HZMO OBJASNIO ZAŠTO

13 korisnika bez niti jedne godine radnog staža svejedno primaju mirovinu

Broj korisnika prijevremene starosne mirovine se stalno mijenja, a u travnju ih je bilo 176.532. Među njima, neki primaju vrlo niske mirovine zbog malo godina staža, a piše da imaju 0 godina staža. 

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) objasnili su da se radi o korisnicima razmjernog dijela mirovine. U statističkim podacima HZMO-a za 13 korisnika prijevremene starosne mirovine piše da imaju 0 godina staža. Ovaj podatak znači da im još nisu ažurirani podaci o stažu, piše Mirovina.hr. 

Radi se o korisnicima koji su ostvarili dio mirovinskog staža u inozemstvu, a za koje se mora pribrojiti i staž iz drugih zemalja prema europskim uredbama i međunarodnim ugovorima o socijalnom osiguranju. Podaci o stažu će se unijeti kod donošenja konačnih rješenja, kada će se odrediti pripadajuća svota mirovine.

U statistici je vidljivo da pet muškaraca s 0 godina staža imaju prijevremenu starosnu mirovinu u iznosu od 32,30 eura, dok jedna žena dobiva 33,35 eura. S druge strane, četiri muškarca primaju nešto viši iznos od 120 eura, a tri žene 112,76 eura.

Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, pripadajuća svota mirovine nije se mogla odmah odrediti pa se donosi rješenje o isplati predujma. Zavod će, nakon prikupljanja svih potrebnih podataka, donijeti konačno rješenje o svoti mirovine. Predujam se isplaćuje i kada umirovljenici čekaju na rješenje o mirovini, što ponekad traje i do sedam mjeseci, piše Mirovina.hr. 

POSLJEDNJE DODANO: