Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5b10e9d82af47fc30c8b464d/80

Gospina trava - prirodni antidepresiv i lijek za kožu i ženske bolesti

Grčki i rimski učenjaci, Galen i Plenius propovijedali su o čudesnoj moći gospine trave kod raznih oboljenja, a Plenius je isticao njenu učinkovitost u liječenju zmijskog ugriza.
Latinski naziv ove biljke je Hypericum perforatum, a zovemo je još kantarion, gospin cvijet, Bogorodičina trava, pljuskavica,... Ova biljka prekrasnog imena "gospina trava" nije slučajno dobila ovaj naziv zaštitnice, tješiteljice, one koja oživljuje.

Puno toga lijepog i čudesnog sažeto je u njenim prekrasnim žutim cvjetovima. Višegodišnja biljka, visoka do 70 cm, jajastih izduženih listova, duljine do 3 cm, žutih cvjetova koji pri vrhu ogranaka formiraju široke štitaste cvatove. Cvate od lipnja do kolovoza, ovisno o nadmorskoj visini. Nalazimo je uz rubove šuma, živica, po livadama. Beremo je za suha vremena dok nije potpuno procvjetala. Sušimo na tamnom prozračnom mjestu.
 Za sušenje koristimo vrhove stabljike s cvjetovima.

LJEKOVITE TVARI: hipericin, eterično ulje, flavonoidi, polifenolski derivati, treslovine, hiperforin,...

Zbog mnogih ljekovitih tvari gospina trava uspješno liječi razne bolesti. Ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje pa pomaže pri mnogim upalama od kožnih infekcija, rana, nagnječenja do opekotina. Uspješno liječi sunčane opekline, ali je ne smijemo stavljati na kožu dok se sunčamo jer izaziva alergijske reakcije. Ulje gospine trave utrljavamo nakon sunčanja. Regenerira probavni i mokraćni sustav, jača organe spolnog sustava, potiče njihov rast i razvoj, liječi simptome PMS-a, klimakterijske tegobe, regulira hormone, potiče metabolizam. Zacjeljuje rane na maternici, ublažava grčeve kod mjesečnice. Djeluje protiv žučnih i bubrežnih kamenaca. Alkoholna tinktura služi za masiranje drhtavih udova u starijih ljudi. Uljem masiramo i utrljavamo bolna mjesta kralježnice, išijas i živac trigeminus kod neuralgije.

Poznato je njeno djelovanje kod blagih i srednje jakih oblika depresije, anksioznosti, potištenosti. Učinak dolazi nakon nekoliko tjedana, kad se postigne dovoljna količina njenih ljekovitih sastojaka u organizmu. Potiče izlučivanje serotonina, hormona koji djeluje pozitivno na naš psihonervni sustav. Ipak moramo biti oprezni, ako već uzimamo neke antidepresive jer lako ulazi u reakciju s njima pa može izazvati kontraindikacije. U tom slučaju posavjetujmo se sa svojim liječnikom. Stupa u interakcije s mnogim lijekovima pa je potrebno mišljenje ljekarnika. Ukoliko je koristimo za lijčenje depresije ne smijemo naglo prestati trošiti njene preparate. Treba to činiti polako i postupno. Nije preporučena za vrijeme trudnoće i dojenja, kao i kod težih mentalnih oboljenja kao što su shizofrenija, Alzheimerova bolest i bipolarni poremećaj. Nije ju dobro koristiti dok se izlažemo suncu jer izaziva fotosenzibilnost i alergijske reakcije na koži.

Bez obzira na njenu ljekovitost ne treba je uzimati predugo zbog svega navedenog.

ČAJ OD GOSPINE TRAVE

Dvije čajne žlice suhe gospine trave prelijemo četvrtinom  litre (25 dl) hladne vode i pustimo da zakipi. Nakon par minuta procijedimo i pijemo.

ULJE GOSPINE TRAVE

Pupove i cvjetove gospine trave koji su puni eteričnih ulja ostavimo jedan dan da lagano uvenu i iz njih iziđu kukci. Drugi dan očišćene cvjetove stavimo u staklenu bocu i napunimo ju do vrha. Zalijemo domaćim maslinovim uljem. Zatvorimo i ostavimo na suncu 4 do 6 tjedana. Povremeno protresemo staklenku, ali ne otvaramo da iz nje ne ishlape ljekoviti sastojci. Nakon 4 do 6 tjedana procijedimo kroz gazu ili lanenu krpu kada ulje poprimi lijepu zagasito crvenu boju. Ponekad je potrebno 2-3 puta procijediti da bismo dobili čisto ulje. Uljem masiramo bolna mjesta, rane, vene, opekotine... Žene mogu koristiti ulje namočeno na tampon tri puta dnevno po 20-ak minuta. Liječi kronične upale genitalnih organa, kao i gljivična i virusna oboljenja.

VINO OD GOSPINE TRAVE

Za vino nam je potrebno 40-50 g cvjetova i litar kvalitetnog domaćeg vina. Cvjetove prelijemo vinom i ostavimo mjesec dana na toplom mjestu. Ocijedimo i po želji zasladimo. Koristimo za bolju probavu dvije čašice dnevno prije jela.

Uživajte u blagodatima ove ljekovite biljke, ali budite oprezni!!!
hr Fri Jun 01 2018 08:39:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62aeabe018d1cb31948b456c/80

Crna murva ili dud - izvrstan lijek protiv dijabetesa i oboljenja kardiovaskularnog sustava, s njom ćete i mršaviti

Osim ove vrste najčešći je bijeli dud (Morus alba) i crveni dud (Morus rubra).
Spada u obitelji dudovke. To je drvo koje raste do 20 metara visine. Ima razgranatu krošnju. Listovi su široko jajasti, nazubljeni na vrhu. Naličje lista je dlakavo. Cvjeta u petom i šestom mjesecu. Porijeklo vuče iz Azije.

Listovi se koriste za ublažavanje bolova u zubima, otapanje kamenca u bubrezima i žučnom mjehuru. Kora duda koristi se kod crijevnih parazita.

Vjeruje se da dud, posebno bijeli liječi više vrsta tumora. Dud se koristi u kozmetičke svrhe i dodaje u kreme koje se koriste protiv pjega na koži.

Latinski naziv riječi morus u stvari znači kašnjenje, jer je to jedna od rijetkih biljaka koja kasno cvijeta, kako bi zaštitila svoje plodove od kasnih mrazova.

Koristili su ga Grci i Rimljani u razne svrhe. Danas je pomalo zaboravljena biljka. Nekad je hranio generacije djece i bio glavno voće u raznim mjestima.

Plodovi su vrlo ukusni, koriste se u svježem stanju, niskokaloričnog su sastava, puni vitamina C, B i željeza. Ublažavaju bolesti srca i krvnih žila, smanjuju kolesterol i dobra su kura za mršavljenje. Nedozreli plodovi koriste se protiv proljeva, a zreli kao laksativ. Sok crnog duda djeluje antiseptično, pomaže kod upale grla i usne šupljine, poboljšava mokrenje. Od zrelih plodova rade se razni pripravci poput soka, džema i želea. Listovi duda smanjuju nivo šećera u krvi, čak do 20%.



Čaj od listova duda protiv dijabetesa

Osušene listove duda, oko 50 grama preliti s litrom kipuće vode.
Ostaviti poklopljeno 8 do 10 sati uz povremeno miješanje. Čaj procijediti i piti preko dana.


hr Sun Jun 19 2022 08:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Kolumna
//www.dalmacijanews.hr/files/629c2d4918d1cb58588b4589/80

KAPARI: Fini začin jelima koji pospješuje probavu, snižava kolesterol, liječi gušteraču

Mediteranska biljka krasi zidove diljem Dalmacije, a u njenim mirodičnim svojstvima uživali su još stari Rimljani i Grci
Latinski naziv: Capparis spinosa

Drugi nazivi: kapri, grmac, kaprica...

Sigurno ste se ponekad zapitali, šetajući starim dalmatinskim ulicama, koja je ta biljka s predivnim cvjetovima što krasi stare zidove?

Riječ je o kaparima koji rastu u obliku grma diljem cijele Dalmacije i Mediterana. Koristili su je još stari Rimljani i Grci, uživajući u njihovim finim mirodičnim pupoljcima.

Iako se koriste uglavnom kao začin i dodatak jelima, neosporno je i njihovo ljekovito djelovanje. Imaju snažne antioksidativne učinke, koji pospješuju uništavanje slobodnih radikala iz organizma. Steroli, sastavni dio kapara djeluju povoljno na kardiovaskularni sustav, te snizuju kolesterol u krvi. Ljudi koji pate od nadutosti trebali bi ih češće koristiti u prehrani. Stimuliraju i rad jetre, te izlučivanje žuči. Ekstrakt kapara pomaže oporavku gušterače i reguliranju šećera u krvi.

Jestivi dio biljke su u stvari njeni neotvoreni pupoljci koji se beru za sunčana vremena u svibnju i lipnju. Pupoljci variraju, od manjih do većih, ovisno o veličini stabljike.

Dalmatinci ih pripremaju na razne načine, ovisno o podneblju. Sirovi su nejestivi, zato se ostave dan, dva da odleže u slanoj vodi ili čistom moru. Nakon toga se kisele u octu i drže nekoliko tjedana dok postanu jestivi.

Dodaju se raznim jelima kao što su slani inćuni, tjestenina, salate itd.


hr Sun Jun 05 2022 06:13:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62937a7118d1cb95418b4590/80

MOTAR ILI PETROVAC: Biljka slanuša koja čisti krv, liječi žgaravicu i upotrebljava se u kulinarstvu

Priprema se na razne načine, dodaje salatama, buzarama i ribljim jelima
Latinski naziv: Crithmum maritimum L.
Drugi nazivi: petrovac, morski kopar, šćulac, biljka sv. Petra...

Motar ili petrovac je trajnica koja raste u obliku manjih grmova u skupinama. Ima zelene, mesnate listove, aromatičnog mirisa i okusa. Cvate u rujnu i kolovozu štitastim zelenkastožutim cvatovima. Spada u biljke slanuše, jer raste uz morsku obalu u zoni prskanja mora zajedno s primorskim trputcem i mrižicom. Zbog toga njegovi listovi imaju slan i aromatičan okus. Listovi motara beru se krajem svibnja i početkom lipnja, kad imaju najviše ljekovitih tvari u sebi.
Koristi se u gastronomiji i za ljekovite svrhe. Ubraja se u samoniklo jestivo povrće. Priprema se na razne načine, dodaje salatama, buzarama i ribljim jelima. 

Koristi se za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi. Jako je dobar protiv žgaravice i želučanih problema. Liječi upalu mjehura i bubrežne kamence. Koristi se kao obrok u dijetama za mršavljenje. U listovima ima puno vitamina C, pa je dobar u liječenju skorbuta. Obiluje omega 3 masnim kiselinama i jodom.

Vrlo je ukusan, pa se može kiseliti i tako čuvati u teglama za zimu. Mladi listovi se mogu sušiti i tako čuvati kao i ostalo ljekovito bilje. Ukoliko ga koristimo kao varivo, najbolje ga je prokuhati 15-ak minuta. Pripremamo ga kao blitvu s krumpirima. Pri kraju dodamo bijeli luk i maslinovo ulje. Ne trebamo ga puno soliti jer je slan od sebe. Sigurno ima još puno raznih recepata s ovom mediteranskom biljkom, o čemu bi sigurno svjedočili naši otočani koji ga koriste generacijama.

Koristi se u kombinaciji i s drugim jelima.

OPREZ! 
Pripazite gdje ga berete, neka to bude na čistim mjestima!
hr Sun May 29 2022 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628a123c18d1cb67208b456d/80
Foto: Dalmacija News

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna, no znate li mnoga njena ljekovita svojstva?

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima, ublažava menstrualne bolove...
Latinski naziv: Petroselinum hortense

Drugi nazivi: petrusimul, peršun, petersilj...

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna. Koristi se kao začin, dodaje mnogim jelima u kulinarstvu, koristi za dekoraciju. No znamo li mnoga druga ljekovita svojstva ove mirisne biljke, pročitajte u ovoj kolumni.

Ovu dvogodišnju biljku iz porodice štitarki, koristili su stari Grci prije dvije tisuće godina. Kao lijek koristi se cijela biljka. Iako se češće koriste listovi koji su puni vitamina C, moramo znati da je korijen peršina još ljekovitiji.

Pošto je pun vitamina C, koristi se kao snažan lijek za imunitet. S toga bi ga bilo dobro koristiti svakodnevno kao dodatak raznim jelima. Koristi se kao svjež ili kuhan.

Korijen peršina ima vretenast oblik poput mrkve. Bogat je raznim zdravim nutrijentima. Sadrži ugljikohidrate, vlakna, proteine, masti, te vitamine C, B9, kalij, cink, magnezij, fosfor, željezo...  

Jedan korijen je pun antioksidansa koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Time njegovo djelovanje smanjuje svakodnevni stres. Tvari u peršinu poput apiola i misticina su izvrsno sredstvo protiv upala. Smanjujući razne upalne procese, smanjujemo i kronične bolesti, a time rak koji često nastaje usred ponavljajućih upala.

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima. Ublažava menstrualne bolove, regulira neredovite mjesečnice. Smanjuje visok krvni tlak i snižava LDL kolesterol. Čak je dobar za liječenje anemije jer sadrži dosta željeza. U tu svrhu ga koristimo u obliku soka ili čaja.

Peršin smanjuje loš zadah iz usta. Stimulira apetit, poboljšava probavu, otklanja vjetrove. Pročišćava jetru, liječi vodenu bolest, reumu i giht.

Ukoliko nekom zaostaje mokraća dobro je skuhati čaj od svježih listova peršina. U 2 dl vrele vode stavimo vezicu peršina. Ostavimo poklopljeno 1. minuta. Taj divan svjetlo zeleni čaj ispijmo. Rijetko kome ne pomogne. Dobro je povremeno ga skuhati radi diuretičkih svojstava i ukanjanja viška vode iz organizma.

Upotrebljavajmo ovaj mirisni začin što češće i naše tijelo će biti zdravije. Moja preporuka je što češće ga svježeg, nasjeckanog dodavati u juhu, kao dodatak namazu na kruhu, raznim pečenim jelima, posebno ribljim. Izvrstan je u kombinaciji sa svježim češnjakom i maslinovim uljem.

Pjevačima, prosvjetnim radnicima, govornicima preporučuje se čaj od svježih lisova peršina kojem se dok je mlak doda žlica meda i limunov sok. Čaj se pije u gutljajima sat vremena prije nastupa.

hr Sun May 22 2022 12:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .