Švicarska i Hrvatska postigle kompromisni dogovor o slobodnom kretanju ljudi

Švicarska je postigla kompromisni dogovor s Hrvatskom o slobodnom kretanju ljudi, čime će se okončati “slijepa ulica” u koju su dvije zemlje zašle nakon referenduma u veljači kada su švicarski građani glasovali za uvođenje kvota za useljenike iz članica EU-a, javio je u srijedu švicarski državni radio RTS.Nakon referenduma, savezna je vlada odbila potpisati prethodno dogovoreni sporazum s Hrvatskom koji bi hrvatskim državljanima omogućio pristup švicarskom tržištu rada. Švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga je sredinom veljače nazvala hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić da joj kaže kako Bern neće biti u mogućnosti potpisati “u sadašnjem obliku” bilateralni sporazum o širenju slobodnog pristupa švicarskom tržištu rada, u kojem uživaju građani EU-a, na državljane novih zemalja članica. Hrvatska je ušla u članstvo EU-a 1. srpnja 2013.

Novi sporazum Berna i Zagreba provest će se odlukom savezne vlade koja hrvatskim građanima dozvoljava rad u Švicarskoj, uz postupno uvođenje kvota, pojašnjava RTS. Sporazum će biti upotpunjen deklaracijom o “nediskriminiranju” Hrvata. No, javlja nadalje RTS, taj “prijelazni” sporazum mora odobriti Europska komisija, a signali iz Bruxellesa su “prilično negativni”.

Bruxelles je na švicarsko nepotpisivanje sporazuma s Hrvatskom reagirao zamrzavanjem subvencija Švicarskoj za program razmjene studenata Erasmus i zamrzavanjem pristupa europskom istraživačkom programu Horizon 2020 teškom nekoliko milijarda eura. 

POSLJEDNJE DODANO: