Article

//www.dalmacijanews.hr/files/646c57735d79652a8d8b4577/80

Ansambl LADO & Borna Šercar ovoga četvrtka u Hrvatskom domu Split

U svečanoj dvorani s početkom u 20 sati

Svestrani zagrebački umjetnik - slikar, pjesnik i glazbenik - Borna Šercar jedan je od rijetkih koji svakim područjem kojim se bavi uspijeva doprijeti do publike. Diplomirani je akademski muzičar i profesor udaraljki koji je svoje instrumentalističko umijeće potvrdio svirajući u raznim sastavima. Nestvarne su, primjerice, njegove izvedbe djela klasične glazbe na staklenkama, što on naziva flashophone, a to je tek jedan dio njegova stvaralaštva. Važna je i njegova suradnja s Josipom Lisac, kao i s Jazz orkestrom HRT-a, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom, Orient Exprestom i orkestrom HNK-a. Kao član sastava Zagreb Jazz Portrait, u kojem svira više od petnaest godina, javio se i kao autor. Za taj je sastav, u suradnji s Mariom Igrecom, napisao skladbe „Mountain Without the Top”, „Quest”, „The River of Fire”, „Only God Can Create Three” i „Bjeloglavi sup”. Osim kao autor glazbe za jazz-sastave u kojima svira, sklada za animirane filmove i kazališne predstave Zagrebačkog kazališta lutaka, HNK-a Rijeka, HNK-a Split, Gradskog kazalište Žar ptica, Narodnog pozorišta Tuzla i druge.

Najvažniji autorski doprinos dao je skladbama i obradama što ih je priredio za sastav Borna Šercar's Jazziana Croatica. Zahvaljujući skladbama što ih je snimio na prvim trima albuma sastava, koje su naišle na odobravanje ne samo u hrvatskim jazz- krugovima, dobio je nagradu „Miroslav Sedak Benčić” HDS-a za autorsko stvaralaštvo na području jazza. Sastav je utemeljio 2009. godine s namjerom da očuva i na suvremen način predstavi hrvatsku glazbenu baštinu koristeći, unutar jazz-idioma, svu raznolikost, regionalnu i žanrovsku, od šokačkih pjesama, rera i gangi preko međimurske i dalmatinske glazbene tradicije do klasike, radi stvaranja autentičnog i specifičnog zvuka. Ovakav način promišljanja za rezultat je imao drukčiji pristup jazzu - autentičan, hrvatski. To je potpuno uigran sastav koji svira poletno i uvjerljivo, spreman na inovativan istup, istraživanje i stvaranje nove glazbe. Naime, kako bi ostvarili ovakvu organsku međuigru raznih stilova, glazbenici su primorani istupiti iz konvencija svojeg primarnog žanrovskog okružja i posvetiti se proučavanju drugih stilova i glazbenih djela, prodrijeti u njihovu suštinu, riješiti se banalnog i izvući suštinsko. S tim je sastavom, u kojem su uz njega na početku svirali saksofonist Vojka Jocić, pijanist Zvjezdan Ružić i kontrabasist Tihomir Hojsak, a u nekim su im se izvedbama pridruživali gosti, snimio tri CD-a: „A Little Book of Notes”, „Nehaj” i „Borna Šercar's Jazziana Croatica Big Band”. Budući da su nakon toga spomenuti članovi Jazziane pokrenuli vlastite projekte, sastavu, u kojem je ostao Jocić, priključili su se gitarist Elvis Penava i klavijaturist Hrvoje Galler koji ima dvostruku ulogu - istodobno svira Rhodes klavir i bas na električnim orguljama. Poslije su im se pridružili klavirist Borna Pehar i kontrabasist Hrvoje Kralj. Iako se dogodila promjena u postavi, sastav nije odstupio od Šercarovih osnovnih zamisli i koncepta.

Sastav, između ostalih, izvodi Šercarove skladbe nadahnute hrvatskom klasičnom i etno glazbenom baštinom. Riječ je o prepoznatljivim djelima koja Šercara potvrđuju kao važnu osobnost hrvatske glazbe. U suradnji s članovima sastava napisao je skladbe „New Red Dwarf”, „Bread Of Stone”, „Nostalgia”, „Kolo”, „Soko Loved Him”, „Rakia” i „Balkanika”, a samostalno skladbe „Burence”, „Limbora”i „Vaganac”. Skladbu „Playing the Victim” izvorno je napisao za istoimenu predstavu redateljice Saše Broz nastalu prema tekstu Vladimira i Olega Presnjakova, „Nehay”, a skladbu je ostvario s istaknutom udaraljkašicom Ivanom Bilić koja ovom prigodom svira marimbu. Za „Melancholy” dobio je nagradu Porin, a ostvario ju je u suradnji s harfisticom Dianom Grubišić Ćiković. Izvodi i skladbu „Intrada/Ritmico” koju je upravo za Jazzianu Croaticu, vodeći računa o glazbenom pristupu sastava, napisao Miljenko Prohaska.

Kad je riječ o fascinaciji hrvatskom baštinom, Šercarov je pristup blizak konceptu putopisa. Nadahnjuje se hrvatskim krajolicima, povijesnim događajima, pričama, mitovima, legendama, situacijama i prirodnim fenomenima tipičnim za hrvatsku baštinu. Kao da maštajući skače od planine do planine, od obale preko mora do otoka pa nazad po dolinama punih jezera i senzacionalnih rijeka kao što su Zrmanja, Dunav ili Krka. U ovoj glazbi slušatelji kao da plešu s vješticama s Kleka, bude okamenjenog diva, bore se s velebitskom burom koja ne dopušta jasan pogled na otoke Rab, Krk, Pag, Olib, Silbu, ali istovremeno pročišćava, odagnava suvišne i nevažne misli, dok glava puca od vatrometa okusa i sladostrašća kad zagrizete u rapsku tortu pokušavajući nešto pametno razgovarati s pastirom Lodom na Braču, na brodu prema Velom Ratu uživate slušajući Vladimira Nazora gledajući potopljeni brod koji cijeli krajolik boja nekom elegičnom, izgubljenom, a lijepom poviješću…

Jazz-glazbenici, članovi Jazziane, svoju skladateljsku nadarenost i vještinu iskazuju i u obradama djela drugih autora kojima udahnjuju svoju osobnost. Tako i Šercar svoj autorski potencijal ostvaruje u jazzističkim obradama stilski oprečnih djela, od onih iz klasičarskog miljea preko dalmatinske tradicijske do domoljubne glazbe, primjerice u simfonijskoj pjesmi „Sunčana polja” Blagoja Berse te operi „Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca, narodne skladbe „Marjane Marjane”, koju je prvi zapisao Ivo Tijardović, „Seh duš dan” Blagoja Berse na tekst Vladimira Nazora koju je otpjevala Tamara Obrovac, međimurskoj narodnoj pjesmi „Vuprem oči” koju je otpjevala Josipa Lisac, ali i domoljubnoj pjesmi „Bojna Čavoglave” pjevača Marka Perkovića. Bez obzira na to o kojoj je pjesmi riječ, on ih je obradio na poseban način svojstven glazbenicima suvremenog jazza, pokazavši da prati svjetsku jazz-scenu i da tu glazbu promišlja kao idiom koji je podložan promjenama, nadogradnji i obogaćivanju, što su karakteristike stila od samog početka djelovanja njegova sastava.

Maštovita, skladateljski autentična i uvjerljivo odsvirana, Šercarova je glazba zaslužila postati predstavnikom hrvatskog kulturnog stvaralaštva u svijetu. Njegove su skladbe već pronašle put do inozemne publike i kritike. Sa sastavom Borna Šercar's Jazziana Croatica izvodio ih je na koncertima u klubu Porgy&Bess u Beču, Bartok hallu u Budimpešti, Teatru Verdi u Trstu, na UCLA-u u Los Angelesu gdje su članovi održali i glazbenu radionicu u sklopu Monk Institutea te na festivalu JazzyColors u Parizu.

U novije vrijeme putuju i koncertiraju zajedno s umjetnicima iz ansambla LADO koji su s Jazzianom Croaticom snimili album „Untamed”. LADO je idealan izbor za ovaj projekt jer već sedamdeset i četiri godine prikuplja, istražuje i izvodi umjetničke obrade bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Pod vodstvom umjetničkog direktora Krunoslava Šokca i muzičkog direktora i dirigenta Bojana Pogrmilovića, snimali su i na koncertima nastupaju violinist Marko First, harmonikaš i klarinetist Mladen Kosovec, gajdist i blok flautist Stjepan Večković te pjevačice Anita Huđek, Doroteja Juratović, Klara Kašnar, Mateja Kovačević Kos, Ina Milačić, Jana Radić i Kristina Opačić Vrućina. Riječ je o vrhunskim umjetnicima koji s lakoćom i razumijevanjem tumače Šercarove zamisli. Uz njih je Jazziana ostvarila novi glazbeni jezik koji donosi spoj umjetničkog pristupa narodnoj glazbi nadahnutim napjevima s jazzistički obojenim intervencijama u tu istu tradiciju. To se odnosi na skladateljski, aranžerski i izvođački segment ostvarenja. Naime, Borna Šercar je kompletan autor svih djela: skladbi, tekstova i aranžmana. Riječ je o duboko promišljenom glazbenom djelu koje je nastalo na osnovi dugogodišnjeg sveobuhvatnog istraživanja, umjetničke domišljatosti i izvedbene razigranosti.hr Tue May 23 2023 08:04:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/64734a435d796557a38b456f/80
Foto: Danica Sičić

Profesionalno kazalište Mali princ vam predstavlja premijeru Kralja Edipa!

Dramatizaciju i režiju potpisuje prof. Petar Buljević koji je, umjesto kora, vješto ukomponirao tekstove iz romana "Kafka na žalu", suvremenog, nagrađivanog pisca Harukija Mukaramija
Sofoklov kralj Edip smatra se remek-djelom dramske umjetnosti. Tragedija u šest činova (429.god priije Krista) ne obrađuje kao izravnu temu Edipov zločin, nego njegovo postupno razotkrivanje samoga sebe i autor je usredotočio svu dramsku radnju na osobnu Edipovu sudbinu. Radnja se događa u jednom dana (od izlaska do zalaska sunca).

Edip upotrebljava svu snagu svoje volje i oštroumnosti kako bi pronašao i kaznio Lajevog ubojicu i tako spasio Tebu od nevolje. U upornoj istrazi dolazi do strašne spoznaje. Sofoklo je majstorski ocrtao kako postupno ali sigurno izlazi na vidjelo strašna istina. Iako je Edip pritisnut dubokom patnjom i strašnom moralnom brigom, on ipak nije klonuo, nego i tada pokazuje veliku snagu i svijest, jer mirno prima na sebe svoju gorku sudbinu. Jokasta pokušava da potkopa vjeru u proročanstva, ali delfijski Apolon preko Tiresije izlazi kao pobjednik. Ta pjesnikova tragedija nam kazuje kako je ljudska mudrost ograničena i sreća promjenjiva, dok nasuprot tome stoji božansko sveznanje. 

Dramatizaciju i režiju potpisuje prof. Petar Buljević koji je, umjesto kora, vješto ukomponirao tekstove iz romana "Kafka na žalu", suvremenog, nagrađivanog pisca Harukija Mukaramija

U zahtjevnim naslovnim ulogama predstaviti će nam se talentirani Mate Tavrić (student 4god glume UMAS-a) kao Edip, dok će Jokastu utjeloviti poznata dramska umjetnica i humanitarka Ivana Giove Župa.

Ulaz je slobodan, ali mjesta ograničena, stoga dođite na vrijeme. 
 
hr Sun May 28 2023 14:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/64730ca55d7965e99e8b45dd/80
Foto: Press

Ovo može samo Bare: Pogledajte kako je rock legenda zapalila splitske Gripe!

Tijekom sinoćnjeg koncerta, više je puta zaradio ovacije deliričnih obožavatelja koji su još jednom uživali u nevjerojatnoj energiji, svojstvenoj njegovim nastupima
Splitska publika nije zahtjevna, već energična. Ako osjete da vi njima dajete, onda i oni daju. Meni je super u Splitu! – izjavio je Goran Bare, na Radio Dalmaciji, uoči sinoćnjeg spektakularnog koncerta za koji se tražila ulaznica više.

U ispunjenoj velikoj dvorani na Gripama, Bare i Majke izveli su svoje najveće hitove među kojima i „Teške boje“, „A ti još plačeš“, „Ja sam budućnost“, „Put ka sreći“, „Budi ponosan”, „Mene ne zanima”, „Mršavi pas” i „Vrijeme je da se krene“.

Iako je, iza najvećeg rock pjesnika ovih prostora, duga i turbulentna 30-godišnja karijera, s desetak albuma, od kojih je svaki postao neizostavan dio hrvatske rock povijesti, legendarni Bare i na pragu šezdesetih ne prestaje oduševljavati.

Tijekom sinoćnjeg koncerta, više je puta zaradio ovacije deliričnih obožavatelja koji su još jednom uživali u nevjerojatnoj energiji, svojstvenoj njegovim nastupima. 

Posebno je živo bilo za vrijeme izvedbe posljednjih nekoliko pjesama kada je sigurnosna ograda koja je dijelila oduševljenu publiku od pozornice gotovo popustila.

Nakon više od sat vremena žestoke rock svirke, Splićani su najoriginalnijeg frontmena naše scene zvali na bis pa povratak na pozornicu nagradili dugotrajnim aplauzom.

Dobitnik Porina za rock album godine, čije su „Teške boje“ bile nominirane u čak 11 kategorija, pun je ideja i već neko vrijeme u studiju završava novi album te najavljuje i skori spot za novi singl kojeg obožavatelji s nestrpljenjem očekuju.

Nakon izvrsnog otvaranja turneje koncertom u Karlovcu i sinoćnjeg splitskog spektakla, legendarni Bare, svoje rock putovanje nastavlja na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe, 21.lipnja, u Osijeku, a turneju će završiti 30. rujna u zagrebačkom Košarkaškom centru Dražen Petrović.


hr Sun May 28 2023 10:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647249125d796582a08b4582/80
Foto: DN

Koncert Mirze Selimovića u Splitu pretvorio se u praznik lijepih djevojaka

Zgodan Bosanac privukao je mnoštvo djevojaka i žena na ovaj svoj prvi splitski koncert
Dugoočekivani koncert Mirze Selimovića u splitskom Mandrachu sinoć je u ovaj poznati restoran privukao mnoštvo svijeta željnog gastronomske gozbe kao i nepresušne zabave koju ovaj regionalno traženi glazbenik iz Tuzle stvara gdje god se pojavi. 

Uz mnoštvo svima znanih hitova, kao i Mirzinih obrada nekih od najvećih evergreeena ovih prostora, koncert u ovom popularnom restoranu uz more bio je sjajan početak vikenda. Zgodan Bosanac privukao je mnoštvo djevojaka i žena na ovaj svoj prvi splitski koncert, a kakva je vladala atmosfera pogledajte u našoj fotogaleriji. Može se reći da je to bio praznik lijepih djevojaka. 

- Kakva fenomenalna večer. Meni je ovo prvi koncert u gradu koji sam posjetio davnih godina kao dječak na maturalcu, a sada kao zreo čovjek opet se vraćam kući s albumom lijepih uspomena. Ne kaže se uzalud da su Splićani sjajni domaćini, a kad te jednom zavole, smatraju te svojim. Mogu reći da sam bio doista počašćen dočekom i gostoprimstvom, a i neizmjerno sam ponosan što su me tražili da pjesmu "Boliš me" otpjevam čak tri puta. Nema bolje nagrade ni pohvale za glazbenika od ove, istaknuo je pun dojmova Mirza Selimović iduće jutro sređujući utiske od prošle noći. 

hr Sat May 27 2023 20:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6387b6e65d79651c228b4570/80
Foto: Pixabay

Prevaranti jedva čekaju da guglate ove tri stvari, stoga budite na oprezu!

Budite oprezni jer prevaranti često koriste fraze koje se najviše pretražuju na internetu kako bi vas naveli da nasjednete prevaru
Sve više se oslanjamo na tehnologiju pa nam je nekako prirodno da kada nešto ne znamo, pitamo Google za pomoć. No, budite oprezni jer prevaranti često koriste fraze koje se najviše pretražuju na internetu kako bi vas naveli da nasjednete prevaru. - prenosi N1

S posebnim oprezom i pažnjom pazite kada googlate ove tri stvari.

1. Broj korisničke službe
Ponekad ste u žurbi i jako vam je potreban broj neke korisničke službe pa to možete pokušati naći putem Googlea. U žurbi možda kliknete na prvu opciju pretraživanja koja vam izgleda kao službeni broj tvrtke, a prevaranti upravno na to čekaju.

Pozovete li broj koji su objavili prevaranti, oni vas mogu tražiti određene podatke kako bi “potvrdili vaš identitet”, a zapravo vam ukrasti osobne podatke ili preuzeti kontrolu nad vašim brojem kako bi dalje varali druge osobe.

Najbolja opcija je da googlate službenu stranicu tvrtke koju želite kontaktirati i provjerite da URL vodi na pravu, službenu stranicu. Tamo ćete pronaći opciju ‘o nama’ ili ‘kontaktirajte nas’ i tako im se možete javiti.

2. Dobro plaćen posao od kuće
Kada govorimo o zarađivanju novca na internetu u 2023., osobito kada je riječ o poslovima koji se obavljaju od kuće, može se reći da su brojni oglasi koje ćete pronaći na internetu zapravo prijevare.

Držite se onog najjednostavnijeg savjeta – ako ponuda za posao zvuči predobro da bi bila istinita, onda vjerojatno i jest tako. Pripazite na nejasne opise poslova, objave stare više mjeseci i upite o ljudskim resursima poslane s besplatnih domena e-pošte kao što je @gmail, savjetuje lifehacker.

3. Najbolji kripto novčanik
Razumljivo je da želite pronaći najsigurniji novčanik da svoju vrijednu kriptovalutu sačuvate od ruku prevaranata, hakera i lopova. Međutim, traženje jednog putem jednostavnog pretraživanja upravo je ono što prevaranti žele da učinite—a njihove SEO vještine pozicioniraju njihove zamke visoko u Google rezultatima.

Jednostavan način da izbjegnete ovaj problem je da umjesto toga pronađete uglednu web stranicu koja nudi pouzdane savjete i slijedite njihove poveznice.

hr Sat May 27 2023 18:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .