Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60210dc26f52dff1c58b457e/80
Foto: Hrvatska pošta

Čekate male pakete? Poštari ih više ne isporučuju na adresu

Hrvatska pošta poslala je važnu obavijest građanima koji kupnju obavljaju preko interneta

Od ovog tjedna pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u korisnikov kućni kovčežić (sandučić, kaslić) ili za njih nije plaćena dostava na adresi, bit će posebno naznačene na novim obavijestima. Njihova će se isporuka obavljati, kao i dosad, u poštanskom uredu.

Što je novo?

Obavijest je jasna i navodi se točan način i mjesto isporuke pošiljke.

Koje su to pošiljke?

Najčešće artikli koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku/dostavu na ruke korisnika.

Mogu li se takve pošiljke ipak uručiti u kućni kovčežić?

Samo ako njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na kovčežiću.

A što ako pošiljka ipak ne stane u kovčežić?

Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom to su pošiljke često veće od otvora na kovčežićima. Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati nove obavijesti o prispijeću pošiljke.

Dodatne informacije

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti koja, među ostalim, prati i poštansko tržište, nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress. Nadzorom je utvrđeno da podatci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni. U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem sustava za praćenje, to znači da je riječ o običnoj pošiljci.

Pošiljke iz Kine mogu putovati mjesecima

Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine, koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci, te će uskoro biti otpremljene primateljima.

hr Mon Feb 08 2021 11:09:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/6066fe586f52dfc4208b4579/80
Foto: Brodosplit

U splitskom brodogradilištu održana primopredaja broda za polarne ekspedicije

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih

U Brodosplitu je obavljena primopredaja novogradnje 487, putničkog broda za polarne ekspedicije, koji će nositi ime ''Ultramarine''. Tehnološki napredan brod za polarne ekspedicije ugovoren je s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije. 

- Preuzeli smo ne samo vlasništvo nad novim brodom, jer je to uistinu nešto više od vlasništva. Službeno smo u svoju flotu uvrstili brod koji mijenja pravila igre i koji će uskoro postati operativna baza bez premca za sve polarne avanture. Svaki segment Ultramarine-a je dizajniran i projektiran kako bi naša posada s lakoćom odvela goste duboko u polarnu divljinu, bolje nego ikad prije. Novi brod u rukama jedne od najiskusnijih posada u ekspedicijskoj industriji omogućit će nam stvaranje istinski imerzivnih avantura izvan broda uz paralelno superiorno iskustvo na brodu, rekao je Andrew White, predsjednik tvrtke Quark Expeditions.

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih. 

- Kada smo u svibnju prošle godine porinuli novogradnju 487, upravo smo izlazili iz prvog vala pandemije i nitko se tada nije nadao da će COVID-19 još tako dugo biti jedna od najvećih prijetnja za cijeli svijet. Od tada smo, uza sva ograničenja, opasnosti i prijetnje koju pandemija nosi sa sobom, u potpunosti uspjeli završiti novogradnju 487, Ultramarine, što pokazuje sposobnost Brodosplita da i u najtežim uvjetima završava naručene poslove u ugovorenim rokovima, rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

128 metara dug Ultramarine može ugostiti 199 ljudi, a sadržavat će:

• Dva dvomotorna helikoptera i dva heliodroma:

Dva helikoptera H145, kojima se upravlja s dva heliodroma, omogućit će većem broju putnika doživljaj novih odredišta dostupnih samo zrakom i uživanje u jedinstvenim krajolicima polarnih regija iz zraka, što na drugim brodovima nije bilo moguće.

• Dvadeset Zodijaka koji se mogu brzo rasporediti:

20 Zodijaka koji se mogu brzo rasporediti na četiri točke ukrcavanja podrazumijevaju to da ekspedicijski tim može ukrcati putnike i teret na zodijake brže, sigurnije i lakše nego ikad prije.

• Najveći izbor avanturističkih opcija u industriji:

Ultramarine, sa svoja dva helikoptera i 20 Zodijaka koji se mogu brzo rasporediti ponudit će najširi opseg avanturističkih mogućnosti van broda u industriji, omogućavajući gostima da samostalno kreiraju izgled vlastitog polarnog iskustva. To uključuje, između ostalog, razgledavanje helikopterom, heli-planinarenje i alpski kajak uz podršku helikoptera.

• Napredne značajke održivosti:

Značajke održivosti broda uključuju Micro Auto Gasification System (MAGS), vodeći sustav u industriji koji pretvara otpad u energiju na mjestu na kojem nastaje. MAGS uklanja utjecaj broda na okoliš, nudeći inovativnu značajku održivosti koja premašuje sve industrijske standarde.

Ukupna vrijednost broda je preko 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto. Ovaj brod ne bi bilo moguće graditi da Vlada RH nije svojom odlukom od16. 05. 2018. dala jamstvo za financiranje njegove izgradnje. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR.

- Njime smo vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu pokazali mogućnosti hrvatske brodogradnje, mogućnosti Brodosplita koji izrasta u lidera Europskih graditelja polarnih kruzera, rekao je Tomislav Debeljak.

Odmah po izvršenoj primopredaji HBOR-u je od strane naručitelja vraćen cjelokupni iznos kredita u iznosu od 87,9 milijuna eura, uvećan za pripadajuće naknade i obračunatu kamatu koju je HBOR ostvario financiranjem ovoga projekta. Vladi RH je odmah vraćeno državno jamstvo kojim je podržala ovaj projekt i omogućila financiranje izgradnje novogradnje 487 u visini od 68,1 milijuna eura, a državni će proračun prihodovati 724 tisuće eura naknade za jamstvo.

O Quark Expeditions®-u:

Specijaliziran za ekspedicije na Antarktiku i Arktik, Quark Expeditions® je vodeći pružatelj polarnih avanturističkih putovanja posljednja tri desetljeća. Uz raznovrsnu flotu posebno opremljenih brodova za male ekspedicije, ledolomce i jedinstvene avanture na kopnu, Quark Expeditions nudi svojim putnicima neusporediv pristup najudaljenijim mjestima na zemlji. Vođeni strastvenim i iskusnim ekspedicijskim timovima, uključujući znanstvenike, prirodnjake i istraživače, program na brodu Quark Expeditionsa usredotočen je na interakciju gostiju, a sve kako bi educirali i obogatili iskustva putnika.


hr Fri Apr 02 2021 13:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/60647f876f52df761c8b4598/80
Foto: Pixabay

Obiteljski i mali hoteli: 63 posto noćenja manje, kriza nikad veća

Kriza se odužila. Turizam je na koljenima, a s njime i oko 450 obiteljskih malih hotela koje očekuje još jedna neizvjesna sezona
Vlasnici obiteljskih i malih hotela u posao su ušli investirajući milijune eura, založili su vlastitu imovinu, a povrat investicije dulji je od 30 godina, potvrdila je to Strategija održivog razvoja malog i obiteljskog hotelijerstva. U hotelima do 50 soba pad noćenja 2020. iznosio je 63 posto, a za usporedbu u velikim hotelima je čak 74 posto, stoji u ovom dokumentu koji je za Nacionalnu udrugu obiteljskih i malih hotela u prošloj koronagodini izradio tim stručnjaka.

Unatoč većoj elastičnosti u odnosu na velike tvrtke, mikro i male tvrtke u hrvatskom hotelijerstvu u vrijeme COVID krize obilježava ispodprosječni udio EBIT i EBITDA u prihodu. Uz strukturnu iznadprosječnu zaduženost, smanjenje poslovne aktivnosti i prihoda, a onda i smanjenje ekonomičnosti te posljedični nedostatak obrtnog kapitala, povećan je financijski rizik odnosno vjerojatnost da poslovanje neće omogućiti generiranje dovoljnih novčanih tokova za financiranje kamata i otplatu glavnice.

Četiri zahtjeva za prevladavanje krize

Da bi obiteljski i mali hoteli opstali i premostili probleme od presudne je važnosti pomoć države. Strategijom su precizno definirana četiri zahtjeva za spas ovog sektora: moratorij na otplatu anuiteta po dugoročnim kreditima do 30. lipnja 2022. ili mostno financiranje uz državna jamstva; restrukturiranje postojećih dugoročnih kredita bez penala za komercijalne banke uz mogućnost dopunskog osiguranja kolaterala preko HAMAG-BICRO-a ukoliko zbog korona krize procjena tržišne vrijednosti nekretnine ne zadovoljava uvjete poslovnih banaka, ili novi program HABORA za tu namjenu; sufinanciranje obrtnih sredstava te izravno kreditiranje preko HBOR-a i HAMAG-BICRO-a za adekvatnu pripremu sezone 2021. te osiguranje dostupnosti novih kredita za likvidnost i unapređenje proizvoda preko komercijalnih banaka s jamstvom države u sto postotnom iznosu.

Safe Stay in Croatia

Unatoč iznimno teškoj situaciji, obiteljski i mali hotelijeri se ne predaju. Tijekom čitave pandemijske krize u svakom trenutku spremni su primiti domaće i strane goste koji odaberu smještaj u njihovim objektima uz jamstvo sigurnog odmora i primjenu svih propisanih epidemioloških mjera.

Obiteljski i mali hoteli imaju novi online rezervacijski sustav, u organizaciji Nacionalne udruge u veljači su održane prve dvije online besplatne radionice za šezdesetak članova na temu Sigurnost u hotelu i oznaka Safe Stay in Croatia, a krajem najteže godine u povijesti poslovanja započeo je program edukacije i certifikacije članova za oznaku Eko hotel. 

- Mali i obiteljski hoteli temelj su održivog razvoja hrvatskog turizma, njihova ekonomija je konkurentna, njihova ponuda je autohtona i autentična, prosječno zapošljavaju 15 uglavnom lokalnih ljudi, većina naših hotela radi čitavu godinu, zimi su nositelji turističke ponude u većini destinacija, promoviraju vlastitu kulturu i što je najvažnije, u turističkom proizvodu sudjeluje lokalno stanovništvo. U razvoju turizma u Hrvatskoj mali hoteli su pokretači i nositelji promjene unaprjeđenja cjelokupne hotelske industrije i promotori izvorne hrvatske gostoljubivosti. Nikako ne bismo smjeli dozvoliti da dvije iznimno teške sezone unište male hotelijere, jer se očekuje da se stanje normalizira u sezoni 2022. - kaže Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela koja broji nešto više od 200 članova.
hr Wed Mar 31 2021 15:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/606313e56f52df83198b468c/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede objavilo natječaje vrijedne 200 milijuna kuna za pogođene koronavirusom

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je dva nova natječaja za potpore poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzetnicima (MSP) koji su posebno pogođeni koronakrizom, vrijedna 200 milijuna kuna, priopćili su iz tog ministarstva.
Riječ je o natječajima u sklopu Mjere 21 "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću Covid-19“ iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020.

Prihvatljivi korisnici natječaja za izvanrednu privremenu potporu poljoprivrednicima su oni koji se bave biljnom i stočarskom proizvodnjom te uzgojem gljiva i ispunjavaju druge uvjete natječaja. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po natječaju je sto milijuna kuna, a maksimalni iznos potpore za poljoprivrednike iznosi 52,8 tisuće kuna, ali ne više od stvarnog iznosa smanjenja primitaka ili smanjenja prihoda.

Vezano uz natječaj za izvanrednu privremenu potporu MSP-ovima, prihvatljivi korisnici su oni u sektorima maslina i maslinovog ulja, vina, mlijeka, mesa, voća, povrća, aromatičnog, začinskog i ostalog bilja. Isto tako, prihvatljivi korisnici su i MSP-ovi u proizvodnji stočne hrane, gljiva te pakiranja jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda koji ispunjavaju uvjete natječaja.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po natječaju je također sto milijuna kuna,  a maksimalni iznos potpore za MSP-ove iznosi 377,59 tisuća kuna, ali ne više od stvarnog iznosa smanjenja primitaka ili smanjenja prihoda.

Obje potpore korisnicima se isplaćuju na temelju zahtjeva koji se podnosi Agenciji za plaćanja u poljoprivredi na temelju natječaja i pravilnika, a popunjava se u elektroničkom obliku putem AGRONET-a.

Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore i dostavu potvrde o podnošenju zahtjeva je od 30. ožujka 2021. godine od 12 sati do 13. travnja 2021. godine  do 12 sati.
hr Tue Mar 30 2021 14:05:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/60448bd96f52df8df58b45f8/80
Foto: HRT/Screenshot

Hotelima i kampovima uoči Uskrsa stižu rezervacije, iznajmljivači su prazni

U Hrvatskoj uskrsni praznici obično označuju početak intenzivnijeg dolaska gostiju. No zbog pandemije, ni ove godine, druge zaredom, neće biti tako. Malo više rezervacija imaju uglavnom hoteli, a većinu turističkih djelatnika čeka još jedna neizvjesna sezona.

Scene iz travnja 2019. godine za turističke djelatnike sada su samo san unatoč tomu što je ove godine na zadarskom području više turista nego lani, kada smo bili u potpunom „lockdownu”. Najviše je domaćih turista. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije loša su i očekivanja za Uskrs.

- Strah nas je i za ono što imamo rezervirano da će biti otkazano. Ulazi u Hrvatsku su pojednostavljeni s ovim brzim testovima ali nažalost povratci u zemlje okruženja su komplicirani”, kazao je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Očekuju se uglavnom domaći gosti. Frane Skoblar iz Turisthotela smatra da su hosteli u pandemijskoj krizi izvukli “najdeblji kraj”, zbog svoje vezanosti na zračni promet.

Deblji kraj izvukli su i privatni iznajmljivači koji gotovo da i nemaju rezervacija. S druge strane hoteli i veliki resorti tvrde da su rezervacijama za praznike zadovoljni.

- Okrenuti smo uglavnom hrvatskom tržištu, a dolaze i pojedini gosti iz Austrije i Slovenije”, rekao je Goran Sremec iz Falkensteiner hotel & Spa Iadera.

Gosti se sigurno osjećaju i u kampovima. Mišela Lastrić (Falkensteiner Hotels & Residences Borik) kaže kako očekuju pojačan interes domaćih gostiju te da je booking za sada jako dobar. Dodaje da su trenutačno na više od polovice popunjenosti kapaciteta.

Pandemija je potpuno promijenila turističku sliku u cijelome svijetu pa tako i na našoj obali.

- Slovenaca u ovom trenutku sigurno neće biti. Na dane Tijelova i Duhova, koji dolaze iza toga, tradicionalno stižu Nijemci. I sami znate koje naputke oni imaju”, rekao je Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra.

Svi turistički djelatnici očekuju prve brojnije dolaske turista u lipnju, dozvoli li Covid situacija ljetovanje na Jadranu, piše HRT.


hr Mon Mar 29 2021 08:11:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .