Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fd9af5a6f52df6e6f8b4570/80
Foto: DalmacijaNews

Sunčeva svjetlost inaktivira koronavirus 8 puta brže nego što se mislilo?

Tim znanstvenika poziva na detaljnija istraživanja o tome kako sunčeva svjetlost inaktivira SARS-CoV-2 nakon što su shvatili da postoji eklatantna razlika između najnovije teorije i eksperimentalnih rezultata.

Strojarski inženjer Paolo Luzzatto-Fegiz s Kalifornijskog sveučilišta zajedno je s kolegama primijetio da je virus u eksperimentima inaktiviran čak osam puta brže nego što je predviđao najnoviji teorijski model, piše ScienceAlert.

“Teorija pretpostavlja da inaktivacija djeluje tako što UVB zrake pogode RNK virusa oštećujući je”, objasnio je Luzzatto-Fegiz.

No, neslaganje sugerira da se događa nešto više od toga, a otkrivanje što točno moglo bi biti korisno za upravljanje virusom. UV svjetlost ili ultraljubičasti dio određene baze nukleinske kiseline u DNA i RNA lako apsorbiraju, što može dovesti do stvaranja veza koje je teško popraviti. 

Ali nisu sva UV svjetla ista. Duži UV valovi, nazvani UVA, nemaju sasvim dovoljno energije da izazovu probleme virusu. Upravo su UVB valovi srednjeg dometa  prvenstveno odgovorni za ubijanje mikroba i izlaganje vlastitim stanicama riziku od oštećenja na Suncu.

Učinkovitost kratkovalnog UVC zračenja

Pokazalo se da je kratkovalno UVC zračenje učinkovito protiv virusa poput SARS-CoV-2, čak iako su još uvijek sigurno obavijeni ljudskim izlučevinama. No, ova vrsta UV zračenja obično ne dolazi u kontakt s površinom Zemlje zahvaljujući ozonskom sloju.

“UVC zračenje izvrsno je za bolnice”, rekla je koautorica i toksikologinja Državnog sveučilišta Oregon Julie McMurry“Ali u drugim okruženjima – na primjer, u kuhinjama ili podzemnim željeznicama – UVC bi komunicirao sa česticama tako što bi stvorio štetni ozon”, dodaje.

U srpnju 2020. eksperimentalnim istraživanjem testirani su učinci UV svjetlosti na SARS-CoV-2 u simuliranoj slini. Zabilježili su da je virus inaktiviran kada je bio izložen simuliranoj sunčevoj svjetlosti između 10-20 minuta.

“Prirodna sunčeva svjetlost može biti učinkovita kao dezinficijens za onečišćene neporozne materijale”, zaključili su Wood i kolege u radu.

Luzzatto-Feigiz i njegov tim uspoređivali su te rezultate s teorijom o tome kako je to postigla sunčeva svjetlost, koja je objavljena samo mjesec dana kasnije, i vidjeli su da se brojke ne poklapaju.

SARS-CoV-2 osjetljiviji od gripe tipa A

Ova studija otkrila je da je virus SARS-CoV-2 tri puta osjetljiviji na UV na sunčevoj svjetlosti od gripe tipa A, s 90 posto čestica koronavirusa koji su inaktivirani nakon samo pola sata izlaganja podnevnoj sunčevoj svjetlosti ljeti.

Za usporedbu, na zimskoj svjetlosti čestice mogu danima ostati netaknute. Proračuni za okoliš koji je izveo zasebni tim istraživača zaključili su da sunčeve zrake izravno fotokemijski oštećuju RNA molekule virusa.

Ovakav učinak snažnije se postiže svjetlostima kraće valne duljine, poput UVC i UVB. Kako UVC ne doseže Zemljinu površinu, svoje su izračune izloženosti svjetlosti u okolišu temeljili na srednjevalnom UVB dijelu UV spektra.

“Eksperimentalno uočena inaktivacija u simuliranoj slini više je od 8 puta brže nego što je teorijom predviđeno”, napisali su Luzzatto-Feigiz i kolege.

“Dakle, znanstvenici još ne znaju što se događa”, rekao je Luzzatto-Fegiz. Istraživači sumnjaju da je moguće da, umjesto da izravno utječe na RNA, dugovalna UVA možda djeluje s molekulama u ispitnom mediju (simulirana slina) na način koji ubrzava inaktivaciju virusa. Nešto slično se vidi u pročišćavanju otpadnih voda – gdje UVA reagira s drugim tvarima stvarajući molekule koje oštećuju viruse.

Potrebni dodatni eksperimenti

Ako se UVA može iskoristiti za suzbijanje SARS-CoV-2, jeftini i energetski učinkoviti izvori svjetlosti specifični za valnu duljinu mogli bi biti korisni za povećanje sustava za filtriranje zraka s relativno malim rizikom za ljudsko zdravlje.

“Naša analiza ukazuje na potrebu za dodatnim eksperimentima kako bi se odvojeno testirali učinci određenih valnih duljina svjetlosti i sastava medija”, zaključuje Luzzatto-Fegiz.

S obzirom na sposobnost ovog virusa da ostane suspendiran u zraku dulje vrijeme, najsigurnije sredstvo za njegovo izbjegavanje u zemljama u kojima divlja i dalje je društveno distanciranje i nošenje maski u situacijama i prostorima gdje distanciranje nije moguće, piše N1.

hr Fri Apr 02 2021 19:11:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/609d39fb6f52df4e698b46c6/80

"More knjiga" očekuje vas u dvorani na Gripama: Tim povodom poklanjamo knjigu "Laži naše svakidašnje" Mirjane Krizmanić

Sajam je otvoren svakim danom od 10 do 20 sati, a nedjeljom do 17 sati, a mi vas tim povodom nagrađujemo popularnim naslovima!
Povodom rasprodaje knjiga u velikoj dvorani ŠC Gripe koja traje od 5. do 18. svibnja dijelimo neke od najpopularnijih naslova. 

Knjiga koju darujemo jest "Laži naše svakidašnje" psihologinje Mirjane Krizmanić.

O knjizi

Naša se ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić u knjizi Laži naše svakidašnje bavi laganjem. Laganje se u našoj kulturi uglavnom smatra negativnim ponašanjem i negativnom osobinom. S različitih aspekata propituje uzroke i posljedice laganja. Objašnjava zašto nam je i u kojim situacijama katkad korisnije slagati nego sugovornika ili sebe suočiti s istinom.

Postoji li uopće život bez laži i laganja? Knjiga je za svakog od nas, neovisno o dobi, spolu, obrazovanju i svemu što nam se u životu jest i nije dogodilo. Trebamo pokušati zamisliti kako bi nam život izgledao bez laži. Kako bi nam život izgledao kad bismo svi mogli, i sebi i drugima, uvijek i beziznimno govoriti istinu i samo istinu? Kakvi bi bili naši odnosi s partnerima, prijateljima, susjedima kad bismo uvijek, na svakom mjestu i u svako vrijeme, jedni drugima govorili istinu?

Kako do romana?

Na Facebook objavi u komentaru označite osobu kojoj biste poklonili knjigu, a mi ćemo nasumično izabrati sretnog dobitnika/dobitnicu i obavijestiti ga/ju u komentaru!

O sajmu

U ponudi ćete pronaći naslove u izdanju najvećih domaćih nakladnika pa su uz V.B.Z.-ove knjige s nama i sjajni naslovi Mozaik knjige, Naklade Ljevak, Frakture, Znanja, 24sata, Fokusa, Oceanmora, Profila, Planetopije, Veblea, Leo Commercea i Felix Liber Rijeke.   

Sajam je otvoren svakim danom od 10 do 20 sati, a nedjeljom do 17 sati. 
hr Thu May 13 2021 16:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/609d32da6f52df9c6b8b4611/80
Foto: Matea Smolčić Senčar

Uskoro počinje najružičastiji Zagreb Fashion Destination do sada - Think pink issue 2021.

Ružičasta boja kao simbol nade i optimizma, obilježit će ovogodišnji modni događaj koji iz godine u godinu i bez obzira na situaciju koja je zadesila čitav svijet, uvijek ide naprijed.
Moda ne staje, ne živi u okvirima i ne prestaje se stvarati. Godina iza nas bila je neizvjesna i želimo je većim dijelom – zaboraviti. Želimo ponovo gledati svijet kroz ružičaste naočale, poručuju kreativci koji stoje iza modnog događaja koji je već odavno pronašao svoje mjesto pod zagrebačkim modnim nebom. 

Brojni dizajneri nisu „spavali“, već su stvarali ono što najbolje znaju i ono što najviše vole. Vrijeme korone donijelo je brojna iskušenja svima, i na poslovnom i na privatnom polju. Svi ponovo želimo živjeti u bojama, želimo disati i na taj način upijati sve ljepote kojih smo se u posljednje vrijeme, morali odreći. 

Upravo zato, kampanja novog izdanja projekta ZFD 2021., doziva upravo ta bolja i šarenija vremena i oslikava želju dizajnera da se ponovo živi uz isključivo pozitivnu energiju.

Dizajneri koji će na ovogodišnjem virtualnom spektaklu predstaviti svoje najbolje komade su JET LAG by Jasmina Arnautović, DORA by Dora Rubić, ANIMA M by Mirna Posavčević, IDENTITY by Igor Djuga, STAŠA DESIGN by Staša Doblanović Randall, KYRA DESIGN by Eni Slosar, VJERA V by Vjera Furman, CALLEGARI – Talijanska škola za modu i design, PETAR by Lidija Škočibušić, y/GIA by Jelena Geštakovski, FRANCOSJEWELRY by Franko Tončinić & LILA ART by Tamara Krstinić i Nataša Kordić, MARTINA HERAK, TARA TURKOVIĆ & Vida Loca Bio Glitter. 

„Pantone Colour Institute već 22 godine najavljuje trendove u bojama. Zbog pandemije su prošle godine vladale siva i crna sa svojim nijansama. Želja je da ove sezone vladarica boja bude pink, ružičasta u svim svojim izdanjima. Inače, u psihologiji ružičasta boja je simbol nade i optimizma, upravo zato je poruka ZFD-a - THINK PINK ! Misli pozitivno i gledaj život kroz ružičaste naočale, to nam je svima potrebno“ – tvrdi organizator i producent ZFD-a, Tonči Šundov.

Grad Zagreb je suorganizator ZFD projekta te suradnjom s projektom nastavlja podržavati zagrebačke i hrvatske modne dizajnere, obrtnike i male poduzetnike.

Model 
Luna Valas

Fotografija 
Matea Smolčić Senčar

Hair service
L’Oreal Salon Expert


Make up service 
Callegari make up team

Produkcija 
ZAGREB FASHION DESTINATION 
Tonči Šundov, producent 

hr Thu May 13 2021 16:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/609d08126f52df556b8b45da/80
Foto: DalmacijaNews

Splitski festival i ove godine na početku srpnja, osim na Prokurativama širi se i na Peristil i na Rivu

Bit će održan koncert otvaranja, retrospektivna večer i finalna večer na kojoj će biti izvedene nove pjesme
Split će i ove godine postati glazbeni timbar u Hrvatskoj. Od 8. do 10. srpnja na Prokurativama će se održati Splitski festival.

Ove godine, osim Prokurativa, festival će raširiti svoje okvire na Peristil i Rivu jer bi, veli glavni i odgovorni Tomislav Mrduljaš, htjeli da cijeli grad živi s Festivalom.

- Jedva se čekamo popet na pozornice i zapjevati jer ljudima fali pjesme i plesa - rekao je Mrduljaš.

Bit će održan koncert otvaranja, retrospektivna večer i finalna večer na kojoj će biti izvedene nove pjesme.

Novinarima se, na prvoj konferenciji za ovogodišnji festival, obratio i Neno Belan.

- Usprkos teškoj godini zbog korone, meni su se dogodile prekrasne stvari. Prva je postavljanje mjuzikla 'Bambina', tu sam i upoznao Zoranu Kačić Čatipović, profesionalnu glumicu u HNK. Prepoznao sam njezin glas i upalila se žaruljica za suradnju. Još mjesec i pol dana držimo titulu - rekao je Neno Belan koji je sa Zoranom osvojio prvu nagradu na prošlogodišnjem festivalu s pjesmom 'Čarobna stvar'.

 Tvrtka Bobis generalni je pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala.
hr Thu May 13 2021 13:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5b24cfc02af47f1f368b45bd/80
Foto: Pixabay

Pet splitskih open-air koncerata u prvom dijelu ljeta

Open-air prostor ispred kluba Zenta u Splitu bit će mjesto održavanja niza sjajnih koncerata ovoga ljeta, a prvih pet spremno je za objavu
Sezonu otvaraju Silente i BluVinil u petak 18. lipnja. Silente dolazi na krilima novog singla “Nikada ovako” koji je na vrhovima ljestvica najslušanijih pjesama u Hrvatskoj, a BluVinil će pokazati zašto je najbrže rastući domaći pop rock bend. Dan nakon njih, u subotu 19. lipnja, dolazi sjajni Darko Rundek i Ekipa.

Goran Bare i Majke na istoj su lokaciji 24. lipnja. Podršku im pružaju Sinjani M.O.R.T. koji upravo rade na novom studijskom albumu čiji se izlazak očekuje krajem godine.

Na Zenta Open-Air dolazi i zagrebačka punk petorka Brkovi u petak 16. srpnja. Dan nakon, u subotu 17. srpnja, dupli koncert održat će naš najuspješniji electro pop dvojac Nipplepeople i Jonathan, jedan od naših najjačih live bendova.

Ulaznice za sve koncerte su u prodaji, a cijene pojedinačnih ulaznica su: Silente i BluVinil 90 kn, Rundek i Ekipa 100 kn, Bare i Majke uz M.O.R.T. 100 kn, Brkovi 70 kn, Nipplepeople i Jonathan 80 kn.

Broj ulaznica ograničen je na 500 po događaju.
hr Thu May 13 2021 08:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .