SDP i HDZ u mrtvoj trci, Vladi vjeruje tek 22 posto ljudi

Vlada ima sve manju potporu birača za svoju politiku, a HDZ i SDP i ovaj mjesec vode mrtvu utrku oko vodeće pozicije. Vidljivo je to prema posljednjem CRObarometru kojega provodi Ipsos Puls za Dnevnik Nove TV. U ovom trenutku politiku Vlade Zorana Milanovića podupire samo 22 posto birača, a ne podupire 72 posto birača, dok ne zna njih sedam posto. Ovo je ujedno i najveći broj građana koji ne podupiru Vladu u ovom mandatu.

– Rezultati istraživanja su poruka da moramo raditi još bolje. Građani s potpunim pravom traže i očekuju da se njihovi problemi rješavaju što brže i na nama je da im to i omogućimo – prokomentirao je rezultate Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a.

Iako je istraživanje potvrdilo pad podrške SDP-u i Vladi, vladajući ne strahuju da bi se mogla ostvariti Karamarkova prijetnja prijevremenim izborima te eventualni odlazak Kukuriku koalicije s vlasti prije kraja mandata. Vlada će, točnije koalicija, pokazuje istraživanje, opstati do kraja mandata. I to misli 73 posto birača, a da će se raspasti prije misli 18 posto birača. Ne zna njih osam posto.

– Karamarko i njegov klub u dvije godine mandata nisu napisali ni dvije riječi o saborskoj proceduri. Ovo mu je četvrti ili peti put da lupeta o prijevremenim izborima. Ne može ih narediti, a ako hoće raspravu o radu Vlade, onda mora napisati tri-četiri stranice papira interpelacije i poslati je u saborsku proceduru, ako se uopće pojavi u Saboru – kazao je Dragovan.

Rezultate istraživanja prokomentirao je i potpredsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Davorin Mlakar. 

– Čudi me da SDP još ima toliku podršku. Ja sam očekivao da će oni već bitno pasti u svojoj podršci, odnosno podršci njihovom radu i rezultatima. Rezultate čitam kao očekivani, ali prespori pad. Očekivao sam da će biti kažnjeni još teže s obzirom na politiku koju vode – kazao je Mlakar.

Upitan da li je očekivao veći rast HDZ-a, Mlakar je kazao:  -Teško je reći s obzirom na sve što je u javnosti teretilo HDZ u posljednje vrijeme. Naravno da HDZ-u treba vremena za oporavak. Ali čim je uzlazna putanja, to je ono što ohrabruje.

Predsjednik Ivo Josipović izgubio je značajnu potporu i sada pozitivan dojam o njemu ima 62 posto birača, dok negativan ima njih 30 posto. To je mu je jedan od najlošijih rezultata u mandatu.

POSLJEDNJE DODANO: