Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60dca37f6f52dfe8c18b45fe/80
Foto: DalmacijaNews

Plenković o sastanku s Milanovićem: 'Nije bitna činjenica što nije bilo zajedničkog priopćenja'

U Banskim dvorima održan je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu
Nakon što je završen sastanak u Banskim dvorima, prvo se medijima obratio predsjednik Republike Zoran Milanović koji nije bio zadovoljan ishodom sastanka Vijeća za obranu.

Potom se obratio premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije koji je prokomentirao teme sastanka.

Jučer sam se sastao s ministrom obrane i kolegijem Zapovjednika Hrvatske vojske na kojem je bio cijeli vojni vrh. Više od tri sata smo čuli o stanju u svim granama HV-a. Dobili smo dobar osjećaj potreba i stanja u Oružanim snagama. To nam je poslužilo da današnji sastanak Vijeća za obranu bude što konstruktivniji, što je moguće više. Nastojat ću, naša komunikacija sa strane hrvatske Vlade radi dobrobiti hrvatskog javnog prostora, da komunikacija ostane na civiliziranoj razinI. U pojedinim je segmentima bio nadrealan. No, u biti smo se složili sa stanjem u OSRH. Napravljeno je dosta, ali je potrebno učiniti još, to je prva poruka koja je izrazito važna. U godini smo kada krećemo u projekt sklapanja ugovora za 12 borbenih aviona Rafale. Radi se o poslu vrijednom milijardu eura. 

Komentirao je i Milanovićevu izjavu kako se nisu mogli dogovoriti oko zajedničke izjave.

 Nijanse u formulacijama priopćenja, gdje se nismo dogovorili oko jedne jedine formulacije, sve je ostalo manje-više bilo slično. Razlikujemo se u tim nijansama porukama prema HV-u, prema hrvatskoj javnosti i prema susjedstvu, o tome kako vidimo stanje u Oružanim snagama.

Rekao je kako poštuju stav predsjednika da želi ukazati na financiranje obrane i nabavku pojedinih elemenata te da su uveli cjelokupni objed za vojsku što prije nije bio slučaj.

Tu je i naknada za stanovanje te ugovori na neodređeno vrijeme. Poboljšali smo i uvjete u vojarnama, gotovo da nema lokacije gdje nismo ulagali, u različite infrastrukturne objekte. Hrvatska vojska vraćena je u Vukovar, Varaždin, Sinj, Ploče te u Pulu. Sve su to snažne poruke. Slažemo se da trebamo učiniti još, kada je i riječ o nabavci oklopnih pješačkih vozila, to očito predstavlja točku prijepora koja je posebno važna, koliko sam uspio razabrati na sastanku. Radi se o nabavci takvih vozila od SAD-a. U trenutku kada se preuzme pravna i čvrsta obveza da se ta vozila nabavljaju, u tom će trenutku Vlada RH iznaći sredstva i za ta vozila. 


hr Tue Nov 09 2021 18:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1cdb86f52df25a28b45b2/80

Studenti splitske Ekonomije organizirali humanitarnu akciju za udrugu Moje dijete iz Solina

Štand se nalazi u Cityju gdje se mogu kupiti božićni ukrasi koje su izradila djeca te kupiti lutrijski listići s kojim ste u igri za neku od nagrada
Skupina od 12 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu i sudjeluje u organizaciji humanitarne akcije "Djecu za djecu".  Akciju se organizira pod mentorstvom profesorice Smiljane Pivčević. Radi se o tradicionalnoj akciji koja je nastala na poticaj profesorice Pivčević te je do sada pomogla brojnim udrugama - Anđeli, Sindrom Down 21, Sanus i druge. Ove godine, sva sredstva koja se prikupe, bit će donirana udruzi Moje dijete iz Solina. Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju ima 207 korisnika iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. Sredstva koja se skupe osigurat će korisnicima besplatnu rehabilitaciju i pomoć od raznih stručnjaka koji dolaze u udrugu i koji rade s djecom.

Humanitarna akcija počela je s radom u City Centru One na prvom katu prije nekoliko dana i trajat će do 19. prosinca. Svi ljudi dobre volje mogu doći posjetiti štand te kupiti neodoljive božićne ukrase koje su posebno za ovu akciju izradila djeca iz splitskih vrtića. Osim kupnjom ukrasa, akciji možete doprinijeti i kupnjom listića za lutriju (koji košta 10 kn) čije će se izvlačenje održati 18. prosinca, a u kojoj možete osvojiti brojne nagrade sponzora.

Neke od nagrada su dva noćenja za dvije osobe u hotelu Antique u Splitu, dvije dnevne ulaznice za SPA u hotelu Le Meridien Lav, dva wellness tretmana u hotelu Marvie, večere u restoranima Chops grill, Makedonska kuća, Bajamonti, Coccolo Trogir i drugi te kozmetički tretmani u salonima, poklon bonovi za frizerske salone, ordinacije dentalne medicine i brojne druge nagrade na području u Splita, Solina, Kaštela i Trogira. Također, u planu je i aukcija Hajdukovih dresova na instagramu, a donirati se može i preko računa koji se nalazi na plakatu i može ga se pronaći na društvenim mrežama.


hr Thu Dec 09 2021 10:48:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1c3966f52dff7a28b4570/80

Splićani Albancima prenosili iskustva o upravljanju pomorskim dobrom

Naš sustav je revolucionarana, poručili su iz Splitsko-dalmatinske županije
Predstavnici University of Tirana i University of Vlora boravili su u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje im je prezentiran projekt „Pomorsko je dobro“, kao primjer dobre prakse u transparentnijim i učinkovitijim upravljanjem pomorskim dobrom. Ovaj posjet, čiji je organizator Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu, organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta "BLUEWBC Sustainable development of BLUE economies through higher education and innovation in Western Balkan Countries".

„Čast mi je i zadovoljstvo što smo gostima prezentirali naš projekt 'Pomorsko je dobro', kojega su već prepoznali građani i struka. Naš sustav je revolucionaran i u skladu sa svim trendovima i potrebama građana te može biti primjer ostalima kako poboljšati transparentnost i upravljanje pomorskim dobrom. Drago mi je da smo izmijenili iskustva te se veselim i budućim suradnjama na ovoj razini“, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić.


hr Thu Dec 09 2021 09:52:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ffb7f936f52df0f9c8b45a4/80
Foto: DalmacijaNews

Obavijest iz HAC-a: Ne krećite na put bez zimske opreme

U većini zemlje su počele padaline, potreban je dodatan oprez
Kako je i bilo najavljeno u većem dijelu zemlje počele su padaline. Obzirom na vremenske prilike, apeliramo
na vozače na dodatan oprez. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do
zaleđivanja asfalta.

"Pripremite svoje vozilo za zimske uvjete, ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti.  Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu", poručili su iz HAC-a.

hr Thu Dec 09 2021 09:22:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74824629111c278d8b459f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Neslužbeno: Danas novih 4428 slučajeva

Testirano je 12.833 osoba

Kako doznaje Index, danas imamo 4428 novih slučajeva. Testirano je 12.833 osoba. 

Jučer smo imali 4751 novi slučaj, a preminule su 54 osobe. 

Jučer smo imali tisuću novih slučajeva manje nego prije tjedan dana, a slično je i danas.

Nakon 11 sati se očekuje službeno priopćenje stožera s novim brojkama novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih.
hr Thu Dec 09 2021 09:13:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .