Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e8ca7f529111cbbd38b457e/80
Foto: Pixabay

Epidemiologinja HZJZ-a: Važno nam je smanjiti broj hospitalizacija

U optimističnoj varijanti Hrvatska bi do kraja lipnja trebala dobiti 2,5 milijuna doza cjepiva no što se tiče nabave cjepiva preko EU-a i dalje teškoće.
Važno nam je smanjiti broj hospitalizacija, da nam ne uđe naglo veliki broj ljudi u bolnice, rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a gostujući u emisiji "Studio 4".

U optimističnoj varijanti Hrvatska bi do kraja lipnja trebala dobiti 2,5 milijuna doza cjepiva no što se tiče nabave cjepiva preko EU-a i dalje teškoće. Američko cjepivo ipak neće tako brzo na naš kontinent, a sve je manje povjerenja u britansku AstraZenecu. 

- Iz dana u dan pratimo situaciju, apeliramo na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera. Ponavljanja nikad dosta s obzirom da su brojke iz dana u dan sve veće, rekla je Mayer.

Odgovarajući na pitanje jesmo li na vrhuncu 3. vala, Mayer je rekla da je bitno da nemamo eksponencijalni rast. Istaknula je da su najveći problem broj hospitalizacija i broj bolesnika koji završi na respiratoru.

- S obzirom na praznike i okupljanja, brojke raste. Zove li se to vrhunac 3. vala, početak 3. vala, bitno da je situacija pod kontrolom i da nemamo eksponencijalni rast, da nam se brojke preko noći ne poduplaju. Kako nam raste broj novooboljelih, oni pune zdravstveni sustav. Što je veći broj hospitaliziranih, nažalost jedan dio završio na respiratoru i završi letalno, rekla je Mayer.

Ključan je problem s cjepivom. Za sada u EU dakle, niti u Hrvatsku, još ne dolazi Američko cjepivo.

- Nama je jučer stiglo 7150 doza Johnson&Johnson cjepiva. Cijepivo je u skladištu u karanteni. Zasad se neće distribuirati, čekamo odluku EMA-e da vidimo hoćemo li početi s cijepljenjem, rekla je Mayer.

Građani zbog brojnih informacija koje dolaze izvan Hrvatske vezane za nuspojave sve manje vjeruju u AstraZenecu.

- Hrvatska ima svoj sustav praćenja nuspojava koji je jako dobar, svaka nuspojava se detaljno analizira i do sada s obzirom na količinu primjene AstraZenece ne možemo reći da se drastično razlikuju od ostalih. Zabrinjava nas sindrom tromboze koji se pojavio u mlađim dobnim skupinama, zaista treba biti oprezan. Mi razgovaramo s pacijentima, da vidimo jesu li imali bilo kakav poremećaj zgrušavanja krvi, poručila je epidemiologinja HZJZ-a. 

Nakon 10. veljače, danas se ponovno sastaje Znanstveni savjet stručnjaka na temu epidemioloških mjera u Hrvatskoj i borba protiv COVID-a.


- Znanstveni sastanak će sigurno biti važan i zaključci će utjecati na daljnje provođenje cijepljenja, možda ćemo nešto ograničiti na dobne skupine, vidjet ćemo. Svi čekamo zaključke i preporuke sa sastanka, rekla je Mayer.

Spominje se kako neće biti zatvaranja terasa, ali moguća je zabrana krizmi i sličnih velikih okupljanja.

- Od početa epidemije ponavljamo da su okupljanja ključ širenja zaraze. Ako nosite maske, ako se pridržavate distance, virus se ne može širiti. To je dokazano. Mi apeliramo uvijek nemojte se okupljati, rekla je epidemiologinja.

Mlađe, ali pretile osobe imaju velik rizik za teške simptome zaraze novim varijantama COVID-a.

- Od početka upozoravamo da pretile osobe imaju poveći rizik za težu kliničku sliku. Jedan od razloga je i mehanizam disanja, pomicanja ošita. Debljina nije samo rizični čimbenik za covid, nego i za druge kronične bolesti, upozorila.

Navodno svaka treća osoba koja ima COVID tijekom i nakon oporavka ima problema sa opadanjem kose. Mayer je rekla kako je to samo jedan od postcovid simptoma koje stručnjaci redovito prate.

- I dalje su pod pojačanom prismotrom i analizama da vidimo zašto do toga dolazi, rekla je za HRT.
hr Thu Apr 15 2021 08:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051a9886f52df01078b45b1/80
Foto: DalmacijaNews

Zdeslav Benzon kampanju završio na svojim Plokitama: 'Postoji projekt splitskih investitora izgubljen u bespućima ladica u Banovini'

Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata.“, poručuje Benzon.
Zdeslav Benzom je obišao svoju Siromašnu, kvart u kojem je rođen, odrastao i dan danas živi, u društvu kandidatkinja za njegove zamjenice, Lade Terzić i Marije Štambuk Šunjić, neovisnog kandidata sa svoje liste, također s Plokita, Denisa Pejkovića i još nekoliko kandidata s liste splitskog HSLS-a.

- Plokite imaju ogroman problem s parkiranjem, kao i ostatak Splita, ali ovdje posebno zbog našeg pazarića na koji dolaze građani iz cijelog grada. Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata. Naime, već postoji spreman projekt splitskih investitora, koji su spremni svojim novcem izgraditi dječje igralište i 100 parking mjesta za građane, na prostoru danas zapuštenog prostora, između benzinske postaje i telefonske centrale u Vinkovačkoj ulici. I takav projekt godinama stoji. Čeka. Izgubljen u bespućima ladica u Banovini... E to ćemo promijeniti! - poručio je dr. Zdeslav Benzon.


hr Fri May 14 2021 08:06:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5a8a79cc2af47f64018b46a6/80

U Dalmaciji jugo, uz sunčana razdoblja i promjenjivu naoblaku mogući lokalni pljuskovi i grmljavina

Osim svakodnevnih sunčanih sati, te čestih pljuskova i grmljavine, neki na Jadranu vjerojatno će vidjeti i pijavice.
Dalmaciji većinom južni i jugo, prema večeri u jačanju, najprije na otvorenome moru, koje će biti umjereno valovito. Uz sunčana razdoblja i promjenjivu naoblaku iz koje će biti lokalnih pljuskova, vjerojatno i grmljavine, temperatura zraka ujutro oko 14 °C uz more, te 9 do 12 °C u unutrašnjosti, a poslijepodnevna između 19 i 22 °C.

Podjednako nestabilno i malo hladnije od prosjeka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će puhati umjereno, ponegdje povremeno i jako jugo, uz more uglavnom umjereno valovito.

I sljedećih dana promjenjivo

Sljedećih dana bez znatnije promjene - podjednake vremenske prilike, željnima suhog i iznadprosječno toplog vremena - i neprilike. Kiša će biti povremena, u mnogim mjestima gotovo svakodnevna, ali ne i obilna, osim samo lokalno, u obliku pljuskova, uz koje je moguća i grmljavina. U većini unutrašnjosti trenutačno je najveća vjerojatnost za rjeđu kišu u subotu, kada će se i vjetar najmanje osjetiti. U nedjelju će prevladavati jugozapadnjak, zatim sjeverozapadnjak.

Ni na Jadranu se ne može pouzdano i detaljno prognozirati po mjestima i dijelovima dana. Najbolje je svakodnevno računati i na sunce i na kišu, a i na jugozapadnjak i jugo, u subotu na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bit će u blagom porastu, pri čemu jutarnja uglavnom oko prosječne za sredinu svibnja, a poslijepodnevna malo niža, piše HRT.
hr Fri May 14 2021 07:54:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d7d5a6f52df986e8b45a9/80

Boban: "U Solinu će uskoro niknuti srednja škola"

Solinski gradonačelnik i kandidat HDZ-a za novi mandat na toj dužnosti, Dalibor Ninčević, također je posebno naglasio projekt srednje škole kao plod dobre suradnje sa Županijom.
Suradnja Splitsko-dalmatinske županije i grada Solina uvijek je izuzetno dobra, a ovaj najmlađi grad u Republici Hrvatskoj ima brojne projekte vezane uz mlade, poručuju iz HDZ-a.

Niz aktivnost je provedeno do sada, a sljedeći korak je izgradnja srednje škole. Grad je već napravio idejno rješenje, aplicirao je prema Županiji, a mi ćemo, iz operativnog programa, taj projekt aplicirati prema Europskoj uniji”, izjavio je Blaženko Boban nakon predstavljanja liste i kandidata HDZ-a za lokalne izbore u Solinu. 

Solinski gradonačelnik i kandidat HDZ-a za novi mandat na toj dužnosti, Dalibor Ninčević, također je posebno naglasio projekt srednje škole kao plod dobre suradnje sa Županijom. U prostornom planu lokacija na kojoj se nalazi Osnovna škola Kraljice Jelene određena je za društvenu namjenu, a tu se, osim škole, nalazi sportska dvorana te veliki, novi vrtić.

"Sve to ne bismo mogli napraviti bez dobre suradnje sa Županijom, a kao plod te suradnje u budućnosti će ovdje niknuti srednja škola. Mi ćemo osigurati zemljište, kao i do sada, a Solin će kao najmlađi grad pratiti djecu u odrastanju i nužno nam je potrebna srednja škola”, izjavio je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević. 

Uz projekte vezane uz školstvo, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i Hrvatskim cestama pokreće se projekt nadvožnjaka nad Širinom. “To je drugo čvorište po intenzitetu prometa u Hrvatskoj, a potpisan je ugovor za Mravinačku rampu. Tu je i niz drugih projekata koji će rasteretiti promet u Solinu i smanjiti velike gužve”, zaključio je Boban.
hr Thu May 13 2021 21:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d673f6f52dfd26a8b4657/80

Kerum: "Nadvožnjak između Visoke i Mertojaka urušen je 1988. godine. Nikad nije obnovljen"

Građani su trenutno prisiljeni prelaziti cestu na opasnom mjestu - križanje Poljičke i Velebitske gdje nedostaje nogostup, kazao je Kerum
Kandidat za splitskog gradonačelnika obećao je, ako postane gradonačelnik, obnoviti pješački nadvožnjak između Visoke i Mertojak.

Dragi prijatelji, danas sam bio na lokaciji pješačkog nadvožnjaka između Visoke i Mertojaka. Radi se o velikoj splitskoj sramoti. Nadvožnjak je urušen 1988. godine pri čemu je poginulo troje ljudi. Nadvožnjak više nikad nije obnovljen i stavljen u funkciju. Sramotno je da u 21. stoljeću dva susjedna splitska kvarta Mertojak i Visoka nemaju pješačku komunikaciju.

Građani su trenutno prisiljeni prelaziti cestu na opasnom mjestu - križanje Poljičke i Velebitske gdje nedostaje nogostup. Na tom mjestu ni potporni zidovi nisu u dobrom stanju i prijeti opasnost od urušavanja. Obišao sam i cijeli kotar Visoka i vidio sam u kakvom su stanju ceste. Ukoliko postanen gradonačelnik obećajem da ću obnoviti nadvožnjak između Visoke i Mertojaka i sanirat sve ceste u kotaru Visoka, poručio je Kerum.

hr Thu May 13 2021 19:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .