Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637ccadb5d7965dd018b45c8/80

Boris Oštrić glazbom osvaja ljude!

Puknut će mi srce, pjesma izvedena na Opuzenskom festivalu, u njoj su se mnogi prepoznali..!
Trogirski kantautor i pjevač Boris Oštrić, autor popularne pjesme "Ribari" koja je proslavila njegovog sugrađanina Vinka Cocu, imao je radno i uspješno glazbeno ljeto.Nastupio je na Opuzenskom festivalu Melodije hrvatskog juga, na prigodnim ljetnim manifestacijama, trgovima i svadbenim svečanostima ...

Podsjetimo kako naš svestrani glazbenik živi u svom domu na (polu)otoku Čiovu kod Trogira, iako gabaritima nevelik i za urbano poimanje zabačen,kaže nam ne bi mijenjao ni za što na svijetu. To je kao u "Ježevoj kućici", oaza mira koju je taj umjetnik i pjesnik za sebe "momački" namjestio, ukrasio s puno detalja, udahnuo joj dušu - mjesto gdje se može na miru "ušuškati". Miran kutak za nastajanje i razmišljanje o novim melodijama, prizeman stan, smješten u središtu Okruka Donjeg, nedaleko od zgrade Općine... 

Oštrić zaista ima plodonosnu suradnju s mnogim glazbenicima no jedna je bila posebna, ona s Cocom. Upravo s Cocom Oštrić je imao sjajnu suradnju, a rezultat te umjetničke fuzije su pjesme"Dalmacija, more, ja i ti","Ako te ko pita", "Kapetane, tribali bi doma", "Volim te, Hajduče", "Bandira od svile"... Što se pak drugih pjesama tiče, Oštrić je iza sebe ostavio niz sjetnih dalmatinskih šansona poput "Feral na provi", "Hvala ti, more", "Gospodar galeba", "Peškafondo", "Božić u Dalmaciji", Giulianovu "Kako ću volit to ludo more" i bezbroj drugih... Sve su one nastale u ugođaju škoja, a da među njima ima i zezalica svjedoči pjesma "Čehinja", kojom je Oštrić opjevao već arhaičnu navadu galebarenja,"sport" u izumiranju. 

Dogodila se i eksluzivna obrada  svoje pjesme i tako joj, nakon Cocinog preranog odlaska, produljio život. Glazbu i tekst napisao je Boris, dok je aranžman radio Joško Banov. U novoj verziji aranžman su napravili Dado Marušić i Joško Radić.

https://www.youtube.com/watch?v=2Cls0PdK32A


– »Ribari« su pisma koja je obilježila moj glazbeni život, puno mi znači. Nastala je dok sam lovija ribu i želija sam opisati taj život ribara koji je težak i lip. Prenila je u eter moju nepresušnu ljubav prema Dalmaciji i njenim ljudima. Osjećao sam da je pisma dobra, da će naći svoj put. I našla je svoje ljude koji su se poistovjetili s njom jer opisuje ono što su mnogi osjetili. Jednostavno, »Ribari« nemaju kraj. Kako je vrime odmicalo, želio sam joj produžiti život u novoj priči, rekao je Oštrić.
Osim »Ribara«, Boris Oštrić napisao je i hitove kao što je »Kapetane, tribali bi doma«, koja je već postala završna pozdravna pjesma na koncertima Tomislava Bralića i klape Intrade, i »More sinje« koju izvodi Mladen Grdović. Tu je i pjesma »Dalmacija, more, ja i ti« koju je snimio Vinko Coce, a kasnije ju je Oštrić obradio s klapom Maslina. 

Oštrić je aktivan na raznim poljima pa mu planova ne nedostaje.


– Snimam nove pisme, pišem. Obradit ću još svojih hitova. Do sada sam napisao i uglazbio za sebe oko sedamdesetak pjesma i još tridesetak za moje kolege prijatelje glazbenike Želja mi je u sljedećoj godini obraditi moj veliki hit kojeg su izveli Giuliano i Zorana i malo je osvježiti , pa stoga pozivam kolegice na estradi da mi se jave kako bi snimili novi studijski duet -kazao nam je svestrani dalmatinski glazbenik. Na kraju donosimo nekoliko tekstova iz  spomenutog hita, u videu uživajte u pjesmi -Puknut će mi srce..... 


Nisam te smila iz duše jubit'
Sve sam ti dala, virovala
Svi su mi rekli da ću te izgubit'
Da samo more voliš ti

Nisam ni zna da ćeš poludit'
Kad moj brod isplovi iz luke
Ni slutija nisam da će bit' teško
Živit' na škoju bez muške ruke

I kako ću volit' to ludo more
Kad cili mi život nešto odnosi
I dokle ću slušat' vitar kroz bore
U postelji ladnoj di si mi ti


https://www.youtube.com/watch?v=y-iCB3zDDKA


hr Tue Nov 22 2022 14:13:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638370995d7965bc148b457a/80
Foto: Ivana Ivanović

Upaljena prva adventska svijeća Gastroadventa: Trpeza puna delicija od namirnica koje su koristili naši preci

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine
Danas u 12:30 sati upaljena je i advenska svijeća Gastroadventa, a upalili su je novinarsi splitskih portala u društvu sa županom Blaženkom Bobanom i direktoricom Turističke zajednice grada Splita Alijanom Vukšić.

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine. Zahvaljujući arheolozima, koji modernim tehnologijama otkrivaju stoljećima skrivana nalazišta prepuna tragova, osmislili su ovogodišnji program manifestacije. Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica.

- Ove godine smo posvećeni nečemu što baš i nije jestivo, a to je bor. Bor daje paklina, a ona je imala veliku ulogu u gastronomiji. Koristila se za zatvaranje amfpora, zatim za oblaganje vanjskih dijelova posuda za čuvanje hrane koje su bile od drveta. 

Paklina ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje i na taj način se hrana bolje mogla očuvati, a takav način čuvanja i nebacanja hrane treba biti dobar primjer i danas. Osim pakline, korištena je mastika, a baš s mastikom je nisko raslinje na Hvaru i Paklinskim otocima bogato. - kazala je autorica Gastroadventa Olja Martinić.

Gastroadventski bogati stol prepun prehrambenih delicija, zajedno sa svojim kolegama, osmislila je i pripremila chef Deni Bobek, a neke od njih su uštipci od leća, ječma, bijelog graha i zobi, razne paštete, variva, brudet, salate...

- Danas ovdje predstavljamo jela naših starih koja su malo modernizirana, a ima i onih jela koja su autentična. Cilj je prezentirati žitarice i grahorice u našoj prehrani, a od njih se može raditi svašta, od kruga do okruglica od leće sa špagetama. - kazala je Bobek. 

Važno je napomenuti kako su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, prema ideji Šime Kovačević a pod vodstvom profesorice Magde Maver, izradili vijenac od borovine s dijelovima pakline. 

hr Sun Nov 27 2022 15:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63827c085d7965780c8b4673/80
Foto: Pixabay

Prva nedjelja Došašća: Na adventskom vijencu pali se prva svijeća

Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća
Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Ove nedjelju palimo prvu svijeću na svom adventskom vijencu. Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića.  Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća, a u naše je krajeve došao pod utjecajem europske civilizacije i protestantizma. Kršćani su preuzeli ovu tradiciju, pa su se adventskim vijencem poslužili u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha.

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Svijeće nade, mira, radosti i ljubavi

Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.

Prema drugom vjerovanju četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti:  stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. 
hr Sun Nov 27 2022 07:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638280965d7965c2118b458e/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Dražen Zečić zagrijao publiku na Prokurativama!

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
Kralj zabavne glazbe, Dražen Zečić, nakon odličnog koncerta na Žnjanu ovog ljeta, ponovno je stigao u Splitu, i to na Prokurative u sklopu "Advent Prokurative". 

"Pokidat cu lance sve", "Niko nema dva života" "Boem u duši" su samo neki od hitova koje večeras odzvanjaju Splitom, a zajedno s njim pjeva tisuću fanova. 

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
hr Sat Nov 26 2022 22:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638258545d7965780c8b464f/80
Foto: Ivana Ivanović

Započela je splitska božićna čarolija, donosimo fotografije!

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u nastavku
Splitski advent službeno je započeo i već na početku je privukao mnoštvo ljudi. 

Mjesecima se radilo na tome da se Splićanima i posjetiteljima omogući bogat program tako da sve njih očekuje niz glazbenih, gastronomskih i zabavnih sadržaja. 

Jedna od atrakcija je zasigurno klizalište na Prokurativama koje je danas otvorilo svoja vrata te su mnogi još u popodnevnim satima pohitili isprobati svoje sposobnosti na ledu. 

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u galeriji. 


hr Sat Nov 26 2022 19:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .