VELIKI SPORTSKI DOGAĐAJ

24. SPLIT MARATON dovodi preko 3000 trkača iz rekordne 53 zemlje

Split ovog vikenda očekuje veliko sportsko događanje koje će naš grad još jednom svrstati među vodeće europske trkačke destinacije, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Događanja u okviru SPLIT MARATONA počinju u petak, 23. veljače, otvaranjem sportskog sajma ST EXPO u ŠC Gripe, a završavaju u nedjelju 25. veljače kada je na programu središnji dio – utrke maratona, štafetnog maratona i Hervis polumaratona, dok je subota 24. veljače rezervirana za dječju utrku Grawe dječje milje, utrku Mazda 10 km i Trofej Slobodne Dalmacije – utrku na 5 km.

Kristijan Sindik, predsjednik Organizacijskog odbora 24. SPLIT MARATON na konferenciji je izrazio zadovoljstvo što manifestacija SPLIT MARATON iz godine u godinu raste u broju sudionika i u sadržaju:

-Najvažnije pitanje ovih dana u maratonskim krugovima je hoće li se mijenja i staza maratona, odgovor je da hoće. Uslijed radova na cijelom istočnom dijelu grada počevši od Bačvica, pa Firula, preko Trstenika, do Žnjana, bili smo prisiljeni izmjestiti zadnjih 12.5 km rute maratona, te će oni prolaziti još jednim krugom oko Marjana, te dijelom Sustipanom, vrlo atraktivnom splitskom lokacijom. Trase ostalih utrka ostaju nepromijenjene, rekao je Sindik, dodavši kako će ove godine u 6 utrka startati više od 3000 trkača iz rekordne 53 zemlje svijeta.

-Kako je pred nama i peto izdanje SPLIT MARATONA na dužini od 42.195 km od ove godine uvodimo i posebnu nagradu za sve koji su 5 puta završili punu distancu, naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora. Posebna je ovogodišnja novost utrka na 10 km – Mazda 10 km:

-Prvi put se u Splitu u sklopu manifestacije SPLIT MARATON trči i utrka na 10 km koja također ima važeći AIMS certifikat, a ruta prati na početku utrku na 5 km, a kod HNK se odvaja i čini đir oko Marjana, rekao je Sindik.

Kao i svake godine, Sindik je istaknuo logističku zahtjevnost organizacije te zahvalio svima koji su doprinijeli da se utrke održe: Organizacijskom odboru i brojnim volonterima, svim gradskim tvrtkama i službama, kao i institucionalnim i medijskim pokroviteljima te brojnim sponzorima koji su prepoznali SPLIT MARATON kao najveći sportski događaj međunarodnog karaktera koji se redovito odvija u Splitu.

-Na kraju, zahvaljujem i građanima na strpljenju zbog nakratko zatvorenih pojedinih cestovnih pravaca po gradu i pozivam ih da se pridruže SPLIT MARATONU navijanjem i podrškom trkačima, rekao je Sindik

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita istaknuo je kako je SPLIT MARATON veliki sportski događaj koji s nestrpljenjem očekuju trkači, ali i građani Splita koji se na razne načine i u sve većem broju uključuju, kao sudionici, navijači ili volonteri:

-Organizacijski standardi Split maratona su uvijek na najvišoj razini, što prepoznaju trkači iz svih krajeva svijeta koji iz Splita redovito odnose najljepše dojmove i iskustva, čineći ovaj događaj ne samo velikim sportskim već i turističkim događajem. Vrijednost Maratona je svakako i u promicanju sporta i zdravog načina života među svim generacijama, istaknuo je splitski gradonačelnik zahvalivši se ujedno i organizatorima na prilagodbi staze utrke maratona.

 -Hvala organizatorima na razumijevanju i suradnji u prilagođavanju okolnostima velike gradnje koja se događa na nekim lokacija tradicionalne rute Maratona, koja se morala mijenjati. To zasigurno neće umanjiti atraktivnost ove jedinstvene trke koja i dalje prolazi gotovo svim dijelovima grada. Kada se projekti završe, užitak će za sve biti još veći, te je svim sudionicima zaželio dobrodošlicu.

-Svim trkačicama i trkačima želim srdačnu dobrodošlicu u Split i puno sportske sreće. Hvala svima koji su na bilo koji način uključeni u zahtjevnu organizaciju, a Grad Split sa svojim će službama  i tvrtkama dati svoj maksimalan doprinos da sve prođe u najboljem redu i da zajedno uživamo u velikom slavlju sporta i druženja, rekao je gradonačelnik Puljak.

Na današnjoj konferenciji za medije sudjelovali su i Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika grada Solina, Stipe Čogelja, zamjenik Župana Splitsko-dalmatinske županije, Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije te Nataša Šustić, hrvatska državna prvakinja u polumaratonu, maratonu i trčanju na 50 km.

POSLJEDNJE DODANO: