Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62de4d3e18d1cbfb1b8b4697/80

Split dobiva Znanstveno-inovacijski centar

Prva nagrada pripala je rješenju koje potpisuju arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić, u suradnji sa Lukom Bosnićem, Matijom Poštenik, Riom Tursan i Nikšom Laušin

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Znanstveno-inovacijskog centra Sveučilišta u Splitu predstavljeni su izložbom otvorenom u petak 22. srpnja u prizemlju zgrade Rektorata (Sveučilišne knjižnice).

ZIC ima iznimnu važnost za budući razvoj znanstveno-inovacijske infrastrukture našeg Sveučilišta, a omogućit će objedinjavanje istraživačkih i potpornih kapaciteta te daljnji razvoj globalno konkurentne znanosti na Sveučilištu u Splitu.

Na natječaj je pristiglo ukupno 7 radova koje je ocjenjivao ocjenjivački sud u sastavu prof. Dario Gabrić, dipl.ing.arh., kao predsjednik ocjenjivačkog suda, prof. Darovan Tušek, dipl.ing.arh., prof. Tin Sven Franić, dipl.ing.arh., te prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić i prof.dr.sc. Tomislav Kilić.

Ukupni nagradni fond je bio 466.848,86 HRK bruto. Prva nagrada pripala je rješenju koje potpisuju arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić, u suradnji sa Lukom Bosnićem, Matijom Poštenik, Riom Tursan i Nikšom Laušin.

Predloženo rješenje objekta znanstveno inovacijskog centra,  koji će se nalaziti na prostoru ispred Sveučilišne knjižnice na Kampusu, je zgrada funkcionalne strukture s maksimalno otvorenim sjevernim i južnim pročeljem i poluzatvorenim bočnim fasadama. Građevinska (bruto) površina zgrade iznosi 7.700 m2, a prostire se na 5 nadzemnih i 3 podzemne etaže.

 

Financiranje projekta planirano je novcem iz EU fondova, a ukupna procijenjena vrijednost investicije je 67 milijuna kuna.

- Zahvaljujem žiriju što je odabrao rad po kojem će se ostvariti ono što je nama već dugi niz godina želja, a to je da napravimo znanstveno-istraživački centar u okviru Sveučilišta. Sveučilište pomalo dobiva svoju konturu, trebamo ga zaokružiti, oplemeniti. Na ovaj način to  već činimo, tako da da možemo biti u potpunosti zadovoljni. Drago mi je da su dobitnici prve nagrade iz Splita jer to pokazuje da naš FGAG itekako ima i snage i inovacije u stvaranju nečega novoga – istaknuo je rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić prigodom otvorenja izložbe.

Urbanističko-arhitektonski natječaj proveden je u sklopu projekta Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu ugovorenog u sklopu poziva Priprema IRI infrastrukturnih projekata iz Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija'' iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Izložbe, na kojoj će biti prikazani svi pristigli radovi, će trajati tjedan dana, od 22. do 29. srpnja, može se pogledati u radnom vremenu Sveučilišne knjižnice od ponedjeljka do petka, od 08:00 do 15:00 sati.

 

 


hr Mon Jul 25 2022 09:59:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f162c918d1cbd05a8b4571/80
Foto: HGSS Split

Nevera iznenadila još jedne SUP avanturiste

SUP avantura završila je sretno

 Nevera koja je ovog ponedjeljka poslijepodne zahvatila šire splitsko područje pa i otok Brač, iznenadila je dvoje mlaloljetnika koji su po ‘lijepom vremenu’ krenuli sa SUP daskom u vožnju iz Postira, bez da su ikog obavijestili, javljaju iz HGSS Split. 

Lučka kapetanija Split obavijestila je da se kod uvale Splitska nalaze dvije osobe koje nevera nosi prema stjenovitoj obali. Dva člana Stanice Split u dvoje članova ispostave Brač odmah su krenuli prema navedenoj lokaciji, a na mjestu su zatekli dvoje mladih koje su vjetar i valovi izbacili na obalu.

 Oboje su srećom bili neozlijeđeni, tek s lakšim ogrebotinama, prestrašeni i promrzli. Utopljeni su i otpraćeni do smještaja.

hr Mon Aug 08 2022 21:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f1585918d1cbcf5a8b456c/80
Foto: Ivana Ivanović

Završen očevid požara na Hvaru, evo što je utvrđeno

Uzrok požara na Hvaru je otvoreni plamen ili žar

Danas je obavljen očevid požara koji je jučer oko 12.50 sati izbio na predjelu Vrbanj – Dol na otoku Hvaru u kojem je jedna osoba smrtno stradala. Očevidom je utvrđeno kako je uzrok požara otvoreni plamen ili žar. Slijedi podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo sukladno čl. 222. st.2.

Teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Provodi se kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja počinitelja kaznenog djela. 

hr Mon Aug 08 2022 20:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ec0ecba6f2ab83c2e8b4574/80
Foto: MUP

Turist iz Češke nestao na moru u Makarskoj, pokrenuta je potraga, ali javio se obitelji

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja
Najnovije:

 Policijska uprava splitsko-dalmatinska obavijestil je kako obustavljena potraga za 50-godišnjim češkim državljaninom za kojim se tragalo na moru, obzirom da se isti s javio članovima obitelji. Ranije: Večeras je oko 18.30 Policijska postaja Makarska zaprimila prijavu nestanka 50-godišnjeg državljanina Češke koji je na crvenoj dasci za jedrenje viđen oko 17.00 sati u mjestu Brela, Punta rata, na udaljenosti od oko 100 m od obale nakon čega mu se gubi trag.

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja u koje su uključeni policijski službenici Policijske postaje Makarska, Postaje pomorske policije te Lučka kapetanija i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje.
hr Mon Aug 08 2022 20:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Kada i kako zamijeniti kune u eure? Evo što kažu stručnjaci

Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja

Najbolja opcija koju savjetuju i financijski stručnjaci jest da gotovinu koju možda imate kod kuće prebacite na tekući račun u svojoj banci. Tako će se vaš novac automatski prebaciti na novu valutu s prvim danom iduće godine bez naknade. Ako ipak imate još novčanica ili kovanica, zamjena kune za eure bit će moguća u bankama, poslovnicama Financijske agencije i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura, piše tportal.

Tada će građani moći bez naknade zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Nakon navedenih 12 mjeseci, zamjena kuna u eure će se vršiti u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade. Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja, a kovanica do isteka tri godine od datuma uvođenja eura. Prijelazno razdoblje kada će na snazi biti dvojni optjecaj u kojemu će se istodobno nalaziti kuna i euro trajat će 14 dana od datuma uvođenja eura.

U obzir se treba uzeti i period zamjene novčanica u bankomatima diljem zemlje koji će započeti od 5. prosinca kako bi do kraja 2022. godine svi bankomatu diljem Hrvatske bili spremni za izdavanje isključivo eura.

hr Mon Aug 08 2022 19:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .