Article

//www.dalmacijanews.hr/files/64f8d3155d7965e4f68b4587/80
Foto: Grad Imotski

Geopark Biokovo-Imotska jezera prihvaćen kao UNESCO Global Geopark!

Vijeće UNESCO-ovih Globalnih Geoparkova prihvatilo je Geopark Biokovo-Imotska jezera kao UNESCO Svjetski Geopark
Geopark Biokovo-Imotska jezera prihvaćen kao UNESCO Global Geopark od strane UNESCO Vijeća za Globalne Geoparkove.

Vijeće UNESCO-ovih Globalnih Geoparkova prihvatilo je Geopark Biokovo-Imotska jezera kao UNESCO Svjetski Geopark tijekom prvog sastanka 8. sjednice organizirane 4. i 5. rujna 2023. u Marakešu (Maroko), pod pokroviteljstvom UNESCO-vog globalnog geoparka M'Goun.

UNESCO-vo Vijeće za globalne geoparkove igra ključnu ulogu u ocjenjivanju novih i obnovljenih UNESCO-vih nominacija za Globalne Geoparkove. Njegovi se članovi sastaju jednom godišnje kako bi utvrdili ispunjavaju li nove prijave potrebne standarde i mogu li se proslijediti Izvršnom odboru UNESCO-a na službeno odobrenje.

Ovom odlukom Geopark Biokovo-Imotska jezera postaje treći UNESCO Globalni Geopark u Republici Hrvatskoj.

- Presretna sam i ponosna da je ovaj višegodišnji projekt priveden kraju, čime naš Geopark Biokovo-Imotska jezera dobiva potpuno novu razinu na svjetskoj karti UNESCO Globalnih Geoparkova. Ovo je veliki uspjeh i nagrada za sve nas koji smo predano radili od samog početka, pa čak i u trenucima kad smo bili obeshrabreni odlukom odgode Vijeća prošle godine. Posebno sam sretna zbog velikog potencijala koji nam se sada otvara za cijelo područje, a osobito za područje Imotske krajine - izjavila je Ivana Ćapin, izvršna direktorica Geoparka.

Oduševljen ovom viješću je i Slavo Jakša, ravnatelj JU PP Biokovo.

- Područje Geoparka Biokovo-Imotska jezera prostor je od iznimne kulturne baštine, bogatog povijesnog naslijeđa i prirodne vrijednosti koji obuhvaća veliku raznolikost staništa, vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti Zemlje. Upravo taj veliki potencijal ovog područja razlog je zašto je Geopark Biokovo-Imotska jezera postaje treći UNESCO-ov Geopark u Republici Hrvatskoj, a svi mi koji smo predano radili na ovom projektu imamo razloga biti ponosni - kazao je Jakša.

- S iznimnim zadovoljstvom sam pročitao izvješće GGN-a u kojem stoji kako ćemo postati treći UNESCO Geopark u RH. Ovo je kruna višegodišnjeg rada velikog broja dionika kojima čestitam. Grad Imotski je od prvog dana aktivno sudjelovao u financiranju aktivnosti koje su prethodile ovom rezultatu, a sada imamo obvezu izraditi i opremiti moderni posjetiteljski centar Geoparka, koji će biti nezaobilazna točka za sve posjetitelje i koji će se nalaziti u sklopu Dogane - rekao je Ivan Budalić, gradonačelnik Grada Imotskog.

- Dobivanjem UNESCO oznake značajno se podiže razina vidljivosti destinacije i stvaraju se pretpostavke za razvoj geoturizma kao jednog specifičnog oblika selektivnog turizma. Geoturizam se prvenstveno fokusira na geološke i geomorfološke značajke krajolika kao turističke atrakcije i jedan je od najbrže rastućih tržišnih segmenata unutar posebnih oblika turizma. Osim toga, Geopark pruža mnoge pogodnosti i razvojne mogućnosti za cijelo područje kroz razvoj poljoprivrede, ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti, suradnje s drugim geoparkovima na posebnim projektima i znanstvenim istraživanjima, partnerskim programima sa svim dionicima i slično - riječi su Luke Kolovrata, direktora Turističke zajednice Imota.

Podsjetimo, cijeli proces postanka Geoparka Biokovo-Imotska jezera započeo je krajem 2018. godine, kada su na samom početku postojale dvije nezavisne inicijative za osnivanje UNESCO Geoparka; inicijativa Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ i inicijativa „Geopark Imotska jezera“, proizašla od strane lokalne uprave u Imotskom. Nakon predstavljanja obiju inicijativa, Nacionalno povjerenstvo za UNESCO geoparkove Republike Hrvatske donijelo je odluku o njihovom objedinjavanju i apliciranju jednog jedinstvenog Geoparka, kako bi se zajedničkom prijavom došlo do konačnog cilja.

Takva odluka proizašla je iz činjenice da prostor Parka prirode Biokovo i Imotske krajine zajedno čine geološki, geomorfološki i krajobrazno jedinstven prostor dinarskog krša te bi se zajedničkom inicijativom iskoristili potencijali obaju područja na dobrobit lokalne zajednice. Tako je začeta ideja o budućem UNESCO Geoparku Biokovo-Imotska jezera, utemeljenom 2019. godine od strane Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ i Udruge „Geopark Imotska jezera“ , sa sjedištem u Imotskom.

Nakon toga krenulo se u izradu aplikacijskog elaborata te u složen proces prikupljanja kompletne dokumentacije temeljen na direktnim smjernicama UNESCO Vijeća.

Paralelno s tim, uslijedio je i višemjesečan intenzivan rad oko pripreme terena za dolazak UNESCO evaluatora i njihovo „ocjenjivanje“ cjelokupnog područja u rujnu 2021. godine. Unatoč tome što su UNESCO-ovi terenski stručnjaci dali „zeleno svijetlo“ Geoparku i ocijenili područje sa vrlo visokom ocjenom, ipak je UNESCO Vijeće za Globalne Geoparkove na svom redovitom zasjedanju, u prosincu iste godine izglasalo „odgodu“ pristupanja.

Nakon dobivanja službenog Izvješća od strane UNESCO Vijeća u ožujku prole godine, ponovno se kreće u intenzivan rad oko ispunjavanja dobivenih preporuka. U nepunih godinu i pol dana odrađen je velik broj aktivnosti na području edukacija, vidljivosti, unapređenja i zaštite geološke baštine, udruživanja sa Partnerima na području Geoparka, te uspostave formalnih Sporazuma sa drugim UNESCO Globalnim Geoparkovima.

Ovo ljeto dovršeno je kompletno Izvješće o napretku Geoparka (Progress Report) koje je putem Nacionalnog povjerenstvu RH poslano UNESCO-ovom Vijeću za Globalne Geoparkove.

UNESCO-vo vijeće je, pak, sada donijelo odluku da Geopark Biokovo – Imotska jezera postaje UNESCO Global Geopark.

hr Wed Sep 06 2023 21:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6518531dcc6747b41a8b4599/80
Foto: Unsplash

Objavljen poziv otočanima koji žele ukloniti svoja otpadna vozila

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za iskaz interesa za provedbu Akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima (ZO-12/2023). Predmet Javnog poziva odnosi se na odbačena otpadna vozila kategorije M1 i N1 sukladno članku 3. Pravilnika o gospodarenju otpadnim vozilima.

Pozivaju se zainteresirani građani koji žele predati svoje otpadno vozilo ovlaštenom sakupljaču i za to ostvariti naknadu da se jave u Grad Zadar, Odsjek za zaštitu okoliša na e-mail adresu: [email protected] ili tel. 023/208-145 ili 023/208-120 u svrhu prijave podataka o vozilu. Prijave na Javni poziv je moguće podnijeti do 22. listopada 2023. godine.

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila i predaja ovlaštenim sakupljačima radi daljnje obrade te očuvanje prirodnih ljepota kojima je Republika Hrvatska bogata. Ovim akcijama jačamo svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, javlja 057 Info.

hr Sat Sep 30 2023 18:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/53761151179942335b063ce7/80
Foto: Ilustracija

Ustavni sud odlučio: Visoki kazneni sud splitskom dileru povrijedio pravo na slobodu

Naime, nakon što je uhićen sredinom 2020. protiv njega i još četvorice okrivljenika provedena je istraga

U pitanju je slučaj splitskog dilera koji je podnio ustavnu tužbu jer je Visoki kazneni sud RH, ključni sud u Hrvatskoj, gotovo dva mjeseca odlučivao o njegovoj žalbi na produljenje istražnog zatvora. Na taj mu je način, utvrdio je Ustavni sud RH, prekršeno jamstvo nepovredivosti osobne slobode zajamčeno Ustavom RH, prenosi N1

Drugim riječima, sud koji postoji tek nešto više od dvije godine, a osnovan je kako bi ujednačavao sudsku praksu, već je uhvaćen u kršenju Ustava.

Pravo na slobodu zajamčeno je Člankom 24. Ustava koji kaže: “Svaka se osoba koja je uhićena ili pritvorena ima pravo žaliti sudu, koji će bez odgode odlučiti o zakonitosti lišenja slobode”. No, u ovom slučaju prošlo je gotovo dva mjeseca od žalbe što ju je uložio optuženik, do trenutka kada mu je odluka Visokog kaznenog suda uručena.

Okrivljeni diler podnosi ustavnu tužbu u kojoj podsjeća da se u istražnom zatvoru nalazi već tri godine. Naime, nakon što je uhićen sredinom 2020. protiv njega i još četvorice okrivljenika provedena je istraga.

Zatim im je suđeno na Županijskom sudu u Splitu, te su svi proglašeni krivima zbog preprodaje ukupno 7,7 kilograma razne droge vrijedne milijun kuna. Skrivali su ju, utvrđeno je, u bačvama koje su se nalazile u suhozidima u okolici Klisa.

No, Visoki kazneni sud presudu ukida, pa ovaj diler traži da ga se pusti iz istražnog zatvora. Županijski sud u Splitu ga odbija i slučaj nakon njegova žalbe završava ponovno na Visokom kaznenom sudu.

Tamo žalbu razmatraju gotovo dva mjeseca. Pravdaju se da je riječ o velikom spisu, s oko tisuću stranica. Svi okrivljenici su se žalili na produljenje istražnog zatvora, pa je odlučivanje potrajalo.

“Nakon sjednice vijeća drugostupanjskog suda potrebno je sačiniti nacrt odluke koji se potom dostavlja predsjedniku i članovima vijeća. Zatim se rade potrebne korekcije i dopune nacrta, a potom se odluka, radi kontrole zakonitosti te eventualnih manjkavosti, dostavlja sudskoj evidenciji. Nakon što konačna odluka drugostupanjskog vijeća prođe sve te instance, dostavlja se službi prijepisa. Ova odluka je u službi prijepisa zaprimljena 5. lipnja 2023., kada je počeo i štrajk državnih službenika i namještenika u pravosuđu. I ta činjenica donekle je utjecala na sveukupan rad i žurnost u ovom predmetu. Međutim, unatoč tome postupanje Visokog kaznenog suda RH po žalbi optuženika kronološki se ne može objektivno okvalificirati kao ‘dugotrajno'”, pokušao se opravdati Visoki kazneni sud.

Ustavni sud prihvaćajući ustavnu tužbu optuženog dilera pozvao se na više presuda Europskog suda za ljudska prava među kojima su i dva u kojima je utvrđena povreda prava na slobodu, a postupci su trajali 17 i 23 dana.

Zato je mjesec i 28 dana u slučaju splitskog dilera doista predugo, pa je zaključeno da je Visoki kazneni sud napravio propust i prekršio Ustav.

hr Sat Sep 30 2023 17:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Sve je više lažnih eura, evo kako ih možete prepoznati

Ako vam je novčanica sumnjiva, trebate je predati u Hrvatsku narodnu banku ili odnijeti u policiju

Uvođenjem eura povećao se i broj lažnih novčanica. Direkcija nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja ovih dana organizira edukacije o dizajnu i zaštitnim obilježjima euronovčanica i kovanica i o postupanju s oštećenim i sumnjivim novcem.

Obično je lako provjeriti jesu li novčanice autentične. Dovoljno je novčanicu dignuti prema izvoru svjetla i pogledati vodeni znak, zaštitnu nit ili prozirni registar. Kod novijih tu je i smaragdna brojka (brojka apoena). Ipak, građani to rijetko rade pravdajući se nedostatkom vremena.

-Ako vam je novčanica sumnjiva, trebate je predati nama u Hrvatsku narodnu banku ili odnijeti u policiju. Nakon vještačenja, ako se ispostavi da je novčanica oprana ili nešto slično, dobit ćete natrag originalnu novčanicu. Međutim, ako je krivotvorena, ona nema vrijednost i za nju ne dobivate ništa, objašnjava Mirjana Zurak, vještakinja iz Hrvatske narodne banke.

Lani je iz optjecaja povučeno 376 tisuća krivotvorenih euronovčanica, što je osam posto više nego godinu prije. Oko dvije trećine povučenih krivotvorina čine novčanice od 20 i 50 eura. Iako je broj krivotvorina i dalje malen u odnosu na ukupan broj novčanica u optjecaju, oprez je nužan jer krivotvoritelji su sve napredniji, piše Večernji.hr.

hr Sat Sep 30 2023 16:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65180932cc6747aa0d8b47f5/80
Foto: Dalmacija.hr

Na Peristilu održan koncert iznenađenja povodom blagdana svetog Jeronima

Koncert su organizirali Splitsko-dalmatinska županija i Glazbena škola Josipa Hatzea iz Splita

U subotu je na splitskom Peristilu u povodu blagdana svetoga Jeronima i dana Splitsko-dalmatinske županije  održan koncert iznenađenja kojega su organizirali Splitsko-dalmatinska županija i Glazbena škola Josipa Hatzea iz Splita.

-Dragim sugrađankama i sugrađanima naše županije želim sretan blagdan svetoga Jeronima, našeg zaštitnika. 

U organizaciji županije i naše najbolje glazbene škole Josip Hatze građanima smo poklonili koncert iznenađenja na Peristilu, rekao je župan Blaženko Boban. 


 

hr Sat Sep 30 2023 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .