Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6034c6846f52df1de18b45be/80

MOST predstavio svog kandidata za gradonačelnika, Ivica Grković: 'Najveći problemi u gradu su odvajanje otpada i Žnjan!'

Najveći problem u gradu je odvajanje otpada i Žnjan, istaknuo je.
U utrku za splitskog gradonačelnika, iz redova MOST-a, ide Ivica Grković, pročelnik Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. MOST prvi puta ide samostalno, i sa svojim kandidatom.

- Čast mi je i privilegija biti kandidat ispred MOST-a. Dva su razloga. Prvo je tim, a onda i projekti. Moj tim su mladi ljudi, raznoliki u struci, s energijom, manjkom osobnog interesa i izvrsnim idejama. Projekti i rješenja su za svako infrastrukturno pitanje razvijeni za sve četiri godine. Kroz nekoliko dana predstavit ćemo svoj program - najavio je Grković te istaknuo nekoliko ciljeva kada dođe na vlast.- Cilj je da krenemo s projektima koji su bili ignorirani i koji tište naše građane. O svom radu neću govoriti, tu treba pitati moje učenike i ljude koji me okružuju - kazao je i govorio o svojim načelima rada i postupanja.

- Moje geslo je 'podučavanje primjerom'. Držat ću ga se i kao gradonačelnik. Kao i onog 'Ne obećavaj ono što ne možeš izvršiti'.
Cilj je vidjeti koja je budućnost Splita moguća. Mi se nećemo baviti drugim kandidatima ni programima. Mi ovo vidimo kao najbolje vrijeme nas kao tima, a nećemo gledati tko je iza ili ispred nas - kaže Grković.

Žele omogućiti sretnu Gradsku upravu jer 'postoji veliki broj neiskorištenih ljudi'.
- Krive političke odluke su dovele do toga da veliki broj ljudi 'ne gušta' u svom poslu i nema osjećaj korisnosti. 
Neposredan kontakt s građanima je najvažniji. Imat ćemo konzultacije s građanima. Za sva javna pitanja imat će savjetodavni referendum, to obećavam.
Često ću posjećivati kotareve, povećat ću decentrilizirana sredstva. Kotarevi su naše oči i uši, razmotrit ćemo osnivanje splitskog gradskog Sabora.
Projekte ćemo podijeliti na velike, male i srednje. U realnom ćemo vremenu napraviti i hodogram aktivnosti za izvršavanje - nabrajao je Grković.

Najveći problem u gradu je odvajanje otpada i Žnjan, istaknuo je. 

- Ono što nas čeka u budućem sazivu je rješavanje infrastukturnih problema i mijenjanje GUP-a. Split treba poštenog i moralnog gradonačelnika i Gradskog uprava. Pokušali smo svašta, od inicijativa do tematskih sjednica, i siguran sam da ćemo sudjelovati u vlasti i da će Split ići na bolje - kratak je bio jedan od istaknutijih MOST-ovaca Ante Čikotić.

Javni interes ispred privatnog je kriterij za koaliranje, složili su se Ante Čikotić i Ivica Grković.

Grković je, inače, rođen u Zadru, Doktorirao je na Zavodu za anatomiju i neuroznanost Sveučilišta u Melbourneu. Široj javnosti je poznat po 'odbijanju poslušnosti' tadašnjem ministru zdravstva Milana Kujundžiću kada je svojim glasom osigurao nastavak rada i upravljanja Julija Meštrovića na čelu splitskog KBC-a.


hr Tue Feb 23 2021 10:13:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efcf766daf72d2d1d8b45d7/80
Foto: DalmacijaNews

Splitsko-dalmatinska županija: 10 novooboljelih, 88 testiranih

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 88 obrađenih  testova danas je 10 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 1, Kaštela 1, Omiša 1, Sinja 1, Solina 2, Supetra 1, Trilja 1, Muća  i Sućurja 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih 6 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. 
Ukupno 1388 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.    
 
hr Mon Mar 01 2021 13:47:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603cdd2b6f52df91ec8b4651/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro zaboravio ime svog kandidata: Stigao u Solin pa Šimundića preimenovao u Šimičevića!

Kasnije ga je zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.
Miroslav Škoro danas je stigao u Solin kako bi dao podršku Mati Šimundiću koji će, u ime Domovinskog pokreta, ići u utrku za splitsko-dalmatinskog župana. Ipak, nije sve išlo za rukom pjevaču pa je, na otvaranju konferencije za medije, promašio prezime svog kandidata.

- Cijenjeni pripadnici medija i svi okupljeni, dobar vam dan i hvala vam lijepa što ste došli. Na ovaj sunčani dan u Solinu Domovinski pokret s ponosom okreće jednu novu stranicu u politici ovog dijela Hrvatske i s ponosom predstavlja budućeg župana splitsko-dalmatinske županije, čovjeka profesora, intelektrualca, vrijednog supruga i oca petero djece. Mislim da Splitsko-dalmatinska županija, svi birači i svi građani mogu biti ponosni da će gospodin Mate Šimičević biti njihov novi župan - rekao je Miroslav Škoro.

Iako je riječ o Šimundiću, kasnije ga je Škoro zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.


hr Mon Mar 01 2021 13:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff453ec6f52df20958b456f/80
Foto: DalmacijaNews

Županija će obiteljima s troje i više djece na redovnom školovanju osigurati mjesečne potpore!

Planiraju da će se na natječaj prijaviti nešto više od tisuću obitelji što će značiti oko 7,3 milijuna kuna izdavajanja za jednu školsku godinu.
Splitsko-dalmatinska županija projektom 'Budi tu', za kojeg natječe izlazi sutra, dodijelit će sredstva obiteljima sa Zagore i otoka koji imaju troje ili više djece na redovnom školovanju. Potpore za prvo tromjesječje ove godine bit će isplaćene u travnju. 

Obitelj s troje djece imat će potporu od 500 kuna mjesečno, s četvero 600, dok će s obitelj s pet ili više djece imati 700

- Uz bitne infrastrukturne projekte na području naše županije, primarno nam je da stanovništvo Dalmatinske zagore i otoka ostavimo što je više moguće na ognjištu. Moramo ugraditi svoj kamenčić u mozaik i doprinijeti demografskoj obnovi jer za određeno vrijeme, uz te projekte, neće imati tko raditi - kazao je na konferenciji povodom predstavljanja ovog programa splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Iako ovaj program obuhvaća razdoblje od kraja ove nastavne godine, planira se, ustvrdio je Boban, isto napraviti i u ovoj školskoj godini.

Planiraju da će se na natječaj prijaviti nešto više od tisuću obitelji što će značiti oko 7,3 milijuna kuna izdavajanja za jednu školsku godinu.hr Mon Mar 01 2021 13:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 19 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 4 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije. Trenutno je 88 aktivnih slučajeva oboljenja na tom području. 

U šibenskoj bolnici liječi se 16 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 7 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 478 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 19 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U proteklom tjednu, od 22. do 28. veljače ukupno je oboljelo 118 osoba: 89 osoba s područja Šibenika, 5 osoba s područja Bilica, po 4 osobe s područja Drniša, Knina i Vodica, 3

osobe s područja Unešića, po 2 osobe s područja Promine i Primoštena, po jedna osoba s područja Tisnog, Rogoznice i Kistanja te 2 osobe koje trenutno borave u toj županiji, a prebivalište im je drugdje.

hr Mon Mar 01 2021 12:57:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .