[FOTO] Otvoren info centar Marijinih obroka u Splitu

Danas u Splitu, na adresi Ulica slobode 24., Marijini obroci su otvorili vrata svog  prvog info centra u Splitu te ujedno četvrtog info centra u Hrvatskoj. 

– Nakon dugogodišnjeg djelovanja na području Splita volonteri Marijinih obroka iznimno su radosni i ponosni što  je došao trenutak otvaranja Info Centra koji će služiti kao prostor za druženje i susrete volontera i  dobročinitelja, razmjenu ideja, planiranje budućih aktivnosti, ali i ono najvažnije kao prostor u kojemu će se  širiti priča i vizija Marijinih obroka. Vizija koja je vrlo jednostavna i učinkovita – da svako dijete prima dnevni  obrok na mjestu svog obrazovanja. Osiguravanjem obroka djeci u najsiromašnijim dijelovima svijeta ne  spašava se samo život, već ih se potiče da obrazovanjem sebi, svojoj obitelji i zajednici osiguraju bolji život – rekla je Vesna Gugić, regionalna koordinatorica Marijinih obroka za Dalmaciju.  

Na otvorenju je bio Krešimir Ćurlina, član Upravnog odbora Marijinih obroka Hrvatska, a blagoslov prostorija i molitvu održao je don Josip Ulić.

Broj osoba koje volonterskim radom podržavaju Marijine obroke u Splitu je u porastu kao i aktivnosti koje  provode volonteri i Udruga. Otvaranjem info centra želi se omogućiti svim zainteresiranim građanima da  steknu svoje volontersko iskustvo i pomognu u širenju priče Marijinih obroka. 

• Marijini obroci jednostavna su ideja koja djeluje. Organizacija osigurava jedan obrok dnevno na  mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice gdje dobivaju obrazovanje  koje će im, u budućnosti, biti izlaz iz siromaštva. 

• Marijini obroci omogućuju svakodnevne obroke djeci u okviru školskih programa prehrane u 18 zemalja: Indija, Kenija, Liberija, Malavi, Južni Sudan, Tajland, Zambija, Etiopija, Sirija, Libanon, Benin,  Mianmar, Ekvador, Haiti, Madagaskar, Zimbabve, Niger i Jemen. 

• Marijini obroci, u suradnji s lokalnim zajednicama i dugogodišnjim partnerima, nastoje uspostaviti  programe prehrane u školama tamo gdje je to moguće zbog utjecaja različitih okolnosti. 

• Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima tijekom cijele školske godine  iznosi 22 € 

• Marijini obroci obvezuju se potrošiti najmanje 93% od svake donacije izravno za programe prehrane.  To je moguće jer većinu posla u organizaciji obavlja vojska predanih volontera – uključujući njih više  od 80.000 samo u Malaviju. 

• U svim zemljama gdje se provodi program prehrane, Marijinim obrocima upravljaju lokalne zajednice.  Gdje god je moguće obroci se pripremaju s prehrambenim namirnicama koje se uzgajaju i kupuju  lokalno. Time se podupiru obitelji i jača lokalno gospodarstvo. 

• Mary’s Meals nastali su 2002. godine kada je Magnus MacFarlane-Barrow, tijekom razdoblja gladi, posjetio Malavi i upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njezinog najstarijeg  sina Edwarda koji su mu životni snovi, on je odgovorio jednostavno: „Želim imati dovoljno hrane za  jesti i jednog dana ići u školu.“ 

• Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas, zahvaljujući dobroti podupiratelja iz Hrvatske,  imaju otvorenih 26 školskih kuhinja: u Malaviju 4, Liberiji 8, Beninu 5, Zambiji 8 i Ekvadoru 1.  

• U 2022. godini Marijini obroci Hrvatska osigurali su obroke za više od 70 000 gladne djece.

POSLJEDNJE DODANO: