Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e50fe7429111c9a458b4716/80
Foto: Screenshot / YouTube

Prvo mjesto u Svjetskom kupu: Filip Zubčić osvojio veleslalom u japanskoj Yuzawi Naebi

Po prvi put u karijeri startao je s visoke 13. pozicije i to na vrlo teškoj stazi

Nakon čak sedam godina čekanja i Kostelićeve pobjede u Kranjskoj Gori 2013. godine, Hrvatska ima prvo mjesto u Svjetskom kupu! Filip Zubčić osvojio je veleslalom u japanskoj Yuzawi Naebi nakon maestralne druge vožnje u kojoj je prvog pratitelja Marca Odermatta ostavio na 0.74 stotinke iz sebe. - pišu 24sata 

Po prvi put u karijeri startao je s visoke 13. pozicije i to na vrlo teškoj stazi. Uvjeti su bili skoro pa ljetni i to ga je malo omelo u prvoj vožnji gdje je napravio malo veću pogrešku, ali dovoljno za zaostatak od 1.58 i 12. mjesto (1:18.21). A onda je krenuo šou.

Ako su u prvoj vožnji bili ljetni uvjeti, kako tek onda nazvati uvjete u drugoj vožnji? A Filip je nju odvozio kao nikada u životu. Na svaka vrata ušao je pravovremeno, brzina mu je bila sjajna i s velikom prednošću, prvim mjestom i prvim vremenom druge vožnje ušao je u cilj (1:19.04).  

I pazite sad. Posljednjih nekoliko skijaša imalo je i preko sekunde prednosti nad Filipom, ali toliko maestralno je odvozio da ostali jednostavno nisu imali šanse. Štoviše, uvjeti su bili još gori i nada im je bila klimava, a Zubčić je sve sa smiješkom promatrao u ciljnoj ravnini. Posljednji ga je pokušao srušiti Henrik Kristoffersen, da, onaj skijaš koji mu baš i nije drag, ali i on je bio nemoćan. Norvežanin je imao 1.58 prednosti, a na kraju je izgubio sve i zaostao 1.14. I hrvatsko slavlje u Japanu moglo je početi!

Drugi je završio Marco Odermatt sa zaostatkom od 0.74 stotinke, a treći Amerikanac Tommy Ford (+1.07)

Prva vožnja bila je u dva sata ujutro po hrvatskom vremenu, a druga u pet sati. U nevjerojatnom izdanju hrvatskog majstora mogli su uživati samo oni odabrani, odnosno oni koji su žrtvovali svoj san...

Zubčiću je ovo uvjerljivo najveći uspjeh karijere nakon drugog mjesta u Adelbodenu te četvrtog mjesta iz Garmischa. A prvo mjesto u Svjetskom kupu nismo vidjeli još od 2013. godine i pobjede Ivice Kostelića u Kranjskoj Gori!

Filip je taj koji nam je u Adelbodenu napokon donio to postolje, a sada nas je i odveo do prvog mjesta. Nadamo se, tek jedno u nizu za njega...

I imamo još jednu dobru vijest. A to je da je prvi put nakon dugo, dugo, dugo godina jedan Hrvat u igri za mali kristalni globus. Filip je ukupno treći u poretku veleslaloma, samo 50 bodova iza prvog Slovenca Žana Kranjeca. Do kraja sezone su preostale još tri utrke i globus je itekako uhvatljiv. Obzirom na njegovu nevjerojatnu formu u posljednje vrijeme i silaznu nekih njegovih konkurenata, nadamo se da ćemo ga na kraju sezone ugledati u njegovim rukama. - pišu 24sata

hr Sat Feb 22 2020 11:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Ostali sportovi
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8f52e929111c0fd98b458b/80
Foto: Vlada RH

Vlada RH osigurala 40 milijuna kuna pomoći sportskim klubovima

Vlada je usvojila mjere za pomoć sportu
Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojene su mjere za pomoć sportu, koji je kao i mnoga druga područja djelovanja, također pogođen epidemijom koronavirusa. Odlukom Stožera za civilnu zaštitu od 19. ožujka 2020. godine između ostaloga zabranjena su i sva sportska događanja i aktivnosti, te se time sport u ovom razdoblju našao u iznimno teškoj situaciji i bez mogućnosti ostvarivanja prihoda putem članarina, sponzora i drugih izvora. Također, s obzirom na obustavu svih sportskih natjecanja u pitanje je dovedena i regularnost tekuće, ali i nadolazeće sezone, te su ova oba pitanja definirana Zaključkom Vlade Republike Hrvatske.

Kako bi se dala maksimalna podrška očuvanju radnih mjesta u sportu koji je iznimno značajan za Republiku Hrvatsku, usvojene su mjere financijske pomoći sportskim organizacijama. Predviđenim mjerama navedeni dionici će za svoje radnike koji će biti definirani samim pozivom, a koji imaju ugovor o radu, moći zatražiti naknadu za plaće u iznosu do 3.250 kuna za mjesec ožujak, te do 4.000 kuna za mjesec travanj i svibanj. Za provedbu mjera zadužen je Središnji državni ured za šport, a planira se obuhvatiti oko 3.000 korisnika za što je prenamjenom sredstava koja su bila rezervirana za natječaje, ali koji su u ovim izvanrednim okolnostima obustavljeni, osigurano 40 milijuna kuna. Svi obustavljeni natječaji, ukoliko će to dopuštati okolnosti i biti sredstava, bit će ponovno aktivirani nakon završetka epidemije koronavirusa.

 Kako bi se krenulo u što hitniju realizaciju donesenih mjera Vlada Republike Hrvatske je nakon današnje sjednice u hitnu proceduru u Hrvatski sabor uputila Zakon o dopunama Zakona o sportu kojim će se regulirati usvojene mjere. Nakon usvajanja Zakona u Hrvatskom saboru raspisat će se poziv i krenuti s isplatom naknada, a svi korisnici koji će zadovoljavati propisane uvjete svoje prijave će moći ostvariti putem aplikacije Središnjeg državnog ureda za šport.

 Osim mjera o financijskoj pomoći, Zakonom o dopunama Zakona o sportu dopunit će se i  članak 61. koji propisuje donošenje propozicija i sustava natjecanja na način kako bi svi sustavi natjecanja bili regularni i provedeni u skladu sa Zakonom u vrijeme posebnih okolnosti u kojima se trenutačno nalazimo.
hr Thu Apr 09 2020 18:53:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Ostali sportovi
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8f51df29111c0fd98b4581/80
Foto: FIBA

FIBA: Odgođen i EuroBasket, predloženi datumi Olimpijskih kvalifikacijskih turnira!

Izvršni odbor FIBA-e sastao se danas putem video konferencije na izvanrednom sastanku o utjecaju trenutne pandemije virusa COVID-19 na kalendar FIBA-e
FIBA je prošlog tjedna pozdravila potvrdu izmijenjenih datuma za Olimpijske igre Tokio 2020. (23. srpnja – 8. kolovoza 2021.) i zahvalila Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) na suradnji i pravovremenom rješavanju ove složene situacije.

Nakon pažljive analize mogućih scenarija i pridržavanja preporuka Regionalnih ureda FIBA-e i Komisije za natjecanja, Izvršni odbor FIBA donio je sljedeće prilagodbe kalendara:

FIBA seniorski turniri – muški

Olimpijski kvalifikacijski turniri igrat će se između 22. lipnja i 4. srpnja 2021, a točne datume još mora odobriti MOO.

Europsko prvenstvo (EuroBasket 2021) je odgođeno na godinu dana i igrat će se između 1. i 18. rujna 2022. godine.

Kako bi ograničili opterećenje igrača i povećali mogućnosti unutar kalendara, dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje su se trebale igrati u rujnu 2022., igrat će se krajem kolovoza 2022., odnosno tijekom pripremne faze za Europsko prvenstvo.

FIBA seniorski turniri – žene

Za našu žensku seniorsku reprezentaciju promjena ipak neće biti – datumi kvalifikacija za Europsko prvenstvo i samog Europskog prvenstva ostaju nepromijenjeni.

Što se tiče EuroBasketa koji će se igrati u rujnu 2022. i njegovog pripremnog perioda – mislim da možemo biti zadovoljni. Kako su kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo pomaknute u pripremni period za Europsko prvenstvo, time smo sigurno dobili na fondu igrača, rekao je predsjednik HKS-a g. Stojko Vranković koji je i sam, među ostalim kao član Upravnog odbora FIBA Europe, sudjelovao u razgovorima oko promjena u kalendaru.

Pojasnio je pobliže i situaciju s Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima:

- Bilo je govora da će se Olimpijski kvalifikacijski turniri pomaknuti na rujan ove godine, no moje je stajalište bilo da, uz trenutnu situaciju s pandemijom te gospodarsku situaciju koja slijedi, a uzimajući u obzir i posljedice potresa u Zagrebu to ne bi bilo ostvarivo. FIBA je sagledala cjelokupnu situaciju, saslušala mnoge i donijela odluku da se ti turniri ipak odgode za sljedeću godinu.
hr Thu Apr 09 2020 18:48:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Ostali sportovi
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8c806529111c5ad28b4632/80
Foto: HRS

Marin Šego: "Veselio sam se Ol ove godine, ali nema veze, bit ću spreman i 2021."

Vratar Kauboja trenutno je doma u Međugorju

Marin Šego je tih, samozatajan, često junak iz sjene, na prvi pogled čak dalek, nekomunikativan, ali u stvarnosti zapravo čista suprotnost. Izuzetno pristojan, sjajno odgojen mladić, koji je beskrajno posvećen rukometu, obitelji i prijateljima. Marin Šego iz doma u Međugorju gdje boravi ovih dana dok traje pandemija koronavirusa dao je intervju za službenu stranicu Hrvatskog rukometnog saveza. Nakon sjajne role na Europskom prvenstvu na vratima hrvatske rukometne reprezentacije i osvojenog srebra, vratio se svom Montpellieru, supruzi i troje djece te praktički nestao iz vidokruga medija. Takav je uostalom oduvijek bio, neovisno o tome je li bio prvi igrač susreta ili cijelog natjecanja. Korona virus je i njega, kao i mnoge natjerao da promijeni mnogo toga ovih dana. 

Marine u BiH ste s obitelji. Kada ste i kako izašli iz Francuske?

Doma sam već 22 dana, nakon jednog dosta kompliciranog i dugačkog puta. Naime, imali smo trening ujutro i odmah nakon njega sazvan je sastanak gdje se vidjelo da su i predsjednik i trener jako uznemireni. Rekli su nam da se prvenstvo prekida i da smo slobodni. Možete ići doma. E sad, moja supruga i djeca već su ionako bili spremni za put, jer su škole prestale raditi tjedan ranije. Ja sam pitao trenera mogu li i ja s njima. Tijekom poslijepodneva me je nazvao i rekao da sam slobodan, i da nema nikakve zabrane izlaska iz zemlje. Za ostale zemlje ne zna propise. Mi smo odlučili riskirati i ujutro smo krenuli prema Barceloni. Tek što smo izašli na autoput, dobili smo informaciju da su sve karte za jedini direktni večernji let rasprodane, a mi ih nismo stigli u toj silnoj gužvi kupiti. Vratili smo se u stan, prespavali, pa sutradan krenuli na let Marseille – Budimpešta. Opet je tu bilo mali milijun pitanja, možemo li u Mađarsku, moramo li u izolaciju, što se događa s letom Budimpešta – Sarajevo i slično. Svugdje se mjeri temperatura, provjerava gdje si bio. Uglavnom da skratim, uspjeli smo sve to proći i stigli doma.

Kako provodite dane?

Kao i svi. Malo treniramo i supruga i ja koliko je to moguće u ovim uvjetima. Učim francuski, tri-četiri puta tjedno, jer tko zna koliko će sve ovo trajati, pa da mi ne ishlapi ono što sam do sada naučio. S djecom provodimo puno vremena. Ona najprije imaju francusku školu putem videa, pa onda hrvatsku školu uz televiziju. Znate, oni i ovdje u Međugorju idu u školu kada stignu, jer smo željeli da imaju i tu obuku, ali i prijatelje. Sada su konačno dopustili da i djeca mogu vani, jedno vrijeme naime, mlađi od 18 i stariji od 65 nisu mogli vani, pa povremeno odemo u kraću šetnju, jer mi je stan blizu šume.

Što se događa u klubu? Kakvi su planovi za nastavak sezone u Francuskoj? Pretpostavljamo da ste stalno na vezi s njima?

Naravno da sam na vezi. Osim mene i Šveđanina Frederica Petterssona svi drugi igrači su ostali u Montpellieru, jer su mislili da će epidemija trajati kratko. Ali nažalost, to nije tako. U Francuskoj je vrlo teško stanje. Iz stana se ne smije izaći bez valjane propusnice, pa makar išao u trgovinu. Kazne su od 1500 eura na dalje. Inače, klub je sjajno organiziran. U danu kada sam dobio dopuštenje da mogu napustiti zemlju, rečeno mi je da klub s mojom plaćom više nema ništa. Od dana prekida aktivnosti svi mi u klubu smo na trošku države s 80 posto neto iznosa. Nevjerojatno, ali istinito. U domaćem prvenstvu smo bili dosta slabi i izgubili neke susrete koje objektivno nismo smjeli, ali u Ligi prvaka smo bili jako dobri. Čeka nas Flensburg u osmini finala, s tim da imamo prednost domaćeg terena.

EHF vam je složio okvirni plan igranja cijelo ljeto, s FINAL 4 Lige prvaka krajem kolovoza.

Nisam siguran da je to izvodivo. Lipanj i srpanj smo do sada obično imali godišnji odmor. Recimo da je to sada ovo vrijeme, premda nema tu pravog odmora. Po tom planu, trebali bi igrati tijekom najtoplijih dana ljeta. Ako moramo jasno je da ćemo to napraviti, ali veliko je pitanje kada i kakvu formu će momčadi dostići kada ova kriza prođe. Nitko od nas nije pošteno potrčao 3-4 kilometra već danima. Da ne govorim o radu s loptom, što je posebno važno za nas vratare. Pustimo mi ta istezanja, vježbe trbušnjaka, za leđa i sl… Vrlo vjerojatno će sve ovo potrajati još mjesec, mjesec i pol dana. Tko smije riskirati zdravlje da odmah uđe u natjecanje i najjače utakmice, od završnice liga do Lige prvaka?

Olimpijske igre su odgođene za godinu dana. To i za Vas znači malo veći izazov. U Tokiju bi mogli imati 35. godina?

Jako mi je žao zbog odgode. Silno sam se veselio Tokiju. EURO je pokazao da imamo jednu jako, jako dobru ekipu i tko zna što bismo sve tamo bili u stanju napraviti. Naravno da smo se prije toga trebali kvalificirati. Ne brinu me godine. 35 godina za vratare su skoro najbolje godine. Šalim se, naravno. Nemam problema s kilogramima, ozljedama, a nadam se i da će forma biti takva da me izbornik zove.

Kada smo već kod EURA, kako sada gledate na to ostvarenje?

Izuzetno sam ponosan na ono što smo napravili u siječnju ove godine. Znate, mnogi nisu vjerovali u nas. Osim naravno naših obitelji, prijatelja i jako dobrih poznavatelja rukometa. Ali mi smo pokazali jedno čudesno zajedništvo, vjeru, snagu u najtežim trenucima, čak i kada smo gubili 4-5 razlike, da su me u mom klubu i trener i suigrači pitali nakon povratka, otkuda to Marine? Svaka vam čast. Baš smo bili klapa. Kao i mnogo puta do sada imali smo taj jedan mix iskusnih i mladih, po čemu praktički postajemo prepoznatljivi i avangardni, i vjerujem da nas je upravo to nosilo uz nevjerojatnu podršku s tribina. Siguran sam da ćemo takvi biti i u Tokiju sljedeće godine, jer uz nas starije, godinu iskustva više imati će Martinović, Šarac, Matanović, Mileta i drugi.

I za kraj Marine, malo ljudi zna da u Međugorju imate jedan hotel, pomalo neobičnog imena. Kako radi, kao se vi u tome snalazite?

- Da, hotel se zove TAU. Moja supruga Ana se toga sjetila. To je simbol života, križ koji nose milijuni mladih, zapravo stari franjevački znak. To je ujedno i posljednji znak hebrejske abecede, koji kasnije od Europljana dobiva znak slova T. Nevjerojatno je da se toga nitko nije sjetio prije u Međugorju, a ono postoji dugo godina. Ide dobro. Mi smo zadovoljni. Ja sam više gost, nego vlasnik, jer iznad imamo stan u kojem živimo. Malo je prazan ovih dana, ali kako svima tako i nama. Doći će bolji dani. Samo da prođe ovo korona zlo, i da se vratimo normalnom načinu života.

hr Tue Apr 07 2020 15:30:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Ostali sportovi
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8ac9be29111c69d08b4585/80

SLAVNE USPOMENE Prije 31 godinu Jugoplastika se popela na krov Europe!

Iako su Splićanima davali malu šansu u polufinalu su prvo svladali Barcelonu, a onda i 'Ponos Izraela'.
Na današnji dan, 6. travnja 1989. godine, u njemačkom Münchenu u finalu Final Foura tadašnjeg Kupa prvaka Jugoplastika je svladala Maccabi i tako se popela na krov Europe, po prvi puta. Utakmicu je pratilo više od 12 tisuća gledatelja, a nakon toga slijedile su još dvije uzastopne europske titule.

Zlatnu momčad Jugoplastike činili su SretenovićPerasovićPavičevićKukočSobinČizmićBurićTabakIvanović i Rađa, a pod voditeljskom palicom trenera Božidara Maljkovića

Iako su Splićanima davali malu šansu u polufinalu su prvo svladali Barcelonu, a onda i 'Ponos Izraela'. Na splitskim ulicama je po povratku zavladao delirij, a sve je krenulo kada je kapetan Duško Ivanović iz zrakoplova izašao sa trofejem.

Pet godina unatrag u splitskom HNK predstavljena je vrlo vrijedna knjiga - Legende o splitskoj košarci u kojoj su ispričane priče čak 238 autora: Od Ivana Balića, Stipe Božića, sestara ZaninovićĐorđa Balaševića, Petra Graše, Olivera Dragojevića, pa sve do akademika Jakše Fiamenga, Davorina Rudolfa, preko stotinu članova obitelji KK Splita (igrača, trenera, članova rukovodstva), novinara, navijača i svjedoka iz suparničkih tabora. 

U njoj je ispričana i zanimljiva priča koju će brojne generacije pamtiti još godina. Oni mlađi moći će slavne uspomene pamtiti tek po videima...


hr Mon Apr 06 2020 08:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Ostali sportovi

Pročitajte još . . .