Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63f658945d79652e188b456e/80
Foto: DN

WestGate grupa: "Dužni smo reagirati na netočne informacije koje su izrekli Puljak i Ivošević"

Priopćenje prenosimo u nastavku, u cijelosti i autentično
WestGate Grupa reagirala je priopćenjem na, kako kažu, netočne izjave gradonačelnika Splita Ivice Puljka te dogradonačelnika Bojana Ivoševića, a odnose se na projekt Dalmatia Tower

Priopćenje prenosimo u nastavku, u cijelosti i autentično: 

- WestGate Grupa kao investitor splitskog Dalmatia Towera, najvišeg nebodera u Hrvatskoj, koja je dobitnik prestižnih nagrada dužna je ovom prilikom reagirati na netočne informacije koje su se posljednjih dana pojavile u dijelu javnosti i medija, a izrečene su od strane splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i njegovog zamjenika Bojana Ivoševića.

Prvo je Ivica Puljak u srijedu na svome Facebook profilu, a zatim i na vrlo čitanom internetskom portalu ničim izazvan izvrgnuo investitora i projekt negativnoj percepciji s više izrečenih neistina koje direktno štete građanima Splita, investitoru i njegovim poslovnim partnerima. S istim obrascem ponašanja u idućim danima nastavio je i Bojan Ivošević putem svog Facebooka i medija. Zbog svega navedenog naš tim odvjetnika poduzet će sve raspoložive pravne radnje.

Pošto je dio medija prenio objave Ivice Puljka i Bojana Ivoševića objavljujući pritom samo jednu stranu priče s ciljem zaštite javnog interesa te osobne časti i ugleda, sistematizirano iznosimo demanti s dokazima:

1. Ivica Puljak: 'Politika gradske uprave je da se ne sastajemo s dužnicima' (Facebook, 15. veljače 2023.)

Splitski gradonačelnik upitan je od strane medija da komentira e-mail Tea Vojkovića, pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju, koji je u prosincu 2021. investitoru napisao da je 'nulti preduvjet za sastanak s gradonačelnikom plaćanje komunalnog doprinosa od 2.8 milijuna kuna' iako ta financijska obveza prema gradu nije bila u dospijeću i u formalnom smislu dug nije postojao. Ivica Puljak je odgovarajući na medijski upit, a kojeg je samoinicijativno objavio na vlastitom Facebooku, kazao da je 'politika gradske uprave da se ne sastaje s dužnicima'. Taj odgovor kasnije je prenesen u lokalnim i nacionalnim medijima zbog čega je investitoru narušen ugled zbog iznošenja netočnih informacija. Iz gradonačelnikovog odgovora proizlazi da je tvrtka WestGate Grupa dužnik prema Gradu Splitu.

Istina je da tvrtka WestGate Grupa nema otvorenih dugovanja prema Gradu Splitu što sugerira i objava 'kartice kupca' izdana od Grada Splita na dan 16. veljače 2023. (dokaz u prilogu). Nejasno je stoga zbog čega Ivica Puljak nedvosmisleno tvrdi da tvrtka WestGate Grupa jest dužnik i što je s takvom lažnom informacijom htio sugerirati javnosti. 

2. Bojan Ivošević: 'GUP jasno kaže da se dogovornim urbanističkim bonusom omogućava budućem investitoru izgradnja većeg intenziteta i profitabilnosti (u granicama utvrđenim ovim Planom) uz uvjet da zauzvrat realizira ili sudjeluje u realizaciji dogovorenog programa od javnog interesa. Dogovorni urbanistički bonus se realizira kroz javno-privatno partnerstvo Grada i investitora. On je dobio 10 katova više, a Grad Split da ne kažem šta' (Facebook, 17. veljače 2023.)

Iz izjava Ivice Puljka i Bojana Ivoševića razvidno je problematiziranje investitorovog 'Zahtjeva za izmjenom i dopunom građevinske dozvole 2' iz 2017. godine. Ovim putem dužni smo cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, a ne samo splitskoj, objasniti kronologiju i tijek događaja. 

Investitor, WestGate Grupa, je 2013. ishodovao pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju poslovnog nebodera Dalmatia Tower od 17 katova na području splitske Kopilice.

Godine 2017. prestižni američki lanac hotela Marriott iskazao je interes za našim projektom i tom prilikom postavlja fiksne uvjete vezane za infrastrukturne detalje. Tada smo, sukladno zakonu, GUP-u i svim propisanim upravnim i pravnim procedurama predali 'Zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 2' kako bismo katnost povećali na 27. Taj zahtjev odobren je od stručnih gradskih službi, a mi smo krenuli u promjenu projekta što u građevinskoj praksi u Hrvatskoj i svijetu nije nikakva kontroverza.

Dakle, investitor je postupao legalno, vođen legitimnim poslovnim interesima, šaljući uredan zahtjev prema Gradu Splitu za izmjenom - vlastitog projekta. Takve su izmjene odobrene uz urbanistički bonus iz 2010. godine temeljem kojeg smo se kao investitori obvezali o svom trošku, a za interes Grada Splita, rekonstruirati odnosno infrastrukturno podignuti, urbanizirati i oplemeniti cijelu ulicu Komulovića put.

U rujnu 2021. godine, pred finalizaciju Dalmatia Towera, poslali smo žurni podnesak Gradu Splitu odnosno gradonačelniku Ivici Puljku sa željom da nas obavijesti o logističkim detaljima početka radova u spomenutoj ulici na koje smo se obvezali u svrhu javnog interesa (dokaz u prilogu). Međutim od rujna 2021. nitko iz gradske administracije nije odgovorio na naš podnesak niti nas je itko od predstavnika vlasti pozvao na sastanak sa željom da nam iskaže potencijalno nezadovoljstvo oko urbanističkog bonusa. Stoga se pitamo zašto je gradska vlast, ako je već tada imala svijest o mogućem kršenju propisa GUP-a i potencijalne štete za Grad Split, gotovo dvije godine šutila i reagirala tek nakon medijskog upita? Tvrtka WestGate cijelo vrijeme bila je otvorena za pregovore i naravno da bismo pristali na svaku vrstu dijaloga s gradskom upravom.

Dakle, iz svega proizlazi da je investitor predao uredan zahtjev za izmjenom projekta kojim je nadograđeno 10 katova i da je taj zahtjev u gradskoj upravi odobren uz urbanistički bonus koji smo željeli realizirati, no dijaloga od strane splitske vlasti nije bilo.

Dužni smo ovdje napomenuti i da veća katnost gradu jamči i veći iznos komunalnog doprinosa kojeg je investitor u cijelosti platio. Takođe, urbanistički bonus potpisan je i dogovoren te ne postoji nikakva propisana metodologija kojom bi se on službeno izračunavao, a kako to navodi Bojan Ivošević. Urbanistički bonus u pravnom smislu dogovorna je kategorija između tijela javne vlasti s jedne strane te investitora s druge strane. Osim toga, smatramo manipulativnim naš urbanistički bonus dogovoren 2010. godine, dakle prije 13 godina, promatrati u kontekstu 2023. godine, postpandemijskog i inflatornog razdoblja koji je uzdrmao nekretninsko tržište, uvelike poskupio cijenu građenja ali i radne snage. U vremenima kad je investitor u Splitu htio sagraditi monumentalno poslovno zdanje, u gradu je vladao interes samo za stambenom gradnjom i u tom smo smislu preneraženi diskursom koji stiže iz splitske Banovine.

Ukratko, ukoliko Ivica Puljak i Bojan Ivošević sumnjaju u nelegalnost zahtjeva za izgradnjom 10 katova i urbanističkog bonusa onda ih pozivamo da poduzmu pravne radnje. Tvrtka WestGate, proizlazi iz njihovih tvrdnji, kriva je samo zbog toga što smo postupali legalno i dobili svu potrebnu dokumentaciju za nadogradnju projekta.

3. Ivica Puljak: 'Na nadogradnju tih deset katova poduzetnik je još izgradio više nego što je smio, izašao je izvan zadanih gabarita. Imao je određeni volumen na vrhu nebodera koji je prekoračio' (Index.hr, 15. veljače 2023.)

Ivica Puljak ovdje se osvrće na krov nebodera Dalmatia Tower koji je predmet 'Zahtjeva za izmjenama i dopunama građevinske dozvole 3', a taj je akt neophodan za ishodovanje tehničkog pregleda, uporabne dozvole i svečanog otvorenja objekta. Naime, kad je projekt već bio u završnoj fazi gradnje krajem 2020. godine, pokazalo se statički nužnim ojačati konstrukciju na krovu zgrade. Pošto se radi o visini većoj od 130 metara na kojoj bura u zimskim mjesecima puše i do 200 km/h, mi smo trebali zaštiti jedinice klima uređaja, izlaze na liftove i popratnu infrastrukturu, ali i stvoriti prostor koji bi služio održavanju krova i fasade. Minimalnim građevinskim manevrom to smo ojačali i unutar zidova smjestili infrastrukturu koju treba zaštiti i shodno tome podnijeli novi 'Zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 3' kako bismo i taj završni dio građevine ozakonili sukladno propisima.

To smo napravili nakon upozorenja Grada Splita unatoč činjenici što investitor sukladno Zakonu o gradnji (članak 106.) ima pravo graditi i odstupati od dozvole sve dok ne narušava lokacijske uvjete (vanjski gabariti, katnost, namjena…), a što u našem slučaju s krovištem nebodera nije bio slučaj, a takav je stav resornog Ministarstva te građevinske inspekcije Državnog inspektorata.

Ipak, kad smo krenuli u zahvat na krovu nebodera Ivica Puljak pokrenuo je medijsku kampanju protiv nas kao investitora ali i svih institucija i stručnih osoba involviranih u projekt iako su sve nadležne službe na objektu boravile dva tjedna i nisu pronašle niti najmanju nepravilnost. No, Ivica Puljak je ipak javno sugerirao, bez da se kod nas prethodno raspitao, da gradimo ilegalan kat ili penthouse, a mi smo u naravi gradili zaštitne zidove za strojarnicu i usporedo s time predali dokumentaciju za taj manevar smatrajući da će nas lokalna vlast sinergično podržavati u  realizaciji projekta. Grad Split odnosno Upravni odjel za urbanizam i izgradnju na čijem čelu stoji gospodin Teo Vojković, na ljeto 2022. odbio je naš 'Zahtjev za izmjenama i dopunama građevinske dozvole 3'. Na takvu odluku Grada Splita uputili smo žalbu, a 31. listopada 2022. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je rješenje kojim se poništava odluka splitskog gradonačelnika i pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju kojom su odbili izdati dozvolu tvrtki Westgate za izmjenu građevinske dozvole za radove na krovištu (dokaz u prilogu). Resorno Ministarstvo tada je nedvosmisleno kazalo da je Grad Split praktički prekoračio svoje ovlasti u smislu proizvoljnog tumačenja urbanističkog plana i podzakonskih akata, a Ministarstvo je poslalo naputak Gradu da su ispunjeni svi preduvjeti za izdavanje građevinske dozvole te da postoji samo jedan proceduralni propust kojeg smo kao investitori učinili prilikom predaje zahtjeva, a koji se očituje u činjenici što dokumentaciju nismo predali i digitalnim putem putem sustava 'e-Dozvole' već samo 'fizički' na protokolu u Banovinu.

Sukladno naputcima resornog Ministarstva novi zahtjev i dokumentaciju predali smo u Banovinu prošlog tjedna, a u međuvremenu se dogodio i radni sastanak između Grada Splita, HBOR-a koji je kreditor projekta i tvrtki koje su zakupile poslovne prostore u Dalmatia Toweru. Na tom sastanku Ivica Puljak je nedvosmisleno kazao da će 'čak i ako Upravni odjel za urbanizam i izgradnju WestGateu u idućim danima izda građevinsku dozvolu, on na takvu odluku kao gradonačelnik uložiti žalbu'. Takvo ponašanje, kao i konstantno blaćenje našeg projekta iz pozicije izvršne vlasti na lokalnoj razini smatramo opasnim političkim pritiskom na stručne službe Grada Splita.

Nije manje važna niti činjenica da je na tom istom sastanku Ivica Puljak, a to je na svome Facebooku javno i priznao, nekim tvrtkama direktno predložio napuštanje Dalmatia Towera sa željom da poslovanje i sjedišta prebace u budući Tehnološki park na Dračevcu, a koji je njegovo predizborno obećanje u kojeg će kao znanstvenik biti involviran. Pitamo se, zaista, tko onda u ovoj situaciji radi za javne, a tko za privatne interese?

Ivica Puljak neistinito tvrdi da smo dio za strojarnicu na krovištu nelegalno sagradili. Istina je da je navedeno nadgrađe bilo implementirano u trenutno važeću i pravomoćnu 'izmjenu i dopunu građevinske dozvole 2', a u modificiranom rješenju nadgrađa prema 'zahtjevu broj 3' koji trenutno čeka odobrenje i koji odgovara izvedenom stanju - visina tehničke etaže (pa tako i cijele zgrade) smanjena za gotovo dva metra i ima gotovo jednaku površinu ali izmijenjen oblik. Iz obrazloženja Ministarstva, vidi se da je Kis porastao za 0,07%, sa 9,82 na 9,83 od max. dopuštenih 10 (8+25%). Nadamo se da i sami uviđate o kakvom se paradoksu radi. (dokaz u prilogu).4. Osvrt kompanije na ostale netočne informacije i pozadinu događanja

Gradonačelnik Ivica Puljak uporno se u svojim nastupima poziva na tvrdnje Društva arhitekata Split, strukovnog udruženje čija mišljenja nisu pravno obvezujuća. Spomenuto udruženje već mjesecima tvrdi da je Dalmatia Tower u cijelosti nelegalan što je protivno odlukama resornog ministarstva, Državnog inspektorata pa čak i Grada Splita. Već je dokazano u nekoliko navrata da je spomenuto udruženje javnosti plasiralo netočne informacije te da njihovo mišljenje ne dijeli struka u ostatku Hrvatske. Sada samo možemo špekulirati zašto su se određeni splitski arhitekti digli na 'zadnje noge' i to baš u trenutku kad je za glavnog projektanta odabran arhitektonski ured Zagrepčanina Otta Barića.

Gradonačelnik Ivica Puljak kazuje da je naš projekt u najmanju ruku sumnjiv te pritom na osobnoj razini vrijeđa predstavnika investitora tvrdeći da nije poduzetnik nego prevarant, a vrijeđa i HBOR, Državni inspektorat i Ministarstvo kao institucije ostavljajući dojam da ne mari za odluke pravne države. Čak je rekao da je naš projekt 'dio šire HDZ-ove priče', što god to značilo. Štoviše, ponosni smo što je tijekom građenja Dalmatia Tower uživao podršku tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, HDZ-ovih i SDP-ovih gradonačelnika te dvojice američkih veleposlanika koji su posjetili neboder i za njega imali samo riječi hvale.

Ovim putem ne treba ni spominjati da je projekt lišen svake političke pozadine te da investitor nije član niti jedne političke stranke. Ipak, stječemo dojam da uvijek kada za Ivicu Puljka stignu neugodna pitanja postoji unaprijed definirani obrazac koji se očituje u što bržem medijskom istupu, i tezi da mu smještaju politički protivnici.

Neboder Dalmatia Tower je, kao što je razvidno, završen i trebao je biti otvoren još prošle godine. Međutim, zbog očite želje Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića da na nama prikupljaju jeftine političke poene s navodnom brigom o javnom interesu i komunalnom redu, došlo je do situacije u kojoj izvršna gradska vlast otvoreno koči projekt. U Dalmatia Toweru urede i poslovne prostore zakupile su, osim hotela Marriott, i druge prestižne domaće i međunarodne tvrtke. Ukupno se radi o više od tisuću specijaliziranih radnih mjesta, ponajviše iz područja IT-a, hotelijerstva, prava i ekonomije. Dolazak takvih kompanija u Split smatramo vrlo važnim temeljem za popravak ekonomske pa čak i demografske slike Splita, pogotovo jer se radi o najvišem neboderu u Hrvatskoj, monumentalnom ostakljenom zdanju koji je svojom pojavom stvorio temelje nove urbanističke vizure i potencijalne poslovne zone koju Split, drugi najveći grad u Hrvatskoj još uvijek nema.

Duboko smo uvjereni da Ivica Puljak zlorabi investiciju od 70 milijuna eura za dnevno političke svrhe kojom se dodvorava biračima, a pritom nije svjestan da zbog vlastite taštine koči kapitalni splitski projekt koji će u gradsku i državnu blagajnu donijeti milijune eura na ime prireza i poreza. Predlažemo javnosti da pogledaju primjere iz drugih hrvatskih gradova kad su u pitanju investicije i otvaranje radnih mjesta. Baš svugdje postoji poduzetničko i afirmativno ozračje. Postoji sinergija između lokalnih vlasti i investitora koja ide na obostranu korist ali i korist od šire društvene zajednice. Mi ćemo u Splitu uvijek pristati na komunalno uvođenje reda, ali selektivni birokratski rat koji uporište ima u najprizemnijim političkim strastima nećemo prešutjeti. - stoji u priopćenju.

hr Wed Feb 22 2023 19:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64245e8f5d7965189c8b4591/80
Foto: Crveni križ Split

Održana obuka novih članova Interventnog tima Crvenog križa

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 24 volontera, a edukatori su bili djelatnici Crvenog križa Split

Na lokaciji ljetnog kampa Volak na Čiovu u Okrugu Gornjem kojim upravlja Gradsko društvo Crvenog križa Solin od 24. do 26. ožujka održana je edukacija novih članova za osnovnu jedinicu Interventnog tima u organizaciji Društva Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije, na kojem su kao edukatori sudjelovali djelatnici Crvenog križa Split.

Andrej Kovač, voditelj Interventnog tima GD Crvenog križa Split, održao je edukaciju na temu “Logistika u krizama” gdje je putem prezentacije s detaljnom razradom logističkog djelovanja na terenu od logističke pripravnosti, prikupljanja humanitarne pomoći, odabira skladišta i upravljanja istim, organizacije skadištne dokumentacije, do distribucije humanitarne pomoći, edukacije volontera itd. U iscrpnom izlaganju iznio je i osobno terensko iskustvo djelovanja u krizama i podijelio najvažnije informacije o ovoj temi.

Tanja Marinković, voditeljica i koordinatorica kriznih situacija GD Crvenog križa Split, održala je edukacija na teme “Radiokomunikaija” i “Proces procjene situacije i analize stanja nakon katastrofa i izvanrednih situacija”.

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 24 volontera iz gradskih društava Crvenog križa Trogir, Solin Omiš i Makarska.

hr Wed Mar 29 2023 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6311f74b18d1cb0ea58b45f9/80

Promet Split objavio novi interaktivni prikaz autobusa u stvarnom vremenu

U svakom trenutku možete vidjeti gdje se nalazi autobus koji vam treba

Promet Split uveo je još jednu novinu u sklopu projekta modernizacije prometa.

Klikom na poveznicu u svakom trenutku možete pogledati gdje se u stvarnom vremenu nalazi određeni autobus koji prometuje na autobusnoj liniji od vašeg interesa.

Do spomenute poveznice možete doći i putem web stranice Promet Split i to odabirom padajućeg izbornika linije te odabirom kategorije Interaktivni prikaz autobusa na linijama.  

hr Wed Mar 29 2023 16:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63d243695d79657fbd8b459b/80
Foto: Ivana Ivanović

Supruga preminulog Ivice Adžaipa svjedočila protiv splitskog kardiokirurga: "Tiho je rekao da novac nije trebao, ali je kuvertu ipak uzeo!"

Suđenje se nastavlja, a kardiokirurg uz ovaj ima u tijeku i postupak u istom slučaju, ali zbog nesavjesnog liječenja, pred splitskim Općinskim sudom.
Ljubica Adžaip (56), koja je u studenome 2018. godine u splitskom KBC-u dala mito od 3 tisuće eura splitskom kardiokirurgu Cristijanu Bulatu (55) kako bi napravio operativni zahvat na srcu njezinog supruga Ivice Adžaipa, danas je na Županijskom sudu u Splitu u svjedočenju opisala do detalja posljednje dane života svog supruga iza četiri zida bolnice kao i fizičku i verbalnu komunikaciju s okrivljenim Bulatom kojega USKOK tereti za primanje mita.

- Moj pokojni muž bio je jako loše pa ga je sin odveo do Hitne pomoći u Sinju gdje su mu rekli da ima upalu pluća i da se dan kasnije javi svojoj doktorici koja ga je tada hitno uputila za KBC Split gdje je zaprimljen 22. listopada. Tamo su mu utvrdili da nema problema s plućima nego sa srcem i da treba ostati u bolnici pa je primljen na Kardiologiju. Naredna tri dana mu nisu radili ništa od pretraga, a nakon tri dana, 25. listopada, su mu pronašli vodu oko srca i proširenje vene pa ga je trebalo hitno operirati. Obavijestili su o tome Kardiokirurgiju na Križinama, ali zbog kraja tjedna i blagdana se sve odužilo - rekla je Ljubica tvrdeći kako je Cristian Bulat, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Split i ujedno kardiokirurg-operater, reagirao tek 8. studenog

- Prilikom posjeta bio je grub, govorio je mom mužu da mu je stanje kritično, da će umrijeti i ovako i onako, da ne zna hoće li ga operirati... Na izlazu iz sobe potiho je rekao da se napravi koronarografija. Muž me isti dan pozvao da dođem do njega, bio je prestrašen nakon tih Bulatovih riječi. Dok sam čekala, sestra u bolnici mi je rekla da nikada nećemo doći na red ako ne damo mito. I onda sam se sve više i više raspitivala oko davanja mita pa sam saznala da su pacijenti stvarno dolazili na red brže ako bi Bulatu dali mito. Međutim, mi nismo imali novac, a meni je bilo i nepojmljivo da ja za doktorov posao moram dati mito - gotovo u dahu je govorila žena pokojnika.

Novca nije imala, kaže, ali joj je tisuću eura posudila Božana Ćorić, supruga od njezinog brata.

- Na banci kraj bolnice smo podignuli novce, stavili smo u kuvertu dvije novčanice od 500 eura i otišli smo do doktora. Primio nas je i pričao slično kao i mom mužu - da se radi o teškoj operaciji i da su šanse male, a kad sam stavila kuvertu na stol, kratko je šutio, a onda počeo govoriti tijek operacije. Sve nam je detaljno opisao, dao nam je nadu. I samo smo željeli spasiti Ivicu, na koji god način.

Gotovo svaki dan posjećivali su Ivicu, a pri jednom takvom susretu zaprepastili su se stanjem u kojem je bio. Ispričala je kako se skupio kao klupko, grčio od bolova, a navodno nije spavao cijelu noć. Nitko nije ništa poduzimao, kazala je.

- Kasnije sam razgovarala s Bulatom, rekao mi je da ga može operirati najranije u petak, ali sam molila i vapila da učini sve što je u njegovoj moći. Vjerovala sam da može, zna i umije pa sam rekla i da ću ga nagraditi. Kad sam ja to rekla, on je meni kazao da će operacija biti u petak. Nakon operacije izvijestio nas je da je operacija prošla tehnički dobro, ali da se desni mišić srca ne može pokrenuti i da su davali skupe lijekove da se pokrene. Ta riječ skupi mi je dala sumnju da ga ja zbilja moram nagraditi.

"Nagradila ga je" tako s dvije tisuće eura, a doktor je, ispričala je pred sutkinjom Teom Budimlić, "samo tiho rekao da nisu trebali, ali je ipak uzeo". Ubrzo je Ivica preminuo, a u kolopletu emocija Ljubica je od doktora tražila natrag danih 3 tisuće eura.

- Otišli smo Božana i ja kod njega, a ja sam joj rekla da ga snimi iako nismo imali nikakve namjere. Opravdavao se, govorio da smo nesretni, u ljutnji sam mu zatražila da vrati novac odmah jer nisam imala za sprovod Ivice. Oko 17 sati nazvao je Božanu i sat vremena poslije našli smo se kod Lesnine u Dugopolju. Nikomu u kući nismo rekli da idemo u Dugopolje, samo je znala kćerka od Ivičinog brata iako je on rekao da dođemo same i da ne smije nitko znati. Sa zadnjeg sjedala je uzeo torbicu, prišao je i izrazio nam sućut i žaljenje još jednom te iz torbe izvadio dvije kuverte. Pogledao je prema zadnjem sjedalu našeg auta, pitao ima li tko s nama. Vidio je i automobil iza našeg, opet pitao ima li tko s nama, ali u autu su bili nama nepoznati ljudi - rekla je Adžaip.

Na posebno pitanje tužiteljice Natalije Petković o tome kako je saznala da treba "nagraditi" doktora, supruga preminulog Ivice rekla je kako joj je medicinska sestra jednom prilikom izrekla da ne mogu o Bulatu ovisiti ako mu ne daju novac. 

Suđenje se nastavlja, a kardiokirurg uz ovaj ima u tijeku i postupak u istom slučaju, ali zbog nesavjesnog liječenja, pred splitskim Općinskim sudom.

Prema optužnici, preminuli je muškarac iz Dicma na liječenje zaprimljen 22. listopada 2018., a zbog aneurizme ulazne aorte i aortnopulmunalnog shunta indicirana mu je žurna kardiokirurška operacija. Njegovoj supruzi Ljubici tek je 8. studenog priopćio da je Ivica u teškom i kritičnom zdravstvenom stanju zbog utvrđene dijagnoze vode oko srca i napuhane srčane vene i da tijekom operacije može umrijeti, a iako je znao da je istome potreban žurni operativni zahvat, rekao je da će razmisliti i naknadno mu javiti termin operacije.

Četiri dana kasnije od Ljubice je primio iznos od tisuće eura pa je odmah sutradan naložio da se pacijentu obavi pretraga te ga je i operirao, da bi 16. studenoga 2018. godine od Ljubice Adžaip primio još dvije tisuće eura. Njezin je suprug ipak umro, a ona je sve prijavila policiji.

Sumnja se, prema USKOK-ovoj optužnici, da je Bulat primio 3,558 milijuna kuna od primanja mita jer je financijski vještak utvrdio nesrazmjer između njegovih zakonito stečenih prihoda i njegove imovine te imovine članova njegove obitelji pa tužiteljica predlaže da se kardiokirurgu taj iznos oduzme.

USKOK smatra da Bulat ne može dokazati da je zakonito stekao dvije nekretnine, stan od stotinjak četvornih metara u Splitu koji je vrijedan oko tri milijuna kuna i formalno je u vlasništvu njegove supruge i jedan manji stan u Zadru vrijedan oko pola milijuna kuna čiji je on vlasnik.
hr Wed Mar 29 2023 15:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/642438675d79652f9b8b45a9/80
Foto: Grad Dubrovnik

U Dubrovniku montirano prvih 1300 svjetiljki kroz projekt Modernizacija javne rasvjete

Realizacijom navedenog projekta postiže se ekološki benefit smanjenja svjetlosnog onečišćenja

Montažom prvih energetski učinkovitih svjetiljki u Ulici Iva Dulčića sredinom veljače započeli su radovi na cjelovitoj modernizaciji i rekonstrukciji sustava javne rasvjete na čitavom gradskom području, a zaključno s 26. ožujka u preko 50 ulica montirano je ukupno 1300 novih svjetiljki, što je više od jedne trećine ukupnog broja svjetiljki koje će se postaviti u okviru ove investicije.

Postavljanje nove rasvjete u cijelosti je provedeno u Ulici dr. Andrije Hebranga, Zagrebačkoj ulici, Ulici Petra Krešimira IV, u ulicama Ćira Carića, Ivana Meštrovića, Ivana Zajca, Iva Dulčića, Miljenka Bratoša, Vatroslava Lisinskog, na Liechtensteinovom putu, Obali pape Ivana Pavla II, na petlji na Ilijinoj glavici, na potezu od Batahovine, preko Sustjepana, Čajkovića, Komolca i Rožata do Mokošice te u Vinogradarskoj ulici i ulici Od Izvora u Novoj Mokošici.

U periodu do 26. ožujka nove energetski učinkovite i ekološki prihvatljive LED svjetiljke postavljene su i u još četrdesetak ulica na užem gradskom području, od kojih se veliki dio odnosi na manje i poprečne ulice te one van glavnih prometnih pravaca.

Rasvjetna tijela koja se postavljaju u okviru projekta „Modernizacija javne rasvjete Grada Dubrovnika“ osiguravaju ravnomjernu osvijetljenost javnih površina, a njihovim korištenjem ne dolazi do neželjenog rasipanja svjetlosti izvan prostora kojeg je potrebno osvijetliti čime se efikasno sprečavaju efekti svjetlosnog onečišćenja.

Izvođač radova je tvrtka Veritas Esco iz Splita, a vrijednost ugovora potpisanog sredinom prosinca 2022. godine iznosi 6.247.500,00 kuna s PDV-om (829.185,75 eura). U ugovorenom roku od 120 dana na području čitavog grada bit će, u fazama, postavljeno i zamijenjeno ukupno 3739 novih LED rasvjetnih tijela čime će noćne vizure Dubrovnika dobiti posve novi izgled.

Realizacijom navedenog projekta, podsjetimo, postiže se ekološki benefit smanjenja svjetlosnog onečišćenja, dok će s financijske strane biti ostvarene značajne uštede koje će se ogledati kroz smanjenju potrošnju električne energije i manje troškove održavanja.

hr Wed Mar 29 2023 15:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .