Article

//www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Pod povećalom EMA-e i Johnson&Johnson: Ugrušci se više javljaju kod vektorskih cjepiva?

EMA razmatra nuspojavu tromboze kod cijepljenih Johnson&Johnsonom koji je iste tehnologije kao i AstraZeneca i Sputnjik V.

Baš u trenutku kad se očekuju veće doze cjepiva u zemljama EU, pa i u Hrvatskoj, interes građana za cijepljenje dijelom je splasnuo, čemu su doprinijele i globalne rasprave o cjepivu AstraZenece i njegove moguće povezanosti s tromboembolijama.

Novi problem mogao bi biti izazvan vijestima koje stižu iz Europske agencije za lijekove (EMA), ali ovaj put vezane uz cjepivo Johnson&Johnson jer postoje sumnje da je i kod njega jedna od rijetkih nuspojava tromboembolija, piše Jutarnji list.

Aktivnosti u krvi

EMA je ovih dana razmatrala tri slučaja neobičnih krvnih ugrušaka kod cijepljenih Johnson&Johnsonovim cjepivom koje će sljedeći tjedan stići u zemlje EU. Odbor za procjenu farmakovigilancije EMA-e izvijestio je da su zabilježena četiri slučaja tromboembolije, od kojih je jedan registriran tijekom kliničkih ispitivanja, a iz tvrtke kažu kako je njihovo praćenje nuspojava otkrilo vrlo mali broj rijetkih događaja nakon cijepljenja.

Cjepivo Johnson&Johnson, koje se daje u samo jednoj dozi, također je vektorsko, odnosno iste tehnologije kao i AstraZenecino, a razlikuju se samo po adenovirusima koje koriste kao vektor. Znači li to da bi onda sva vektorska cjepiva, uključujući i ruski Sputnjik V, mogla imati slične rijetke nuspojave, pitaju se oni koji čekaju na jedno od četiri registrirana cjepiva u EU.

"Ova događanja, koja se povezuju s AstraZenecinim cjepivom, zasad nisu dobila snažnije utemeljenje i bit će nužno usporediti moguće nuspojave ovog cjepiva s ostalim adenovirusnim cjepivima kod kojih se koristi ista tehnologija. Dok Johnson&Johnson koristi humani adenovirusni vektor AD 26, AstraZeneca koristi kao vektor adenovirus čimpanze. Sputnjik V također koristi AD 26. Sve su te vakcine temeljene na dijelu spike proteina koji nosi vektor pa se vjerojatno ne radi o reakciji na taj protein, ali moguće je da se radi o odgovoru na različite adenovirusne proteine. Moguće je da se u tom slučaju pojavi neka aktivnost trombocita. No, to je samo nagađanje jer nema dokaza da se u tim slučajevima radi o vezivanju antitijela na trombocite", objašnjava prof. dr. Bojan Polić sa Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Naime, nakon što su se pojavile informacije o tromboemboličkim događajima kod cijepljenih, znanstvenici su postavili hipotezu da nakon primitka cjepiva, zbog razloga koji tek treba utvrditi, neki ljudi počnu stvarati antitijela koja se zatim povežu na određeni trombocitni protein, nazvan trombocitni faktor 4.

Paradoks u tijelu

To vezanje antitijela zbuni imunološki sustav pa on počne napadati vlastite trombocite, smanjuje im broj i potiče ih na otpuštanje koktela proteina među kojima se nalazi i trombin koji izaziva zgrušavanje krvi.

Tako dolazi do paradoksalne situacije da u krvotoku raste rizik od zgrušavanja, a istodobno se smanjuje broj trombocita koji inače izazivaju zgrušavanje. No, prof. dr. Polić smatra da će biti nužno pratiti i uspoređivati što se događa s cijepljenima AstraZenecom odnosno Johnson&Johnsonom u odnosu na one cijepljene mRNA cjepivom i vidjeti postoje li mogući tromboembolički događaj kod obje vrste cjepiva ili samo kod adenovirusnih.

"Pokaže li se da razlika postoji, onda bi se moglo posumnjati da se radi o nekom imunološkom odgovoru na adenovirusne proteine. No, čvrstih dokaza za to zasad nema, ali čak i da postoje, cijepljenje je manje opasno od zaraze koronom", ističe prof. dr. Polić.

Dodaje da su tromboembolička događanja učestala u populaciji. Čak 30 do 50 posto pacijenata s covidom ima tromboembolijske probleme, a kod teških slučajeva još su češći. Cijepljenje je jedini izlaz iz epidemije, a rizik od nuspojava gotovo je minoran, piše Jutarnji list.

hr Sun Apr 11 2021 09:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60a172346f52df8c738b45e9/80

Istraživanje: Tko osvaja četiri najveća grada u drugom krugu te kako bi se mogli preliti glasovi iz prvog

U Splitu vodi Ivica Puljak sa 42,9%. Vice Mihanović iz HDZ-a je na 35,6%, ali je velika brojka onih koji se ne žele izjasniti – 21,5%.
U Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro. Teško da Škoro može ugroziti Tomaševića koji bi glatko trebao odnijeti pobjedu sa 60,4%, dok bi Miroslav Škoro ostao na 21,7%, predstavila je rezultate istraživanja Sabina Tandara Knezović.

Gotovo 18% ispitanika u anketi ne želi se očitovati. No kad bi i oni svi glasali za Škoru ne bi mu bilo dovoljno da dostigne Tomaševića.

Ali zanimljivo, za Tomislava Tomaševića glasalo bi 65% Klisovićevih glasača, dok bi za Miroslava Škoru u drugom krugu glasovalo 50% birača Zvonimira Troskota, zatim trećina birača Davora Filipovića i trećina birača Jelene Pavičić Vukičević.

U Splitu vodi Ivica Puljak sa 42,9%. Vice Mihanović iz HDZ-a je na 35,6%, ali je velika brojka onih koji se ne žele izjasniti – 21,5%.

Jedino kada bi Mihanović u tom bazenu uspio pridobiti glasače, možda bi mu Puljak i bio dostižan. Evo gdje su otišli drugi: Za Ivicu Puljka glasalo bi 60% birača Jakova Prkića, 46% Branke Ramljak te 43% SDP-ova Ante Franića, dok bi za Vicu Mihanovića glasalo 37% Kerumovih glasača, 30% Mostovca Ivice Grkovića te 40% Nansi Ivanišević.

U Rijeci vodi SDP-ov kandidat Marko Filipović s 45,2% dok je Davor Štimac na 33.7%. Ne želi se izjasniti 21.1% birača što je poprilično velik bazen za vrbovanje. Ako pogledamo gdje su otišli drugi, Marko Filipović uzima 54% glasača Nikole Ivaniša, oko 50% Nebojše Zelića te 44% glasova Katarine Peović. Davor Štimac uzima 45% glasača Marinu Miletiću te 40% Josipu Ostrogoviću.

Sva su se istraživanja za Osijek pokazala točnima, veliku prednost ima HDZ-ov Ivan Radić. U Osijeku bi HDZ po prvi puta mogao osvojiti vlast. Ivan Radić – 48.9%, a Berislav Mlinarević osvaja 36,1%
I dalje se ne želi izjasniti 15% glasača.

Ivan Radić povećava bazen glasača sa 34% glasača HNS-ova Vladimira Hama, četvrtinom Šišljagićevih glasova i 40% Vanekovih birača.

Berislav Mlinarević raste na bazi 50% birača SDP-ova Gorana Kušeca, te 46% Katarine Kruhonje što je dosta nelogično. Pitanje je hoće li ovi glasači uopće izaći na izbore, javlja Dnevnik Nove TV.


hr Mon May 17 2021 20:33:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60a29fc26f52df3f778b4585/80

Božić odgovorio Ivoševiću: 'Rado ću ga povesti jednom od staza na našem Mosoru'

Evo što poručuje.
HDZ-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika Splita Stipe Božić oglasio se povodom izjave Bojana Ivoševića.

Već sam hodao stazom koju ovaj “urbani” građanin spominje i to mnogo prije nego se on rodio. To su nekoć bile staze života. Ono što su danas magistrale i autoceste to su bile pješačke i konjske staze uzduž i poprijeko hrvatskih primorskih planina. Njima se “prometovalo” radi obrade škrtih krških vrtača-dolaca.

Doci i staze su u posljednjih 50 godina zapušteni a priroda je “podivljala”, staze su zarasle i neprohodne. Vrijedne težake zamijenili su planinari i izletnici koji te zapuštene staze, kao u spomenutom slučaju, oživljavaju.

Naravno da je osobi koja u, ovom slučaju, spominje te staze ovo navedeno nepoznato, i zato ću ga rado povesti jednom od ovakvih staza koja našem biseru, Mosoru, daje novi život - kazao je Božić.
hr Mon May 17 2021 18:54:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e11c01629111c674f8b46a0/80
Foto: D.N.

Nitko nema većinu u Gradskom vijeću Splita: HDZ-u devet mandata, Centru sedam

Najviše mandata osvojio je HDZ.
Na lokalnim izborima u nedjelju u Splitu ni jedna lista nije osvojila natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću koje ima ukupno 31 vijećničko mjesto, najviše je dobio HDZ, devet mandata, a slijedi Centar sa sedam mandata, no za dostizanje natpolovične većine bit će nužno koaliranje.

Prema podacima Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) najviše je vijećničkih mandata - devet, osvojio HDZ (23,27 posto glasova), a slijedi ga stranka Centar Ivice Puljka sa sedam mandata (20,17 posto) u splitskom  Gradskom vijeću. 

Hrvatska građanska stranka (HGS)  Željka Keruma osvojila je četiri mandata (11,86 posto), a koalicija SDP-HSU tri vijećnička mandata (9,76 posto).

Također tri vijećnička mandata osvojila je koalicija koju čini Možemo!, Nova ljevica - Nezavisna lista i stranka Pametno za Split i Dalmaciju (9,54 posto), a tri vijećnička mandata pripadaju i Mostu (7,95 posto).
Kandidacijska lista Grupe birača kojoj je nositelj poduzetnik Tomislav Mamić, osvojila je dva vijećnička mandata (6,09 posto), priopćeno je iz ŽIP-a.
hr Mon May 17 2021 18:47:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f327ad8daf72d4a658b45b8/80
Foto: Dalmacija News

Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju mogu zatražiti iskaznice za besplatan prijevoz trajektima

Korisnicima će uskoro biti omogućeno podnošenje zahtjeva elektronskim putem.
Agencija za obalni linijski pomorski promet (dalje Agencija) obavještava niže navedene kategorije korisnika da od danas, 17. svibnja 2021. godine mogu podnijeti Zahtjev za izdavanje Iskaznice za OSI. Zahtjev se šalje poštom na adresu: Agencija za obalni linijski pomorski promet, PP 8, 10 002 Zagreb.

Pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama s obvezom javne usluge ostvaruju sljedeće kategorije korisnika:

- Osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80% ili više
- Hrvatski ratni vojni invalidi sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
- Osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100%
- Gluhoslijepe osobe sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
- Osobe s invaliditetom sa utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja
- Djeca s teškoćama u razvoju sa utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja
- Besplatan prijevoz za navedene kategorije odnosi se na korisnika, pratnju i osobno vozilo.

Pravo na besplatan prijevoz ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim I. i II. stupnjem funkcionalnog oštećenja koja imaju prebivalište na otoku te njihova pratnja.

Korisnicima će uskoro biti omogućeno podnošenje zahtjeva elektronskim putem. Elektronski će se zahtjev podnositi putem platforme e-Građani ili putem poveznice koja će biti dostupna na mrežnim stranicama Agencije. O dostupnosti elektronske usluge Agencija će obavijestiti korisnike.

Izrađena Iskaznica za OSI će korisniku biti dostavljena na adresu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaprimanja kompletiranog zahtjeva. Provjera ostvaruje li korisnik pravo na Iskaznicu za OSI izvršavati će se u Registru o osobama s invaliditetom (dalje ROI) koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ažurirani podaci u evidenciji ROI-a su osnovni preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva za izdavanje Iskaznice za OSI.

Iskaznicom za OSI korisnici će na prodajnim mjestima brodara moći ishoditi besplatne putne karte za putovanje trajektom.

Do 1. listopada 2021. godine korisnici će svoje pravo također moći ostvarivati kao i do sada, podnošenjem zahtjeva brodaru, a nakon navedenog datuma isključivo Iskaznicom za OSI.

Sve informacije o pravilima izdavanja Iskaznice za OSI, sadržaju Zahtjeva kao i obrazac Zahtjeva za izdavanje korisnici mogu pronaći na mrežnim stranicama Agencije pod kategorijom Iskaznica za OSI.
hr Mon May 17 2021 18:24:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .