Dubrovački pročelnik optužen da je protupravno pribavio 40.700 kuna i 4300 eura, ne osjeća se krivim

Bivši pročelnik Područnog ureda za katastar Dubrovnik, Davor Medić (68) jedan je od optuženih za više kaznenih djela vezanih uz zlouporabu položaja i ovlasti. S još je četvoricom, kažnjive radnje počinio, sumnja se, od početka 2010. godine do svibnja 2016. godie.
Na splitskom Županijskom sudu u četvrtak izjasnili su da se ne smatraju krivim za kaznena djela, a obranu će dati na kraju postupka kojeg je mimoišao jedan od okrivljenih, i to 46-godišnji S.Č. koji je krivnju priznao i nagodio se s USKOK-om pa dobio uvjetnu zatvorsku kaznu.
Uz Medića, optuženi su B. P. (53), B. I. (56) i P. Ć. (38), a sumnja se kako su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenje službene  ili  poslovne isprave te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.
Optužnicom se prvookrivljenom, kao pročelniku Područnog ureda za katastar Dubrovnik, Državne geodetske uprave, stavlja na teret da je, od početka 2010. godine do 23. svibnja 2016., s više stranaka dogovorio da će im, uz novčanu nagradu, izraditi geodetske projekte za izgradnju stambenih građevina ili za promjenu oblika katastarskih čestica, iako je znao da nije ovlašten za izradu takvih projekata.
– Kako bi prikazao da je geodetske projekte izradila ovlaštena osoba,  s okrivljenim vlasnicima Ureda ovlaštenog inženjera geodezije i trgovačkih društava registriranih za obavljanje geodetskih poslova, dogovarao je da će tako sačinjene projekte potpisati i ovjeriti pečatom svojih Ureda. Nakon što su tako sačinjeni geodetski projekti predani Područnom uredu za katastar Dubrovnik, prvookrivljenik je iste ovjeravao svojim potpisom i pečatom, čime je potvrdio da su isti izrađeni u skladu s geodetskim i katastarskim propisima i da odgovaraju svrsi za koju su izrađeni – piše u optužnici ŽDO.
Tereti ga se i da je na nagovor jednog od suoptuženika, koji je odgovorna osoba u društvu registriranom za obavljanje geodetskih poslova od listopada 2015. do ožujka 2016. u najmanje dva navrata svojim potpisom i pečatom Područnog ureda za katastar Dubrovnik ovjerio geodetske projekte koje je izradilo  navedeno društvo, iako isti nisu bili izrađeni u skladu s geodetskim i katastarskim propisima i kao takvi nije ih mogao potvrditi Područni ured za katastar Dubrovnik. 
USKOK navodi da je Medić pribavio imovinsku korist od oko 40.700 kuna i 4.300 eura, a u optužnici je predloženo da mu se taj novac oduzme. 
Suđenje se nastavlja početkom iduće godine, a za ovo kazneno djelo okrivljenici mogu dobiti od tri do 12 godina zatvorske kazne.

POSLJEDNJE DODANO: