Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63231f3a18d1cb5ace8b4577/80
Foto: Ivan Ivanišević

Otvoren luksuzni splitski hotel Ambasador

Projekt Nore Roje, Nene Kezića i Emila Šverka kategoriziran je kao 5*, sa 101 sobom

Splitski turizam visoke klase dobio je izvanredno pojačanje u svojoj ponudi – hotel Ambasador primio je svoje prve goste prošloga tjedna. Pravi dragulj u kruni hotelske ponude grada, splitski je Ambasador od početka osmišljen kao spona koja povezuje urbanitet velikog gradskog središta i nedirnute ljepote dalmatinskih otoka. 

Pozicija u srcu grada, na šetnici s koje se idealno vidi najljepša splitska panorama te 'puca' pogled na luku i cijeli splitski arhipelag, razlozi su zbog kojih je obnova Ambasadora - u prvoj inkarnaciji klasičnog djela moderne iz 1937. godine arhitekta Josipa Kodla – bila od početka pod ogromnim povećalom javnosti.  'Stari' je Ambasador bio dijelom kolektivne memorije grada i svaka je promjena neminovno izazivala interes.

Ambasador će ponuditi doista više nego ijedan hotel u bližem okruženju: projekt Nore Roje, Nene Kezića i Emila Šverka kategoriziran je kao 5*, sa 101 sobom (uključujući tri apartmana) - od kojih svaka ima otvoreni pogled na grad ili luku. Smješten je na Zapadnoj obali koja spaja Rivu i Dioklecijanovu palaču s jedne, te nautičku ACI marinu, najljepše gradske plaže i šumoviti Marjan s druge strane. Svojim luksuznim, ali decentnim i prije svega udobnim uređenjem poziva na opuštenost i prožimanje s duhom Splita, kao srca mediteranskog lifestylea.  

Interijer (koji potpisuje Pero Vuković iz studija ARHIV) je kreiran uz posebnu pažnju prema prirodnim materijalima. U ključnim akcentima donosi priču o tradiciji i ekskluzivitetu Ambasadora. Tako su, primjerice svi prostori u hotelu, od lobbyja do soba, dekorirani tipično splitskim povijesnim ili novijim prizorima koje je objektivom zabilježio ili prikupio splitski foto kroničar Feđa Klarić. Recepcijski pult, ručni je rad slavonskih majstora stolara, izrađen od crnog hrasta, tzv. Abonosa, izronjenog s dna rijeke Save, starog 1850 godina. Tu je i posveta arhitektonskoj povijesti Hrvatske u vidu stolica koje je oblikovao Bernardo Bernardi, uz niz drugih detalja koje će primijetiti izvježbano oko. Dizajn soba osmišljen je u vrhunskim materijalima i smirujućim neutralnim tonovima koji neće konkurirati vječno živom prizoru izvana. Zajednički prostori orijentirani su konceptualno 'na van', prema onome što je najveće bogatstvo Ambasadora – moru i gradu, od kojih goste dijeli tek uski pojas šetnice, te na taj način komuniciraju i sa šetačima, postajući integralni dio gradskog života.

U sklopu hotela nalazi se Restoran Méditeranée s ukupno 210 mjesta koji će pod vodstvom chefa Ivice Katića nuditi najbolje od mediteranske kuhinje – od Libanona do Gibraltara, uz korištenje domaćih organskih namirnica lokalnih OPG-ova i malih proizvođača kao garancije kvalitete proizvoda. Odmah pored je Bar Split u kojem dominira impozantni šank s odličnim izborom pića, a udobni interijer poziva na druženje. Atraktivnoj ponudi doprinosi i terasa s najljepšim pogledom, stoga će zasigurno ovaj bar postati i omiljeno okupljanje i brojnih Splićana i Splićanki. 

Otvoreni bazen s pogledom na grad i luku te pripadajući Pool bar još je jedna u nizu efektnih hotelskih prednosti, a posebnost je Ambasadora i multifunkcionalni konferencijski centar kapaciteta 80 osoba. Koncipiran prije svega za poslovna događanja visokog profila, dok je rooftop bar zamišljen kao ekskluzivni prostor privatnih događanja, za manji broj osoba. 

Hotel, dakako, nudi i cijeli niz beauty i spa usluga na 500 četvornih metara Hacelia Wellness & Spa, čiji je koncept osmislila konzultanska tvrtka Vita Vitalis. Gostima nudi različite tretmane lica, tijela i kose, masaže, sve uz pomoć ekskluzivne prirodne kozmetike, te izdvojeni fitness centar s cardio spravama.  

Još jedna značajka po kojoj će se Ambasador isticati u aktualnoj splitskoj hotelskoj ponudi jest garažni prostor što je rijetkost za hotel u centru grada. 

- Kako je izgradnja hotela trajala dulje od predviđenog, u najvećoj mjeri usporena poremećajima na globalnom tržištu uzrokovanima Covid krizom, tako je i projekt, vrijedan više od 35 milijuna EUR, bio iznimno zahtjevan za finalizaciju – kažu u menadžmentu hotela, zahvaljujući svim sudionicima ovoga procesa koji su doveli hotel Ambasador do otvaranja u ovoj turističkoj sezoni. No, tržišna pozicija ovoga, doista iznimnog hotela, ne sugerira pretjeranu ovisnost o sezonskim kretanjima. Ambasador je osmišljen i izgrađen kako bi tijekom cijele godine ponudio samo najbolje od onoga što nudi Split, Dalmacija i Hrvatska – opušteni luksuz, decentnu ljepotu iznutra koja podcrtava onu raskošnu izvana, gastronomske vrhunce uz najbolje domaće sastojke, identifikaciju s jedinstvenom destinacijom na turističkoj karti svijeta kakva Split jest… ukratko, superiorni doživljaj Mediterana.  
hr Thu Sep 15 2022 14:52:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633bc38718d1cb500b8b45ae/80
Foto: fb: HPD Mosor

[FOTO] Više od stotoinu Mosoraša proslavilo popravak krova i otvorilo novu planinarsku sezonu

Planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje

U Hrvatskom planinarskom društvu Mosor listopad je počeo jako veselo. Održani su Dani Mosoraša koji predstavljaju tradicionalno njihovo okupljanje  nakon ljetnih radosti i početak planinarske sezone na Mosoru.

Ovaj put Mosoraši su imali dupli razlog za slavlje budući da su nakon 2 godine planiranja te više mjeseci rada, truda i mnogo odrađenih volonterskih sati napokon završili sa svim planiranim radovima kako bi  planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje.

U subotu se održala tradicionalna misa te blagoslov novog krovišta, a nedjelja je bila rezervirana za feštu. Vremenska prognoza ih  je počastila sa predivnim sunčanim danom te se na Mosoru okupilo više stotina Mosoraša, prijatelja iz raznih pl. društava i sugrađana. Program je otvoren pozdravnim govorom predsjednice HPD-a Mosor Ivane Radonić, a nazočnima su se obratili pročelnik Gospodarske sekcije HPD-a Mosor Goran Bratim, domaćin u planinarskom domu Špiro Gruica, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar i dogradonačelnik grada Splita Bojan Ivošević.

Podijeljene su zahvalnice glavnim donatorima, te je odrađena simbolična šetnja oko pl. doma, a nakon službenog dijela je uslijedila pjesma, veselje i druženje do dugo u noć.

Ovaj projekt je od velike važnosti za HPD Mosor, sve Mosoraše, ali i hrvatsko planinarstvo jer je u ovaj dom utkano mnogo truda i ljubavi i već 90 godina stoji na ponos svim planinarima koji su ga izgradili, obnavljali i redovito ga posjećuju. Sada ima novi krov, zaštićen je od daljnjeg propadanja i sjaji u zelenoj oazi Mosora.

 - Nastavit ćemo i dalje ulagati u njega kako bi ga budućim generacijama omogućili isto što su i nama omogućile prethodne generacije i hvala im na tome.  Hvala još jednom svim donatorima koji su nam pomogli financijski da ostvarimo ovaj san, ali najviše veliko hvala svim volonterima koji su mjesecima nosili potreban materijal. Bez vas ovo ne bi bilo moguće  - poručuju Mosoraši.

hr Tue Oct 04 2022 07:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .