Article

//www.dalmacijanews.hr/files/646c57735d79652a8d8b4577/80

Ansambl LADO & Borna Šercar ovoga četvrtka u Hrvatskom domu Split

U svečanoj dvorani s početkom u 20 sati

Svestrani zagrebački umjetnik - slikar, pjesnik i glazbenik - Borna Šercar jedan je od rijetkih koji svakim područjem kojim se bavi uspijeva doprijeti do publike. Diplomirani je akademski muzičar i profesor udaraljki koji je svoje instrumentalističko umijeće potvrdio svirajući u raznim sastavima. Nestvarne su, primjerice, njegove izvedbe djela klasične glazbe na staklenkama, što on naziva flashophone, a to je tek jedan dio njegova stvaralaštva. Važna je i njegova suradnja s Josipom Lisac, kao i s Jazz orkestrom HRT-a, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom, Orient Exprestom i orkestrom HNK-a. Kao član sastava Zagreb Jazz Portrait, u kojem svira više od petnaest godina, javio se i kao autor. Za taj je sastav, u suradnji s Mariom Igrecom, napisao skladbe „Mountain Without the Top”, „Quest”, „The River of Fire”, „Only God Can Create Three” i „Bjeloglavi sup”. Osim kao autor glazbe za jazz-sastave u kojima svira, sklada za animirane filmove i kazališne predstave Zagrebačkog kazališta lutaka, HNK-a Rijeka, HNK-a Split, Gradskog kazalište Žar ptica, Narodnog pozorišta Tuzla i druge.

Najvažniji autorski doprinos dao je skladbama i obradama što ih je priredio za sastav Borna Šercar's Jazziana Croatica. Zahvaljujući skladbama što ih je snimio na prvim trima albuma sastava, koje su naišle na odobravanje ne samo u hrvatskim jazz- krugovima, dobio je nagradu „Miroslav Sedak Benčić” HDS-a za autorsko stvaralaštvo na području jazza. Sastav je utemeljio 2009. godine s namjerom da očuva i na suvremen način predstavi hrvatsku glazbenu baštinu koristeći, unutar jazz-idioma, svu raznolikost, regionalnu i žanrovsku, od šokačkih pjesama, rera i gangi preko međimurske i dalmatinske glazbene tradicije do klasike, radi stvaranja autentičnog i specifičnog zvuka. Ovakav način promišljanja za rezultat je imao drukčiji pristup jazzu - autentičan, hrvatski. To je potpuno uigran sastav koji svira poletno i uvjerljivo, spreman na inovativan istup, istraživanje i stvaranje nove glazbe. Naime, kako bi ostvarili ovakvu organsku međuigru raznih stilova, glazbenici su primorani istupiti iz konvencija svojeg primarnog žanrovskog okružja i posvetiti se proučavanju drugih stilova i glazbenih djela, prodrijeti u njihovu suštinu, riješiti se banalnog i izvući suštinsko. S tim je sastavom, u kojem su uz njega na početku svirali saksofonist Vojka Jocić, pijanist Zvjezdan Ružić i kontrabasist Tihomir Hojsak, a u nekim su im se izvedbama pridruživali gosti, snimio tri CD-a: „A Little Book of Notes”, „Nehaj” i „Borna Šercar's Jazziana Croatica Big Band”. Budući da su nakon toga spomenuti članovi Jazziane pokrenuli vlastite projekte, sastavu, u kojem je ostao Jocić, priključili su se gitarist Elvis Penava i klavijaturist Hrvoje Galler koji ima dvostruku ulogu - istodobno svira Rhodes klavir i bas na električnim orguljama. Poslije su im se pridružili klavirist Borna Pehar i kontrabasist Hrvoje Kralj. Iako se dogodila promjena u postavi, sastav nije odstupio od Šercarovih osnovnih zamisli i koncepta.

Sastav, između ostalih, izvodi Šercarove skladbe nadahnute hrvatskom klasičnom i etno glazbenom baštinom. Riječ je o prepoznatljivim djelima koja Šercara potvrđuju kao važnu osobnost hrvatske glazbe. U suradnji s članovima sastava napisao je skladbe „New Red Dwarf”, „Bread Of Stone”, „Nostalgia”, „Kolo”, „Soko Loved Him”, „Rakia” i „Balkanika”, a samostalno skladbe „Burence”, „Limbora”i „Vaganac”. Skladbu „Playing the Victim” izvorno je napisao za istoimenu predstavu redateljice Saše Broz nastalu prema tekstu Vladimira i Olega Presnjakova, „Nehay”, a skladbu je ostvario s istaknutom udaraljkašicom Ivanom Bilić koja ovom prigodom svira marimbu. Za „Melancholy” dobio je nagradu Porin, a ostvario ju je u suradnji s harfisticom Dianom Grubišić Ćiković. Izvodi i skladbu „Intrada/Ritmico” koju je upravo za Jazzianu Croaticu, vodeći računa o glazbenom pristupu sastava, napisao Miljenko Prohaska.

Kad je riječ o fascinaciji hrvatskom baštinom, Šercarov je pristup blizak konceptu putopisa. Nadahnjuje se hrvatskim krajolicima, povijesnim događajima, pričama, mitovima, legendama, situacijama i prirodnim fenomenima tipičnim za hrvatsku baštinu. Kao da maštajući skače od planine do planine, od obale preko mora do otoka pa nazad po dolinama punih jezera i senzacionalnih rijeka kao što su Zrmanja, Dunav ili Krka. U ovoj glazbi slušatelji kao da plešu s vješticama s Kleka, bude okamenjenog diva, bore se s velebitskom burom koja ne dopušta jasan pogled na otoke Rab, Krk, Pag, Olib, Silbu, ali istovremeno pročišćava, odagnava suvišne i nevažne misli, dok glava puca od vatrometa okusa i sladostrašća kad zagrizete u rapsku tortu pokušavajući nešto pametno razgovarati s pastirom Lodom na Braču, na brodu prema Velom Ratu uživate slušajući Vladimira Nazora gledajući potopljeni brod koji cijeli krajolik boja nekom elegičnom, izgubljenom, a lijepom poviješću…

Jazz-glazbenici, članovi Jazziane, svoju skladateljsku nadarenost i vještinu iskazuju i u obradama djela drugih autora kojima udahnjuju svoju osobnost. Tako i Šercar svoj autorski potencijal ostvaruje u jazzističkim obradama stilski oprečnih djela, od onih iz klasičarskog miljea preko dalmatinske tradicijske do domoljubne glazbe, primjerice u simfonijskoj pjesmi „Sunčana polja” Blagoja Berse te operi „Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca, narodne skladbe „Marjane Marjane”, koju je prvi zapisao Ivo Tijardović, „Seh duš dan” Blagoja Berse na tekst Vladimira Nazora koju je otpjevala Tamara Obrovac, međimurskoj narodnoj pjesmi „Vuprem oči” koju je otpjevala Josipa Lisac, ali i domoljubnoj pjesmi „Bojna Čavoglave” pjevača Marka Perkovića. Bez obzira na to o kojoj je pjesmi riječ, on ih je obradio na poseban način svojstven glazbenicima suvremenog jazza, pokazavši da prati svjetsku jazz-scenu i da tu glazbu promišlja kao idiom koji je podložan promjenama, nadogradnji i obogaćivanju, što su karakteristike stila od samog početka djelovanja njegova sastava.

Maštovita, skladateljski autentična i uvjerljivo odsvirana, Šercarova je glazba zaslužila postati predstavnikom hrvatskog kulturnog stvaralaštva u svijetu. Njegove su skladbe već pronašle put do inozemne publike i kritike. Sa sastavom Borna Šercar's Jazziana Croatica izvodio ih je na koncertima u klubu Porgy&Bess u Beču, Bartok hallu u Budimpešti, Teatru Verdi u Trstu, na UCLA-u u Los Angelesu gdje su članovi održali i glazbenu radionicu u sklopu Monk Institutea te na festivalu JazzyColors u Parizu.

U novije vrijeme putuju i koncertiraju zajedno s umjetnicima iz ansambla LADO koji su s Jazzianom Croaticom snimili album „Untamed”. LADO je idealan izbor za ovaj projekt jer već sedamdeset i četiri godine prikuplja, istražuje i izvodi umjetničke obrade bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Pod vodstvom umjetničkog direktora Krunoslava Šokca i muzičkog direktora i dirigenta Bojana Pogrmilovića, snimali su i na koncertima nastupaju violinist Marko First, harmonikaš i klarinetist Mladen Kosovec, gajdist i blok flautist Stjepan Večković te pjevačice Anita Huđek, Doroteja Juratović, Klara Kašnar, Mateja Kovačević Kos, Ina Milačić, Jana Radić i Kristina Opačić Vrućina. Riječ je o vrhunskim umjetnicima koji s lakoćom i razumijevanjem tumače Šercarove zamisli. Uz njih je Jazziana ostvarila novi glazbeni jezik koji donosi spoj umjetničkog pristupa narodnoj glazbi nadahnutim napjevima s jazzistički obojenim intervencijama u tu istu tradiciju. To se odnosi na skladateljski, aranžerski i izvođački segment ostvarenja. Naime, Borna Šercar je kompletan autor svih djela: skladbi, tekstova i aranžmana. Riječ je o duboko promišljenom glazbenom djelu koje je nastalo na osnovi dugogodišnjeg sveobuhvatnog istraživanja, umjetničke domišljatosti i izvedbene razigranosti.hr Tue May 23 2023 08:04:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/651bfef1cc67478a1f8b4614/80

Novi DUMP Internship u Splitu samo što nije počeo: Prijavi se i postani IT-jevac!

Mlad si i želiš postati IT-jevac? Imamo nešto baš za tebe!

DUMP Udruga mladih programera iz Splita organizira osmi po redu DUMP Internship. Riječ je o potpuno besplatnom šestomjesečnom programu na kojem se mladi educiraju za rad u području programiranja, marketinga, dizajna i multimedije. 

Dumpovci su poznati po organizaciji besplatnih edukativnih događaja kao što su ciklusi predavanja o Photoshopu, Figmi i Škola osnova programiranja. Osim toga, tu je i organizacija najveće studentske IT konferencije DUMP Days.


Prijave na DUMP Internship su otvorene od 2. do 24. listopada, a prijaviti se možeš za jedno ili više područja. Predavanja su (skoro) svaki vikend od studenog do svibnja. DUMP Internship je za mlade od 16 do 24 godina. Prijaviti se možeš neovisno o tome jesi li početnik ili pak nešto iskusniji mladi IT-evac. Sudjelovanje na Internshipu je potpuno besplatno! 

DUMP Internship sastoji se od predavanja i radionica. Nakon svakog predavanja stečeno znanje možeš primjeniti na praktičnom zadatku. Predavači nisu samo dumpovci, često su tu i predstavnici iz IT poduzeća. Iako je učenje primarno, bude vremena i za zabavu na organiziranim team buildinzima. U finalu Internshipa, prije proglašenja novih članova udruge, čeka te interno natjecanje na kojem ćeš razviti stvarni projekt. 

Završetkom DUMP Internshipa možeš postati član Udruge, gdje kao član imaš priliku otkriti svoj potencijal i usavršiti svoje znanje u području koje te zanima. Svoja stečena znanja možeš primjeniti na raznim projektima koji potiču rast zajednice, ali i društva u cjelini. 

Ako ti zvuči zanimljivo, više informacija o DUMP Internshipu možeš pronaći na https://www.dump.hr/internship i društvenim mrežama @dumpovci.
hr Tue Oct 03 2023 13:46:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/651bf57bcc6747881f8b4625/80

Još samo četiri dana nas dijele od drugog Dalmatia Šibenik Outdoor Festivala; prijavite se što prije na natjecateljske discipline i besplatne radionice!

Za sve natjecatelje je osiguran startni paket s festivalskom majicom i poklonima sponzora, besplatan ručak te besplatan parking

Trail 5, 12.5 i 24 km, natjecanje u sportskom penjanju, SUP-u, kajakingu te nova disciplina - MTB utrka od 15 i 34 km očekuju vas na ovogodišnjem, drugom Dalmatia Šibenik Outdoor Festivalu 7. i 8. listopada u Skradinu i kanjonu Čikole. Uz to možete sudjelovati i na besplatnim radionicama za djecu i odrasle, a na plaži Krečana u Skradinu neće nedostajati ni dobre glazbe i zabave. DŠOF ima i humanitarni karakter pa će dio od uplaćenih kotizacija ići za Karate klub OSI Krka Šibenik, koji će se također priključiti ovogodišnjem DŠOF-u izvedbom natjecateljskih kata. Za sve natjecatelje je osiguran startni paket s festivalskom majicom i poklonima sponzora, besplatan ručak te besplatan parking. Pobjednici natjecateljskih disciplina će dobiti još i vrijedne poklone sponzora!


- Još nas nekoliko dana dijeli od drugog Dalmatia Šibenik Outdoor Festivala; prijava je sve više, a mjesta za neke od natjecateljskih disciplina i besplatnih radionica sve manje, stoga se požurite i što prije prijavite na sportske discipline u kojima želite sudjelovati – poručuju organizatori DŠOF-a iz Turističke zajednice Šibensko-kninske županije i agencije Break a leg.

Na dvodnevnom festivalu vas očekuje bogat natjecateljski program. U subotu DŠOF započinje sa čak tri traila: 5, 12.5 i 24 km. Na trailovima ne morate trčati, možete i hodati te uživati u prekrasnim prirodnim ljepotama skradinskoga kraja, što je idealno za boravak u prirodi cijele obitelji. Bez obzira na rezultat, svi natjecatelji će dobiti finišersku medalju, startni paket s DŠOF majicom, poklone sponzora te ručak, a pobjednici natjecateljskih disciplina će osvojiti i dodatne vrijedne nagrade sponzora! 

Osim traila, u subotu je na rasporedu i natjecanje u sportskom penjanu u kanjonu Čikole, a osiguran je besplatan prijevoz iz Skradina i natrag. Osim natjecateljskih disciplina, na plaži Krečana će se odvijati i besplatne radionice za djecu i odrasle: Odgoj s glazbom, radionica joge, sportski poligoni za djecu, radionica penjanja u kanjonu Čikole, radionica SUP-a te tradicionalne igre za obitelj i prijatelje.

U nedjelju su na rasporedu MTB 15 i 34 km te omiljene vodene aktivnosti: natjecanje u SUP-u i kajakingu. Od radionica vas očekuju radionica joge i sportski poligoni za djecu, a za kraj će Karate klub OSI Krka Šibenik izvesti demonstraciju natjecateljske kate.

Za sve sudionike natjecanja osiguran je i besplatan ručak u subotu i nedjelju u 13:30 sati, na plaži Krečana. Također, svim natjecateljima je osiguran i besplatan parking. Za dobru atmosferu tijekom festivala i ovu godinu su zaduženi voditelji Sanja Raičković i Marko Slamić te DJ MengRen.

- Ovu godinu na DŠOF-u smo uveli i novu natjecateljsku disciplinu - MTB utrku 15 i 34 km. Ova kraća dionica bit će prilagođena svima, što znači da nema tehnički prezahtjevnih dijelova, dok je duža predviđena za bicikliste koji su u malo boljoj formi i koji uživaju vozeći po raznolikim terenima skradinskoga našega kraja – dodaju organizatori.

Dalmatia Šibenik Outdoor Festival ima i humanitaran karaker pa će dio uplaćenih kotizacija ići za Karate klub OSI Krka Šibenik, koji će u nedjelju, 8. listopada u 12 sati na plaži Krečana demonstrirati natjecateljske kate.

Prijave na DŠOF festival kao i sve bitne informacije vezane uz održavanje festivala možete vidjeti na web stranici www.dalmatiasibenik.hr, a možete ih pratiti i na društvenim mrežama Visit Dalmatia Šibenik – Facebooku https://www.facebook.com/croatia.sibenik i Instagramu https://www.instagram.com/visit_dalmatiasibenik/
hr Tue Oct 03 2023 13:08:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/651be641cc674702228b456c/80
Foto: Gordan Svilar/Happy FM

Dražen Zečić priredio pravi spektakl u Lisinskom, publika plesala i plakala od sreće: Da sutra umrem mogu samo biti zahvalan

Bio je ovo i jedan od najboljih dana u zavidnoj glazbenoj karijeri Dražena Zečića, koja traje duže od tri desetljeća.

Velikana domaće zabavne glazbe – Dražena Zečića publika u Lisinskom dočekala je gromoglasnim pljeskom. Izvrsno raspoložen i nasmijan svojim najvećim hitovima vrlo je brzo rasplesao i oraspoložio cijelu koncertnu dvoranu. Publika oduševljena:

- Kada smo slušali doma Happy FM smo zapravo i čuli za koncert, prvo hvala vama, a koncert, evo nemam riječi - oduševljeni smo, ali riječ prepuštam svojoj mlađoj sestri koja je ipak najveći fan u ovoj dvorani - poručila je obožavateljica Leonarda, koja je u Lisinski stigla u pratnji sestre Anđele. 

- Suze? Toliko ga volite? Uf... Neopisivo! Vi ste sigurno uživali? Jako, ovo mi je najbolji dan u životu, definitivno!

Bio je ovo i jedan od najboljih dana u zavidnoj glazbenoj karijeri Dražena Zečića, koja traje duže od tri desetljeća. 

- Stvarno ste mi dali energije i ljubavi, hvala vam. Lisinski je poseban osjećaj! Nešto najljepše u životu je raditi ono što volite. Ja sam zadovoljan ako je publika zadovoljna, ako su oni sretni – ja sam sretan. Ljudi su došli zaboraviti svoje probleme, sve što ih tišti i muči u životu, naći neku pozitivnu energiju. Najljepše što mi se dogodilo u životu je to što moja publika osjeti moju emociju. Da sutra umrem mogu samo biti zahvalan. Tko to može doživjeti da vam publika vrati osjećaje za koje ste mislili da ih nitko ne razumije...Hvala i Happy FM-u na iznimnoj pomoći oko cijele organizacije ovog predivnog koncerta.

Gotovo tri sata nizali su se emotivni stihovi i pjevali u glas - Silvija, Govore mi mnogi ljudi, Boem u duši, Nitko nema dva života, U ime ljubavi, Pokidat ću lance sve te brojni drugi...,ali i neizostavni duet Ima li nade za nas koji će, izgleda, dobiti novi nastavak.

- Ona nije ovdje, ali dogovorena je nova suradnja s Anđelom , pjesma je napisana, sve smo dogovorili ali nismo snimili, čekamo trenutak da osjetimo neku zajedničku energiju, ali i nađemo vremena. Bit će mi jako, jako drago - veslim se tome! Inače meni je to možda ljepša pjesma od Ima li nade za nas ali znam da neće nikada napraviti takav uspjeh.

Za sve uspjehe u životu, Zečić je ipak najviše zahvalan svojoj obitelji i prijateljima, a poznat je i po dobrim odnosima s kolegama. Na pozornici mu se pridružila Minea, ali i Mate Bulić koji je na koncert stigao ravno iz Frankfurta. Iz prvih redova bodrio ga je sin, dok je supruga ostala doma čuvati unuka za kojega je on inače zadužen.

- Kao svaki dida meni je zadatak igrati se s njim, dati mu sladoled kada nitko ne vidi, prodat mu priču da on mene voli, kada su bila djeca nismo imali vremena i imali smo odgovornost, sada je ovo nešto najljepše što može biti – samo daješ ljubav i uzimaš je - pohvalio se Zečić.

Ljubav je sinoć ispunila Lisinski u kojem je Zečić kroz svoje pjesme opjevao život, a generacije su uživale. Na tom putovanju pratio ga je orkestar Josipa Cvitanovića i njegova grupa Banana, ali i 12 -godišnji Leny koji je iz obožavatelja prerastao u jednog od najboljih bubnjara i Zečića prati na svim nastupima.

- Bilo je fenomenalno, uživao sam u publici kao nikada i jedva čekam slijedeći koncert – poručio je ponosni Leny Glavičić.
hr Tue Oct 03 2023 12:00:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/651bd103cc67478a1f8b45f7/80
Foto: Element media

Toni Milun postao “milijarder”! Vrhunska predavanja i 1700 posjetitelja obilježili su mjesec financijske pismenosti

U Rijeci je za vrijeme svog predavanja Saša Ivanović, glavni direktor Centra Zlata Toniju poklonio novčanicu od 50 milijardi dinara iz 80-ih godina prošlog stoljeća istaknuvši da je Toni sada milijarder
Tijekom rujna, u četiri najveća hrvatska grada, Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci održana je dvodnevna Konferencija financijske pismenosti Toni Milun 2.0 u kojoj je sudjelovalo oko 1700 osoba željnih usvajanja novih znanja.

Konferenciju, koja se održavala pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva financija, obilježila su vrhunska predavanja stručnjaka na temu poslovnih i osobnih financija, a posjetitelji su u svim gradovima pokazali koliko je tema financijske pismenosti aktualna i potrebna.

U Rijeci je za vrijeme svog predavanja Saša Ivanović, glavni direktor Centra Zlata Toniju poklonio novčanicu od 50 milijardi dinara iz 80-ih godina prošlog stoljeća istaknuvši da je Toni sada milijarder. Ova zabavna gesta je dočekana pljeskom, ali iza sebe skriva zanimljivu poruku, a to je da novčanice imaju vrijednost samo onda kada ju prizna država u kojoj se koristi, dok je zlato valuta koju možete koristiti u svakoj zemlji na svijetu. 

Domaćin konferencije i omiljeni profesor matematike Toni Milun, još jednom je postao inspiracija mnogima, a i on sam emotivno je doživio mjesec u kojem se povezao s brojnom publikom. 

- Presretan sam što smo ove godine donijeli konferenciju financijske pismenosti i u ostale gradove. Iako su nam govorili kako je teško organizirati takvo nešto izvan Zagreba, mi smo bili uporni i uspjeli. Hvala Splitu, Osijeku i Rijeci na odličnom gostoprimstvu i velikom interesu. Građani diljem Hrvatske su pokazali da su željni ovakvih događaja i da žele saznati više o financijama ako će im to biti predstavljeno na zanimljiv način - kazao je Toni Milun.

Svoja znanja i iskustva s publikom su podijelili stručnjaci iz financijskog sektora, kao što je zamjenik direktora Revoluta, Andrius Bičeika koji je u Splitu pričao o budućnosti Revoluta, ali i domaći financijski eksperti Vuk Vuković, Toni Vitali, Manuela Fatzek i brojni drugi. Posjetitelji su imali priliku naučiti kako upravljati financijama, kako pametno investirati te što treba znati prije podizanja kredita, a jedan od praktičnih savjeta dala je Manuela Fatzek iz HPB-a kazavši da je potrebno provjeriti kretanja kamatnih stopa na tržištu i obratiti se svojim bankama kako bi se dobila bolja kamatna stopa na već postojeći kredit, jer ušteda može biti značajna.

Nakon samo dvije godine Konferencija Toni Milun postala je jedna od najznačajnijih europskih konferencija financijske pismenosti. Ova vrijedna ekipa već je u pripremama sljedeće konferencije za koju kažu da će nadmašiti prethodne dvije. O čemu se radi, najavljuju da ćemo saznati uskoro.
hr Tue Oct 03 2023 10:30:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .