Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61e15bca6f52dfecd98b4590/80

Kralj svadbi Ivan Martić Ivica od želje do uspjeha: "Glazba je moja ljubav od malih nogu, a veliki sam Halidov fan"

Bio je dirnut mojom posjetom, rekao mi je "svi me tješe i hrabre, ali oni i dalje imaju oba oka. Samo ti, kao i ja, imaš jedno"
Ivan je glazbenik koji u svom radu gaji ljubav prema domoljubnoj pjesmi Hrvatske, Hrvatske Posavine te Bosne i Hercegovine. Čovjek je iz naroda, tako da ljude na svojim koncertima ne doživljava samo kao publiku, već i kao ljude koji vole istu glazbu, koju on uživa izvoditi. Slušaju ga sve generacije što je pokazatelj da svira i radi bezvremensku glazbu. Ivan sa svojim bendom iz sebe ima velik broj nastupa na raznim manifestacijama, na nekima i tradicionalno nastupa, što mu je posebno drago, jer mu je to potvrda su organizatori u publika zadovoljni njegovom pjesmom i izvedbom.

Ivan Martić Ivica ime je koje ste vjerojatno imali prilike čuti, a riječ je o čovjeku koji je pokazao kako nam ništa ne može stati na put da postignemo ono stvarno želimo i volimo. Osebujni umjetnik svoju je slavu stekao pjevajući na svadbama, a prije toga bavio se trgovinom. Također, upravo on prvi je donio neke od najpoznatijih i najskupljih
modnih brendova u Hrvatsku zbog čega je ostvario brojna poznanstva s poznatim osobama koja su ubrzo prerasla u dugogodišnja prijateljstva. Kada je njegov posao pogodila kriza, Ivan je odlučio iskoristiti svoj pjevački talent te je počeo nastupati po svadbenim svečanostima, a domaći poznati pjevači prepoznali su njegov talent i pružili mu veliku podršku.

Pjevač svoje snove uspio je ostvariti unatoč teškom djetinjstvu koje mu je ponajviše obilježio karcinom glave zbog kojeg danas ne vidi na jedno oko.

- Kao dijete od 11 godina imao sam karcinom koji se kasnije dva puta vraćao. Bolest me ohrabrila da budem jači i odlučniji kroz odrastanje, jer kao tako mali dječak nisam bio svjestan težine bolesti. Vjerovao sam da je prolazna, da ću se izvući iz toga, vjerovao sam u ozdravljenje. Nikad neću zaboraviti mamin izraz lica kad je doktor rekao da će, tek kad otvori glavu vidjeti treba li vaditi jedno ili oba oka, ispričao je Ivan.

Kao dijete maštao je o tome da jednog dana postane pjevač, glazbenik, zabavljač i mađioničar, a gotovo sve svoje snove danas uspješno živi.

- Gajim veliku ljubav prema umjetnosti, pogotovo glazbenoj. Osvojila me kao dijete i do danas sam vezan uz glazbu. Sva ta pitanja i mnoge upitnike koje sam nosio u sebi godinama, počeli su se odmotavati kao klupko, kaže pjevač koji je još u srednjoj školi počeo nastupati u Muzičkoj omladini grada Zagreba, a po završetku srednjoškolskog obrazovanja svoju glazbenu praksu nastavio je odrađivati na privatnim zabavama.

Najveći vjetar u leđa Ivan je dobio od pedagoga i profesora u školi koji su podržavali djecu s glazbenim talentom i slali ih na nastupe po bivšoj državi. Upravo zahvaljujući silnoj podršci, glazbenik i danas gaji istu ljubav prema glazbi kao i na samom početku.

- I danas osjećam adrenalin i poštovanje prema glazbi koja mi je dala toliko lijepih trenutaka i probudila milijune emocija u meni i prema ženi, djeci, obitelji, prijateljima, domovini, snovima i neostvarivim željama... Tako da čovjek poput mene može reći da ima ovisnost o glazbi koja ga pokreće u svakoj životnoj situaciji, bilo to veselje, radost ili tuga.

Iako mnogi misle kako su četrdesete godine prekasno razdoblje za ostvarivanje dječjih želja, Ivan je baš u tim godinama odlučio snimiti album.

- U vrlom kratkom roku s Mirkom Šenkovskim napravio sam prvi album na kojemu su pjesme s tradicijskim kulturnim običajima Bosanske Posavine i par ljubavnih pjesama. Napravio sam spotove sa Darijom Godićem. CD je bio dobro prihvaćen od ciljane publike i uslijedili su pozivi iz cijele Hrvatske, BiH i našeg iseljeništva, prepričava svestrani pjevač čiju sudbinu zbog gubitka oka dijeli i Halid Bešlić, ujedno i Ivanov poseban prijatelj.

- Oduvijek sam veliki Halidov fan. Upoznao sam ga na njegovom koncertu u Makarskoj 2001. i od tada smo se više puta vidjeli. Kad je imao nesreću cijela javnost mu je dala podršku kao omiljenom pjevaču. Čim je izašao iz bolnice, posjetio sam ga u Sarajevu i podržao ga i kao kolega i kao čovjek koji je to isto prošao. Bio je dirnut mojom posjetom, rekao mi je "svi me tješe i hrabre, ali oni i dalje imaju oba oka. Samo ti, kao i ja, imaš jedno". Tada smo se još bolje povezali kao prijatelji, jer smo jednom drugom povjerili mnogo stvari iz života i posla koji se bavimo, otkrio je Ivan kojeg je Halid već tri puta ugostio na svojim nastupima.

Osim s Halidom, svakodnevno provodi vrijeme i s drugim poznatim kolegama.

- Najviše provodim vremena s Nenom Ninčevićem koji mi je kao brat. Mladen Burnać je krasan čovjek i pravi prijatelj. Skoro svaki dan pijem kave s Vladom Kalemberom, Mirkom Švendom Žigom, Darusom Despotom. Tina Katanić gostovala je u mom spotu, a više od 20 godina blizak sam s Ninom Badrić, Tonyjem Cetinskim, Goranom Karanom i mnogim drugima, ističe Ivan koji trenutno radi na novim pjesmama za koje snima i video spotove, a uskoro bi trebao krenuti i na turneju po Americi.

Zanimljiva je činjenica da ovaj glazbenik na svojim nastupima nikada nije dvaput odjenuo isto odijelo, a sva koja je dosad nosio iskoristio je kako bi učinio dobro djelo.

- Formirao sam dobar bend sa izvrsnim glazbenicima koji su me podržavali od početka naše suradnje i vjerovali u moju
viziju da ćemo puniti dvorane i da će uz mene biti najtraženiji bend na svadbama. Moja vizija i timski rad pokazali su se ispravnim jer su me, zbog više od 50
odsviranih svadbi godišnje, nazvali kraljem svadbi. Na to sam jako ponosan, kaže glazbenik kojemu je danas jedina želja biti zdrav te provoditi vrijeme, i privatno i poslovno, s ljudima koji zrače pozitivom i vrijednostima koje su zaboravljene, a trebale bi biti opće prihvatljive za cijelu društvenu zajednicu.

Naš sugovornik nam ističe želju kako bih volio nastupiti na najpoznatijem splitskom festivalu koji bi mu donio radost i zadovoljstvo kada bi se popeo na najpoznatije „skaline
svijeta”, splitske Prokurative.

hr Fri Jan 14 2022 13:03:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e901b96f52dfd8e18b458a/80

Predstava "Otok" gostuje u Solinu i Omišu

Uloge igraju Karla Brbić i Silvio Mumelaš
Dramska predstava "Otok" u režiji Helene Petković gostuje u ponedjeljak 24. siječnja u 19 sati u Javnoj ustanovi za kulturu Zvonimir Solin i u utorak 25.siječnja u 19 sati u Gradskom kazalištu mladih Mali princ u Omišu. U izvedbi glumaca Karle Brbić i Silvija Mumelaša, "Otok" ponovno igra na dalmatinskim scenama.

Tekst Ivane Vuković "Otok” je komorni dramski tekst s dva lika čiji se izmaštani mediteranski prostor, u maniri magičnog realizma, polagano raspada. Ljubavni odnos u Otoku propituje trenutak kad ljubav prestaje biti dovoljna za preživljavanje odnosa, kad postane nužno da jedan od partnera žrtvuje svoje želje, da se usudi probiti granice svog svijeta kako bi pratio partnera kojem promjena i odlazak postaju nužni. Pokušava naći odgovor kako je moguće da odnos koji se doima savršenim, mogućim jedino u mašti, prestane biti dovoljan.

Predstava "Otok", nastala je u produkciji umjetničke organizacije Thearte. Dramaturgiju potpisuje Nina Gojić, a vizualni identitet Marko Dajak. Premijera je održana početkom ljeta 2019. godine u zagrebačkom gradskom kazalištu Trešnja i od tad je gostovala na dvije lokacije u Splitu, na otoku Zlarinu i u gradu Hvaru, a sada dolazi u Solin i Omiš.
hr Thu Jan 20 2022 07:32:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e052646f52dff4d88b45d4/80
Foto: Pexels/Ilustracija

Nos ili grlo: Koji je najbolji način za korištenje kućnih testova?

Jednom kad nabavite test rađa se i pitanje – koristiti ga u nosu ili grlu?

Svi autorizirani kućni testovi daju valjane rezultate samo ako se koriste u nosu. Ali kako omikron varijanta uzrokuje bolno grlo, jedna je mala studija pokazala kako bi se uzorak možda trebao uzeti iz grla. Ta informacija budi brojna pitanja. U Engleskoj tako postoje testovi koji nude i upute za one koji uzroka žele prikupiti iz grla.

KOLIKO SU TOČNI REZULTATI AKO UZRAK UZMEMO IZ GRLA?

U Americi vlada misao kako su kućni testovi točni i kako će pokazati ako u nosu imamo virus.
Glasnogovornik Abbotta, koji proizvodi kućne testove BionxNOW, kaže kako korištenje testa u nosu u 95,6 posto otkriva prisustvo virusa 7 dana nakon pojave simptoma, kada je infekcija najjača. Siemens, koji je nedavno autoriziran, nije želio komentirati ništa o korištenju teksta putem grla, a to su učinili još neki proizvođači osim što su naveli kako nije autoriziran za korištenje u grlu.

Neki nedavni dokazi idu u prilog novoj metodi, a znanstvenici sa sveučilišta Kalifornija su naveli kako rezultati studije koja je uspoređivala rezultate uzorka kućnog i PCR testa kojega moraju obavljati profesionalci te izjavili kako su jednako točni. Rezultati studije dakle daju do znanja da oba testa daju prave rezultate kada je u pitanju omikron varijanta.

Kako su se prilikom ispitivanja rezultati kućnih testova i PCR testa podudarali, moglo bi to značiti da je nos jednako dobro mjesto za uzimanje uzorka. Ista grupa znanstvenika planira provjeriti ove tvrdnje u skoro vrijeme.

A ŠTO MNOGI ŽELE TESTIRATI SE PUTEM GRLA?

SARS-CoV-2  respiratorni virus koji ulazi kor nos ili usta, a on može putovati zrakom te se prenijeti na drugu osobu s tvrde površine. Dok su se prijašnji sojevi virusa fokusirali na pluća, omikron „voli“ nos i grlo. Neke su studije pokazale kako virus prvo nastanjuje grlo pa se seli prema nosu, što znači da uzimanje uzroka iz grla može dati točne rezultate kod osobe koja je zaražena.

- Ovo prvi put vidimo kod COVID-a, pa ima nekog smisla da je razina virusa viša u grlu“, navodi dr. Diana Havilr.

No FDA nije autorizirala kućne testove sa štapićem za prikupljanje uzorka iz grla radi potencijalne opasnosti. 

- Kada su u pitanju kućni testovi, koriste se za nos, a ne grlo“, ističe FDA. Upozorenje je tu radi nekih ljudi koji su koristili kućne testove na grlu nakon što su čitali da to neki rade i da bi takav uzorak mogao dati točne rezultate i od PCR testa.

Studija dr. Havlir je uključila i one koji koriste testove na obrazima, a ona navodi kako je takvo korištenje brzih i PCR testova dalo brojne lažne rezultate.

To ne znači da test na slinu ne daje točne rezultate i da nije koristan – on će poslužiti da se uzme uzroka ali on se treba provjeriti od strane stručnjaka, piše ordinacija.hr

hr Wed Jan 19 2022 21:51:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e856966f52dfd2e08b45f7/80
Foto: HRT

Sv. Donat 'to go' - sasvim drukčiji suvenir

Rijetko tko se s putovanja vrati bez suvenira. Iz Zadra, dakako u obliku sv. Donata. I ne bi to bilo ništa neobično da ga ne trebaju sami izraditi. Suvenir 'to go' namijenjen je ponajprije ljubiteljima dobroga vina. Njegova baza je pluteni čep, a za ostalo se pobrinula Zadranka Maja Biloglav.
- Imala sam tu sreću i imam je da se družim s dosta vinara i da posjećujem mjesta koja su vezana uz vino, a kad ste na takvim mjestima uvijek vam taj čep od vinske boce završi u rukama, kaže za HRT Maja Biloglav, autorica suvenira.

I tako je Maja osmislila suvenir slagalicu. Zamisao je bila izraditi dijelove koji bi se lako spojili s plutenim čepom.

Prepoznala je to i lokalna zajednica pa je sv. Donat 'to go' proglašen najboljim suvenirom u akciji gradonačelnika Zadra "Nasmiješeno sunce" za turističku 2021. godinu.
hr Wed Jan 19 2022 19:21:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e83c2b6f52df95e18b45a5/80

Otvorena izložba “Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača“

U splitskom Prirodoslovnom muzeju gradonačelnik Ivica Puljak otvorio je danas izložbu “Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača".

Riječ je o putujućoj izložbi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba kao dio EU projekta o podizanju svijesti javnosti o ugroženosti i potrebi zaštite glavate i zelene želve, najčešće vrste kornjača koje žive u Jadranskom i Sredozemnom moru.

- Ova izložba ne samo da pokazuje ljepote žive prirode koja nas okružuje, nego upozorava i na našu obvezu da tu prirodu zaštitimo. Očuvanje prirode, klimatske promjene  i suživot sa tehnologijama teme su koje će definirati naše živote u budućnosti koja dolazi“, poručio je gradonačelnik Puljak izrazivši uvjerenje kako će Prirodoslovni muzej grada pod Marjanom svoju okruglu, stotu obljetnicu rada (utemeljen davne 1924. godine) proslaviti u primjerenijim prostorima. 

Sve nazočne pozdravio je i ravnatelj ustanove Nediljko Ževrnja

“Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača“ fotografijama i zanimljivim pričama približava i informira o životu kornjača, tih simpatičnih tihih moreplovaca. Dio izložbe i educira što i kako učiniti ako se uoči ili pronađe morska kornjača te kako pomoći u njihovoj zaštiti. Djeci i mladima na raspolaganju je edukativni i zabavni materijal o morskim kornjačama. 

U ovom europskom muzejskom projektu (LIFE Euroturtles) sudjeluju partneri iz šest zemalja Europske Unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Cipra i Malte.  

Izložba ostaje otvorena do 15. veljače, a može se razgledati u radno vrijeme muzeja.

hr Wed Jan 19 2022 17:29:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .