Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63106f6018d1cbbfa38b4578/80

Domovinski pokret, HSP i HDS zajedno žele pokrenuti splitske kotareve

Imamo veliki broj žena, sportaša, radnika, studenata i hrvatskih branitelja uz nekoliko doktora znanosti, imamo idealan omjer mladosti i iskustva te su nositelji naših lista u prosjeku stari 39 godina.
Domovinski pokret udružen sa HSP-om i HDS-om uputio je proglas pred kotarske izbore u Splitu koji će se održati u nedjelju.

- U vremenima kada svakodnevno svjedočimo nizu sramotnih poteza vlasti sa državne i lokalne razine, dok vlastodršci žele ukinuti hrvatsku kunu unatoč svim ekonomskim pokazateljima koji govore baš u prilog zadržavanju nacionalne valute i dok se događaju niz malverzacija i ogromnih koruptivnih skandala, hrvatski narod traži nacionalno jedinstvo uz okupljanje svih domoljubnih i suverenističkih političkih snaga te radikalnu promjenu politika. Upravo to postigle su sve splitske političke stranke koje djeluju u prostoru desno od centra te su postigle dogovor o zajedničkom izlasku na izbore za gradonačelnika i gradsko vijeće i s dva gradska vijećnika postali treća politička snaga u Splitu.

- Nakon takvog uspjeha Domovinski pokret, Hrvatska stranka prava i Hrvatska demokršćanska stranka nastavili su suradnju i na predstojećim izborima za vijeća kotareva i mjesnih odbora grada Splita izlaze s čak 21 listom kao druga najbrojnija politička opcija.Koalicija koju predvodi Domovinski pokret zajedno sa HSP- om i HDS- om okupila je i brojne nezavisne stručnjake i istaknute pojedince koje sve zajedno veže ljubav prema Hrvatskoj i Splitu.

- Sve gradske vlasti nepravedno su zapostavile kotareve i mjesne odbore i pokušavali su ih kontinuirano zanemarivati i obezvrjeđivati a upravo kotarske politike bi morale biti temelj svih ostalih politika, jer tko bolje može razumjeti životne probleme koje nas muče nego upravo narod koji živi u našem gradu a vlast i proizlazi iz naroda i upravo ta terenska interakcija može proizvesti i najfunkcionalnije omjere političkih stranaka.Dakle upravo drastično povećanje financija kojima raspolažu kotarevi od čak 500% već od iduće godine bit će prva tema kojom će se baviti naši vijećnici.

- U svim kotarevima u kojima izlazimo na izbore opće stanje prometne infrastrukture je jako loše te smo izradili plan i program kojim ćemo se boriti za popravke cesta i puteva uz poboljšanje prometnih signalizacija i postavljanje usporivača a u tri kotara u određenim dijelovima tražit ćemo obustavu dvosmjernog prometa kako bi se olakšala komunikacija i povećao parking potencijal. U dodatna četiri kotara izradili smo plan za izgradnju novih garaža jer je na ovakav način gotovo onemogućen normalan život.

- Naši vijećnici koji su eksperti u području energetike pripremili su posebne programe na temu energetske obnove zgrada kao i ugradnje liftova u višekatnice. Plan i program naših vijećnika po ovim temama svi zainteresirani stanovnici Splita moći će iz prve ruke čuti i postavljati pitanja na našoj javnoj tribini koju organiziramo u hotelu Pax u četvrtak od 19 sati.

- S obzirom da su se naše političke opcije čvrsto postavile protiv nepotrebnih pandemijskih mjera, suludih lockdownova i zatvaranja ljudi u kuće te smo propagirali šport kao glavno oružje u borbi protiv korone upravo zbog toga posebni program pripremili smo i u području športa i rekreacije. U svim kotarevima u kojima ne postoje javna igrališta na kojima nije postavljena umjetna podloga za nogomet i košarku inzistirat ćemo na postavljanju istih kao i na ugradnji reflektora za prakticiranje športskih aktivnosti i nakon što padne mrak uz dovođenje vode na sva igrališta.

- Svaki kotar koji ga već nema morat će izgraditi svoj street workout park a u pet kotareva i moderne trim staze kao i popravak i uređenje postojećih.Također naši kandidati imaju spremna tri prijedloga za kotarske referendume na kojima će se direktno od stanovnika tražiti stav o određenim velikim i zahtjevnim građevinskim zahvatima a koji se tiču i čitavog grada pa će se s rezultatima tih referenduma ići prema našim gradskim i županijskim vijećnicima a po potrebi i prema našim saborskim zastupnicima ukoliko za navedene akcije bude trebala i pomoć države.

- Na našim listama našli su se veliki broj stručnjaka i akademski obrazovanih građana iz svih područja značajnih za unaprjeđenje kvalitete života u gradu, imamo veliki broj žena, sportaša, radnika, studenata i hrvatskih branitelja uz nekoliko doktora znanosti. Imamo idealan omjer mladosti i iskustva te su nositelji naših lista u prosjeku stari 39 godina.

KOTAREVI U KOJIMA IZLAZIMO NA IZBORE I NOSITELJI NAŠIH LISTA:
BAČVICE- ANTE LOZO
BLATINE- ANTE RADAN
BOL- MARKO ŽAJA
BRDA- MATE PLETIKOSIĆ
KMAN- ARIS ZLODRE
LOKVE- DRAŽEN GRANIĆ
LOVRET- ALEN ĆURIN
LUČAC MANUŠ- MIRO RADAN
MEJAŠI- JADRANKO GRUBIŠIĆ
MEJE- MARKO KLARIĆ
MERTOJAK- ZLATKO VRANJEŠ
PUJANKE- PETAR TOMIČIĆ
RAVNE NJIVE- LUCIJA VEŠTIĆ
SPINUT- ANA GULIĆ
SPLIT 3- MARTIN PAUK
SUČIDAR- JOSIP KOMLJEN
TRSTENIK- IVANA FRANIĆ
VAROŠ- DINKO DAMJANIĆ
VISOKA- LUKA ŽULJEVIĆ
ŽNJAN PAZDIGRAD- ANTE NADRČIĆ
ŽRNOVNICA- JURE PERIŠIĆ

hr Thu Sep 01 2022 10:38:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60e18cc56f52df52c98b458d/80
Foto: Pixabay

Trgovci trebaju odabrati 16 radnih nedjelja, no ne svi. Evo na koga se zabrana ne odnosi

Za rad nedjeljom ipak neće vrijediti 'priziv savjesti'. Vlada je odustala od tog prijedloga nakon konzultacija s poslodavcima

Vlada je na sjednici u četvrtak predstavila prijedlog izmjena zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima bi radili. Prodajni objekti tijekom tjedna najviše mogu raditi 90 sati. U tjednu u kojem trgovac odredi radnu nedjelju, u trajanju do 90 sati dodaje se još 15 sati, dakle ukupno 105 sati u tjedan dana.

Kojim će nedjeljama prodajni objekti biti otvoreni određuju sami trgovci u skladu s potrebama, no ima iznimaka. Prema predloženim izmjenama, iznimno bi nedjeljom i blagdanima mogli raditi prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su sastavni dio - željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisim, prenosi Danas.hr. 

Također, zabrana rada nedjeljom i blagdanom ne odnosi se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih proizvoda na tržnicama na malo i na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Prema prijedlogu zakona, distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica kao i specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i pekarskih proizvoda, bit će otvorene nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati.

hr Thu Dec 01 2022 20:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388f58d5d79654b1e8b474f/80
Foto: Ivana Ivanović

U Solinu uhićen Ivan Božić!

29-godišnjak koji je automobilom udario policajca

Uhićen je Ivan Božić, 29-godišnjak za kojeg su sumnja da je bio vozač automobila koji je pokosio vježbenika u policiji.

Uhićen jes još tri osobe, a policajci su ga svladali uz sredstva prisile.

Policija se oglasila službeno oko uhićenja oko 16:40 sati.

- Pronađen je te uz uporabu sredstava prisile uhićen 29-godišnjak muškarac za kojim se tragalo od jučer. Uhićene su još tri osobe koje su zatečene s 29-godišnjakom - kazali suhr Thu Dec 01 2022 17:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388cb495d7965bf248b457b/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Atmosfera s Prokurativa: Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje, Njujorčani u Modrićevom dresu

Split ispunjen kockicama

Igra se treća utakmica Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Split je ponovno ispunjen kockicama a nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama. Splićanima u navijačkoj atmosferi pridružili su se i Njujorčani s dresovima i šalovima na kockice. 

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…
hr Thu Dec 01 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388a3835d796558228b45c9/80

U Splitu svečano proslavljena 30. obljetnica 158. brigade i 6. domobranske pukovnije

Položeni vijenci na groblju Lovrinac, slavljena sveta misa u samostanu Gospe od Zdravlja i održana svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu

Povodom 30. obljetnice osnutka dvije ratne brigade grada Splita, 158. brigade i 6. domobranske pukovnije Split, Udruga veterana Domovinskog rata ove dvije splitske postrojbe organizirala je prigodan program.

Jutros su položeni vijenci na groblju Lovrinac a potom je slavljena sveta misa u samostanu Gospe od Zdravlja. Na kraju je održana svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.

- Potrebno je naglasiti da su ove dvije jedinice izašle iz škverskog bataljona. Ne govorim to samo zato zbog obljetnice ovih jedinica već govorim da ih je jako puno izašlo iz škverskog bataljona. Nukleus je bio tu u Splitu, ali naravno tada smo bili iznimno jedinstveni u obrani domovine, priključili su se i Kaštelani, Solinjani, Trogirani, cijeli bazen koji je stao u obranu domovine. Često sebe pitam nakon 30 godina - Bože moj da je takvog jedinstva danas, sloge i zajednice u razvoju države, županije ili lokalne zajednice gdje bi nam bio kraj - rekao je župan Blaženko Boban.

Obratio se i jedan od sudionika:

- Danas smo se skupili prvenstveno da odamo počast onima koji su najzaslužniji za današnju slobodu, našim poginulim suborcima, ali s ponosom se sjećamo naših preminulih suboraca. Ovo je prigoda da se ratnici pozdrave, stisnu ruku i prisjete se onih koji više nema. Vrijeme zajedništva i ponosa predvođena dr. Franjom Tuđmanom. Danas smo ovdje kao kreatori loše noćne more političara i elita koje lažima i nesposobnošću dovode na rub domovinu, koji su osramotili i naše kolege. Teško nam je gledati i slušati poniženja koja dolaze od koalicijskih partnera kao da im je malo što su njihovi sunarodnjaci ubijali po Hrvatskoj, posebno prve dvije godine Domovinskog rata dok vojska nije ojačala. Zar ima većeg apsurda od onog u Borovu selu gdje na mauzoleju srpskog zločinca stoji ćirilićni natpis.

- Posebna čast mi je biti ovdje i posebno mi je drago da sam u Splitu i Dalmaciji. Ovih dana u zadnje vrijeme obilježavamo ustrojenje postrojbi i ono što bih htio reći, oni najodvažniji su se uključili i branili našu domovinu. Moram se malo vratit nazad i reći jedan je rekao da jedna vojska ‘45 nije napravila svoj posao do kraja. Hvala Bogu da nisu, to su pokušavali od ‘45 do ‘91., i nastavili i nisu uspjeli. Nastavili su kroz Vukovar, Škabrnju, kako su oni to željeli. Hvala Bogu nije im uspio taj naum. Ono što smo učinili ‘95. pokazuje da smo izrasli u časnu hrvatsku policiju i vojsku koja nije činila ono što su oni nama. Tu je naša veličina. Na to morate biti ponosni. Od svih nas izrasla je naša časna i ponosna Hrvatska i na to moramo biti ponosni - rekao je Dinko Tandara zamjenik ministra Tome Medveda.
hr Thu Dec 01 2022 14:42:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .