Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63f7408b5d79651c168b4605/80
Foto: Ivana Ivanović

Priča o press kontejnerima na Spinutu nije tako crno-bijela, a "narodni tribuni" u prvom su planu - jedan bivši, drugi novi

Znate kako škamp smrdi nakon dva dana? Onda je jasno što ćemo mi dobiti s ovim naumima Čistoće - govori Zoran
Gradske vlasti naumile su u Spinutu napraviti pretovarnu stanicu.

I očito da ne žele odstupiti barem djelomično od ideje koja je u Spinutu izazvala pravu pobunu. Nekoga je bilo strah smrada škovaca iz gradskih restorana, restorana iz uže gradske jezgre, netko je bio i šokiran manjkom obostrane komunikacije, bilo je onih i koji su iz privatnih interesa od te pozicije pokušavali iznjedriti kakav novi plan od "običnog" kontejnera za smeće, a oni pak posljednjih jer se u kotaru nešto događalo pa bolje biti nego ne biti, bolje hukati nego postati druker.

- Na predmetnoj lokaciji se planiraju postaviti četiri press kontejnera. Po jedan za miješani komunalni otpad, plastiku, papir i biootpad. Ukoliko u budućnosti bude potrebe omogućeno je postavljanje dva dodatna press kontejnera. Svi postavljeni kontejneri se odvoze i prazne na dnevnoj bazi i kad sa odveze puni kontejner na njegovo mjesto se postavlja prazni. Na ovom prostoru će se tijekom noći parkirati i mala piaggio vozila (zapremine koša 2 metra kubna) koja se sada parkiraju u Spaladium areni, ali to u budućnosti na toj lokaciji neće biti moguće - stoji u pisanom odgovoru tvrtke "Čistoća d.o.o Split", odgovoru koji je identičan kolao danima kao objašnjenje na niz pitanja upućenih tvrtki koja je u medijsku pozornost dovedena nakon nespretnih izjava njezinog čelnika Ivice Karoglana.

Gradska tvrtka Čistoća, inače je, zatražila da grad ustupi tri katastarske čestice zemljišta kako bi "bolje organizirali svoje poslovne aktivnosti", ali je prvotni plan promijenjen pa je odlukom većine Gradskog vijeća (činilo ju je 15 vijećnika Centra jer je u vijećnici bilo 29 od 31 prisutnih kako dvojac Zoran Đogaš i Marijan Čelan nisu bili prisutni na glasovanju - op.a.) na korištenje dano zemljište na jednoj katastarskoj čestici, i to broja 5179. Čestica je to u vlasništvu grada Splita.

Ipak, asfaltirani pristupni put za istu od ukupno 1.511 kvadratnih metara je preko dviju čestica koje nisu parcelirane, a prva od njih, tik uz ulicu Sedam Kaštela, tek je dijelom u vlasništvu grada Splita. Grad ima, precizno, 42 posto suvlasničkog udjela, a sedam suvlasnika još dijelove manje od 17 postotnog udjela.

Iako su među materijalima za sjednicu, uz podneseni zahtjev, postavljen i izvadak iz zemljišne knjige kojim se potvrđuje vlasništvo grada Splita, očito nisu vodili računa o pristupnom putu toliko da druga, ranije nespomenuta čestica, nema izvadak iz zemljišne knjige niti se zemljišnik kao institucija bavila upisivanjem te čestice usporedno s katastrom.

- Korist od ove lokacije se ogleda u tome što će se za rad osloboditi kamion koji je svakodnevno u dvije smjene (jutarnjoj i popodnevnoj) parkiran kod Đardina, preko puta Grgura Ninskog i koji služi za prihvat otpada iz centra grada te će se također povući dva press kontejnera sa Bačvica koja su nam teško dostupna tijekom ljetnih gužvi te vozila koja idu isprazniti u njih otpad tijekom ljeta previše vremena provedu u gužvi u trajektnoj luci.Operativno to izgleda tako da se mala piaggio vozila kad se napune u centru dovezu do lokacije i prikupljeni otpad prebace u press kontejner (njihova konstrukcija to tehnički omogućava). Ovakav način rada nam je brži, isplativiji i operativniji te omogućava veliku uštedu radnog vremena vozila u čekanju u prometu, koje se može iskoristiti za rad na ulicama - slikovito je opisala službe iz Čistoće.

Naglasili su da je "lokacija odmaknuta od ceste i zaklonjena od pogleda", a kako "pozicija osigurava da stanari iz okolnih zgrada neće osjetiti nikakve neugodnosti zbog svakodnevnog rada".

Inače, ta zemljišna čestica je prema GUP-u grada Splita itekako starom upisana pod zonom R1, dakle kao športski centar na kojem se "mogu graditi športske dvorane i stadioni, bazeni i druge zatvorene i otvorene športske građevine, sa ili bez gledališta, te drugi prostori što upotpunjuju i služe osnovnoj djelatnosti koja se obavlja na tim površinama i u građevinama, uključujući i poslovne, ugostiteljsko turističke i javne i društvene sadržaje ukoliko je to omogućeno urbanim pravilima".

Nije ovdje trebala dozvola kotarske vlasti premda većina smatra da se reakcija ne bi potaknula da je grad odlučio napraviti ono što je u predizbornoj kampanji najavljivao baš Ivica Puljak, tada pretendent za Banovinu koji je kao desnu ruku imao čovjeka koji je javnosti bio najprepoznatljivi kao glasnogovornik tada popularne Dnevne doze splitskog nereda. Onda kad se uzbuna dizala za svaku rupu na gradskoj ulici, a sada se zahvat oko otpada naziva banalnošću.- Jedna od velikih novosti koju ćemo uvesti u razvoju ovoga grada je pitanje građana što oni žele. Mi imamo puno stvari oko kojih smo se posvađali u gradu Splitu, puno tema oko kojih se nismo složili, ali najgore od svega - to nas je zakočilo i ništa nismo napravili.

Mi ćemo uvesti savjetodavne referendume u kojima ćemo građane pitati što oni zaista žele. Naročito oko problema o kojima jedan dio grada misli jedno, a drugi dio grada misli drugo, mi ćemo napraviti ono što većina građana želi - govorio je onomad Puljak.

Danas se u ulozi "narodnog tribuna" nalazi Luka Kovač Levantin, predsjednik kotara Spinut koji je organizirao kotarsku sjednicu koja se transformirala u zbor građana, a onda i unio dozu teatralnosti koristeći zvono i govoreći o napravljenim zahvatima u kotaru.- Grad je donio odluku na Gradsko vijeće gdje se prethodno nije kontaktirao kotar Spinut i njegovi građani. Dovedeni smo pred zid jer je prvotno bilo riječ o jednom press kontejneru, a sad je riječ o četiri do šest press kontejnera i još pretovarnoj stanici. Razgovori s gradonačelnikom nisu urodili plodom, izvršna vlast ne misli odustati ideje i stoje uz odluku usprkos protivljenju građana. Kotar Spinut je donio odluku da smo protiv odluke Gradskog vijeća, poduzet ćemo sve mjere - prvo javnu peticiju za opoziv građana, a onda i ostalo. Nadam se samo da će gradonačelnik poslušati glas sugrađana, kako je najavio u svojoj kampanji, i stajati iza svojih obećanja.

Na lokaciji oko koje se vrti spinutska priča dio tamošnjih mještana ostavlja svoja osobna vozila i teretnjake, a makadski put vodi do šest objekata s devet obitelji. Šest objekata koji nisu svi legalizirani, a za dva je postupak izdavanja akta za uporabu građevine - obustavljen.

Zoran i Ranka Nakić, bračni par koji više desetljeća živi u jednom od objekata vele kako ih je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević iznevjerio.

- Znate kako škamp smrdi nakon dva dana? Onda je jasno što ćemo mi dobiti s ovim naumima Čistoće - govori Zoran pa povezuje s novonastalom situacijom i već prisutan problem.

- Na nižem smo terenu, slivne vode idu kroz naše dvorište. Jednom u dvije godine poplavimo. Meni će, a ispadat će sigurno nešto, doploviti i smeće. Druga stvar, kad stave kontejnere na beton, nemamo pristupnog puta do kuće. Gdje su Ivošević i Puljak, očito to nisu ni vidjeli, a kamoli bili na ovoj lokaciji...- Jako mi je sumnjivo sve ovo, nastoji se ovaj prostor obezvrijediti i da bi neki veći igrač mogao to kupiti za veći novac - stava je Ranka.

Baš kako je stava i stanovništvo na Spinutu da jedino zajednički mogu stati protiv odluke Gradskog vijeća pa pozivaju na potpisivanje peticije protiv press kontejnera. Za petak se na lokaciji koja je izazvala buru očekuje i prosvjedna šetnja.
hr Thu Feb 23 2023 11:35:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d24802c29111ce5fe8b45aa/80

Split vrvi turistima kao da je špica sezone unatoč problemima

Kroz jednu od najprometnijih luka Sredozemlja ove će godine proći šest milijuna putnika

Produljeni je vikend pa nam s Jadrana stižu sjajni turistički brojevi. Prednjači Split koji je i prije ovog vikenda u svibnju ostvario povećanje broja dolazaka za čak 37 posto, a samo ovaj vikend kroz zračnu luku prošlo je 33 tisuće putnika. No, svoj image globalne top-destinacije grad sve teže podnosi, piše HRT

Na Peristilu kao da je špica sezone. Gužva, vrućina, traži se hlad. Turisti prigovaraju.

- Željela sam popiti pjenušac, ali bilo je preskupo. Mala čaša 10 eura, požalila se jedna od turistica.

No, što su cijene više, više je gostiju pa hotelijeri ne znaju kako će izdržati do jeseni. Svakim danom sve teže podnose nedostatak radnika. Nakon azijskih zemalja, pojedine agencije za zapošljavanje, kojih je u Hrvatskoj više od 400, spas traže u Južnoj Americi.

- Što se tiče osoblja, to je baš pravi pakao i jednostavno nema djelatnika ni za lijek, uzimamo bilo što, bilo koga, nije bitna kvalifikacija ,bitno da ima dvije ruke i noge i da zna pozdraviti, a samim time rušimo ono što smo godinama gradili, rekla je Nevena Tomaš Čikeš, direktorica hotela Santa Lucia.

Iako su gradske vlasti odlučile novčanim kaznama smiriti nepoćudne mlade goste, nedostatak komunalnih redara usporava provođenje odluke.

- Grad je postao globalna turistička destinacija i to sa sobom nosi veliku odgovornost i brojne izazove, kao što je i vidljivo iz velikog broja gostiju koji, naravno, troše i destinaciju i ljude. Pred nama je zahtjevna sezona, istaknula je direktorica TZ Splita, Alijana Vukšić.

A da bi se barem u trajektnoj luci uvelo malo reda, počeli su radovi na ponovnoj uspostavi dvosmjernog prometa za koji struka tvrdi da će smanjiti svakodnevne prometne čepove.

- Očekujemo da će radovi trajat dvadesetak dana, tako da do službene turističke sezone planiramo sve skupa pustiti u funkciju, zaključio je Damir Babić, voditelj Odsjeka za promet Grada Splita.

Kroz jednu od najprometnijih luka Sredozemlja ove će godine prema najavama proći šest milijuna putnika, milijun više nego glasovite 2019-te. Svakodnevne priče o održivosti na teškom su iskušenju.

hr Sun May 28 2023 20:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58f0a2fab473989c258b4569/80
Foto: EPA/Ilustracija

Uhićeni bombaši iz Rijeke, oglasio se i Božinović

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi

 Primorsko-goranska policija uhitila je dvije osobe koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke. Posljednja je odjeknula sinoć oko pola sata nakon ponoći kod trgovačkog centra na Pećinama. Nitko nije ozlijeđen, no građani su uznemireni, piše HRT.

Neposredno prije navedenog događaja, oko ponoći, policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske ispred trgovačkog centra na području Kostrene zatekli su njemačkog i hrvatskog državljanina koji su ondje ostavili eksplozivnu napravu.

Navedene osobe su uhićene i privedene u policijsku postaju.

Osumnjičenici su imali i treću napravu, a sve se dovodi u vezu s eksplozijom od 21. svibnja na području trgovačkog centra na Vežici u Rijeci.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni će u roku od 24 sata od uhićenja biti privedeni pritvorskom nadzorniku. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović čestitao je policiji na profesionalnom i učinkovitom radu u otkrivanju i uhićenju osoba koje se dovode u vezu sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke. 

- Njihova predanost u radu jamac je sigurnosti građana i zaštite javnog reda i mira, poručio je Božinović na Twitteru.

Ministar je izjavio u nedjelju da je riječ o policijskom postupanju koje je počelo pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, nakon čega je 21. svibnja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra.

- Te akcije su očito na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje, rekao je ministar, dodavši da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali na razini Ravnateljstva policije, odnosno uprave za kriminalističke poslove i djelatnicima primorsko-goranske policije.

- Praktički oni su od travnja svaki dan radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju, rekao je ministar novinarima nakon svečane Akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi, zaključivši da je u tim slučajevima bila očita neposredna opasnost koju je policija uspješno otklonila, dodao je ministar.

Za stanovnike riječkih Pećina bila je to neprospavana noć:

- Čuli smo eksploziju, muž je mislio da je velika petarda, ali nismo bili sigurni što je, čak se i u zgradi zatreslo.

- Čuo sam! Dosta jako se čulo, bilo je kao petarda, ali tri puta ječe barem.

 

 

hr Sun May 28 2023 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Stiže nova promjena vremena, jaki pljuskovi, grmljavina, tuča...

Za sutra je za velik dio Hrvatske izdano upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena

Već danas poslijepodne u unutrašnjosti se očekuje umjeren i jak razvoj oblaka, a uglavnom poslijepodne na istoku, u gorju i u Dalmaciji lokalno pljuskovi i grmljavina. Sutra diljem kopna od sredine dana više oblaka, mjestimice uz kišu i pljuskove s grmljavinom, uglavnom na istoku i u Dalmaciji, ponegdje izraženije. 

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita povremeno s olujnim udarima, popodne i umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 10 do 15, na Jadranu između 16 i 20°C. Najviša dnevna na kopnu od 21 do 25, na obali i otocima između 26 i 28°C.

Početkom novog tjedna mogući su u cijeloj zemlji mjestimični pljuskovi i grmljavina, lokalno vjerojatno i izraženiji, tuča, intenzivna kiša i prolazno pojačan vjetar, prognozira za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ipak biti malo stabilnije i sunčanije, no mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina, osobito u južnijim predjelima. U gorju pak povremeno više oblaka, poslijepodne uz mogućnost za poneki pljusak. Najviša temperatura od 20 do 22°C u gorju te između 25 i 27°C na obali i otocima.

U Dalmaciji će se ponegdje na obali izmjeriti i 28°C, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, no ne i posve stabilno. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi vjerojatni su u unutrašnjosti, a poneki se može spustiti i do obale. Nakon većinom umjerene bure zapuhat će sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Sjeverozapadnjaka i jugozapadnjaka bit će i na jugu Hrvatske, uz malo do umjereno valovito more, temperature od 20 do 22°C. Bit će većinom sunčano, no popodne s jačim razvojem oblaka moguć je i pokoji pljusak, ponajprije u zaobalju.

Idućih dana pljuskovi će na Jadranu biti češći, osobito u Dalmaciji, no popodne i dalje u većini predjela vrlo toplo. Podno Velebita bura će povremeno biti jaka, a u Dalmaciji će danju puhati sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Na kopnu novi tjedan oblačniji i još nestabilniji, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

Za sutra je za velik dio Hrvatske izdano upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

 

hr Sun May 28 2023 17:00:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fe0e1b96f52df1e768b4629/80
Foto: MORH

Helikopter HRZ-a i HGSS tragaju za nestalom osobom

Osim helikoptera HRZ-a na terenu su i četiri pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. - priopćeno je iz Ministarstva obrane
Jedan helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171Sh iz sastava 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a, angažiran je u potrazi za nestalom civilnom osobom na području Benkovca u nedjelju 28. svibnja 2023. godine.

Osim helikoptera HRZ-a na terenu su i četiri pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. - priopćeno je iz Ministarstva obrane.

hr Sun May 28 2023 14:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .