Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6406318c5d7965723e8b45bb/80

Natječaj za mlade iz Zadarske županije

Namijenjen je djeci u dječjim vrtićima i učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Zadarske županije

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar organizira natječaj u povodu Dana Zadarske županije 2023. godine.

Natječaj je namijenjen djeci u dječjim vrtićima i učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Zadarske županije. 

Tema natječaja: široj okolini nepoznate i manje poznate prirodne i kulturne karakteristike Zadarske županije. 

Uvjet natječaja je prikazati prirodne i kulturne karakteristike u neposrednom okruženju sudionika za koje oni smatraju kako su bitni za prepoznatljivost Zadarske županije (npr. stara crkva u mjestu stanovanja sudionika, trg u središtu mjesta koji ima svoju povijest, bistro more, osobe koje znaju priče o svemu, prostori koji su jedinstveni i dr.). U natječaju se ne traže općepoznate karakteristike Zadarske županije (kao što su crkva sv. Donata, Pozdrav suncu, Morske orgulje, katedrala sv. Stošije i dr.). 

Natječaj nije likovno ograničen, sudionici mogu odabrati žele li na natječaj poslati likovni, literarni ili video uradak. Mogu napraviti i makete prostora za koji smatraju kako odgovara temi natječaja. 

Rad može biti individualan ili grupni (grupa od najmanje 5 osoba). Svaki sudionik, odnosno grupa može poslati maksimalno jedan rad. 

Pristigli radovi bit će izloženi u Edukativnoj dvorani Kneževe palače od 3. travnja, 2023. godine. Na otvorenju izložbe dijelit će se nagrade za najbolje radove. Pristigli radovi koji ne odgovaraju temi natječaja također će biti izloženi, ali ne ulaze u odabir za najbolji rad. 


Termini natječaja: 

- natječaj traje od četvrtka, 2. ožujka, 2023. godine do ponedjeljka, 27. ožujka, 2023. godine 

- otvorenje izložbe svih pristiglih radova - ponedjeljak, 3. travnja, 2023. godine u 12:00 h u Edukativnoj dvorani Kneževe palače 

- dodjela nagrada - ponedjeljak, 3. travnja, 2023. godine, prilikom otvorenja izložbe pristiglih radova

Rad učenika/ca OŠ Stjepan Radić Bibinje s prijašnjih natječaja „Županijo, sretan ti rođendan!“: Ostaci crkve svetog Petra


Propozicije natječaja: 

- svrha natječaja je okupiti na jednom mjestu široj okolini manje poznate i nepoznate prirodne i kulturne karakteristike Zadarske županije;

- na natječaj se mogu prijaviti svi učenici u osnovnim i srednjim školama i djeca u dječjim vrtićima s područja grada Zadra i Zadarske županije, odnosno svi zainteresirani od 3 do 19 godina;

- pristigli radovi bit će podijeljeni u četiri starosne kategorije: djeca u dječjim vrtićima; učenici u nižim razredima osnovne škole (razredna nastava); učenici u višim razredima osnovne škole (predmetna nastava); učenici u srednjim školama;

- u svakoj starosnoj kategoriji odabrat će se najbolji rad čiji autor osvaja prigodnu nagradu. 

- pristigli radovi će se ocijenjivati prema kriterijima: usklađenost sa zadanom temom natječaja, samostalnost pri izradi rada, dob djeteta i njegove mogućnosti, tehnička izvedba, originalnost/kreativnost i bogatstvo rječnika i stila;

- za likovne radove dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja;

- literarni rad podrazumijeva pjesmu, priču, sastav ili pismo;

- video uratci mogu biti snimani i mobitelom i videokamerom, u trajanju od maksimalno 15 minuta;

- svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika/djeteta, razred/godine djeteta, naziv i adresu škole/dječjeg vrtića, kontakt odgovorne osobe;

- slanjem rada sudionici pristaju na objavu imena autora i rada na stranicama Narodnog muzeja Zadar i korištenje istih u svrhu natječaja „Županijo, sretan ti rođendan!“;

- svi sudionici dužni su priložiti ispunjenu privolu za sudjelovanje;

- radovi se šalju na adresu Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III bb, 23000 Zadar ili donose osobno u Kneževu palaču, Poljana Šime Budinića 2 (radnim danom od 8 do 20 i subotom od 10 do 13 sati) s naznakom „Za natječaj Županijo, sretan ti rođendan!“;

- radove ocjenjuje prethodno formiran ocjenjivački žiri Narodnog muzeja Zadar.hr Mon Mar 06 2023 19:31:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642451d85d7965309b8b45a9/80

J.R. August ovaj petak u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split

Ovim koncertom će predstaviti najnovije materijale na kojima radi s novom postavom benda

U petak, 31. ožujka u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split nagrađivani kantautor J.R. August održat će prvi koncert u Splitu nakon 2019. godine.

Tim će koncertom ujedno premijerno predstaviti najnovije materijale na kojima radi s novom postavom benda. J.R. August višestruki je dobitnik Porina, uključujući onaj za album godine, novog izvođača i najbolji album alternativne glazbe, dok je 2021. njegov album „Live at Hrvatski glazbeni zavod” dobio Porin za koncertni album godine.

Nakon intimnog, klavirskog zvuka hvaljenog albuma „Dangerous Waters” i konceptualnog popa „Still Waters”, u najnovijem izdanju J.R. August se okreće slojevitom, suvremenom bendovskom zvuku.

U Hrvatskom domu, J.R. August će tako gostovati s osmočlanim pratećim sastavom, otvarajući novu stranicu u svojoj karijeri u jednoj od najljepših koncertnih dvorana u državi.

hr Wed Mar 29 2023 16:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/64243d255d79652f9b8b45bb/80
Foto: Toni Mijač

Zadržite dah i uronite u more Sine Jakelića u potrazi za "Morskim korijenom"

"Svaki putnik nekad mora doma doć", govore njegovi stihovi pa se tako i on vratio bar glazbom kući, svom glazbenom Moru

Sina Jakelić višestruko je nagrađvani tekstopisac koji je još u pjesmi "Dite", kao najistureniji član Libra, počeo kao motiv razrađivati bezuvjetno predavanje. Na tom je putu nastavio sam u novom poglavlju svoje karijere, prvo u "Polarnoj", a sada i u "Morskom korijenu".

-Jedan jednostavan telefonski poziv i ničim provocirana dobra namjera Josipa Radića rodila je jednu novu suradnju, a mene ponovo pokrenula i podmazala zupčanike, poručio je Sina koji se nakon "Polarne" koja je izašla prije 5 godine vratio s novom pjesmom "Morski korijen".

Za one koji odluče poslušati "Morski korijen" Sina napominje da je novo djelo potpuno autobiografsko, iako na kriptičan način. U stihove je sažeo, kako kaže, "povratak iz inozemstva u rodni kraj i potrebu Dalmatinca da bude uz svoje More." Josip Radić čiji je poziv pokrenuo sve, poznatiji kao dio Valentina Boškovića i frontmen benda Kensington Lima, uglazbio je Sinine stihove, a cijelu je priču zaokružio i spot na kojem je radio Toni Mijač.

Spot je snimljen u  maslinicima, šumama i na divljim liticama južne strane Sininog rodnog otoka Šolte, bez akcenta na turističke atrakcije - birane su intimnije i manje poznate lokacije koje će možda tek lokalci prepoznati. Kadrovi su savršeno saželi poruku pjesme. "Namjera je bila prikazati Šoltu kao generalni simbol svih dalmatinskih otoka čime je još jednom načeta tema nerazdvojne cjeline Dalmatinca i Mora - vječna tema toliko puta opjevana, ali nikad izlizana", pojasnio je Sina koji trenutno živi u Norveškoj, ali mu daljina nije umanjila ljubav prema Dalmaciji i "njegovom" moru.

Sina priznaje da njegove pjesme nisu za svakoga. "Moja lirika nastaje isključivo iz autentičnih situacija u mom životu, i za ispravan doživljaj zahtijeva uranjanje i slušanje u specifičnom terminu: od početka do kraja. Publika s kratkim fokusom pažnje će teško pronaći hranu za svoju dušu na mojoj valnoj duljini", poručio je i dodao: "Ali onima koji su voljni navući odijelo za ronjenje i skočit u moje 'More', želim dobrodošlicu!" U planu mu je još mnogo pjesmama, mnoge strpljivo čekaju u svojoj demo verziji. No, prvo će priču o gradnji novog iz srušenog privesti kraju, i to u "Srpnju".

hr Wed Mar 29 2023 15:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642420f65d7965319b8b4585/80

Premijera filma "Da li ste vidjeli ovu ženu?" u Kinoteci Zlatna vrata

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku
U četvrtak, 30.3.2023. u 20:00 u Kinoteci Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split premijerno se prikazuje film "Da li ste vidjeli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi.

Radi se o nadrealističnoj psihodrami fokusiranoj na temu identiteta, prezicnije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje, tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože, slijedi i filmska forma, i sama se preoblikujući. (Human Rights Festival 2022)

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku.

Na premijeri će nam se pridružiti glavna glumica, Ksenija Marinković.

Ulaz je besplatan, no broj mjesta je ograničen. Ulaznice se mogu preuzeti od 16:00.
hr Wed Mar 29 2023 13:29:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb902486f2ab8161e8b4601/80
Foto: Pixabay

Promotivni tjedan u Nacionalnom parku Plitvička jezera u povodu 74. rođendana

“Vode, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, a ipak su Plitvička jezera na čitavom svijetu samo jedna.“ Akademik Ivo Pevalek

Sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo od 1. do 9. travnja 2023. godine održati tradicionalni rođendanski promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera!

Kao predjel naročite prirodne ljepote” Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Upravo taj datum obilježavamo kao rođendan našeg Parka. Jedinstvene vrijednosti ovoga područja prepoznate su od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (engl. UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) koja je trideset godina kasnije Nacionalni park Plitvička jezera uvrstila na svoj Popis svjetske baštine.

Kako bismo proslavili svoj 74. rođendan, pripremili smo za vas posebne cijene ulaznica u rođendanskom tjednu:

Period 1.4. – 9.4.2023.
Cijena:
- Odrasli 10,00 € (75,35kn)
- Odrasli – grupe 10,00 € (75,35kn)
- Studenti 6,50 € (48,97 kn)
- Studenti – grupe 6,50 € (48,97 kn)
- Djeca 7-18 godina 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca 7-18 godina – grupe 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50% - GRATIS

S održavanjem promotivnog tjedna otvaramo i Gornja jezera stoga ćete imati priliku doživjeti svih 16 smaragdnih jezera po promotivnim cijenama. Kako biste svoj posjet što bolje isplanirali, preporučamo da unaprijed odaberete jedan od programa posjete ili preuzmete našu aplikaciju.

hr Wed Mar 29 2023 12:34:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .