Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5b10e9d82af47fc30c8b464d/80

Gospina trava - prirodni antidepresiv i lijek za kožu i ženske bolesti

Grčki i rimski učenjaci, Galen i Plenius propovijedali su o čudesnoj moći gospine trave kod raznih oboljenja, a Plenius je isticao njenu učinkovitost u liječenju zmijskog ugriza.
Latinski naziv ove biljke je Hypericum perforatum, a zovemo je još kantarion, gospin cvijet, Bogorodičina trava, pljuskavica,... Ova biljka prekrasnog imena "gospina trava" nije slučajno dobila ovaj naziv zaštitnice, tješiteljice, one koja oživljuje.

Puno toga lijepog i čudesnog sažeto je u njenim prekrasnim žutim cvjetovima. Višegodišnja biljka, visoka do 70 cm, jajastih izduženih listova, duljine do 3 cm, žutih cvjetova koji pri vrhu ogranaka formiraju široke štitaste cvatove. Cvate od lipnja do kolovoza, ovisno o nadmorskoj visini. Nalazimo je uz rubove šuma, živica, po livadama. Beremo je za suha vremena dok nije potpuno procvjetala. Sušimo na tamnom prozračnom mjestu.
 Za sušenje koristimo vrhove stabljike s cvjetovima.

LJEKOVITE TVARI: hipericin, eterično ulje, flavonoidi, polifenolski derivati, treslovine, hiperforin,...

Zbog mnogih ljekovitih tvari gospina trava uspješno liječi razne bolesti. Ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje pa pomaže pri mnogim upalama od kožnih infekcija, rana, nagnječenja do opekotina. Uspješno liječi sunčane opekline, ali je ne smijemo stavljati na kožu dok se sunčamo jer izaziva alergijske reakcije. Ulje gospine trave utrljavamo nakon sunčanja. Regenerira probavni i mokraćni sustav, jača organe spolnog sustava, potiče njihov rast i razvoj, liječi simptome PMS-a, klimakterijske tegobe, regulira hormone, potiče metabolizam. Zacjeljuje rane na maternici, ublažava grčeve kod mjesečnice. Djeluje protiv žučnih i bubrežnih kamenaca. Alkoholna tinktura služi za masiranje drhtavih udova u starijih ljudi. Uljem masiramo i utrljavamo bolna mjesta kralježnice, išijas i živac trigeminus kod neuralgije.

Poznato je njeno djelovanje kod blagih i srednje jakih oblika depresije, anksioznosti, potištenosti. Učinak dolazi nakon nekoliko tjedana, kad se postigne dovoljna količina njenih ljekovitih sastojaka u organizmu. Potiče izlučivanje serotonina, hormona koji djeluje pozitivno na naš psihonervni sustav. Ipak moramo biti oprezni, ako već uzimamo neke antidepresive jer lako ulazi u reakciju s njima pa može izazvati kontraindikacije. U tom slučaju posavjetujmo se sa svojim liječnikom. Stupa u interakcije s mnogim lijekovima pa je potrebno mišljenje ljekarnika. Ukoliko je koristimo za lijčenje depresije ne smijemo naglo prestati trošiti njene preparate. Treba to činiti polako i postupno. Nije preporučena za vrijeme trudnoće i dojenja, kao i kod težih mentalnih oboljenja kao što su shizofrenija, Alzheimerova bolest i bipolarni poremećaj. Nije ju dobro koristiti dok se izlažemo suncu jer izaziva fotosenzibilnost i alergijske reakcije na koži.

Bez obzira na njenu ljekovitost ne treba je uzimati predugo zbog svega navedenog.

ČAJ OD GOSPINE TRAVE

Dvije čajne žlice suhe gospine trave prelijemo četvrtinom  litre (25 dl) hladne vode i pustimo da zakipi. Nakon par minuta procijedimo i pijemo.

ULJE GOSPINE TRAVE

Pupove i cvjetove gospine trave koji su puni eteričnih ulja ostavimo jedan dan da lagano uvenu i iz njih iziđu kukci. Drugi dan očišćene cvjetove stavimo u staklenu bocu i napunimo ju do vrha. Zalijemo domaćim maslinovim uljem. Zatvorimo i ostavimo na suncu 4 do 6 tjedana. Povremeno protresemo staklenku, ali ne otvaramo da iz nje ne ishlape ljekoviti sastojci. Nakon 4 do 6 tjedana procijedimo kroz gazu ili lanenu krpu kada ulje poprimi lijepu zagasito crvenu boju. Ponekad je potrebno 2-3 puta procijediti da bismo dobili čisto ulje. Uljem masiramo bolna mjesta, rane, vene, opekotine... Žene mogu koristiti ulje namočeno na tampon tri puta dnevno po 20-ak minuta. Liječi kronične upale genitalnih organa, kao i gljivična i virusna oboljenja.

VINO OD GOSPINE TRAVE

Za vino nam je potrebno 40-50 g cvjetova i litar kvalitetnog domaćeg vina. Cvjetove prelijemo vinom i ostavimo mjesec dana na toplom mjestu. Ocijedimo i po želji zasladimo. Koristimo za bolju probavu dvije čašice dnevno prije jela.

Uživajte u blagodatima ove ljekovite biljke, ali budite oprezni!!!
hr Fri Jun 01 2018 08:39:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8ec0ae29111c24d78b457d/80
Foto: D.N.

BLAGODATI LISTA MASLINE Liječi gripu, visoki tlak, dijabetes...

Otkriveno je da list masline poboljšava cirkulaciju krvi, sprječava zgrušavanje krvi i snižava visoki krvni tlak i regulira otkucaje srca.
Zeleni, žuti, bijeli kineski čajevi preplavili su naše podneblje, mi imamo svoga blaga nadohvat ruke. Jedna biblijska biljka vrlo je ljekovita. Riječ je o maslini. Ljekovita svojstva masline otkrili su još stari Egipćani koji su je koristili protiv groznice, ali i za mumificiranje faraona.

Latinski naziv - Olea europaea

Maslinovo ulje ljekovito je, zdravo i puno antioksidansa. Ono što mnogi ne znaju jest da su i listovi masline izrazito ljekoviti. Beru se upravo u ovo proljetno vrijeme i suše na hladnom prozračnom mjestu. Mogu se koristiti i sušeni i svježi listovi masline.
Listovi masline imaju antioksidativna i antiseptička djelovanja.

Sastojci u listovima masline: oleuropein, saponini, tanini, flavonoidi, eterično ulje, kolin...



Čaj od listova masline poboljšava razna zdravstvena stanja. Jedna od bolesti koju liječi čaj od maslinovih listova je i gripa, koja se javlja uvijek u ovo vrijeme.
Maslina u svom sastavu ima razne fitokemijske sastojke koje samu biljku liječe od bolesti. Jedna od njih je oleuropein, koji ulaskom u stanice zaustavlja reprodukciju aminokiselina u virusima, ali i bakterijama te tako sprječava razmnožavanje i širenje infekcije u organizmu.

Otkriveno je da je list masline poboljšava cirkulaciju krvi, sprječava zgrušavanje krvi i snižava visoki krvni tlak i regulira otkucaje srca. Sprječava kardiovaskularne bolesti srca, snižava razinu visokog kolesterola LDL.

Čaj od maslinovih listova regulira razinu šećera u krvi, te je dobar za dijabetičare. Izuzetno je dobar za liječenje kroničnog umora. Pomaže kod upale pluća i tuberkuloze. Mogu ga koristiti reumatoidni bolesnici. Općenito, jača imunološki sustav cijelog organizma.

ČAJ OD LISTOVA MASLINE

  • U 2,5 dl prokuhane vode dodati 20-tak sušenih listova ili 10-ak svježih.
  • Kuhati 2,3 minute. Poklopiti i ostaviti 10 minuta. 
  • Nakon toga procijediti i toplo piti. Čaj je ugodnog mirisa i okusa.  

Po potrebi staviti meda i limuna. U početku konzumirati postepeno jer čaj izbacuje toksine iz jetre. Nakon tjedan dana nastaviti s nekoliko šalica dnevno. Koristiti nekoliko tjedana.

ČAJ OD LISTOVA MASLINE I KADULJE

Ovaj čaj izrazito je dobar za liječenje respiratornog trakta.
  • U uzavrelu vodu stavimo jednaku količinu listova kadulje i masline. Na 2,5 dl vode ide 10 grama listova. 
Čaj možemo koristiti za ispiranje ždrijela, ali ga pijemo toplog, zaslađenog medom kod raznih oboljenja dišnih puteva.
hr Thu Apr 09 2020 08:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e83c3a329111c96ba8b458c/80

JAGLAC Liječi proljetni umor, ublažava kašalj i nesanicu

Jaglac je pun vitamina C

lat. Primula veris

Drugi nazivi : jagorčika, visoki jaglac, proljetni jaglac, jagljika

Među prvim proljetnicama nailazimo i na jaglac, zeljastu biljku prekrasnih žutih cvjetova. Od dvije vrste jaglaca, posebno je ljekovit upravo ovaj visoki. Cvate od ožujka do svibnja, a cvjetovi imaju ugodan miris po medu. 

U zemlji ima podanak koji je vrlo ljekovit.

Jaglac cvjeta nakon zime pa je pun vitamina C te je odlično sredstvo protiv proljetnog umora, liječenja kašlja i bronhitisa, prekomjerne sluzi i gripoznih stanja koje se javljaju nakon zime.

Mladi listovi jaglaca mogu se jesti na salatu ili u kombinaciji s drugim salatama i varivima. Zbog saponozida kojih ima u tragovima ne smije se jesti u velikim količinama.

Za proljetno čišćenje krvi koriste se cvjetovi jaglaca pomiješani s jednakim dijelovima listova koprive i breze. Čaj se pije dva do tri puta dnevno u laganim gutljajima.

Čaj od maslačka pročišćava bubrege, mokraćni mjehur, liječi giht i reumu. Čaj je djelotvoran kod glavobolje, migrene, jačanja srca i živaca. Uspješno liječi nesanicu i drhtanje udova. Vino napravljeno od cvjetova jaglaca okrepljuje srce.

ČAJ OD JAGLACA  PROTIV KAŠLJA

Korijen jaglaca ( 40 g ), pomiješan sa sjemenkama  anisa ( 20 g ), sjemenkama koromača ( 3 g ) i 20 g listova podbjela koristi se protiv dugotrajnog kašlja. Čaj se sprema od jedne čajne žličice ove mješavine. Zasladi se medom i pije 2 do 3 puta dnevno.

VINO OD JAGLACA

Staklena teglu napuni se svježim listovima i cvjetovima jaglaca, te se prelije bijelim vinom do vrha. Zatvori se i stavi na toplo mjesto. Nakon tri tjedna procijedi se u staklenu bocu. Vino se pije za jačanje srca. Koristi se tako da se žlica vina ulije u čašu vode i popije tri puta dnevno.

ČAJ PROTIV NESANICE

Pomiješa se 10 g jaglaca, 5 g lavande, 3 g šišarki hmelja, 2 g gospine trave i 1 g korijena odoljena. Sve pomiješati. Piti prije spavanja.

OPREZ Neki su ljudi alergični na jaglac pa ga ne smiju uzimati.

hr Wed Apr 01 2020 07:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e7b6f6329111cbaab8b460b/80

CRNI SLJEZ Biljka antibakterijskog i antivirusnog djelovanja odlična za liječenje uplanih procesa

Kinezi su ga koristili prije 5 000 godina protiv raznih probavnih smetnji i izlučivanja sluzi.

Latinski naziv - Malva silvestris

Drugi nazivi - veliki sljez, šumski sljez, sljezovača

Crni sljez dobro je poznat korov na raznim staništima kao što su parkovi, puteljci, vrtovi, zelene površine. Prepoznaje se po svojim ružičasto - ljubičastim cvjetovima. Biljka naraste do  60 centimetara visine. Svi dijelovi biljke su ljekoviti. Naravno, biljku koju ćemo koristiti u ljekovite svrhe treba brati daleko od zagađenja.

Korijen sljeza vadi se u ožujku i travnju, listovi se beru od svibnja do rujna, a cvjetovi dok cvatu. Nadzemne dijelove beru se za vrijeme suha vremena. Suše se vrlo naglo, uz povremeno mješanje jer inače potamne i gube vrijednost.

Upotreba crnog sljeza kao čajne mješavine je posebna, jer se svi njegovi sastojci najprije namaču u hladnoj vodi, a zatim procijeđeni prokuhavaju.

Sljezov čaj liječi dišne organe, smiruje kašalj, bronhitis, promuklost, upalu ždrijela i astmu. Olakšava crijevne i želučane probleme. Dobar je kod gastritisa i zatvora.

Umiruje nadraženu kožu, ekceme, osipe i rane, pa se koristi i u kozmetici kao dodatak raznim kremama.

Aktivni sastojci sljeza djeluju čak na središnji živčani sustav, te smanjuju anksioznost i nervozu. Čaj od korijena i lista sljeza olakšava bolno mokrenje i njeno zastajanje u mokraćovodu.

ČAJ OD SLJEZA ž: Dvije čajne žlice sljeza prelijemo hladnom vodom i ostavimo nekoliko sati. Procijedimo, blago zagrijemo i koristimo u razne svrhe. Ljudi koji boluju od čira na želucu svako jutro na prazan želudac mogu popiti punu šalicu umjereno toplog čaja. Pri tom moraju 5 minuta ležati na leđima, 5 minuta na lijevoj strani, 5 na desnoj, a 5 na trbuhu.Na taj način cijeli želudac bude obložen sluzi koja štiti njegovu sluznicu. Postupak je dugotrajan, ali u 80 % slučajeva dovodi do ozdravljenja.

VINO OD SLJEZA: Korijen sljeza i anis kuhamo u jednakom omjeru u bijelom ili crnom vinu nekoliko minuta. Ovo vino smiruje bolove u crijevima, i mjehuru, olakšava stolicu.

Za liječenje limfnih žlijezda koristimo oparak od listova crnog sljeza, crne bazge i divizme.

hr Wed Mar 25 2020 15:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e71cddf29111cf0858b456f/80

Maslačak - biljka velikog ljekovitog djelovanja!

Med od maslačka pomaže dijabetičarima u proizvodnji inzulina iz gušterače, održava dobru funkciju jetre, poboljšava stvaranje željeza u krvi, a pobjeđuje i tumore te rak prostate!

S prvim proljetnim zrakama izbijaju mnoge biljke vani. Tako je i s maslačkom, zeljastom biljkom koja nam je svima dobro poznata.
Maslačak je vrtlarima dosadan korov, ljubiteljima ljekovitog bilja dobro sredstvo za liječenje mnogih bolesti.

DRUGA IMENA: radić, mlječika, žuto zelje, Taraxacum officinale (latinski naziv)

OPIS VRSTE: Maslačak je vrlo ljekovita biljka koja cvate od od ožujka do svibnja. Uspijeva na svakoj vrsti tla. Ima snažan vretenasti korijen, prizemne listove nejednakog ruba, više manje urezane. Cvat glavice, žute boje smještene su na vrhu šuplje stabljike koja u sebi sadrži mliječni sok. Cijela biljka je ljekovita.

LJEKOVITI SASTOJCI: vitamini A, C, K, B i E, željezo, kalcij, kalij, magnezij, inulin, kolin, saponini, tanini, gorke tvari...

Korijen maslačka je vrlo ljekovit. Vadimo ga u rano proljeće ili jesen, prije cvatnje. Bogat je inulinom i gorkim tvarima. Korijenje rascijepimo i sušimo u sjeni ili pećnici na 40 stupnjeva. Poboljšava izmjenu tvari i stimulira rad svih žlijezda, pročišćava krv, okrepljuje tijelo, vraća snagu. Dobar je protiv reume, gihta, nedostatka teka, slabokrvnosti, bolesti gušterače. Osobe koje boluju od dijabetesa mogu svaki dan sažvakati 10-ak šupljih stapki maslačka, jer djelotvorno snizuje šećer u krvi.

Korijen i listovi maslačka dobro su poznati kao proljetne kure za za čišćenje krvi i smanjivanje tjelesne mase. Ovi čajevi potiču metabolizam,pospješuju rad crijeva i stimuliraju zdrave organe na izlučivanje viška štetnih tvari iz organizma. Maslačak je dobar diuretik. Osim toga potiče prokrvljenost bubrega.

Mlade listove maslačka koristimo kao salatu ili miješamo s ostalim salatama. Listovi su puni vitamina C, željeza i gorkih tvari. Zato ih je dobro miješati s drugim salatama.

ČAJ OD KORIJENA MASLAČKA

Žlicu korijena maslačka kuhati u pola litre vode deset minuta. Procijediti i svježe piti 2 puta dnevno. Ovaj čaj je dobro proljetno detoksikacijsko sredstvo.

ČAJ OD LISTOVA MASLAČKA

Dvije žlice s listova maslačka preliti s 2 dcl kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta. Povremeno promiješati, procijediti i piti nezaslađeno ili sa žlicom meda.

MED OD MASLAČKA

Ovo nije klasičan med što ga rade pčele, već mi sami. Za pripravak ove vrste meda trebat će nam sljedeći sastojci:
  • 300 glavica maslačka
  • limun
  • 1 kg smeđeg šećera
  • vanilin šećer
  • litra vode

Cvjetove maslačka staviti u hladnu vodu i lagano zagrijavati 5 minuta. Ostaviti preko noći. Idući dan procijediti.
U smjesu cvjetova dodati šećer, vanilin šećer i limun. Lagano kuhati 2 do 3 sata dok se ne zgusne, stalno miješajući. Pripremljenu kuhanu smjesu ostaviti da se hladi preko noći. Prebaciti u staklenke, dobro ih zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu.

Med od maslačka pomaže dijabetičarima u proizvodnji inzulina iz gušterače, održava dobru funkciju jetre, poboljšava stvaranje željeza u krvi, pa je dobar protiv anemije. Vrlo je uspješan u borbi protiv raznih tumora, a posebno raka prostate.

OPREZ: Maslačak ne smiju koristiti trudnice, dojilje i osobe alergične na trave i korove!

hr Wed Mar 18 2020 08:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .