Hotel Medena: Vijećnici poništili odluku o namjeri davanja koncesije na plaži

Vijećnici splitsko-dalmatinske Županijske skupštine ipak su poništili odluku namjeri davanja koncesije za korištenje plaže ispred hotela Medena za obavljanje turističkih djelatnosti iako su u ponedjeljak dobili dopis koji je Nenad Končar, direktor Kermas energije, uputio Jakovu Validžiću, direktoru Hotela Medena, u kojem ga moli da “ukaže na nužnost da Skupština odbije prijedlog župana, te da nastavi postupak i donese odluku o dodjeli koncesije Hotelu Medena d.d. kao urednom ponuditelju”. 

Končar se javio kao strateški partner u predstečajnoj nagodbi Hotela Medena, namjerava uložiti oko 30 milijuna eura, od čega 10 milijuna ide na dugove državi, a s ostatkom planira napraviti luksuzni hotel.

– Za uspješnost projekta nužno je osigurati koncesiju na plažu kroz duže razdoblje. Potpuno je izvjesno da Kermas energija d.d., koja kao strateški partner faktički jamči vjerovnicima ispunjenja obveza Hotela Medena d.d. u postupku predstečajne nagodbe, neće niti započeti projekt financijskog i operativnog restrukturiranja, ako je njegova uspješnost unaprijed upitna. Izostankom koncesijskog ovlaštenja u korist Hotela Medena d.d. na pomorskom dobru ispred kompleksa hotela, uspješnost projekta strateškog partnerstva ozbiljno je dovedena u pitanje. Činjenica da Hotel Medena d.d. nema koncesiju na pomorskom dobru u svrhu korištenja plaže za turističke djelatnosti ispred kompleksa, imat će utjecaj na našu odluku hoćemo li uopće ući u strateško partnerstvo – naveo je Končar u dopisu.

SDP-ov vijećnik Ante Čaleta i HNS-ov Klement Bašić upozorili su da bi ovakva odluka mogla dovesti do povlačenja Kermas energije što bi značilo stečaj Hotela Medena d.d. i gubitak 150 radnih mjesta.

– Žale se da nema investicija, a ovakvim ih odlukama zapravo stopiraju. Kermas energija su bili jedini zainteresirani za Hotel Medena. Osim vraćanja dugova, Končar planira napraviti luksuzan hotel koji bi u budućnosti zapošljavao 450 ljudi. Ne samo da bi spasili radna mjesta, nego bi stvorili nova. Ovo pokazuje da zapravo ne komuniciraju s jednim od najvećih investitora na području naše županije – kaže Ante Čaleta te dodaje kako je odluka prošla zahvaljujući dvojici vijećnika koji su osigurali kvorum.

– Nakon što nije prošao prijedlog da se točka povuče s dnevnog reda i da se bolje pripremi za iduću sjednicu, nastojali smo spriječiti prihvaćanje rušenjem kvoruma. Na raspravi nisu bili svi vijećnici HDZ-ove koalicije, što pokazuje da se ni oni između sebe oko ovoga ne slažu i da su podijeljeni, ali su kvorum osigurali Anamarija Savičević i Igor Mornar i tako je poništenje odluke ipak prihvaćeno – zaključuje Čaleta i dodaje kako se nada da Končar ipak neće odustati od Hotela Medena.

POSLJEDNJE DODANO: