Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60538e6a6f52dfce098b45ca/80

Mate Šimundić, predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta u razgovoru za DalmacijaNews: ''Ne želimo da se ova predizborna kampanja svede na izbor između Puljka ili Đogaša“

Svi oni koji žele promjene u ovom gradu, koji žele da Split konačno prestane biti grad-slučaj, dobrodošli su za naš stol. Naravno, pod uvjetom da poštuju temelje na kojima je stvorena ova država
Prošlogodišnji lokalni izbori bili su prvi test za Domovinski pokret koji se, kad je riječ o Splitu, tek treba izboriti za svoj dio biračkog kolača.  Lani su osvojili 4,5 posto glasova i završili prvi ispod crte dok ove godine očekuju prolazak u Gradsko vijeće. Imaju i gradonačelničkog kandidata, široj javnosti nepoznatog Arisa Zlodru, koji je predstavljen u srijedu u nazočnosti predsjednika stranke Ivana Penave.

U razgovoru za DalmacijaNews čelnik županijskog ogranka Domovinskog pokreta Mate Šimundić govori o izbornim očekivanjima i splitskoj desnici, političkim konkurentima i predizbornoj kampanji, a osvrnuo se i na nedavni ''bliski susret'' s Ivicom Puljkom na Zvončacu.

Na lanjskim izborima za splitsko Gradsko vijeće osvojili ste gotovo 3000 glasova što je bilo nedovoljno za osvajanje vijećničkog mandata. Za razliku od stranaka koje su ušle u vijeće i koje moraju braniti osvojene mandate, Domovinski pokret nema što izgubiti. Kakva su očekivanja sada?

- Osvojili smo gotovo 3000 glasova, tek stotinjak glasova dijelilo nas je od prelaska izbornog praga i osvajanja mandata. Treba, također, naglasiti i da je na proteklim izborima, i to na desnom dijelu političkog spektra propalo toliko glasova da su u Gradskom vijeću mogla sjediti tri zastupnika desnice. Sada smo otvorili mogućnost dogovora sa svim onim političkim opcijama koje baštine slične programe i svjetonazor. U svakom slučaju, vjerujem da ćemo biti ugodno iznenađenje predstojećih izbora.

Gužva će biti i u biračkom bazenu splitske desnice za koju se bore i HDZ i Željko Kerum. Kako ćete uvjeriti birače da je vaš Aris Zlodre bolje rješenje od, primjerice, HDZ-ovog Zorana Đogaša koji po svom habitusu ne pripada desnici?

- To neće biti pretjerano teško. Uvjeren sam, a to pokazuju svakim istupom svi visoki dužnosnici HDZ-a, da HDZ nije, niti se smatra strankom desnice. Mislim da ni Željko Kerum ne pripada tom dijelu  političkog spektra. Želim, dakle, poručiti svim biračima, koji se smatraju demokršćanima i suverenistima, da imaju za koga glasati. Razlika našeg i HDZ-ovog kandidata je u tome što je Aris Zlodre cijeli svoj život proveo u poslovnom sektoru, bilo kao djelatnik jedne velike kompanije, bilo kao obrtnik, za razliku od Zorana Đogaša koji s pozicije katedre tek sebi pokušava predočiti probleme grada, obrtnika i građana.

Budete li u prilici da odlučujete o novoj gradskoj vlasti, koga bi radije vidjeli u gradonačelničkom stolcu: Puljka ili Đogaša?

- Već smo kazali da ne želimo da se ova predizborna kampanja svede na izbor između Puljka i Đogaša. Tu je odgovornost i na medijima od kojih očekujemo ravnopravnu zastupljenost svih kandidata, pogotovo jer su modeli, koje nam nude Puljak i Đogaš, HDZ i Centar, već prokušani i Splitu nisu donijeli ništa dobro. Izborom te dvojice kandidata, Split neće dobiti ništa novo, neće izaći iz začaranog kruga političkih prepucavanja i močvare u koju je utonuo zbog katastrofalnih lokalnih politika. Potrebna nam je nova energija i način razmišljanja, a to ne mogu donijeti ni Puljak ni Đogaš već Aris Zlodre.

Nedavno ste imali bliski susret s Puljkom koji Vas je, kako ste izjavili, izvrijeđao i optužio za političku trgovinu s HDZ-om na županijskoj razini. Što Vas je uvrijedilo: ono što je Puljak rekao ili način na koji je rekao?

- Nažalost, Puljak je ponajprije izvrijeđao Ivana Penavu, a tek onda mene. Pritom treba naglasiti kako nije izvrijeđao političara Penavu nego gradonačelnika grada heroja. Split i Vukovar su gradovi prijatelji, a poziv koji je bio upućen Puljku nije bio u svojstvu privatne osobe nego poziv jednog gradonačenika kolegi koji je donedavno također bio gradonačelnik. Najmanje je važno to što je Puljak meni rekao. Da smo se željeli spuštati na njegovu razinu, mogli smo mu predbaciti imenovanja prijatelja i sponzora u nadzorne odbore gradskih ustanova i tvrtki. Mogli smo mu tada nešto reći i o pokušaju pogodovanja na zapadnoj obali, a dalo bi se nešto kazati i o sklapanju njegove sada već bivše koalicije u Gradskom vijeću. Puljak je svojim ponašanjem  još jednom pokazao da nije dorastao obnašati dužnost gradonačelnika Splita i predstavljati njegove građane. Pokazao je vulgarno lice, a to nije lice Splita. Split je uljuđen grad otvorenog srca za sve, a pogotovo za Vukovar.

S obzirom na iskustvo suradnje s HDZ-om u Županijskoj skupštini, može li se isto preslikati i na Gradsko vijeće, naravno, pod uvjetom da budete u prilici odlučivati o većini?

- Svi projekti i program, koje smo zacrtali u našoj županiji prilikom dogovaranja sporazuma o projektnoj suradnji s izvršnom vlasti, provode se i imaju izvrsne rezultate. Pokazali smo da ne bježimo od odgovornosti. Imamo kvalitetan program i ljude koji iza nejga stoje. Želimo Hrvatsku mijenjati nabolje upravo iz Splita. Dakle, svi oni koji žele promjene u ovom gradu, koji žele da Split konačno prestane biti grad-slučaj, dobrodošli su za naš stol. Naravno, pod uvjetom da poštuju temelje na kojima je stvorena ova država.

Što kažete na kampanju koja se svela na izbor između dva kandidata i dvije političke opcije?

- Već sam kazao da mediji, potaknuti PR agencijama koje stoje iza Puljka i Đogaša, pokušavaju pretvoriti ovu kampanju u sraz dva kandidata. Ali to ni približno nije tako jer oni zajedno nemaju niti 40 posto podrške ukupnog biračkog tijela. Želimo poštenu izbornu utrku i raspravu argumentima i idejama. Zaista bih želio vidjeti što nam to Puljak i Đogaš misle ponuditi, a da već nismo vidjeli. Možda novi krug uvreda, svađa i prljavštine? Pozivam Split da odbaci ‘šporke’’ politike i pruži priliku novim licima i novoj energiji.

Što će Domovinski pokret ponuditi biračima: svjetonazorski marketing i nadvikivanje ili raspravu o komunalnim temama i gradskim projektima?

- Cijelo vrijeme pokušavamo vratiti izbornu utrku u smjeru argumentirane rasprave. Uvjereni smo kako imamo najspremnijeg i najkompetentnijeg kandidata koji zna stvarne probleme malih obrtnika jer je i sam iz tog sektora, zna komunalnu problematiku jer je kotarski vijećnik i ima viziju ključnih infrastrukturnih, gospodarskih i pravnih problema grada. Kandidirali smo čovjeka čija obitelj izgrađuje Split već 500 godina. Njemu Split nije odskočna daska ni za kandidaturu za premijera niti za ministra zdravstva ili ravnatelja bolnice. On živi sa Splitom i njegovim problemima. Dakle, kome je argumentirana rasprava više u interesu nego nama?

 

 

 

 

 

 

 hr Thu May 12 2022 18:56:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62852b0918d1cb240b8b4734/80
Foto: Ana Paunković / Facebook

Tužan kraj potrage: "Matej je svoju priču na zemlji završio"

Tijelo Mateja Periša prvi su uočili mornari s teretnog broda.
Tragičan kraj potrage u Beogradu. 139 dana od nestanka sve upućuje da je u Dunavu svoj život skončao Matej Periš.

S obala Dunava u Beogradu u Split stigla je vijest od koje je strepila obitelj Periš, vjerojatno je pronađeno Matejevo tijelo.

Nakon gotovo pet mjeseci potrage poziv srbijanske policije stiže ocu Nenadu, koji je prije odlaska u Beograd razgovarao s RTL ekipom.

Mutni Dunav jutros je sve razbistrio. Nade više nema. Tijelo Mateja Periša prvi su uočili mornari s teretnog broda.

- Imalo je traperice na sebi, plave, jednu tenisicu bijelu. Prolaznik je usporedio da se tenisica slaže. Jednu je izgubio na Savi. Tako je bilo. To je nešto što smo vidjeli. Policija je kasnije izvukla tijelo. - ispričao je kapetan broda Milovan Zelenović.

Na licu mjesta obavljen je očevid, zatražena je obdukcija te toksikološka i DNK analiza. Njegov otac svoj je uzorak za analizu odavno dao. Jutro nakon šokantne vijesti proveo je tražeći grobno mjesto za jedinog sina. To je preduvjet da se njegovo tijelo preveze iz Srbije u Hrvatsku. Policajac koji ga je prvi nazvao plakao je dok mu je javljao vijest iz Beograda.

- Tu gdje je Matej pronađen ja sam tu prolazio, baš sam prolazio. To je ispod Pančevačkog mosta. Mislim, dva-tri puta sam prolazio tu. Dunav je ogromna rijeka i to je jednostavno nemoguće. Evo, sad se pojavio. Bogu hvala da je tako, da se ovo završilo. Da, na neki način, možemo shvatiti što se dogodilo da se okrenemo s teškim križem na leđima budućnosti i da nastavimo dalje živjeti koliko god je to moguće i koliko god je to teško, vrlo teško, vrlo teško. Kažem, uz molitvu, uz vjeru, put ćemo pronaći nekako. - ispričao je za RTL Matejev otac Nenad.

U neposrednoj blizini gdje je jutros pronađeno tijelo Mateja Periša restoran ima ribar koji je iz rijeke spasio 30 ljudi. Od prvog dana je tvrdio da će tijelo isplivati za nekoliko mjeseci i da neće otići dalje od Pančevačkog mosta. Sve je bio u pravu i sve bi dao da je u svemu pogriješio.

- Svi bi bili sretni da je dečko živ i da smo proslavili taj njegov drugi život i da ta agonija stvarno prestane i nagađanja da ga viđaju na sve strane, ali, eto, nažalost jedina utjeha može da bude tim roditeljima što imaju tijelo da sahrane. - kazao je ribar Renato Grbić.

Smatra da je ovaj dio Dunava i obale - uklet.

- Znači, dvije osobe su se udavile, dva ubojstva i, eto, Matej je završio na ovom ukletom mjestu. Što znači da je stvarno ukleto mjesto. - dodao je.

Ukleto mjesto koje će ipak donijeti barem malo mira obitelji Periša jer nestanak bliske osobe veći je šok od smrti zato što faza žalovanja nikada ne može započeti.

- Ja i moja obitelj bez obzira koliko bilo teško , a vjerujte mi jako je teško vjerujemo da tu nije kraj i da ćemo se mi još sresti u budućnosti, a Matej je svoju priču na ovoj zemlji - završio. - rekao je Matejev otac. - prenosi RTL.

Ranije za HRT je rekao kako će Matej uvijek biti s njim i njegovom obitelji.

- Matej je tu sa mnom i uvijek će biti. Da, pet mjeseci kasnije. Ono što mi je rekla kći: "Tata, otiđi po Mateja, dovedi ga kući. - To ću napraviti u ova dva, tri dana. On je s nama i uvijek će biti s nama. - poručio je potreseni Nenad Periš. 


hr Wed May 18 2022 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6267bdb8ecdbd1e85d8b4669/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Ante Franić: "Herojski zečevi iz Splita su kampanju sveli na to tko će više obećati, odnosno bolje lagati"

Franić ih je ostale kandidate za gradonačelnika Splita prozvao herojskim zečevima iz Splita
Ante Franić, kandidat za gradonačelnika Splita, u najnovijoj objavi prozvao je ostale kandidate jer izbjegavaju sučeljavanje. 

Franić ih je prozvao herojskim zečevima iz Splita. Njegovu objavu donosimo u nastavku:

- Herojski zečevi iz Splita!

Počevši od kandidata Puljka, preko Đogaša, Markotića i ostalih, svi redom bježe od javnih sučeljavanja na lokalnim televizijama. 

Znači, htjeli bi voditi 2. grad u državi i traže podršku građana, a nisu sposobni sučeliti se i raspravljati o problemima i razvoju grada pred splitskom javnošću! 

Tako su ovu kampanju sveli na natjecanje tko će više obećati ili da budemo realni, tko će bolje lagati, reciklirajući jedno te iste teme godinama. 

Za više od toga, očito nisu ni sposobni! - napisao je. 
hr Wed May 18 2022 18:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6285124318d1cbd3108b456f/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Međunarodna izložba pasa i ove godine će na Park mladeži, ali prvi čovjek Javne ustanove je rezolutan: "Više neće biti na našim objektima!"

Iz godine u godinu Međunarodna izložba pasa ima sve više svojih poklonika, ali onih i koji kritiziraju mjesto i vrijeme za takav jedan događaj
Park mladeži ovog će ljeta umjesto sportašima biti ispunjen partijanerima, ljubiteljima rock i zabavne glazbe, ali i psima. Taj sportski centar za brojne profesionalce, nakratko će postati središte moderne, ali i domaće glazbe, naposljetku i velikog broja izlagača i njihovih četveronožnih ljubimaca.

Iz godine u godinu Međunarodna izložba pasa ima sve više svojih poklonika, ali onih i koji kritiziraju mjesto i vrijeme za takav jedan događaj.

Ako je suditi po riječima ravnatelja Javne ustanove Športski objekti Gordona Cerjana, posljednja je to godina kako će se šape naći na Parku mladeži, i to jer za njega to nije primjereno mjesto za pseću izložbu. Ovogodišnja će biti tek ispunjavanje onoga što mu je u nasljedstvo ostavila bivša uprava Javne ustanove koja je s Klubom sportskih pasa Split potpisala da će do 2022. godine biti u Parku mladeži.

- Na organizatorima je da pronađu novu lokaciju u suradnji s gradom, ali u svakom slučaju to neće biti u okviru objekata kojima gospodari Javna ustanova Športski objekti - rezolutan je bio Cerjan.

Od Cerjana smo doznali kako su u tijeku posljednji pregovori da se Ultra Europe dogodi na tom športskom centru. Ugovor nije potpisan, ali bit će kroz nekoliko dana.

- U fazi smo pregovaranja s predstavnicima kuće koja organizira Ultra Music Festival. Ugovor nije potpisan. Ostalo je za definirati sve, posebice da osiguramo inventar, teren, travnjak i tartan stazu kako ne bi imali štetu nakon festivala. Očekujemo da će se ugovor potpisati u narednih par dana - izjavio je.

Ultra Europe, inače, održat će se od 8. do 10. srpnja, Fusion World Music Festival 22. i 23. srpnja, a na kraju Međunarodna izložba pasa od 28. do 31. istog mjeseca.
hr Wed May 18 2022 17:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628510ab18d1cb76108b4585/80

Izaslanstvo SD županije i Sveučilišta u posjeti najstarijem izraelskom sveučilištu: "Puno toga od njih možemo naučiti. Pozvali smo ih u Split"

Voditelj ICT županije, pročelnik Upravnog odjela za informatiku i zajedničke poslove Damir Brčić ističe kako je posebno zanimljiv bio posjet njihovu T-hubu
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu održalo je radni sastanak u  Technionu, najstarijem izraelskom sveučilištu. Dobrodošlicu im je izrazio dopredsjednik Techniona, profesor Oded Rabinovitch

- Veliko je zadovoljstvo ugostiti izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu te im izraziti dobrodošlicu na Technion te izraziti dobrodošlicu novoj suradnji i studentima. - izjavio je Rabinovitch. 

Rektor Sveučilišta u Splitu dr. sc. Dragan Ljutić istaknuo je kako je Technion po mnogočemu poseban te se od njih može puno naučiti.

- Drago mi je da ovdje imamo potporu Splitsko-dalmatinske županije. Mi sa Sveučilišta smo dali sve od sebe kako bismo uspostavili prave mostove između sveučilišta. Vidjeli smo koliko su orijentirani međunarodno. Pozvali smo ih u Split. Imamo puno stvari koje možemo od njih naučiti, a vjerujem da i oni također mogu biti upoznati s našom organizacijom i našim dostignućima. - izjavio je Ljutić.

Voditelj ICT županije, pročelnik Upravnog odjela za informatiku i zajedničke poslove Damir Brčić ističe kako je posebno zanimljiv bio posjet njihovu T-hubu.

- Oni tu provode brojne poduzetničke programe, koji nas podsjećaju na našu Start it akademiju. To je također višemjesečni program gdje jednostavno mlade studentske ideje podržavaju kako bi nastali novi start-upovi i nove tvrtke. - izjavio je Brčić.

Veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu Vesela Mrđen Korać navodi kako je potencijal za suradnju velik. Izrael ima dobra iskustva, ali i Hrvatska ima odlična iskustva.

- Vjerujem kako smo komplementarni. Posebno je važno da pored nacionalnih partnerskih odnosa razvijamo konkretnu suradnju na regionalnoj i lokalnoj razini. - izjavila je veleposlanica.

Župan Blaženko Boban rekao je kako je fasciniran organizacijom Techniona.

- Tolika je premreženost s gospodarskim subjektima da gotovo da nema niti jednog gospodarskog subjekta koji nije umrežen u rad sveučilišta. Također, kadrovi koji iziđu sa sveučilišta stavljaju se u funkciju gospodarskoga sektora. - izjavio je župan Boban.

hr Wed May 18 2022 17:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .