Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5efcf766daf72d2d1d8b45d7/80
Foto: DalmacijaNews

Novi podaci za Splitsko-dalmatinsku: 291 novooboljela osoba, tri preminule!

Na bolničkom liječenju nalazi se 98 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 10 osoba nalazi na respiratoru
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 968 obrađenih testova danas je 291 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 133, Imotskog 20, Kaštela 14, Makarske 14, Omiša 11, Sinja 8, Solina 15, Trilja 7, Trogira 2, Vrgorca 9, Vrlike 1, Baške Vode 2, Dugog Rata 4, Dugopolja 2, Hrvaca 4, Jelse 5, Marine 2, Muća 1, Okruga 1, Otoka 3, Podgore 1, Podbablja 7, Podstrane 6, Prološca 5, Runovića 3, Sutivana 1, Šestanovca 2, Šolte 1, Tučepi 3 i Zmijavaca 4 osobe.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 142 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2385 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 98 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 10 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 3 osobe. Radi se o 2 muške osobe starosti 86 i 73 godine te jednoj ženskoj osobi staroj 88 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.
hr Sat Nov 07 2020 11:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d1c2056f52dfdfb48b46b6/80
Foto: Vlada RH

Plenković: Hrvatskoj je potrebno jedinstvo, pozitivna energija i optimizam za izgradnju bolje, tolerantnije i demokratske Hrvatske

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković prisustvovao je obilježavanju Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica kraj Siska u povodu 80. obljetnice osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda i prve antifašističke borbene jedinice u ovom dijelu Europe.
Njegov govor prenosimo u cijelosti:
 
"Poštovani uzvanici, poštovane dame i gospode zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u povodu Dana antifašističke borbe, ovdje u šumi Brezovica.
 
Premda je ovaj praznik uspostavljen još 1991., kao što je kazao izaslanik predsjednika Sabora, gospodin Katičić, na inicijativu predsjednika Franje Tuđmana, od ove godine Vlada je odsad nositelj organizacije njegovog obilježavanja, kao što i priliči državnom prazniku. i tako će biti i u budućnosti.
 
Na početku ljeta 1941., Hitlerova Njemačka bila je već ovladala najvećim dijelom Europe i započela svoju bezumnu i zločinačku politiku porobljavanja naroda i istrebljenja u Holokaustu u kojemu je pobijeno oko 6 milijuna europskih Židova.
 
U Hrvatskoj je nakon njemačke vojne okupacije Kraljevine Jugoslavije, u travnju 1941. uspostavljen kvislinški režim NDH pod vodstvom Ante Pavelića, nakon što je njemačku ponudu odbio Vlatko Maček, vođa Hrvatske seljačke stranke, koja je tada okupljala najveći dio hrvatskoga naroda.
 
U stvarnosti, Hrvatska je bila podijeljena na njemačku i talijansku okupacijsku zonu, dok su veći dio Dalmacije, dijelovi Gorskog kotara i Primorja pripojeni Italiji, nakon što su ih vlasti NDH ustupile fašističkoj Italiji, a doneseni su i rasni zakoni protiv Židova i Roma te Srba.
 
Partizanski pokret u Hrvatskoj
 
U takvim složenim okolnostima, prije točno osamdeset godina u ovoj je šumi, skupina od sedamdesetak boraca, uglavnom Hrvata, osnovala Prvi sisački partizanski odred i krenula u oružani otpor.
 
Među njima bio je i mladi Janko Bobetko, koji će 90‑ih postati general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.
 
Osim što je to bio prvi hrvatski partizanski odred, to je i prva antifašistička borbena jedinica u prostoru tadašnje Jugoslavije i u ovom dijelu Europe.
 
Do kraja 1941. partizanski pokret u Hrvatskoj, kojemu su se pridružili i brojni hrvatski Srbi, dosegao je 7.000 pripadnika.
 
ZAVNOH, najviše tijelo narodne vlasti
 
Već u proljeće 1943. ovladao je najvećim dijelom Banovine, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, što je dovelo do osnivanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske, koje je, nasuprot NDH, postalo najviše političko tijelo narodne vlasti u Hrvatskoj, i kojeg je suvremena Hrvatska nasljednica.
 
ZAVNOH-om, kojemu je na čelu bio Vladimir Nazor, ponovno su tada postavljeni temelji hrvatske samobitnosti, koja je učvršćena u poratnim republičkim ustavima.
 
To je kasnije omogućilo da na prvim slobodnim izborima 1990. bude demokratski potvrđena suverenost Republike Hrvatske koja je konačno i obranjena u Domovinskom ratu.
 
Kao višestranačko političko predstavništvo, upravo je ZAVNOH poništio ugovore Kraljevine Jugoslavije i NDH s Italijom te usvojio ključan "proglas o vraćanju Hrvatskoj Istre, Zadra i otoka i drugih teritorija pod talijanskom okupacijom".
 
Doprinos nacionalnih manjina
 
U sastavu narodnooslobodilačke vojske Hrvatske djelovale su postrojbe nacionalnih manjina: Židova, Čeha, Talijana, Mađara te čak njemačkih folksdojčera, što je također bio jedinstven slučaj u Europi.
 
O tadašnjoj snazi hrvatskih partizana govori činjenica da je od 26 partizanskih divizija na području Jugoslavije, 11 tada bilo na području Hrvatske, 7 na području Bosne i Hercegovine, 5 u Sloveniji, dvije u Srbiji i jedna u Crnoj Gori.
 
Federalna Država Hrvatska, temelj suverenosti i sadašnjih granica
 
Već u svibnju 1944. godine odlukom ZAVNOH-a formalno je, u današnjim granicama, utemeljena Federalna Država Hrvatska, što je imalo dalekosežan politički i povijesni značaj za sudbinu i budućnost Hrvatske.
 
Ili kako reče Ivan Supek: "Stvaranje demokratske hrvatske države usred zaposjednute Europe, u obruču njemačkih i još talijanskih oklopnih divizija, jedinstven je pothvat u II.  svjetskom ratu, nedovoljno priznat od poratnih historiografa i pogrešno obaviještenog Zapada."
 
Mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata
 
U odnosu na broj stanovnika, Hrvatska je imala najmasovniji pokret otpora u Europi, dok je od preko 200.000 poginulih partizana trećina bila iz Hrvatske.
 
Time je Hrvatska dala velik doprinos porazu Hitlera i njegovom nacističkom poretku u Europi, a Hrvatskoj je osigurano istaknuto mjesto među zemljama pobjednicima Drugog svjetskog rata.
 
O tome svjedoči i sudjelovanje predsjednika Tuđmana, koji je i sâm bio pripadnik partizanskog pokreta, na svečanostima u Parizu i Londonu 1995. godine povodom 50. obljetnice kraja Drugog svjetskog rata.
 
Suočavanje s poratnim nasljeđem
 
Dame i gospodo,
 
Prošle godine, obilježili smo 25. obljetnicu velebne pobjede u Oluji i  Domovinskom ratu.
 
Tada sam uz, veliki ponos i zadovoljstvo zbog te obljetnice i oslobađanja hrvatskog teritorija, rekao da žalimo i za žrtvama zločina počinjenih s hrvatske strane, kojih je nažalost bilo, jer legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo – te je svaki takav čin bolan za sve obitelji žrtava.
 
Isto tako, neovisno o spomenutim zaslugama hrvatskih partizana za uspostavu Federalne Države Hrvatske – čime je spriječeno unitarističko uređenje Jugoslavije u kojoj Hrvatska ne bi imala vlastite granice – vrijeme je da i ta burna vremena sagledamo u svoj njihovoj složenosti.
 
To se osobito odnosi na ona bolna povijesna zbivanja kojima se sigurno nijedan istinski antifašist ne ponosi.
 
Tu ponajprije mislim na poratne zločine Jugoslavenske armije nakon izručenja kraj Bleiburga odnosno masovnih likvidacija razoružanih vojnika i civila duž Križnog puta, ponajprije u Sloveniji i Hrvatskoj, što je traumatično za brojne obitelji. I što je produbilo pogubne podjele u poratnoj Hrvatskoj
 
Tu mislim i na uspostavu totalitarnog jugoslavenskog režima kojima su iznevjereni ideali brojnih hrvatskih antifašista, što se nažalost potvrdilo i nakon slamanja Hrvatskog proljeća.
 
Tu mislim i na poslijeratne čistke političkih neistomišljenika poput progona blaženog kardinala Stepinca, premda je bio jedan od najhrabrijih pastira Katoličke Crkve, koji se u svojim propovijedima javno usprotivio progonima Srba i Židova te mnoge od njih spasio od smrti.
 
Antifašizam protiv totalitarizma
 
Došlo je vrijeme da kao društvo trezvenije sagledamo tadašnja zbivanja, da bolje vrednujemo doprinos hrvatskog antifašističkog otpora nacizmu.
 
Istodobno, moramo zatvoriti još žive podjele u našem društvu i graditi nikad potrebnije jedinstvo radi suočavanja s izazovima koji su pred nama.
 
To jedinstvo omogućilo nam je prije 30 godina da se izborimo za vlastitu državu, za što se zalagao i ZAVNOH, o čemu svjedoče i Hebrangove riječi da "Hrvatska ima pravo da sama upravlja sobom, da ima svoj Sabor kao vrhovni zakonodavni organ i nosilac suvereniteta, i svoju narodnu vlast".
 
No za ostvarenje tih ideala trebalo je pričekati još pola stoljeća kada je dr. Franjo Tuđman uspio ujediniti hrvatski narod na ideji pomirbe, što je temelj stvaranja hrvatske države.
 
Danas napokon imamo slobodnu, demokratsku Hrvatsku, članicu Europske unije i članicu Sjevernoatlantskog saveza, čiji su temelji u demokratsko izraženoj volji hrvatskih građana i pobjedi hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. a to podrazumijeva i vrijednosti antifašizma.
 
Nakon pandemije i razornih potresa, te u kontekstu sve bržih klimatskih promjena koje će u vremenu pred nama biti daleko najveći izazov za cijeli svijet i za njegovu gospodarsku i geopolitičkih stabilnost, Hrvatskoj je više nego ikada potrebno jedinstvo i pogled u budućnost.
 
Nikad potrebnije jedinstvo
 
Stoga je na svima nama da budemo na visini zadataka koji nas očekuju, da staloženim, objektivnim pa i hrabrim pogledom na prošlost oslobodimo toliko potrebnu pozitivnu energiju i optimizam koji nas trebaju voditi u izgradnji bolje, tolerantnije i demokratske Hrvatske.
 
Vjerujem da bi se tim suglasili i svi oni koji su prije 80 godina pokazali hrabrost i odvažnost i krenuli u borbu protiv najvećeg zla koje je tada snašlo Europu.
 
Danas s odmakom vremena imajmo snage ostaviti iza sebe davne podjele i u političkom provođenju politike pomirbe, politike tolerancije, politike uključivosti nastojimo graditi Hrvatsku  za dobrobit naše djece i mladih i na ponos svih nas!
 
Svima vam čestitam Dan antifašističke borbe!
hr Tue Jun 22 2021 12:57:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e7f4ec929111cd4b08b46e5/80

Zbog svadbene svečanosti rast broja novozaraženih u dolini Neretve

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvadeset je novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite, a metkovski stožer je rast broja zaraženih povezao s jednom većom svadbenom svečanosti.
Zaraženo je osam osoba muškog i dvanaest ženskog spola i to dvanaest iz Metkovića, četiri iz Ploča, dva iz Pojezerja, jedna iz Opuzena te jedna koja nema prebivalište u županiji. Šest je slučajeva zabilježeno brzim antigenskim testom. Oporavile su se tri osobe i to po jedna je iz Konavala, Opuzena i Ploča.

U posljednja 24 sata obrađena su 404 uzorka, a od početka pandemije ukupno 81 578.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus.

U samoizolaciji je 210 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere na granici, što je ukupno 827 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.
hr Tue Jun 22 2021 12:29:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fa7ea166f52df84348b45bf/80
Foto: Pixabay

U Hrvatskoj 75 novooboljelih od koronavirusa, preminulo šest osoba

75 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošeno 20.186 doza cjepiva
U protekla 24 sata zabilježeno je 75 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 532. Među njima su 253 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 16 pacijenata. U protekla 24 sata oporavile su se 72 osobe, a testirano je njih 5.308.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 359.259 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 75 u protekla 24 sata.

350.539 osoba se oporavilo, od toga 72 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 6 osoba, ukupno 8.188 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 2.117.467 osoba, od toga 5.308 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 3.792 osobe.

Zaključno s 21. lipnja utrošeno je 2.379.658 doza cjepiva. Dosad je 1.455.647 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 924.011 primilo obje doze. Na dan 21. lipnja utrošeno je 20.186 doza cjepiva.
hr Tue Jun 22 2021 12:25:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d0ed6e6f52dfdfb48b4668/80
Foto: DalmacijaNews

Milanović dočekan ovacijama: 'Istina je voda duboka'

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je govor, a okupljeni su ga pozdravili ovacijama "Zoki, Zoki".

- Istina je voda duboka i nikoga ne bi trebala uvrijediti, ali može biti bolna. U našoj istini nema ništa bolno, ona je zapravo lijepa. Krenimo od nekih istinitih stvari, to dugujemo ljudima koji su se okupili prije 80 godina", uvodno je rekao Milanović, a prisutni su ga uzvicima prekidali dok je govorio. 

- Dijeliti ljude i isticati tko je bio Hrvat, a tko Židov ne treba isticati jer ni oni to nisu radili. Oni su bili heroji, grubi ljudi koji su često znali prijeći crtu i napraviti loše stvari. Njih 70-ak boraca za revoluciju, ne radimo im uslugu ako spominjemo da su Hrvati, jedino Nada Dimić nije bila. Janko Bobetko nije bio ovdje, bili su njegova braća, bio je ovdje Mika Špiljak... Danas nisam tu da bih ikome utjerao svoju istinu, ja sam ovdje da ukažem na neke stvari koje Hrvatsku stavljaju na neko mjesto. Ovo nije bio prvi odred u Europi. Ovdje je došlo do simbioze antifašističke borbe i nakon toga odlaze na Baniju da bi s našom srpskom braćom i sestrama krenuli u borbu", kazao je predsjednik Zoran Milanović naglasivši kako "Hrvatska nije bila na strani pobjednika, već na strani pravde i istine".

- Hrvatska je bila na strani dobra, rizika, pogibelji i hrabrosti", poručio je Milanović.

Rekao je kako Hrvatska nije oslobođena samo dekretom nego partizanskim borcima iz Dalmacije koji su ušli u Rijeku. Pobrojao je imena ljudi za koje je rekao da su heroji hrvatskih gradova, ali nemaju ni ulicu. 

- Ima ljudi u Hrvatskoj koji na ovaj dan gledaju s neodobravanjem, to je tako u političkom sustavu. Naš Ustav je pisan za jedan vijek, Ustav je uvijek odraz volje neke većine, a zajednica vrije i ključa dok mi ovdje razgovaramo. Hrvatska može biti bolja, Hrvatska je stabilna i uređena. Ovdje je cijeli državni vrh, ovo nikad nije bilo ružno pače, ali danas je posebno istaknuto", rekao je i govor zaključio riječima prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana.

- Kada je umro Janjić Capo, Tuđman je poslao objavljeni telegram, riječima da je njegov put put poštenja", rekao je Milanović nakon čega je ispraćen pljeskom.


hr Tue Jun 22 2021 11:54:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .