– Baveći se politikom,
shvatio sam da ljudima koji dolaze moramo ponuditi puno više od mora, sunca i
pijeska; mi moramo razviti paletu proizvoda koja će doista postati trajna
uspomena i navika da ljudi ponesu sa sobom sve ono što su okusili i popili – poručio je Tonino Picula, domaćin i
organizator okruglog stola i radionica ”Zaštitimo autohtone proizvode” danas
u Šibeniku, u Gradskoj knjižnici ”Juraj Šižgorić”.
Nakon
Bruxellesa i Dubrovnika, Picula je s ciljem da okupi proizvođače Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske
županije na jednom mjestu, organizirao treći seminar u nizu. Cilj je
povezivanje proizvođača međusobno i sa stručnjacima koji rade na tom pitanju te
opremanje adekvatnim alatima i informacijama za uspostavljanje kvalitetne i
održive proizvodnje.
– Svrha ovog seminara je da
vama koji ovisite o kvaliteti svog proizvoda pomognemo s plasmanom na tržište,
jer o vašim proizvodima svi ovisimo. A ja bi volio da država shvati koliko
ovisi o vama, jer bez vas neće biti izlaska iz depresije! Želimo odgovoriti na
pitanje: kako tradiciju pretvoriti u tržišni proizvod? Želim da kupac u Parizu
može dobiti ono što je kušao u Dalmaciji! – poručio je organizator Picula.
– Naši su proizvodi: ”proizvodi
s potpisom”, ali mi smo ti koji moramo pronaći svoje mjesto na vrlo zgusnutim
europskim policama – poručila je Ana Marušić Lisac iz Biotechnicona, jedna od
govornica na okruglom stolu.
Mladen
Vukmir iz odvjetničkog društva Vukmir poručio je:
– Mi percipiramo vrijednosti kada ih imenujemo: ako ne znate ime drveta,
nećete ga ni vidjeti na isti način – to je uloga branda i po tome su brand i
geografska oznaka slični!“
– Krčki
pršut registriran je 14. travnja i imamo dva proizvoda trenutno u postupku
zaštite na nacionalnoj razini – meso istarskog goveda i međimursko bučino ulje. Također se sprema dokumentacija za
Europsku komisiju za pašku janjetinu, te šoltansko, krčko istarsko ekstra
djevičansko i korčulansko maslinovo ulje – rekla je Božica Rukavina iz Ministarstva
poljoprivrede. Tu je i varaždinsko zelje koje je još u fazi razmatranja od
strane Komisije.
Blanka
Sinčić Pulić iz odjela poljoprivrede Istarske županije poručila je da je puno lakše
valorizirati svoj proizvod ako ste udruženi.
Nakon okruglog
stola na Maloj Loži predstavljeni su proizvodi malih proizvođača okupljenih
kroz koncept u Zagrebu poznat kao „Mali plac na tavanu“, primjer uspješnog udruživanja
proizvođača široke palete domaćih proizvoda zbog zajedničkog plasmana na
tržište, a kroz originalni koncept placa.
– Ljudskost,
toplina, ono što radite u druženju s prijateljima- to je ono što mi promoviramo
kad nudimo ove proizvode! – poručila je inicijatorica projekta ”Tavan je javan”, Jelena Iva
Nikolić.
– Ljudi griješe kada misle da je eko i zdrava
hrana spiza za bogate ljude.“, istaknuo je Ivo Kara-Pešić iz udruge „Kinookus“ Slow Food
koja promovira dobru i čistu hranu. Dodao je da ne možemo govoriti o lokalnom
proizvodu bez da u obzir uzmemo širi kontekst, lokalnu kulturu, običaje i
identitet zajednice.
– Volio bih da i Šibenik
seminar doista bude jedna vrsta novog zraka, novog svijetla na ovoj priči koja
je izuzetno važna – koja vrijedi 15 milijardi eura koliko je cijena tržišta
zaštićenih prehrambenih proizvoda, te da i naši proizvodi ovdje nađu mjesto – zaključio je zastupnik
Picula.