Article

//www.dalmacijanews.hr/files/627b5539ecdbd1c0a08b461c/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Povjerenik splitskog Mosta Matko Grčić: "Ako do toga dođe, podržat ćemo onog kandidata koji nas uvjeri da neće namještati poslove i natječaje sebi i svojima"

Naš kandidat Josip Markotić je također doktor znanosti, ali iznad svega čovjek, pošten i veoma inteligentan
Predstojeći izbori, treći po redu u posljednjih pet godina, bit će pravi test i za splitski Most koji mora obraniti tri mandata iz prošlog saziva. Sve ispod tri bio bi neuspjeh, a svaki mandat iznad toga vrlo dobar rezultat. Mostovci na izbore izlaze opečeni lošim iskustvom „programske suradnje“ s Ivicom Puljkom dok je zazor prema HDZ-u ionako konstanta njihove politike. Povjerenik splitskog Mosta Matko Grčić u razgovoru za DalmacijaNews govori, među ostalim, o skorašnjim izborima, raspadu gradske vlasti, te o tome kome bi se priklonili budu li opet presudni za formiranje većine u vijeću.

Što mislite bi li gradska vlast opstala da se nije dogodio "slučaj Ivošević“ ili bi se „programsko savezništvo“ stranaka koje su podupirale Puljka, ionako urušilo samo od sebe?

- Sigurno se ne bi urušilo samo od sebe, no puklo bi ako se ne bi realizirali projekti oko kojih se dogovorilo savezništvo. Urušilo bi se ako bi iz fokusa izmaknule teme koje najviše opterećuju građane. Mostovi vijećnici u tu suradnju nisu ušli da bi dijelili funkcije i ostvarili za sebe ili nama bliske ljude neku korist, nego da bi realizirali gradske projekte. Predlagali smo inicijative, koje su putem amandmana uvrštene u ovogodišnji proračun, a to su pristupne ceste za POS Korešnica, izgradnja dnevnog boravka za potrebe starijih i bazena na istoku grada. Zatim tu su naknade za djecu neupisanu u vrtiće, ulaganja u zaboravljene dijelove grada poput izgradnje parkirališta u Slatinama i izrade projektne dokumentacije za Neslanovac. Osim toga, htjeli smo potaknuti rasprave o najvažnijim gradskim problemima kako bi se iznjedrila kvalitetna rješenja, ali nažalost naša inicijativa za, primjerice, održavanje tematske sjednice o potrebama starijih, nije ni došla na red, jer se više raspravljalo o onome na što vijećnici ne mogu utjecati, odnosno na  ponašanje pojedinaca koji plijene pažnju javnosti.

Kad vratite vrijeme godinu unatrag, kakav je dojam na Vas ostavio Puljak tada? 

- Izravno nikad nismo surađivali, pa ne mogu govoriti o dojmu, ali što se tiče njegovog gradonačelničkog rada, očekivao sam značajnije rezultate. Mislim da Puljak i njegov tim  imaju dobre namjere kad je u pitanju uvođenje reda i ponašanje u javnom interesu, no pitam se hoće li unaprijediti sustav i realizirati ono što građani smatraju prioritetima.

Kako će se Most postaviti u kampanji? S jedne strane imate bivšeg „programskog partnera“, kojem ste jednom već povjerovali i pružili ruku suradnje, a s druge vas čeka „omraženi“ HDZ.  Gdje je Most u ovoj priči koja se svela na dva igrača, na dvije političke opcije?

- Most ima svoj put, program i rad, te sposobne ljude. Naši kandidati nisu neki igrači s klupe. Dr.sc. Josip Markotić i zamjenici, kao i drugi ljudi u splitskom Mostu, nisu zadnjih pet godina sjedili skrštenih ruku i čekali što će netko drugi uraditi nego smo nudili rješenja. Mogu kazati da je naš tim odlično radio, te da kvalitetom odskače od ostatka splitske političke scene. Imamo sadržaj, ali to nisu naši „konkurenti“ niti to kako rade ili su radili. Znamo zašto smo tu, znamo bolje, pokazali smo da se može sudjelovati u vlasti bez osobne koristi. Građani će odlučiti kome dati povjerenje, tko ih je najbolje predstavljao, tko se zauzimao za njih.

Ima li Most „autentične birače“ u Splitu ili će morati „zagrabiti“ u birački bazen HDZ-a, Keruma i desnice? 

- Uvjeren sam u to da splitski Most ima autentično biračko tijelo koje zna da je glas za nas glas za nametanje i rješavanje važnih gradskih problema. Dok smo bili u oporbi izborili smo se za izjednačavanje cijena gradskih i privatnih vrtića. U prošlom sazivu prihvatili smo projektnu suradnju, jer smo htjeli pokazati da su nam u fokusu Split i njegovi problemi. 

Po čemu se Mostov gradonačelnički kandidat Josip Markotić razlikuje, recimo, od Puljka i Zorana Đogaša? Zašto je on bolji izbor za Split?

- Nisu Puljak i Đogaš jedini doktori-kandidati. Naš kandidat Josip Markotić je također doktor znanosti, ali iznad svega čovjek, pošten i veoma inteligentan. Kao vijećnik Mosta već pet godina radi na rješavanju gradskih problema, poput onih podstanarskih o čemu dosljedno govori otkako je u lokalnoj politici, a ne libi se otvoriti ni probleme niti suprotstaviti bilo kome kad ocijeni da je to potrebno. Ima osjećaj za drugoga, ne ponaša se kao da se sve vrti oko njega i svojim pristupom, primjerom i radom motivira sve nas u Mostu. Uvjeren sam da bi svoje kvalitete preslikao na sve s kojima bi kao gradonačelnik surađivao.

Je li vas iznenadio HDZ-ov potez da u izbornu utakmicu uvede nestranačkog Đogaša? 

- Ne zamaramo se HDZ-om. Imamo svoj put i program, te svoga kandidata. Zanimljivo je to da je HDZ tražio kandidata izvan stranačkog bazena, te pored svih članova našao baš Đogaša iako je bio drugi ili treći izbor.

Na koliko mandata računate sada? Godine 2017. imali ste pet vijećnika, lani ste osvojili tri....Pada li Most u Splitu? 

- Mislim da nije dobro uspoređivati ta dva izborna ciklusa, pogotovo nakon smanjenja broja vijećnika u Gradskom vijeću. Pravi odgovor na to pitanje dobit ćete za otprilike mjesec dana S obzirom na to kako su naši vijećnici radili, ne sumnjam da ćemo nakon ovih izbora imati dosta Mostovaca u vijeću.

Kako ćete postupiti ako osvojite onoliko mandata koliko će budućem izbornom pobjedniku trebati za sastavljanje vlasti? Dakle, jeste li spremni, pod uvjetom da se karte poslože baš tako, podržati Đogaša i HDZ ili Puljka i Centar? 

- Spomenuti kandidati i njihove stranke nisu pokazali ništa posebno. Ako se takav ishod ipak dogodi, podržat ćemo onoga tko nas uvjeri da će u najmanje potrebnom roku realizirati sve ono što je građanima najvažnije, te da neće namještati poslove i natječaje sebi i svojima.

hr Wed May 11 2022 08:20:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62852b0918d1cb240b8b4734/80
Foto: Ana Paunković / Facebook

Tužan kraj potrage: "Matej je svoju priču na zemlji završio"

Tijelo Mateja Periša prvi su uočili mornari s teretnog broda.
Tragičan kraj potrage u Beogradu. 139 dana od nestanka sve upućuje da je u Dunavu svoj život skončao Matej Periš.

S obala Dunava u Beogradu u Split stigla je vijest od koje je strepila obitelj Periš, vjerojatno je pronađeno Matejevo tijelo.

Nakon gotovo pet mjeseci potrage poziv srbijanske policije stiže ocu Nenadu, koji je prije odlaska u Beograd razgovarao s RTL ekipom.

Mutni Dunav jutros je sve razbistrio. Nade više nema. Tijelo Mateja Periša prvi su uočili mornari s teretnog broda.

- Imalo je traperice na sebi, plave, jednu tenisicu bijelu. Prolaznik je usporedio da se tenisica slaže. Jednu je izgubio na Savi. Tako je bilo. To je nešto što smo vidjeli. Policija je kasnije izvukla tijelo. - ispričao je kapetan broda Milovan Zelenović.

Na licu mjesta obavljen je očevid, zatražena je obdukcija te toksikološka i DNK analiza. Njegov otac svoj je uzorak za analizu odavno dao. Jutro nakon šokantne vijesti proveo je tražeći grobno mjesto za jedinog sina. To je preduvjet da se njegovo tijelo preveze iz Srbije u Hrvatsku. Policajac koji ga je prvi nazvao plakao je dok mu je javljao vijest iz Beograda.

- Tu gdje je Matej pronađen ja sam tu prolazio, baš sam prolazio. To je ispod Pančevačkog mosta. Mislim, dva-tri puta sam prolazio tu. Dunav je ogromna rijeka i to je jednostavno nemoguće. Evo, sad se pojavio. Bogu hvala da je tako, da se ovo završilo. Da, na neki način, možemo shvatiti što se dogodilo da se okrenemo s teškim križem na leđima budućnosti i da nastavimo dalje živjeti koliko god je to moguće i koliko god je to teško, vrlo teško, vrlo teško. Kažem, uz molitvu, uz vjeru, put ćemo pronaći nekako. - ispričao je za RTL Matejev otac Nenad.

U neposrednoj blizini gdje je jutros pronađeno tijelo Mateja Periša restoran ima ribar koji je iz rijeke spasio 30 ljudi. Od prvog dana je tvrdio da će tijelo isplivati za nekoliko mjeseci i da neće otići dalje od Pančevačkog mosta. Sve je bio u pravu i sve bi dao da je u svemu pogriješio.

- Svi bi bili sretni da je dečko živ i da smo proslavili taj njegov drugi život i da ta agonija stvarno prestane i nagađanja da ga viđaju na sve strane, ali, eto, nažalost jedina utjeha može da bude tim roditeljima što imaju tijelo da sahrane. - kazao je ribar Renato Grbić.

Smatra da je ovaj dio Dunava i obale - uklet.

- Znači, dvije osobe su se udavile, dva ubojstva i, eto, Matej je završio na ovom ukletom mjestu. Što znači da je stvarno ukleto mjesto. - dodao je.

Ukleto mjesto koje će ipak donijeti barem malo mira obitelji Periša jer nestanak bliske osobe veći je šok od smrti zato što faza žalovanja nikada ne može započeti.

- Ja i moja obitelj bez obzira koliko bilo teško , a vjerujte mi jako je teško vjerujemo da tu nije kraj i da ćemo se mi još sresti u budućnosti, a Matej je svoju priču na ovoj zemlji - završio. - rekao je Matejev otac. - prenosi RTL.

Ranije za HRT je rekao kako će Matej uvijek biti s njim i njegovom obitelji.

- Matej je tu sa mnom i uvijek će biti. Da, pet mjeseci kasnije. Ono što mi je rekla kći: "Tata, otiđi po Mateja, dovedi ga kući. - To ću napraviti u ova dva, tri dana. On je s nama i uvijek će biti s nama. - poručio je potreseni Nenad Periš. 


hr Wed May 18 2022 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6267bdb8ecdbd1e85d8b4669/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Ante Franić: "Herojski zečevi iz Splita su kampanju sveli na to tko će više obećati, odnosno bolje lagati"

Franić ih je ostale kandidate za gradonačelnika Splita prozvao herojskim zečevima iz Splita
Ante Franić, kandidat za gradonačelnika Splita, u najnovijoj objavi prozvao je ostale kandidate jer izbjegavaju sučeljavanje. 

Franić ih je prozvao herojskim zečevima iz Splita. Njegovu objavu donosimo u nastavku:

- Herojski zečevi iz Splita!

Počevši od kandidata Puljka, preko Đogaša, Markotića i ostalih, svi redom bježe od javnih sučeljavanja na lokalnim televizijama. 

Znači, htjeli bi voditi 2. grad u državi i traže podršku građana, a nisu sposobni sučeliti se i raspravljati o problemima i razvoju grada pred splitskom javnošću! 

Tako su ovu kampanju sveli na natjecanje tko će više obećati ili da budemo realni, tko će bolje lagati, reciklirajući jedno te iste teme godinama. 

Za više od toga, očito nisu ni sposobni! - napisao je. 
hr Wed May 18 2022 18:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6285124318d1cbd3108b456f/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Međunarodna izložba pasa i ove godine će na Park mladeži, ali prvi čovjek Javne ustanove je rezolutan: "Više neće biti na našim objektima!"

Iz godine u godinu Međunarodna izložba pasa ima sve više svojih poklonika, ali onih i koji kritiziraju mjesto i vrijeme za takav jedan događaj
Park mladeži ovog će ljeta umjesto sportašima biti ispunjen partijanerima, ljubiteljima rock i zabavne glazbe, ali i psima. Taj sportski centar za brojne profesionalce, nakratko će postati središte moderne, ali i domaće glazbe, naposljetku i velikog broja izlagača i njihovih četveronožnih ljubimaca.

Iz godine u godinu Međunarodna izložba pasa ima sve više svojih poklonika, ali onih i koji kritiziraju mjesto i vrijeme za takav jedan događaj.

Ako je suditi po riječima ravnatelja Javne ustanove Športski objekti Gordona Cerjana, posljednja je to godina kako će se šape naći na Parku mladeži, i to jer za njega to nije primjereno mjesto za pseću izložbu. Ovogodišnja će biti tek ispunjavanje onoga što mu je u nasljedstvo ostavila bivša uprava Javne ustanove koja je s Klubom sportskih pasa Split potpisala da će do 2022. godine biti u Parku mladeži.

- Na organizatorima je da pronađu novu lokaciju u suradnji s gradom, ali u svakom slučaju to neće biti u okviru objekata kojima gospodari Javna ustanova Športski objekti - rezolutan je bio Cerjan.

Od Cerjana smo doznali kako su u tijeku posljednji pregovori da se Ultra Europe dogodi na tom športskom centru. Ugovor nije potpisan, ali bit će kroz nekoliko dana.

- U fazi smo pregovaranja s predstavnicima kuće koja organizira Ultra Music Festival. Ugovor nije potpisan. Ostalo je za definirati sve, posebice da osiguramo inventar, teren, travnjak i tartan stazu kako ne bi imali štetu nakon festivala. Očekujemo da će se ugovor potpisati u narednih par dana - izjavio je.

Ultra Europe, inače, održat će se od 8. do 10. srpnja, Fusion World Music Festival 22. i 23. srpnja, a na kraju Međunarodna izložba pasa od 28. do 31. istog mjeseca.
hr Wed May 18 2022 17:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628510ab18d1cb76108b4585/80

Izaslanstvo SD županije i Sveučilišta u posjeti najstarijem izraelskom sveučilištu: "Puno toga od njih možemo naučiti. Pozvali smo ih u Split"

Voditelj ICT županije, pročelnik Upravnog odjela za informatiku i zajedničke poslove Damir Brčić ističe kako je posebno zanimljiv bio posjet njihovu T-hubu
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu održalo je radni sastanak u  Technionu, najstarijem izraelskom sveučilištu. Dobrodošlicu im je izrazio dopredsjednik Techniona, profesor Oded Rabinovitch

- Veliko je zadovoljstvo ugostiti izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu te im izraziti dobrodošlicu na Technion te izraziti dobrodošlicu novoj suradnji i studentima. - izjavio je Rabinovitch. 

Rektor Sveučilišta u Splitu dr. sc. Dragan Ljutić istaknuo je kako je Technion po mnogočemu poseban te se od njih može puno naučiti.

- Drago mi je da ovdje imamo potporu Splitsko-dalmatinske županije. Mi sa Sveučilišta smo dali sve od sebe kako bismo uspostavili prave mostove između sveučilišta. Vidjeli smo koliko su orijentirani međunarodno. Pozvali smo ih u Split. Imamo puno stvari koje možemo od njih naučiti, a vjerujem da i oni također mogu biti upoznati s našom organizacijom i našim dostignućima. - izjavio je Ljutić.

Voditelj ICT županije, pročelnik Upravnog odjela za informatiku i zajedničke poslove Damir Brčić ističe kako je posebno zanimljiv bio posjet njihovu T-hubu.

- Oni tu provode brojne poduzetničke programe, koji nas podsjećaju na našu Start it akademiju. To je također višemjesečni program gdje jednostavno mlade studentske ideje podržavaju kako bi nastali novi start-upovi i nove tvrtke. - izjavio je Brčić.

Veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu Vesela Mrđen Korać navodi kako je potencijal za suradnju velik. Izrael ima dobra iskustva, ali i Hrvatska ima odlična iskustva.

- Vjerujem kako smo komplementarni. Posebno je važno da pored nacionalnih partnerskih odnosa razvijamo konkretnu suradnju na regionalnoj i lokalnoj razini. - izjavila je veleposlanica.

Župan Blaženko Boban rekao je kako je fasciniran organizacijom Techniona.

- Tolika je premreženost s gospodarskim subjektima da gotovo da nema niti jednog gospodarskog subjekta koji nije umrežen u rad sveučilišta. Također, kadrovi koji iziđu sa sveučilišta stavljaju se u funkciju gospodarskoga sektora. - izjavio je župan Boban.

hr Wed May 18 2022 17:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .