbog toga posebni program pripremili smo i u području športa i rekreacije. U svim kotarevima u kojima ne postoje javna igrališta na kojima nije postavljena umjetna podloga za nogomet i košarku inzistirat ćemo na postavljanju istih kao i na ugradnji reflektora za prakticiranje športskih aktivnosti i nakon što padne mrak uz dovođenje vode na sva igrališta.

- Svaki kotar koji ga već nema morat će izgraditi svoj street workout park a u pet kotareva i moderne trim staze kao i popravak i uređenje postojećih.Također naši kandidati imaju spremna tri prijedloga za kotarske referendume na kojima će se direktno od stanovnika tražiti stav o određenim velikim i zahtjevnim građevinskim zahvatima a koji se tiču i čitavog grada pa će se s rezultatima tih referenduma ići prema našim gradskim i županijskim vijećnicima a po potrebi i prema našim saborskim zastupnicima ukoliko za navedene akcije bude trebala i pomoć države.

- Na našim listama našli su se veliki broj stručnjaka i akademski obrazovanih građana iz svih područja značajnih za unaprjeđenje kvalitete života u gradu, imamo veliki broj žena, sportaša, radnika, studenata i hrvatskih branitelja uz nekoliko doktora znanosti. Imamo idealan omjer mladosti i iskustva te su nositelji naših lista u prosjeku stari 39 godina.

KOTAREVI U KOJIMA IZLAZIMO NA IZBORE I NOSITELJI NAŠIH LISTA:
BAČVICE- ANTE LOZO
BLATINE- ANTE RADAN
BOL- MARKO ŽAJA
BRDA- MATE PLETIKOSIĆ
KMAN- ARIS ZLODRE
LOKVE- DRAŽEN GRANIĆ
LOVRET- ALEN ĆURIN
LUČAC MANUŠ- MIRO RADAN
MEJAŠI- JADRANKO GRUBIŠIĆ
MEJE- MARKO KLARIĆ
MERTOJAK- ZLATKO VRANJEŠ
PUJANKE- PETAR TOMIČIĆ
RAVNE NJIVE- LUCIJA VEŠTIĆ
SPINUT- ANA GULIĆ
SPLIT 3- MARTIN PAUK
SUČIDAR- JOSIP KOMLJEN
TRSTENIK- IVANA FRANIĆ
VAROŠ- DINKO DAMJANIĆ
VISOKA- LUKA ŽULJEVIĆ
ŽNJAN PAZDIGRAD- ANTE NADRČIĆ
ŽRNOVNICA- JURE PERIŠIĆ

hr Thu Sep 01 2022 10:38:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633bc38718d1cb500b8b45ae/80
Foto: fb: HPD Mosor

[FOTO] Više od stotoinu Mosoraša proslavilo popravak krova i otvorilo novu planinarsku sezonu

Planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje

U Hrvatskom planinarskom društvu Mosor listopad je počeo jako veselo. Održani su Dani Mosoraša koji predstavljaju tradicionalno njihovo okupljanje  nakon ljetnih radosti i početak planinarske sezone na Mosoru.

Ovaj put Mosoraši su imali dupli razlog za slavlje budući da su nakon 2 godine planiranja te više mjeseci rada, truda i mnogo odrađenih volonterskih sati napokon završili sa svim planiranim radovima kako bi  planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje.

U subotu se održala tradicionalna misa te blagoslov novog krovišta, a nedjelja je bila rezervirana za feštu. Vremenska prognoza ih  je počastila sa predivnim sunčanim danom te se na Mosoru okupilo više stotina Mosoraša, prijatelja iz raznih pl. društava i sugrađana. Program je otvoren pozdravnim govorom predsjednice HPD-a Mosor Ivane Radonić, a nazočnima su se obratili pročelnik Gospodarske sekcije HPD-a Mosor Goran Bratim, domaćin u planinarskom domu Špiro Gruica, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar i dogradonačelnik grada Splita Bojan Ivošević.

Podijeljene su zahvalnice glavnim donatorima, te je odrađena simbolična šetnja oko pl. doma, a nakon službenog dijela je uslijedila pjesma, veselje i druženje do dugo u noć.

Ovaj projekt je od velike važnosti za HPD Mosor, sve Mosoraše, ali i hrvatsko planinarstvo jer je u ovaj dom utkano mnogo truda i ljubavi i već 90 godina stoji na ponos svim planinarima koji su ga izgradili, obnavljali i redovito ga posjećuju. Sada ima novi krov, zaštićen je od daljnjeg propadanja i sjaji u zelenoj oazi Mosora.

 - Nastavit ćemo i dalje ulagati u njega kako bi ga budućim generacijama omogućili isto što su i nama omogućile prethodne generacije i hvala im na tome.  Hvala još jednom svim donatorima koji su nam pomogli financijski da ostvarimo ovaj san, ali najviše veliko hvala svim volonterima koji su mjesecima nosili potreban materijal. Bez vas ovo ne bi bilo moguće  - poručuju Mosoraši.

hr Tue Oct 04 2022 07:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .