Američka veleposlanica u UN-u: Moskva je umiješana u događaje na istoku Ukrajine!

Napadi proruskih naoružanih skupina u gradovima na istoku Ukrajine nose znak umiješanosti Moskve, ocijenila je u nedjelju američka veleposlanica u UN-u Samantha Power, zaprijetivši novim sankcijama ako se napadi nastave.

“To nosi sve oznake događaja koje smo vidjeli na Krimu, to je profesionalno i usklađeno. Tu nema ništa lokalno. U svakom od šest ili sedam gradova gdje djeluju, te snage čine točno istu stvar. Dakle, bez ikakve sumnje, to nosi znak umiješanosti Moskve”, rekla je Power za mrežu ABC.

Sankcije koje je Washington uveo nekim ruskim tvrtkama i osobama “gurnule su rublju na povijesno nisku razinu”, prouzročile pad na ruskoj burzi “od 20 posto i bijeg investitora”, istaknula je.

“Vidjeli smo da sankcije mogu načiniti štetu. Ako se ove akcije nastave, pooštrit ćemo sankcije”, upozorila je veleposlanica.

U telefonskom razgovoru u subotu s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, američki državni tajnik John Kerry je izrazio svoju “iskrenu zabrinutost” zbog napada naoružanih boraca koji su, rekao je, “organizirani i koordinirani, kao što su bili raniji napadi na istoku Ukrajine i na Krimu”, izvijestio je State Department.

Čitav dan u subotu proruski borci su zauzimali zgrade državnih ustanova na istoku zemlje, uz granicu s Rusijom gdje većina stanovnika govori ruski.

Napadači koji za sebe kažu da su lokalna milicija, zauzeli su zgrade policije i sigurnosne službe u Slavjansku.

Ukrajinska vlada je u nedjelju rekla da je počela “antiterorističku” operaciju u tome gradu kako bi vratila nadzor nad tim objektima, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova koji je izvijestio o “mrtvima i ranjenima na obje strane”.

Moskva niječe bilo kakvu odgovornost u neredima a Lavrov je u subotu opetovao da njegova zemlja nipošto ne planira pripojiti istočna područja Ukrajine.

Dok se približavaju predsjednički izbori raspisani za svibanj, ukrajinska prijelazna vlada je izrazila spremnost da razgovara o “autonomiji” istočnih pokrajina, rekla je Power. Moskva bi mogla pokušati potkopati te razgovore, ocijenila je: “upravo u času kada dolaze na to područje kako bi razgovarali, događaju se te akcije”.

POSLJEDNJE DODANO: